Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Domaine Fournier Bourgogne
23-09-2017, 04:54 PM
Bericht: #61
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Wie zei hier dat grote Bourgogne te duur is? Smile


Bijlagen Afbeeldingen
   
23-09-2017, 08:46 PM
Bericht: #62
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(23-09-2017 04:54 PM)wvd schreef:  Wie zei hier dat grote Bourgogne te duur is? Smile

En ....... ik zie geen prijs.

" Figures and no bullshit please"

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
25-09-2017, 12:26 PM
Bericht: #63
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Vorige week de 2008 VV in het glas gehad. Mooi op zijn plooi gekomen maar toch een stevig beestje voor Bourgogne.

Wine is sunlight , held together by water !
25-09-2017, 01:02 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-09-2017 om 01:03 PM door wvd.)
Bericht: #64
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(25-09-2017 12:26 PM)Venne schreef:  Vorige week de 2008 VV in het glas gehad. Mooi op zijn plooi gekomen maar toch een stevig beestje voor Bourgogne.

Was dat de Trois Terres? (of Croix Violettes?)

@Don: zie website voor prijzen en uitleg (probeer hier pub te vermijden)
25-09-2017, 01:54 PM
Bericht: #65
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(25-09-2017 01:02 PM)wvd schreef:  (probeer hier pub te vermijden)

Nice one Big Grin

Trop de neutralité rend insipide.
18-10-2017, 12:11 PM
Bericht: #66
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(25-09-2017 01:54 PM)vinejo schreef:  
(25-09-2017 01:02 PM)wvd schreef:  (probeer hier pub te vermijden)

Nice one Big Grin

Toch ook eens kijken in het (verdom)hoekje van de handelaar? Cool
29-10-2017, 06:49 PM
Bericht: #67
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(25-09-2017 12:26 PM)Venne schreef:  Vorige week de 2008 VV in het glas gehad. Mooi op zijn plooi gekomen maar toch een stevig beestje voor Bourgogne.

Over 2 dagen de Croix Violettes 2008 gedronken. Op dag 1 een zeer zware dominantie van het hout. Té. In de mond idd een stevig beestje, beetje gebald nog. Op dag 2 mooier geïntegreerd geheel, vooral in de neus. In de mond nog opnieuw redelijk gebald.
30-10-2017, 12:02 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-10-2017 om 03:37 PM door wvd.)
Bericht: #68
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(29-10-2017 06:49 PM)Fre schreef:  
(25-09-2017 12:26 PM)Venne schreef:  Vorige week de 2008 VV in het glas gehad. Mooi op zijn plooi gekomen maar toch een stevig beestje voor Bourgogne.

Over 2 dagen de Croix Violettes 2008 gedronken. Op dag 1 een zeer zware dominantie van het hout. Té. In de mond idd een stevig beestje, beetje gebald nog. Op dag 2 mooier geïntegreerd geheel, vooral in de neus. In de mond nog opnieuw redelijk gebald.

Croix Violettes is een zeer goed terroir dat vroeger hoog aangeslagen werd, maar sinds de AOC wat buiten de prijzen viel, voornamelijk omdat niemand in Brochon enige moeite deed en er is dan ook geen AOC Brochon.
Laurent bewerkt hier een halve hectare beplant met meer dan 70 jaar oude stokken aan 11.000p/ha. Een groot deel van de stokken is trouwens aangetast door court-noué, wat leidt tot een groot aantal millerandé druifjes. Heel weinig aarde hier, je zit snel op de rots, wat de nodige problemen geeft met de pallisage en na een stevig onweer moet er dikwijls ingegrepen worden, palen terug rechtzetten enz.
Hoewel ik deze 2008 een heel mooie wijn vond (helaas in lang niet meer gedronken) is dit, denk ik, de minste van de intussen 9 jaren die ik proefde.
Sindsdien is er namelijk nog enorm hard gewerkt en geïnvesteerd op dit domein. De wijngaard werd geconverteerd naar bio (al in 2008) en er wordt volop geëxperimenteerd met biodynamische praktijken. Er kwam een table vibrante en een tapis roulant, een nieuwe égrappoir, een state of the art bottellijn enz. Ook de opvoeding is geëvolueerd. Die is nog steeds grotendeels op nieuwe eiken vaten, maar nu alle demi-muids van 600 liter, wat de wijn minder markeert en hem wat vetter maakt. Een van de krachtigere wijnen van het domein die meestal wel wat tijd nodig, wellicht mede doordat het tot 60% en vendange entière (met steeltjes) gevinifieerd wordt.
De 2009 werd indertijd door ENO worldwine in dezelfde “droomwijn elite” klasse gezet als bvb Clos Vougeot “Le Grand Maupertui “ 2010 van Anne Gros, Chambertin Clos de Bèze 2010 van Frédéric Magnien of Lafite-Rothschild 2009, alle een ietsiepietsie duurder. Onlangs proefden we een 2013, globaal gesproken een wat lichter, eleganter jaar en de wijn was echt super, toch erg krachtig en mooi genuanceerd en met grote lengte. Voor mij reeds goed te genieten (maar ja..).
30-10-2017, 03:03 PM
Bericht: #69
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(30-10-2017 12:02 PM)wvd schreef:  
(29-10-2017 06:49 PM)Fre schreef:  
(25-09-2017 12:26 PM)Venne schreef:  Vorige week de 2008 VV in het glas gehad. Mooi op zijn plooi gekomen maar toch een stevig beestje voor Bourgogne.

Over 2 dagen de Croix Violettes 2008 gedronken. Op dag 1 een zeer zware dominantie van het hout. Té. In de mond idd een stevig beestje, beetje gebald nog. Op dag 2 mooier geïntegreerd geheel, vooral in de neus. In de mond nog opnieuw redelijk gebald.

Croix Violettes is een zeer goed terroir dat vroeger hoog aangeslagen werd, maar sinds de AOC wat buiten de prijzen viel, voornamelijk omdat niemand in Brochon enige moeite deed en er is dan ook geen AOC Brochon.
Laurent bewerkt hier een halve hectare beplant met meer dan 70 jaar oude stokken aan 11.000p/ha. Een groot deel van de stokken is trouwens aangetast door court-noué, wat leidt tot een groot aantal millerandé druifjes. Heel weinig aarde hier, je zit snel op de rots, wat de nodige problemen geeft met de pallisage en na een stevig onweer moet er dikwijls ingegrepen worden, palen terug rechtzetten enz.
Hoewel ik deze 2008 een heel mooie wijn vond (helaas in lang niet meer gedronken) is dit, denk ik, de minste van de intussen 9 jaren die ik proefde.
Sindsdien is er namelijk nog enorm hard gewerkt en geïnvesteerd op dit domein. De wijngaard werd geconverteerd naar bio (al in 2008) en er wordt volop geëxperimenteerd met biodynamische praktijken. Er kwam een table vibrante en een tapis roulant, een nieuwe égrappoir, een state of the art bottellijn enz. Ook de opvoeding is geëvolueerd. Die is nog steeds grotendeels op nieuwe eiken vaten, maar nu alle demi-muids van 600 liter, wat de wijn minder markeert en hem wat vetter maakt. Een van de krachtigere wijnen van het domein die meestal wel wat tijd nodig, wellicht mede doordat het tot 60% en vendange entière (met steeltjes) gevinifieerd wordt.
De 2009 werd indertijd door ENO worldwine in dezelfde “droomwijn elite” klasse gezet als bvb Clos Vougeot “Le Grand Maupertui “ 2010 van Anne Gros, Chambertin Clos de Bèze 2010 van Frédéric Magnien of Lafite-Rothschild 2009, alle een ietsiepietsie duurder. Onlangs proefden we een 2013, een globaal gesproken een wat lichter, eleganter jaar en de wijn was echt super, toch erg krachtig en mooi genuanceerd en met grote lengte. Voor mij reeds goed te genieten (maar ja..).

Op basis van dag 2 had ie van mij nog wat mogen liggen. Stevige kost toch wel...voor een PN
30-10-2017, 05:24 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-10-2017 om 03:37 PM door wvd.)
Bericht: #70
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(30-10-2017 03:03 PM)Fre schreef:  
(30-10-2017 12:02 PM)wvd schreef:  
(29-10-2017 06:49 PM)Fre schreef:  
(25-09-2017 12:26 PM)Venne schreef:  Vorige week de 2008 VV in het glas gehad. Mooi op zijn plooi gekomen maar toch een stevig beestje voor Bourgogne.

Over 2 dagen de Croix Violettes 2008 gedronken. Op dag 1 een zeer zware dominantie van het hout. Té. In de mond idd een stevig beestje, beetje gebald nog. Op dag 2 mooier geïntegreerd geheel, vooral in de neus. In de mond nog opnieuw redelijk gebald.

Croix Violettes is een zeer goed terroir dat vroeger hoog aangeslagen werd, maar sinds de AOC wat buiten de prijzen viel, voornamelijk omdat niemand in Brochon enige moeite deed en er is dan ook geen AOC Brochon.
Laurent bewerkt hier een halve hectare beplant met meer dan 70 jaar oude stokken aan 11.000p/ha. Een groot deel van de stokken is trouwens aangetast door court-noué, wat leidt tot een groot aantal millerandé druifjes. Heel weinig aarde hier, je zit snel op de rots, wat de nodige problemen geeft met de pallisage en na een stevig onweer moet er dikwijls ingegrepen worden, palen terug rechtzetten enz.
Hoewel ik deze 2008 een heel mooie wijn vond (helaas in lang niet meer gedronken) is dit, denk ik, de minste van de intussen 9 jaren die ik proefde.
Sindsdien is er namelijk nog enorm hard gewerkt en geïnvesteerd op dit domein. De wijngaard werd geconverteerd naar bio (al in 2008) en er wordt volop geëxperimenteerd met biodynamische praktijken. Er kwam een table vibrante en een tapis roulant, een nieuwe égrappoir, een state of the art bottellijn enz. Ook de opvoeding is geëvolueerd. Die is nog steeds grotendeels op nieuwe eiken vaten, maar nu alle demi-muids van 600 liter, wat de wijn minder markeert en hem wat vetter maakt. Een van de krachtigere wijnen van het domein die meestal wel wat tijd nodig, wellicht mede doordat het tot 60% en vendange entière (met steeltjes) gevinifieerd wordt.
De 2009 werd indertijd door ENO worldwine in dezelfde “droomwijn elite” klasse gezet als bvb Clos Vougeot “Le Grand Maupertui “ 2010 van Anne Gros, Chambertin Clos de Bèze 2010 van Frédéric Magnien of Lafite-Rothschild 2009, alle een ietsiepietsie duurder. Onlangs proefden we een 2013, globaal gesproken een wat lichter, eleganter jaar en de wijn was echt super, toch erg krachtig en mooi genuanceerd en met grote lengte. Voor mij reeds goed te genieten (maar ja..).

Op basis van dag 2 had ie van mij nog wat mogen liggen. Stevige kost toch wel...voor een PN

Waarom zou Pinot Noir geen krachtige wijnen kunnen produceren? Proef eens een Saint-Georges van Liger-Belair of een Grand Cru van Méo-Camuzet! Deze CV wijngaard geeft ondanks double Guyot heel lage rendementen (12hl in 2012!) en dat samen met flink wat millerandé druifjes maakt dat deze echt wel een stevig knaapje is. Wellicht beantwoorden de Longeroies of Ez Chezots meer aan wat men meestal verwacht van een mooie Bourgogne. En zijn 2 topwijnen, P'tite Grumotte en Clos du Roy Pur Pôt zijn nog wel wat intenser dan Croix Violettes...
Het is ook een kwestie van stijl natuurlijk. Fournier werkt, net als tegenwoordig bijna alle domeinen, met een maceration à froid wat o.a. zorgt voor "blauwer" fruit en meer kleur.
Wij werken ook (een heel klein beetje...) met de Chambolle's van Bertheau en dat is bijna het andere uiterste, ttz, het zijn Bourgognes waarbij je door het glas bijna de krant nog kan lezen. Maar zet zijn wel wijnen vol finesse en een bijzonder verfijnd boeket en smaak en helemaal niet zo licht als je afgaande op de kleur zou verwachten.
30-10-2017, 05:46 PM
Bericht: #71
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(30-10-2017 05:24 PM)wvd schreef:  
(30-10-2017 03:03 PM)Fre schreef:  
(30-10-2017 12:02 PM)wvd schreef:  
(29-10-2017 06:49 PM)Fre schreef:  
(25-09-2017 12:26 PM)Venne schreef:  Vorige week de 2008 VV in het glas gehad. Mooi op zijn plooi gekomen maar toch een stevig beestje voor Bourgogne.

Over 2 dagen de Croix Violettes 2008 gedronken. Op dag 1 een zeer zware dominantie van het hout. Té. In de mond idd een stevig beestje, beetje gebald nog. Op dag 2 mooier geïntegreerd geheel, vooral in de neus. In de mond nog opnieuw redelijk gebald.

Croix Violettes is een zeer goed terroir dat vroeger hoog aangeslagen werd, maar sinds de AOC wat buiten de prijzen viel, voornamelijk omdat niemand in Brochon enige moeite deed en er is dan ook geen AOC Brochon.
Laurent bewerkt hier een halve hectare beplant met meer dan 70 jaar oude stokken aan 11.000p/ha. Een groot deel van de stokken is trouwens aangetast door court-noué, wat leidt tot een groot aantal millerandé druifjes. Heel weinig aarde hier, je zit snel op de rots, wat de nodige problemen geeft met de pallisage en na een stevig onweer moet er dikwijls ingegrepen worden, palen terug rechtzetten enz.
Hoewel ik deze 2008 een heel mooie wijn vond (helaas in lang niet meer gedronken) is dit, denk ik, de minste van de intussen 9 jaren die ik proefde.
Sindsdien is er namelijk nog enorm hard gewerkt en geïnvesteerd op dit domein. De wijngaard werd geconverteerd naar bio (al in 2008) en er wordt volop geëxperimenteerd met biodynamische praktijken. Er kwam een table vibrante en een tapis roulant, een nieuwe égrappoir, een state of the art bottellijn enz. Ook de opvoeding is geëvolueerd. Die is nog steeds grotendeels op nieuwe eiken vaten, maar nu alle demi-muids van 600 liter, wat de wijn minder markeert en hem wat vetter maakt. Een van de krachtigere wijnen van het domein die meestal wel wat tijd nodig, wellicht mede doordat het tot 60% en vendange entière (met steeltjes) gevinifieerd wordt.
De 2009 werd indertijd door ENO worldwine in dezelfde “droomwijn elite” klasse gezet als bvb Clos Vougeot “Le Grand Maupertui “ 2010 van Anne Gros, Chambertin Clos de Bèze 2010 van Frédéric Magnien of Lafite-Rothschild 2009, alle een ietsiepietsie duurder. Onlangs proefden we een 2013, een globaal gesproken een wat lichter, eleganter jaar en de wijn was echt super, toch erg krachtig en mooi genuanceerd en met grote lengte. Voor mij reeds goed te genieten (maar ja..).

Op basis van dag 2 had ie van mij nog wat mogen liggen. Stevige kost toch wel...voor een PN

Waarom zou Pinot Noir geen krachtige wijnen kunnen produceren? Proef eens een Saint-Georges van Liger-Belair of een Grand Cru van Méo-Camuzet! Deze CV wijngaard geeft ondanks double Guyot heel lage rendementen (12hl in 2012!) en dat samen met flink wat millerandé druifjes maakt dat deze echt wel een stevig knaapje is. Wellicht beantwoorden de Longeroies of Ez Chezots meer aan wat men meestal verwacht van een mooie Bourgogne. En zijn 2 topwijnen, P'tite Grumotte en Clos du Roy Pur Pôt zijn nog wel wat intenser dan Croix Violettes...
Het is ook een kwestie van stijl natuurlijk. Fournier werkt, net als tegenwoordig bijna alle domeinen, met een maceration à froid wat o.a. zorgt voor "blauwer" fruit en meer kleur.
Wij werken ook (een heel klein beetje...) met de Chambolle's van Bertheau en dat is bijna het andere uiterste, ttz, het zijn Bourgognes waarbij je door het glas bijna de krant nog kan lezen. Maar zet zijn wel wijnen vol finesse en een bijzonder verfijnd boeket en smaak en helemaal niet zo licht als je afgaande op de kleur zou verwachten.

Ik heb deze wijn ook kunnen proeven en vond de rokerige bacontoetsen te dominant. Ook de Marsannay Trois Terres van 2008 had dat zeer rokerige. Op dit moment staat dat de rest een beetje in de weg. En zoals ik deze wijn nu lees betwijfel ik of dit nog op zijn plooi komt.
Trouwens, er zijn inderdaad krachtige bourgognes, maar die hebben dan van alles veel, dus ook voldoende fruit en structuur. Maar zoals ik al zei, bij deze Fournier is het wat moeilijk om te zien wat achter dat rokerige ligt.

Verre vide je te plains, verre plein je te vide.
30-10-2017, 05:52 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-10-2017 om 03:36 PM door wvd.)
Bericht: #72
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(30-10-2017 05:46 PM)Olivier schreef:  
(30-10-2017 05:24 PM)wvd schreef:  
(30-10-2017 03:03 PM)Fre schreef:  
(30-10-2017 12:02 PM)wvd schreef:  
(29-10-2017 06:49 PM)Fre schreef:  
(25-09-2017 12:26 PM)Venne schreef:  Vorige week de 2008 VV in het glas gehad. Mooi op zijn plooi gekomen maar toch een stevig beestje voor Bourgogne.

Over 2 dagen de Croix Violettes 2008 gedronken. Op dag 1 een zeer zware dominantie van het hout. Té. In de mond idd een stevig beestje, beetje gebald nog. Op dag 2 mooier geïntegreerd geheel, vooral in de neus. In de mond nog opnieuw redelijk gebald.

Croix Violettes is een zeer goed terroir dat vroeger hoog aangeslagen werd, maar sinds de AOC wat buiten de prijzen viel, voornamelijk omdat niemand in Brochon enige moeite deed en er is dan ook geen AOC Brochon.
Laurent bewerkt hier een halve hectare beplant met meer dan 70 jaar oude stokken aan 11.000p/ha. Een groot deel van de stokken is trouwens aangetast door court-noué, wat leidt tot een groot aantal millerandé druifjes. Heel weinig aarde hier, je zit snel op de rots, wat de nodige problemen geeft met de pallisage en na een stevig onweer moet er dikwijls ingegrepen worden, palen terug rechtzetten enz.
Hoewel ik deze 2008 een heel mooie wijn vond (helaas in lang niet meer gedronken) is dit, denk ik, de minste van de intussen 9 jaren die ik proefde.
Sindsdien is er namelijk nog enorm hard gewerkt en geïnvesteerd op dit domein. De wijngaard werd geconverteerd naar bio (al in 2008) en er wordt volop geëxperimenteerd met biodynamische praktijken. Er kwam een table vibrante en een tapis roulant, een nieuwe égrappoir, een state of the art bottellijn enz. Ook de opvoeding is geëvolueerd. Die is nog steeds grotendeels op nieuwe eiken vaten, maar nu alle demi-muids van 600 liter, wat de wijn minder markeert en hem wat vetter maakt. Een van de krachtigere wijnen van het domein die meestal wel wat tijd nodig, wellicht mede doordat het tot 60% en vendange entière (met steeltjes) gevinifieerd wordt.
De 2009 werd indertijd door ENO worldwine in dezelfde “droomwijn elite” klasse gezet als bvb Clos Vougeot “Le Grand Maupertui “ 2010 van Anne Gros, Chambertin Clos de Bèze 2010 van Frédéric Magnien of Lafite-Rothschild 2009, alle een ietsiepietsie duurder. Onlangs proefden we een 2013, globaal gesproken een wat lichter, eleganter jaar en de wijn was echt super, toch erg krachtig en mooi genuanceerd en met grote lengte. Voor mij reeds goed te genieten (maar ja..).

Op basis van dag 2 had ie van mij nog wat mogen liggen. Stevige kost toch wel...voor een PN

Waarom zou Pinot Noir geen krachtige wijnen kunnen produceren? Proef eens een Saint-Georges van Liger-Belair of een Grand Cru van Méo-Camuzet! Deze CV wijngaard geeft ondanks double Guyot heel lage rendementen (12hl in 2012!) en dat samen met flink wat millerandé druifjes maakt dat deze echt wel een stevig knaapje is. Wellicht beantwoorden de Longeroies of Ez Chezots meer aan wat men meestal verwacht van een mooie Bourgogne. En zijn 2 topwijnen, P'tite Grumotte en Clos du Roy Pur Pôt zijn nog wel wat intenser dan Croix Violettes...
Het is ook een kwestie van stijl natuurlijk. Fournier werkt, net als tegenwoordig bijna alle domeinen, met een maceration à froid wat o.a. zorgt voor "blauwer" fruit en meer kleur.
Wij werken ook (een heel klein beetje...) met de Chambolle's van Bertheau en dat is bijna het andere uiterste, ttz, het zijn Bourgognes waarbij je door het glas bijna de krant nog kan lezen. Maar zet zijn wel wijnen vol finesse en een bijzonder verfijnd boeket en smaak en helemaal niet zo licht als je afgaande op de kleur zou verwachten.

Ik heb deze wijn ook kunnen proeven en vond de rokerige bacontoetsen te dominant. Ook de Marsannay Trois Terres van 2008 had dat zeer rokerige. Op dit moment staat dat de rest een beetje in de weg. En zoals ik deze wijn nu lees betwijfel ik of dit nog op zijn plooi komt.
Trouwens, er zijn inderdaad krachtige bourgognes, maar die hebben dan van alles veel, dus ook voldoende fruit en structuur. Maar zoals ik al zei, bij deze Fournier is het wat moeilijk om te zien wat achter dat rokerige ligt.

Dat ben ik wel wat met je eens. Daarom ook de switch naar 600l demi-muids en nu komt het fruit beter (sneller) tot uiting. Je zou eens een 2010 moeten proeven, die zijn nu subliem en wat hij de laatste jaren presteert brengt hem stilaan bij de groten. Ik kan dat vlot bewijzen trouwens. Een CV blind geproefd naast Liger-Belair's St. Georges en een Clos de Epenaux bleek daar niet echt voor onder te doen, behalve in de prijs natuurlijk. Wink
30-10-2017, 06:22 PM
Bericht: #73
RE: Domaine Fournier Bourgogne
(30-10-2017 05:52 PM)wvd schreef:  Dat ben ik wel wat met je eens. Daarom ook de switch naar 600l demi-muids en nu komt het fruit beter (sneller) tot uiting. Je zou eens een 2010 moeten proeven, die zijn nu subliem en wat hij de laatste jaren presteert brengt hem stilaan bij de groten. Ik kan dat vlot bewijzen trouwens. Een CV blind geproefd naast Liger-Belair's St. Georges en een Clos de Epenaux bleek daar niet echt voor onder te doen, behalve in de prijs natuurlijk. Wink
Ik vond het verschil met de '09 al gigantisch.
31-01-2019, 10:03 PM
Bericht: #74
RE: Domaine Fournier Bourgogne
Marsannay, longeroies (rood) 2013
eerste dag aromatisch licht, framboos, lichtkorrelig en krijtig mondgevoel, fijne zuurtjes, een subtiele gerooktheid, niet echt complex
tweede dag rijper mondgevoel, eerder rijpe kriek, geen gerooktheid meer
opnieuw een 2013 die bevestigt, een zeer lekkere villages, maar ik zou dit niet in 1 cru plaatsen (ook al is daar sprake van) door het gebrek aan complexiteit en de niet zo lange afdronk

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"


Ga naar locatie: