Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sasscaia/Guidalberto
14-12-2013, 01:09 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 14-12-2013 om 01:10 PM door Kris G.)
Bericht: #31
RE: Sassicaia/Guidalberto
thank you voor de interessante info!

het leven is te kort om slechte wijn te drinken
14-12-2013, 01:14 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 14-12-2013 om 01:15 PM door Innesto.)
Bericht: #32
RE: Sasscaia/Guidalberto
Kris,

Bij Le Difese heb ik hetzelfde gevoel als bij de meeste, zo niet alle, tweede wijnen uit Bordeaux. Te veel geld voor de geboden kwaliteit.
14-12-2013, 01:20 PM
Bericht: #33
RE: Sasscaia/Guidalberto
(14-12-2013 01:14 PM)Innesto schreef:  Kris,

Bij Le Difese heb ik hetzelfde gevoel als bij de meeste, zo niet alle, tweede wijnen uit Bordeaux. Te veel geld voor de geboden kwaliteit.

cheers ik kan me 100% terugvinden in jouw standpunt, ik heb hier geen enkele 2e bdx wijn liggen (Clos du Marquis beschouw ik zoals reeds eerder vermeld niet als een 2e wijn)

wanneer je bij een Brunello van een 1e of 2e wijn spreekt is wel iets minder evident/duidelijk vind ik (Riserva <> gewone Brunello), de Rosso kun je dan wel als 2e (of 3e?) wijn beschouwen vind ik, en die durf ik eigenlijk soms wel eens kopen

het leven is te kort om slechte wijn te drinken
14-12-2013, 01:48 PM
Bericht: #34
RE: Sasscaia/Guidalberto
(14-12-2013 01:02 PM)Innesto schreef:  
(14-12-2013 12:37 AM)Kris G schreef:  
(13-12-2013 11:59 PM)Bert schreef:  Clos du Marquis is anders toch redelijk te pruimen...

Smile volledig mee eens! maar dit is geen 2e wijn hé, komt van een aparte wijngaard, LLC heeft sinds kort trouwens een "echte" 2e wijn : Le Petit Lion du Marquis de Las Cases

wie voegt er eens een "i" toe in de titel? Wink

Is dat ook niet het geval voor "Guidalberto" en "Sassicaia"?

Ten eerste is het een compleet andere druivensamenstelling: 45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 10% Sangiovese versus 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc.

Vervolgens meen ik mij te herinneren dat de druiven voor de Guidalberto van een compleet andere wijngaard komen. Het kapelletje op het etiket verwijst naar deze wijngaard als ik mij niet vergis.

Ik zou eerder Le Difese catalogeren als een tweede of derde wijn naar analogie met de tweede en derde wijnen van menig chateau in Bordeaux. Voor Le Difese worden als ik mij niet vergis naast druiven van jonge wijnstokken ook druiven van gepachte wijngaarden gebruikt.

Akkoord en correct. Enkel zit er in Guidalberto sinds jaargang 2005 geen sangiovese meer.
14-12-2013, 02:43 PM
Bericht: #35
RE: Sasscaia/Guidalberto
(14-12-2013 01:48 PM)Vinogan(s) schreef:  
(14-12-2013 01:02 PM)Innesto schreef:  
(14-12-2013 12:37 AM)Kris G schreef:  
(13-12-2013 11:59 PM)Bert schreef:  Clos du Marquis is anders toch redelijk te pruimen...

Smile volledig mee eens! maar dit is geen 2e wijn hé, komt van een aparte wijngaard, LLC heeft sinds kort trouwens een "echte" 2e wijn : Le Petit Lion du Marquis de Las Cases

wie voegt er eens een "i" toe in de titel? Wink

Is dat ook niet het geval voor "Guidalberto" en "Sassicaia"?

Ten eerste is het een compleet andere druivensamenstelling: 45% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 10% Sangiovese versus 85% Cabernet Sauvignon, 15% Cabernet Franc.

Vervolgens meen ik mij te herinneren dat de druiven voor de Guidalberto van een compleet andere wijngaard komen. Het kapelletje op het etiket verwijst naar deze wijngaard als ik mij niet vergis.

Ik zou eerder Le Difese catalogeren als een tweede of derde wijn naar analogie met de tweede en derde wijnen van menig chateau in Bordeaux. Voor Le Difese worden als ik mij niet vergis naast druiven van jonge wijnstokken ook druiven van gepachte wijngaarden gebruikt.

Akkoord en correct. Enkel zit er in Guidalberto sinds jaargang 2005 geen sangiovese meer.

Klopt, vanaf jaargang 2006 meer Cabernet Sauvignon (60%) in combinatie met enkel nog Merlot (40%). Ik ben echter nog niet aan mijn "recentere" jaargangen die ik heb liggen begonnen.
11-08-2014, 04:21 PM
Bericht: #36
RE: Sasscaia/Guidalberto
Guidalberto Toscana IGT 2009

Hele mooie blinkende robijnrode kleur in het glas. In de neus direct heel open en intens. Overweldigende aroma's van rijp donker fruit: bramen, bosbessen,... Mooie mineraliteit, kruidigheid, iets getoast,... prachtige complexe, haast bedwelmende neus. In de mond aanvankelijk geenszins het verlengde van de neus,... iets teleurstellend zelfs. Meer gesloten, bessenfruit dat wel duidelijk prominent aanwezig was, ietwat zurig... Maar na een uurtje of twee open gestaan te hebben ronduit prachtig in de mond. Mooi rijp zwart fruit, sappig, bessen, toetsje mokka en chocolade, een vleugje peperigheid, heel mooie niet bijtende frisse zuren, mooie geïntegreerde en zachte tannines,... en een elegante en lange afdronk als finale. Prachtige mooie uitgebalanceerde wijn. Na wat zuurstof nu al perfect toegankelijk met nog wat marge om nog beter worden vermoed ik.
11-02-2019, 10:04 PM
Bericht: #37
RE: Sasscaia/Guidalberto
Monica Larner heeft de 2016 100/100 gegeven.

De prijs zal weer zot gaan zijn!
12-02-2019, 10:03 AM
Bericht: #38
RE: Sasscaia/Guidalberto
(11-02-2019 10:04 PM)GP1978 schreef:  Monica Larner heeft de 2016 100/100 gegeven.

De prijs zal weer zot gaan zijn!

https://www.liv-ex.com/2019/02/sassicaia...626a9dbc1a

Op het eerste zicht release iets goedkoper dan de 2015.
12-02-2019, 10:45 AM
Bericht: #39
RE: Sasscaia/Guidalberto
(11-02-2019 10:04 PM)GP1978 schreef:  Monica Larner heeft de 2016 100/100 gegeven.

De prijs zal weer zot gaan zijn!

Om de score na officiële release wat bij te stellen naar beneden waarschijnlijk...

Klein kadootje voor het 50 jarig bestaan van sassicaia...
17-02-2019, 12:34 PM
Bericht: #40
RE: Sasscaia/Guidalberto
Guidalberto 2016 is nochtans echt heel mooi met nog mooiere vooruitzichten wat mij betreft, op basis van mijn bevindingen en niet op basis van de bevindingen van de "puntenplakkers". Je kan blijven discussiëren over de scores die ze toekennen maar hun bevindingen kloppen globaal gezien wel in het geval van deze jaargang op San Guido.

Guidalberto 2015 liet ik bewust aan mij voorbij gaan wegens te duur voor wat uit de fles kwam.
17-02-2019, 02:53 PM
Bericht: #41
RE: Sasscaia/Guidalberto
(17-02-2019 12:34 PM)Innesto schreef:  Guidalberto 2016 is nochtans echt heel mooi met nog mooiere vooruitzichten wat mij betreft, op basis van mijn bevindingen en niet op basis van de bevindingen van de "puntenplakkers". Je kan blijven discussiëren over de scores die ze toekennen maar hun bevindingen kloppen globaal gezien wel in het geval van deze jaargang op San Guido.

Guidalberto 2015 liet ik bewust aan mij voorbij gaan wegens te duur voor wat uit de fles kwam.

De bevindingen voor beide lopen in hetzelfde jaar in mijn ogen toch vaak uit mekaar

Je kan de bevindingen van de merlot van guidalberto soms toch moeilijk vergelijken met de cabernet van sassicaia - allez, mijn gedacht hè
19-02-2019, 10:44 AM
Bericht: #42
RE: Sasscaia/Guidalberto
(12-02-2019 10:03 AM)jr02 schreef:  
(11-02-2019 10:04 PM)GP1978 schreef:  Monica Larner heeft de 2016 100/100 gegeven.

De prijs zal weer zot gaan zijn!

https://www.liv-ex.com/2019/02/sassicaia...626a9dbc1a

Op het eerste zicht release iets goedkoper dan de 2015.

Maar aan de release prijs nergens te krijgen.
2015 was vlot aan 150€ te koop, maar dat gaat precies niet lukken voor de 2016.

Xtrawine
19-02-2019, 05:36 PM
Bericht: #43
RE: Sasscaia/Guidalberto
Nog tot eind van deze maand te koop in voorverkoop aan 148.75€ / fles bij licata.

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
19-02-2019, 08:03 PM
Bericht: #44
RE: Sasscaia/Guidalberto
(19-02-2019 05:36 PM)shiraz schreef:  Nog tot eind van deze maand te koop in voorverkoop aan 148.75€ / fles bij licata.

Ik dacht dat die al was uitverkocht? Is bovendien per 6 te bestellen
19-02-2019, 08:18 PM
Bericht: #45
RE: Sasscaia/Guidalberto
(19-02-2019 08:03 PM)Vinogan(s) schreef:  
(19-02-2019 05:36 PM)shiraz schreef:  Nog tot eind van deze maand te koop in voorverkoop aan 148.75€ / fles bij licata.

Ik dacht dat die al was uitverkocht? Is bovendien per 6 te bestellen

Ik vind deze nergens bij Licata?
19-02-2019, 09:24 PM
Bericht: #46
RE: Sasscaia/Guidalberto
(19-02-2019 08:18 PM)jr02 schreef:  
(19-02-2019 08:03 PM)Vinogan(s) schreef:  
(19-02-2019 05:36 PM)shiraz schreef:  Nog tot eind van deze maand te koop in voorverkoop aan 148.75€ / fles bij licata.

Ik dacht dat die al was uitverkocht? Is bovendien per 6 te bestellen

Ik vind deze nergens bij Licata?

Ook niks gevonden op hun site
19-02-2019, 11:19 PM
Bericht: #47
RE: Sasscaia/Guidalberto
is inderdaad per 6 flessen te bestellen.
--> zie bijlage, ik weet niet of er nog te verkrijgen zijn


Bijlagen
.pdf  SAS16NL_PR_blancoV2.PDF (Grootte: 1.23 MB / Aantal keer gedownload: 28)

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
20-02-2019, 11:03 AM
Bericht: #48
RE: Sasscaia/Guidalberto
(19-02-2019 11:19 PM)shiraz schreef:  is inderdaad per 6 flessen te bestellen.
--> zie bijlage, ik weet niet of er nog te verkrijgen zijn

Bedankt!
Maar waarschijnlijk inderdaad al lang uitverkocht ondertussen.
20-02-2019, 12:24 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-02-2019 om 12:26 PM door fleer.)
Bericht: #49
RE: Sasscaia/Guidalberto
Is enkel "en primeur" te koop, hij moet nog op de markt komen.
In de UK leveren ze vanaf eind Maart.

Te koop per stuk in Italië, https://www.nettarietruschi.it/en/sassic...m_store=it

In blind, we trust Cool
20-02-2019, 01:56 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-02-2019 om 01:57 PM door Vinogan(s).)
Bericht: #50
RE: Sasscaia/Guidalberto
(20-02-2019 12:24 PM)fleer schreef:  Is enkel "en primeur" te koop, hij moet nog op de markt komen.
In de UK leveren ze vanaf eind Maart.

Te koop per stuk in Italië, https://www.nettarietruschi.it/en/sassic...m_store=it

Het aantal flessen dat de verkoper in primeur kan aanbieden is beperkt door het aantal flessen die hij van de producent heeft toegewezen gekregen. In die zin is de primeuraanbieding dus wel degelijk "uitverkocht", en komt men in de (zoals je zelf ook aangeeft) verhoogde prijzen terecht
20-02-2019, 03:46 PM
Bericht: #51
RE: Sasscaia/Guidalberto
(20-02-2019 01:56 PM)Vinogan(s) schreef:  
(20-02-2019 12:24 PM)fleer schreef:  Is enkel "en primeur" te koop, hij moet nog op de markt komen.
In de UK leveren ze vanaf eind Maart.

Te koop per stuk in Italië, https://www.nettarietruschi.it/en/sassic...m_store=it

Het aantal flessen dat de verkoper in primeur kan aanbieden is beperkt door het aantal flessen die hij van de producent heeft toegewezen gekregen. In die zin is de primeuraanbieding dus wel degelijk "uitverkocht", en komt men in de (zoals je zelf ook aangeeft) verhoogde prijzen terecht

Klopt, voor ons ook niet zo leuk met zelfs al wachtlijsten voor sommige wijnen Sad.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
22-02-2019, 05:40 AM
Bericht: #52
RE: Sasscaia/Guidalberto
Was dus al uitverkocht.
Enkel nog combi-paketten met 2flessen 13-14-15 te krijgen.
22-02-2019, 07:42 AM
Bericht: #53
RE: Sasscaia/Guidalberto
Wat was daar de prijs van?

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
22-02-2019, 07:54 AM
Bericht: #54
RE: Sasscaia/Guidalberto
(22-02-2019 07:42 AM)shiraz schreef:  Wat was daar de prijs van?

Pakket 1

6 x Sassicaia

2x 2013 (RP 97/100)
2x 2014 (RP 93/100)
2x 2015 (RP 97/100, ‘Wine of the Year’ WineSpectator)
è pakketprijs = 1050 euro incl. btw



of



Pakket 2

9 x Sassicaia

3x 2013 (RP 97/100)
3x 2014 (RP 93/100)
3x 2015 (RP 97/100, ‘Wine of the Year’ WineSpectator)
3 x Le Difese 2016 (RP 90/100)

3 x Guidalberto 2016 (RP 94/100)



è pakketprijs (promo -10%) 1579,38 euro incl. btw (ipv 1754,81 euro)
22-02-2019, 08:55 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-02-2019 om 09:00 AM door jr02.)
Bericht: #55
RE: Sasscaia/Guidalberto
2 opeenvolgende topscore jaren, de trend is gezet om zoals we gezien hebben met de 1° Cru Classé In Brdx...om hun prijs te zetten en nooit meer naar beneden te gaan.

Op kousenvoeten meten deze super-toscaanse schone een 'hard to get and pay' status aan.
Liggen te slapen in mijn wijnkamer: Saccicaia, Pergole torte, Casanova di Neri, Solaia, Salvione...maar zullen niet veel vriendjes meer krijgen banghead

(Laatst een Magnum Sassicaia 2015 zien verkopen é 800€)

Gelukkig zijn er nog buiten de super- toscaanse schoonheden nog mooie pareltjes te ontdekken in Toscanië en er buiten...ang-el enkel heel spijtig dat bovenstaande wijnen weer in handen komen van investeerders ipv liefhebbers.

(Wel leuk als je de eerste posts van deze rubriek hier leest)
22-02-2019, 10:50 AM
Bericht: #56
RE: Sasscaia/Guidalberto
(22-02-2019 08:55 AM)jr02 schreef:  2 opeenvolgende topscore jaren, de trend is gezet om zoals we gezien hebben met de 1° Cru Classé In Brdx...om hun prijs te zetten en nooit meer naar beneden te gaan.

Op kousenvoeten meten deze super-toscaanse schone een 'hard to get and pay' status aan.
Liggen te slapen in mijn wijnkamer: Saccicaia, Pergole torte, Casanova di Neri, Solaia, Salvione...maar zullen niet veel vriendjes meer krijgen banghead

(Laatst een Magnum Sassicaia 2015 zien verkopen é 800€)

Gelukkig zijn er nog buiten de super- toscaanse schoonheden nog mooie pareltjes te ontdekken in Toscanië en er buiten...ang-el enkel heel spijtig dat bovenstaande wijnen weer in handen komen van investeerders ipv liefhebbers.

(Wel leuk als je de eerste posts van deze rubriek hier leest)

Ik denk ook dat men bij Sassicaia aan een inhaalbeweging is begonnen

Want tot voor kort was dit nog "relatief" te doen qua prijs tov andere zgn. "toppers" (als je wat rondspeurde); Solaia en Cerretalto (als het over die wijn van Casanova gaat ten minste) hierboven geciteerd bijvoorbeeld waren al een aantal jaar merkelijk duurder dan Sassicaia (150 vs 180/200)

Die pakketten lijken me minder interessant: de prijs zit hoger dan de primeurprijs (ik schreef bijna "uiteraard"...) en je krijgt er steeds de 2014 bij, wat toch duidelijk een minder jaar is

En voor de discussie weer losbarst over die jaargang: ja, de 2014 zal wel goede wijn zijn, maar niet voor de betaalde prijs in mijn ogen...

Nu ja, bepaalde strekkingen vinden Sassicaia gewoon een overbodige cabernet Big Grin, dus waar maakt iedereen zich eigenlijk druk om? huhuh
30-04-2020, 08:37 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 30-04-2020 om 08:42 PM door Vinoco.)
Bericht: #57
RE: Sasscaia/Guidalberto
(22-02-2019 10:50 AM)Vinogan(s) schreef:  En voor de discussie weer losbarst over die jaargang: ja, de 2014 zal wel goede wijn zijn, maar niet voor de betaalde prijs in mijn ogen...

Nu ja, bepaalde strekkingen vinden Sassicaia gewoon een overbodige cabernet Big Grin, dus waar maakt iedereen zich eigenlijk druk om? huhuh

Begin vorig jaar dronken we met Priscilla Incisa (de dame in charge van Sassicaia) 12 jaargangen Sassicaia inclusief de 2016 die toen nog niet op de markt was en nog geen score had gekregen. 2005 en 2010 vielen tegen. 06, 07, 08, 09 (de dikste van allemaal, USA stijl), 11, 12, 13, 15 en 16 waren prachtig. Wat dat betreft blij dat Sassicaia weer back on track is. Alle jaargangen tussen 1991 en 2005 zijn eigenlijk teleurstellend op 1998 na. Daar schoten ze uit hun slof met een Sas die nog steeds alleen maar mooier wordt. 1 jaar is niet genoemd en dat jaar is ronduit een schande dat ze het op de markt hebben gebracht: 2014. Het leek wel water zo dun. Bijna geen fruit aanwezig. Op mijn vraag aan Priscilla waarom ze deze wijn van bedenkelijk niveau op de markt hebben gebracht vertelde ze na een zwijgen van 30 seconden dat het voor het zeer moeilijke jaar niet zo'n hele slechte wijn is maar hij nu toevallig in een moeilijke fase zit......yeah right....alsof het fruit er later nog in groeit.....

Maar goed, Sassicaia is weer terug waar het ooit was en dat stemt me vrolijk. Nu de landen om ons heen langzaam aan weer gaan versoepelen kriebelt het bij mij enorm om weer mijn gebruikelijke maandelijkse tastings te gaan organiseren. Alleen de voorpret is al zeer aangenaam. In oktober staat reeds Top Bordeaux 1986 gepland bij Monarh in Tilburg. Vandaag de volgende tasting ingeschoten bij 14 personen waarbij men vlot "JA, Present!" riep.

12 november bij mijn lievelings Italiaanse wijnrestaurant in Maastricht Vino & Friends (echt gaan bezoeken als je in de buurt bent!) gaan we de volgende battle doen:

Solaia versus Sassicaia versus Ornellaia.

Jaargangen 1988, 1990, 1997, 1998, 2006, 2008, 2013, 2015

Dus van deze grote jaargangen de 3 wijnen blind naast elkaar in het glas waarvan het voor de 14 deelnemers niet bekend is welk jaar er voor ons in het glas zit en welke wijn in welk glas zit. Demasqué na iedere flight. Voor onthulling geeft iedereen zijn scores door. Altijd leuk om te zien welk jaar, welk domein overall en welke single wijn gaat winnen.

Om in de stemming te komen nu in het glas 1 van de 7 resterende flessen 1979. Toen nog een Riserva genoemd en ruim 41.000 flessen productie. Inmiddels maken ze er ruim 200.000 stuks....

Sassicaia 1979: typische Bordeaux neus maar dan net wat zoeter. Leer, tabak, laurier. Truffel. Zeer luxe. Prachtig verfijnd en zijdeacht in de mond. Wijn is alive and kicking. Toen wisten ze nog niet dat 6 jaar later het voor altijd anders zou zijn....Een genot om te mogen drinken. middellange afdronk. 93/100


Bijlagen Afbeeldingen
       

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
30-04-2020, 08:47 PM
Bericht: #58
RE: Sasscaia/Guidalberto
Dank je John voor deze achtergrond info. Top!!

Enkele jaren geleden hebben we een Sassicaia / Ornellaia battle gedaan.
Hieronder wat bevindingen van toen.

PROEFNOTITIES:
(+ = wijn zal over enkele jaren beter zijn!)

Le Serre Nuove 2006
Paars-robijnrood. Eerst wat gesloten neus, dan vooral rijp, rood fruit, mooie vanille toets. Stevige aanzet, met licht drogende tannine structuur. Mooi zuren en goede lengte. (Mijn score: 92+ Groepsscore: 91+)
Guidalberto 2006
Robijnrood, gesloten in de neus, iets van gebraden vlees en kersen. Kruidig. Stevige tannines. (Mijn score: 90 Groepsscore: 90)
Ornellaia 2007
Donker-robijnrood. Zwoele verleidelijke neus van rijpe amarene kersen, crème de cassis, wat van pruimen, rokerig, espresso. Valt genoeg in te ontdekken. Nog erg jeugdig met nadrukkelijke tannines en goede lengte. Nog enkele jaren wachten. (Mijn score: 94+ Groepsscore: 93,5+ )
Sassicaia 2007
Lichter van kleur dan de Ornellaia 2007. Mooie neus van roosvisé, wijnballen van de kermis, rood fruit, rozen. Mooie neus. In de smaak ligt alles nog los. Stevige, iets te krachtige (?) tannines. (Mijn score: 92+ Groepsscore: 90,8+)
Sassicaia 2005
Robijnrood. Kersen, kersensteeltjes. Beetje streng, wat stallucht. Komt langzaam los met zwart fruit, mooie toast van het hout, romige elegantie. Ook nu weer stevige tannines. (Mijn score: 93 Groepsscore: 91,6)
Ornellaia 2005
Donker robijnrood. Zwoel, rijp zwart fruit. Balsamico, geraffineerd houtgebruik. Vol, sappig met sappige tannines, mooie zuren en goede lengte. (Mijn score: 94 Groepsscore: 94,2)

Sassicaia 2001
Robijnrood. Cigar box, ceder, laurier en mint. Kruidig, grafiet, rozen. Tres Bordeaux! Verleidelijk glas met mooie structuur, goede zuren. Meest uitgebalanceerde Sassicaia. (Mijn score: 95 Groepsscore: 94,3)
Ornellaia 2001
Donker Robijnrood. Zwoeler, verleidelijker dan de Sas 2001. Vlezig, pruimen, room. Maar ook klassieke ceder, cigar box tonen. Ook weer een complex, sensueel en compleet glas. (Mijn score: 95+ Groepsscore: 94,6)
Ornellaia 1999
Wijn is niet oké; fout, maar geen kurk. Geen beoordeling
Sassicaia 1999
Robijnrood met wat karmijn in de rand. Verassend zwoele, maar ook aristocratische, Pauillac stijl. Wederom die romige elegantie. Ceder, mooi geïntegreerd hout. Heerlijk in balans. (Mijn score: 93 Groepsscore: 92,8)
Ornellaia 2004
Paars-robijnrood. Bosvruchtenlikeur, kirsch. Balsamico, chocola. Vitaal. Zijdezachte aanzet, zwoel en sensueel. Complete, complexe wijn. Wellicht iets meer zuren nodig om ultiem te worden. (Mijn score: 98 Groepsscore: 96,5)
Sassicaia 2004
Robijnrood. In de neus wat gesloten, wat van rubber en florale tonen. Klassieke stijl met mooie zuren maar ook drogende tannines. Deze wijn heeft nog tijd nodig. (Mijn score: 93+ Groepsscore 93,4+)
Ornellaia 2006
Paars-robijnrood. Wow! Weer die zwoele verleidelijke neus. Veel van alles; rijp fruit, verfijnd nieuw houtgebruik, gelaagdheid, dik, maar ook verfijnd. Complete wijn. Heerlijk! (Mijn score: 97+ Groepsscore 96,5+)
Sassicaia 2006
Robijnrood. Geweldige neus van ‘vurige’ kersen, zoethout, mint, kruiden. Rozen en balsamico. Ook hier veel van alles aanwezig, meer klassieke stijl dan Ornellaia, maar wat een wijn! Breed, gelaagd, geconcentreerd en complex! (Mijn score: 97+ Groepsscore: 97,2+)

Ornellaia 2008
Paarsrood. Opeengepakt fruit in een gelaagde neus met toets van mint, balsamico en bitterchocolade. Wat tabak en frisheid. Wederom die verleidelijke zwoelheid gecombineerd met kracht en complexiteit, maar nog duidelijk in de knop! (Mijn score: 95+ Groepsscore: 93,6+)
Sassicaia 2008
Robijnrood. Meer ingetogen neus. Tabak, kersen. Sappig, elegant en romig. Mooie zuren en nog wat krachtige licht drogende tannines. Een belofte voor over 5-10 jaar. (Mijn score: 95+ Groepsscore: 93,5+)

Enkele voorzichtige conclusies:
·        Ornellaia verleidt je direct met zijn zwoele romige rijp fruit neus. Ornellaia is evenals Sassicaia doorgaans een complete en complexe wijn. Sassicaia is in zijn jeugd minder toegankelijk, wat klassieker met hardere tannines
·        Ornellaia was de duidelijke overtuigende winnaar. De 2006 flight was het mooist en meest evenwichtig. De drie beste wijnen waren Ornellaia 2004 en 2006 en Sassicaia 2006. Mijn winnaar was Ornellaia 2004, die van de groep was (met minimaal verschil) verassend genoeg Sassicaia 2006.
30-04-2020, 09:22 PM
Bericht: #59
RE: Sasscaia/Guidalberto
Mooi om te lezen!

Sas 06 is ook een zeer grote wijn.
Niet verrassend dat Ornellaia duidelijk de winnaar is. Bij onze battle denk ik dat Solaia de winnaar gaat worden voor Ornellaia en op gepaste afstand Sassicaia.

Was jullie tasting blind?

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
30-04-2020, 09:28 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 30-04-2020 om 09:31 PM door WilD.)
Bericht: #60
RE: Sasscaia/Guidalberto
Yep, tasting was blind.

Ik heb persoonlijk wel wat slechte flessen ervaringen vwb Solaia. 2x Solaia 2004 en 1x Solaia 2001 (artadi tasting bij Willem B.) kurk.... grrrrr

Ik hoop dat jullie wat meer geluk hebben.


Ga naar locatie: