Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Food-Wine pairing, wijn en gerecht
28-03-2014, 02:30 PM
Bericht: #271
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
1. Pinot Gris - Altesse
2. Bourgogne-chardo
3. N-Rhône, Mondeuse of frisse Z-Rhône

Rood en wit door elkaar vind ik niet erg. Ik drink zelfs graag een glas bubbels na de maaltijd. Cool
28-03-2014, 02:58 PM
Bericht: #272
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
NCO,is precies de menu van Hof ter hulst.
Heb hier al enkele keren aangepaste wijnen genomen en dat was niet verkeerd.
Is nu wel een tijdje geleden.
28-03-2014, 03:08 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-03-2014 om 03:09 PM door nco.)
Bericht: #273
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(28-03-2014 02:30 PM)Kris schreef:  1. Pinot Gris - Altesse
2. Bourgogne-chardo
3. N-Rhône, Mondeuse of frisse Z-Rhône

Rood en wit door elkaar vind ik niet erg. Ik drink zelfs graag een glas bubbels na de maaltijd. Cool

Interesting, 2 en 3 was ik ook al van plan (3 eventueel ook iets fris Portugees rood, of zelfs niet te zware Tempranillo)
(28-03-2014 02:58 PM)Jef schreef:  NCO,is precies de menu van Hof ter hulst.
Heb hier al enkele keren aangepaste wijnen genomen en dat was niet verkeerd.
Is nu wel een tijdje geleden.

Inderdaad :-). Lekker gegeten ook ?

Aangepaste wijnen is dus evt ook nog een optie... alhoewel de wijnkaart doorbladeren en zoeken is al plezant op zich

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
28-03-2014, 03:12 PM
Bericht: #274
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
ik sluit me aan bij Vinogan, een mooie chardonnay lijkt me stevig genoeg om zowel bij het eerste en tweede gerecht te drinken.
Uw barbera d'alba zie ik wel passen bij het duifje. Gisteren die van Elvio Cogno geproefd, zeer mooi!

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
28-03-2014, 03:26 PM
Bericht: #275
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(28-03-2014 11:59 AM)nco schreef:  Vraagje: wat zouden jullie schenken bij Ravioli van kwartel met gekonfijte kwartelboutjes? Een beetje opzoekwerk gedaan en de meeste suggesties gaan naar fruitig/kruidig rood genre barbera d'alba, beaujolais cru, grenache, sangiovese...

Probleem is dat voor de volgende gang (Zeebaars met in boter gestoofde jonge bloemkool, Serrano ham, hopscheutjes en gepocheerd ei) wit beter past, volgens mij toch...

Niet raar om eerst rood te drinken en dan weer wit?

3de gang is ook weer rood (Duifje uit "Racan" met een puree van jonge erwtjes, lente groentjes en jus geparfumeerd met rozemarijn).

Soit, suggesties voor de 3 gangen zijn welkom :-)

Voor bij het kwartelgerecht --> ik heb ooit bij een gelijkaardig gerecht een witte Toscaanse vermentino gedronken met een lichte rokerige toets Slurp
Bij de zeebaars een wijn uit Galicië op basis van de albarinodruif.
Bij de duif zou ik voor een Vacqueyras of een Gigondas gaan.

Laat het u smaken

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
28-03-2014, 06:57 PM
Bericht: #276
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Ja,steeds lekker gegeten.Typisch Franse keuken.
Wijnkaart mooi,maar niet zo uitgebreid.
Je mag ze gerust vragen om je erin te verdiepen.
29-03-2014, 10:59 AM
Bericht: #277
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Ook al eens de aangepaste wijnen genomen bij Hof ter Hulst, en was ook content. Is wel al een paar jaar geleden.

I was just, I was just, I was just sitting here thinking
About your kiss and your warm embrace
When the reflection in the glass that I held to my lips baby
Revealed the tears that were on my face
31-03-2014, 10:48 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 31-03-2014 om 01:08 PM door nco.)
Bericht: #278
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
thank you voor de tips.

Het is uiteindelijk geworden:

* bij de ravioli: Alois Lageder Pinot Grigio - matchte zeer mooi met de ravioli, het kwartelboutje en het zeer fijne, paddestoel geparfurmeerde schuimsausje. Zeer lekker en fijn gerechtje ook. Rood had bij dit gerechtje niet gewerkt (of het moest een zeer frisse, elegante rode zijn), ook al omdat het kwartelboutje niet domineerde.

* bij de zeebaars: Pouily Fuissé Eric Forest "Les Crays" 2010 - wederom zeer goed match. Lekkere wijn, en het gerecht was helemaal top. Zeer goede zeebaars, gecomplementeerd met de serrano ham, het gepocheerd eitje, de hopscheutjes, zeer smaakvol!

* bij de duif: Cote Rotie Bernard Burgaud 2007 (wijn werd gekarafeerd zonder dat we het moesten vragen, zeer leuk!), top wijn (mooi elegant) , top gerechtje, en het matchte weer zeer mooi.

* bij het nagerecht (pannekoek met ananas en banaan) dronken we een Moscato d'Asti " Vignaioli di S. Stefano" van Ceretto (zelf voorgesteld door de sommelier). De wijn was zeer verfrissend, het nagerechtje was minder (tikkeltje te gewoon).

Gelukkig koos ik voor de kaasplank (keuze uit 10 a 15 verschillende soorten kaas), zeer lekkere kazen en ik kreeg hierbij een Madeiro van Barbeito van 5jaar oud van de Boal druif (suggestie van de sommelier). Deze was een tikkeltje te zoet naar mijn zin (sercial zou een betere match geweest zijn).

Conclusie: zeer lekker gegeten en gedronken, zeer gezellig restaurant, aangename sfeer, aanrader wat mij betreft!

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
31-03-2014, 12:10 PM
Bericht: #279
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(31-03-2014 10:48 AM)nco schreef:  * bij de ravioli: Alois Lageder Pinot Grigio - matchte zeer mooi met de ravioli, het kwartelboutje en het zeer fijne, paddestoel geparfurmeerde schuimsausje. Zeer lekker en fijn gerechtje ook. Rood had bij dit gerechtje niet gewerkt (of het moest een zeer frisse, elegante rode zijn), ook al omdat het kwartelboutje niet domineerde.

* bij de zeebaars: Pouily Fuissé Eric Forest "Les Crays" 2010 - wederom zeer goed match. Lekkere wijn, en het gerecht was helemaal top. Zeer goede zeebaars, gecomplementeerd met de serrano ham, het gepocheerd eitje, de hopscheutjes, zeer smaakvol!

* bij de duif: Cote Rotie Bernard Burgaud 2007 (wijn werd gekarafeerd zonder dat we het moesten vragen, zeer leuk!), top wijn (mooi elegant) , top gerechtje, en het matchte weer zeer mooi.

* bij het nagerecht (pannekoek met ananas en banaan) dronken we een Moscato d'Asti " Vignaioli di S. Stefano" van Ceretto (zelf voorgesteld door de sommelier). De wijn was zeer verfrissend, het nagerechtje was minder (tikkeltje te gewoon).

Gelukkig koos ik voor de kaasplank (keuze uit 10 a 15 verschillende soorten kaas), zeer lekkere kazen en ik kreeg hierbij een Madeiro van Barbeito van 5jaar oud van de Boal druif (suggestie van de sommelier). Deze was een tikkeltje te zoet naar mijn zin (sercial zou een betere match geweest zijn).

Conclusie: zeer lekker gegeten en gedronken, zeer gezellig restaurant, aangename sfeer, aanrader wat mijn betreft!

thank you voor de feedback, Nico, altijd interessant!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-04-2014, 08:12 PM
Bericht: #280
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Heb in een tweedehandswinkel een boek gevonden over wijn-gerecht combinatie : "De juiste wijn bij het juiste gerecht" van Linda Johnson-Bell. Om kort te zijn : ontgoochelend. Op p98 begint ze eindelijk over de combinatie wijn-gerecht te spreken, om eigenlijk gewoon een lijst te maken van welke wijn past bij welk gerecht. Nauwelijks uitleg over hoe bepaalde smaken bij elkaar passen, etc. Blij dat dit me maar 2 euro gekost heeft...

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
21-04-2014, 08:26 PM
Bericht: #281
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(21-04-2014 08:12 PM)Olivier schreef:  Heb in een tweedehandswinkel een boek gevonden over wijn-gerecht combinatie : "De juiste wijn bij het juiste gerecht" van Linda Johnson-Bell. Om kort te zijn : ontgoochelend. Op p98 begint ze eindelijk over de combinatie wijn-gerecht te spreken, om eigenlijk gewoon een lijst te maken van welke wijn past bij welk gerecht. Nauwelijks uitleg over hoe bepaalde smaken bij elkaar passen, etc. Blij dat dit me maar 2 euro gekost heeft...

Let me guess... De Sleghte? De Kaft...?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
22-04-2014, 09:47 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 22-04-2014 om 09:49 AM door 33S.)
Bericht: #282
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Nu ik hier toch ben: dit weekend mijn eerste ervaring (buiten proeverijen weliswaar) met Arneis gehad.

Er stonden groene asperges op het menu en daar een wijn bij vinden is niet bepaald een 'eitje', dus werd het een gokje met de Roero Arneis "Cecu d`la Bionda" 2012 van Monchiero Carbone. Een geslaagde match, maar de wijn paste (eerder onverwacht) nog beter bij de Pata Negra filet die op hetzelfde bord lag.

De wijn had voldoende body, genoeg vettigheid en veel zuren. Eerder wit fruit, kruidig en met een heerlijk verfrissend (anijs)bittertje in de afdronk. Helemaal m'n ding.

I was just, I was just, I was just sitting here thinking
About your kiss and your warm embrace
When the reflection in the glass that I held to my lips baby
Revealed the tears that were on my face
22-04-2014, 10:26 AM
Bericht: #283
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(21-04-2014 08:12 PM)Olivier schreef:  Heb in een tweedehandswinkel een boek gevonden over wijn-gerecht combinatie : "De juiste wijn bij het juiste gerecht" van Linda Johnson-Bell. Om kort te zijn : ontgoochelend. Op p98 begint ze eindelijk over de combinatie wijn-gerecht te spreken, om eigenlijk gewoon een lijst te maken van welke wijn past bij welk gerecht. Nauwelijks uitleg over hoe bepaalde smaken bij elkaar passen, etc. Blij dat dit me maar 2 euro gekost heeft...

Een goed boek (naar het schijnt, ik heb het nog niet gelezen) zou --> http://www.bol.com/nl/p/het-proefboek/1001004011552280/ zijn.
Het is van de hand van Peter Klosse van restaurant de echoput in Nederland.
Wel iets duurder dan 2€

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
22-04-2014, 05:00 PM
Bericht: #284
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(22-04-2014 09:47 AM)33S schreef:  Nu ik hier toch ben: dit weekend mijn eerste ervaring (buiten proeverijen weliswaar) met Arneis gehad.

Er stonden groene asperges op het menu en daar een wijn bij vinden is niet bepaald een 'eitje', dus werd het een gokje met de Roero Arneis "Cecu d`la Bionda" 2012 van Monchiero Carbone. Een geslaagde match, maar de wijn paste (eerder onverwacht) nog beter bij de Pata Negra filet die op hetzelfde bord lag.

De wijn had voldoende body, genoeg vettigheid en veel zuren. Eerder wit fruit, kruidig en met een heerlijk verfrissend (anijs)bittertje in de afdronk. Helemaal m'n ding.

Interessant! Denk idd dat arneis eerder een wijn is om te combineren met een gerecht. Op zich vind ik m soms wat eentonig (althans de keren dat ik er één dronk, heb mss nog niet de juiste in het glas gehad)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
24-04-2014, 11:32 PM
Bericht: #285
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Idd goed restaurant! Toen al vrij klassiek en blijkbaar nu nog?
Al veel te lang geleden dat ik er nog eens geweest ben....

Wine is sunlight , held together by water !
25-04-2014, 12:03 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-04-2014 om 12:05 AM door don quichotte.)
Bericht: #286
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(24-04-2014 11:32 PM)Venne schreef:  Idd goed restaurant! Toen al vrij klassiek en blijkbaar nu nog?
Al veel te lang geleden dat ik er nog eens geweest ben....

Venne, ik volg hier niet goed.
Over welk restaurant gaat het hier eigenlijk?

Ik ben namelijk een zeer fervente amateur van goede Pata Negra (de zeer oude; donker rood) of beter de Jamón ibérico maar hier in ons Belgikske is het grootst gedeelte dat op de markt komt van mindere kwaliteit eenmaal de betere in Spanje gegeten.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
25-04-2014, 08:51 AM
Bericht: #287
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Ik vermoed dat het over Hof ter Hulst in Hulshout gaat?

I was just, I was just, I was just sitting here thinking
About your kiss and your warm embrace
When the reflection in the glass that I held to my lips baby
Revealed the tears that were on my face
26-04-2014, 06:31 PM
Bericht: #288
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Zalm is altijd wel een moeilijke match met wijn. Maar gisterenavond vonden we de perfect match: de anjou chenin van Domaine FL paste werkelijk pérfect![/align]


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-07-2014, 09:46 AM
Bericht: #289
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Vandaag staan er hier mossels op de menu .
De helft wordt klaargemaakt natuur en de andere in witte wijn ...

Nu men vraag welke wijn drink je daar dan best bij ?
Ook gezien het feit ik er zowel natuur ga eten als in de wijn Tongue
21-07-2014, 10:14 AM
Bericht: #290
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(21-07-2014 09:46 AM)gertjeuh schreef:  Vandaag staan er hier mossels op de menu .
De helft wordt klaargemaakt natuur en de andere in witte wijn ...

Nu men vraag welke wijn drink je daar dan best bij ?
Ook gezien het feit ik er zowel natuur ga eten als in de wijn Tongue

Lichte, witte wijn met mooie zuren en zonder houtlagering. Stijl muscadet, sylvaner, alligoté, pinot blanc,... Maar t allerbeste bij mossels is eigenlijk... een lekker pintje...!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-07-2014, 10:38 AM
Bericht: #291
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(21-07-2014 10:14 AM)vinejo schreef:  
(21-07-2014 09:46 AM)gertjeuh schreef:  Vandaag staan er hier mossels op de menu .
De helft wordt klaargemaakt natuur en de andere in witte wijn ...

Nu men vraag welke wijn drink je daar dan best bij ?
Ook gezien het feit ik er zowel natuur ga eten als in de wijn Tongue

Lichte, witte wijn met mooie zuren en zonder houtlagering. Stijl muscadet, sylvaner, alligoté, pinot blanc,... Maar t allerbeste bij mossels is eigenlijk... een lekker pintje...!

thank you !
21-07-2014, 10:39 AM
Bericht: #292
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
@don, zie nu pas je restovraag. Het ging idd over hof ter Hulst.
Een relatie werkt bij zo een pata negra / jamón fabrikant. Kaal Es' vragen waar in België de beste te vinden is.

Wine is sunlight , held together by water !
22-07-2014, 04:57 PM
Bericht: #293
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
dat wil ik ook wel weten Slurp

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
22-07-2014, 06:54 PM
Bericht: #294
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(21-07-2014 10:39 AM)Venne schreef:  @don, zie nu pas je restovraag. Het ging idd over hof ter Hulst.
Een relatie werkt bij zo een pata negra / jamón fabrikant. Kaal Es' vragen waar in België de beste te vinden is.

Ik zie er naar uit Venne. De kwaliteit die je in supermarkten kan krijgen is over het algemeen van middelmatige kwaliteit. Een beetje uitzondering maakt de CORA met hun versie van het merk "Labeyrie"
Maar deze haalt bijlange niet de kwaliteit die ik in Spanje al heb kunnen smaken.
Voor een goede kwaliteit moet je toch op 15 Euro/100 gram en meer rekenen.
De naam Pata Negra mag eigenlijk niet meer gebruikt worden.De juiste benaming is nu "Jamon Iberico". Er bestaan een drietal klassen in functie van ouderdom; omvang van de voeding met eikels........

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
22-07-2014, 08:08 PM
Bericht: #295
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(25-04-2014 12:03 AM)don quichotte schreef:  [quote='Venne' pid='46724' dateline='1398375150']


Ik ben namelijk een zeer fervente amateur van goede Pata Negra (de zeer oude; donker rood) of beter de Jamón ibérico maar hier in ons Belgikske is het grootst gedeelte dat op de markt komt van mindere kwaliteit eenmaal de betere in Spanje gegeten.
Don dit is blijkbaar een Belgische site ( leverancier uit Liedekerke) waar je online Iberico ham kan bestellen.
Wel geen ervaring mee.
--> http://www.gastroiberico.com/artisanale-...a-ham.html
Ik weet wel dat je in Wetteren terecht kan bij Guy Troch Import voor de betere hammen ( niet versneden ) --> http://www.gtiproducts.be/

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
22-07-2014, 08:27 PM
Bericht: #296
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Het "Spaans winkeltje" in Antwerpen, al jaren een begrip.
Ook al jaren dat ik er niet meer ben geweest.
Volgens hun website hebben ze nog steeds vers afgesneden jamòn...
http://elvalenciano.be/
23-07-2014, 01:52 AM
Bericht: #297
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
@ Marc & shiraz ,

Bedankt voor de info.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
23-07-2014, 09:42 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-07-2014 om 09:43 AM door koen.)
Bericht: #298
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Ik koop er af en toe in de ISPC ... maar reteduur. Don als je grote fan bent van de Iberico moet je zeker eens de Mangalica uit Hongarije proberen. Allé tegenwoordig ook uit andere landen waaronder Oostenrijk. Er zijn zelfs een paar grote producenten uit Spanje die de Mangalica varkens in Hongarije kweken en daarna de hammen in Spanje laten drogen. Voor mij nog iets lekkerder en met fijner vet dan de Iberico ... krijg er al zin in.

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
23-07-2014, 02:28 PM
Bericht: #299
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Ik heb chance dat mijn Spaanse collega's af en toe een bestellingske willen meebrengen, iets goedkoper buiten de ecologische voetafdruk Tongue
09-08-2014, 12:15 AM
Bericht: #300
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Licht gerookte rundercarpaccio van Holstein dry aged... Wat hier best bij schenken? Barbera, Chianti...?


Ga naar locatie: