Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bodegas Alejandro Fernandez, Ribera del Duero
15-05-2020, 09:24 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-05-2020 om 09:46 AM door Vinoco.)
Bericht: #21
RE: Bodegas Alejandro Fernandez, Ribera del Duero
Beste VMK,

Pesquera is een massaal wijnhuis en maken een kleine 1 miljoen flessen in de prijsklasse 5 euro tot 200 euro. Om reden van kwantiteit zie je ze overal terug. In Spanje is het helemaal enorm. Er is geen supermarkt zonder Pesquera in het schap. Het zeer herkenbare (en voor mij persoonlijk prachtige) etiket herken je meteen. De stijl is in de loop der jaren steeds moderner geworden. Jammer, omdat je nu nooit meer een zeer grootse Pesquera in het glas kan krijgen(vroeger zaten de wijnen tussen 1 en 9 op 10), maar aan de andere kant gelukkig want nu is iedere fles Pesquera prima tot goed te drinken (nu zitten ze tussen 5 en 7 op 10). Met Pesquera van tegenwoordig loop je namelijk nooit een risico. De wijnen zijn zeer solide "allemansvrienden" en scoren als een Zwitsers uurwerk tussen 88-92/100. Zeker voor het geld een zekere en betrouwbare koop.
Pesquera was tot en met de jaren 90 zeer wisselvallig. Je trof enorm veel flesverschil aan. Dat had onder andere te maken met de traditionele manier van wijn maken. In die tijd hadden ze nog een ouderwetse handmatige pers die met 3 man bediend moest worden. Aangezien niet iedereen evenveel kracht had en soms vermoeidheid toesloeg was niet iedere batch hetzelfde met flesverschil tot gevolg.

Het paradepaardje van Alejandro Fernandez was Janus. Met deze Reserva Especial wilde hij concurreren met De Reserva Especial Unico van Vega Sicilia. Alleen grote jaargangen kregen een kans. Met het icoonjaar 1982 was Janus een feit. 1986 en 1991 waren de volgende jaargangen die gemaakt werden en vanaf zijn 4e jaargang 1994 ging het volledig los. Parker scoorde de wijn 97/100 en de naam Pesquera was meteen gemaakt buiten Spanje. Gelukkig had Parker een goede fles gekregen want van de 4 kisten 1994 die ik ooit had was de helft gekurkt (later bleek dat 2/5 van de totale productie kurkinfectie had)los van de flesvariatie bij niet gekurkte flessen. Nog 3 94ers over zag ik gisteren. Door deze posting kreeg ik zin in een Pesquera. Als eerbetoon aan 1 van de grootste wijnmakers ooit in Spanje werd het zijn pionierswijn.

Pesquera Janus Reserva Especial 1982: Zeer gerookte neus. Pijptabak! (word er eigenlijk nog pijp gerookt? ik zie het nooit meer), truffel, salmiak, kruidig. Speculaas. Wat een geweldige snuffelwijn. Gelukkig een goede fles! De neus is geniaal. De mond brengt hetzelfde maar in alles minder krachtig dan de neus. Nog prima balans en mooie lengte. In een koude kelder met de juiste vochtigheid gaat er aan deze wijn de komende 20 jaar weinig veranderen. Een eer om te drinken. Nog 5 over. 96/100


Bijlagen Afbeeldingen
   

Iedere Steak onder 500 gram is Carpaccio
Handelaar in High-end wijnen
15-05-2020, 12:10 PM
Bericht: #22
RE: Bodegas Alejandro Fernandez, Ribera del Duero
Leuke en uitgebreide toelichting...dank!

Tja, altijd kwestie van smaak. Ik kan inderdaad genieten van moderne etiketten en dan nog eens het liefst met op de achterzijde alle relevante info gedeeld.

Maar veel belangrijker, nu weet ik wel dat ik niet altijd de flessen terug hoef te plaatsen in het schap. Het kan interessant zijn.


Ga naar locatie: