Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Michel Briday, Rully
24-05-2019, 01:00 PM
Bericht: #1
Michel Briday, Rully
Mercurey 1er Cru, Clos Marcilly 2013

Eerste indruk was een al wat herfstige neus, met dennenbos, zoethout, wat kersjes. In de mond merk je ook dat het fruit al geen vers rood fruit meer is. Frisse zuren, en nog wat rijpe tannines. Had misschien iets vroeger gedronken moeten zijn.
Vergelijkbare indruk overigens met de Bourgogne van Legros onlangs van 2013. Zou die ‘13 Bourgognes niet al te lang meer laten liggen. Ik heb het dan wel niet over de meer prestigieuze appellaties natuurlijk.

Verre vide je te plains, verre plein je te vide.
24-05-2019, 07:41 PM
Bericht: #2
RE: Michel Briday, Rully
Kijk, tegen de avond heeft de wijn toch wat meer peps gekregen, iets meer vulling, meer evenwicht. Zo zie je maar weer...

Verre vide je te plains, verre plein je te vide.
25-05-2019, 10:28 AM
Bericht: #3
RE: Michel Briday, Rully
(24-05-2019 01:00 PM)Olivier schreef:  Mercurey 1er Cru, Clos Marcilly 2013
Had misschien iets vroeger gedronken moeten zijn.
Zou toch niet mogen voor een 1cru, hé. Ik vind dat er toch nog ongelooflijk veel kaf tussen het koren zit, vooral in Bourgogne. Pinot noir lang houdbaar maken en vooral met de jaren beter laten smaken is toch niet iedereen gegeven. Mooie witte wijnen maken wil in Bourgogne niet altijd zeggen dat ze knappe rode kunnen maken. Marc Colin is daar een mooi voorbeeld van met zijn rode Chassagne VV. Top in zijn prille jeugd, maar zwakt merkelijk snel af tot een gewoon wijntje...

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
25-05-2019, 10:56 AM
Bericht: #4
RE: Michel Briday, Rully
(25-05-2019 10:28 AM)TheWineVet schreef:  
(24-05-2019 01:00 PM)Olivier schreef:  Mercurey 1er Cru, Clos Marcilly 2013
Had misschien iets vroeger gedronken moeten zijn.
Zou toch niet mogen voor een 1cru, hé. Ik vind dat er toch nog ongelooflijk veel kaf tussen het koren zit, vooral in Bourgogne. Pinot noir lang houdbaar maken en vooral met de jaren beter laten smaken is toch niet iedereen gegeven. Mooie witte wijnen maken wil in Bourgogne niet altijd zeggen dat ze knappe rode kunnen maken. Marc Colin is daar een mooi voorbeeld van met zijn rode Chassagne VV. Top in zijn prille jeugd, maar zwakt merkelijk snel af tot een gewoon wijntje...

Dat verbaast me in hoge mate, want rode Chassagne heeft normaal gesproken (bijna) een Côte de Nuits profiel. Ik heb daar al heel mooie, ook oudere, rode wijnen geproefd en Marc Colin heeft toch alvast de juiste familienaam. Smile

WVD (Wijnhandel Leuvin)
25-05-2019, 11:12 AM
Bericht: #5
RE: Michel Briday, Rully
Citaat:Zou toch niet mogen voor een 1cru, hé.

Een 1er cru in de Côte Chalonnaise zou ik wel niet vergelijken met een 1er cru in de Côte d’Or. Er is daar meer 1er cru dan gewone village bij manier van spreken (of zelfs letterlijk?). En 2013 is toch een zeer toegankelijk jaar. Dit zullen niet de grote bewaarwijnen zijn.

Verre vide je te plains, verre plein je te vide.
25-05-2019, 07:29 PM
Bericht: #6
RE: Michel Briday, Rully
(25-05-2019 10:28 AM)TheWineVet schreef:  
(24-05-2019 01:00 PM)Olivier schreef:  Mercurey 1er Cru, Clos Marcilly 2013
Had misschien iets vroeger gedronken moeten zijn.
Zou toch niet mogen voor een 1cru, hé. Ik vind dat er toch nog ongelooflijk veel kaf tussen het koren zit, vooral in Bourgogne. Pinot noir lang houdbaar maken en vooral met de jaren beter laten smaken is toch niet iedereen gegeven. Mooie witte wijnen maken wil in Bourgogne niet altijd zeggen dat ze knappe rode kunnen maken. Marc Colin is daar een mooi voorbeeld van met zijn rode Chassagne VV. Top in zijn prille jeugd, maar zwakt merkelijk snel af tot een gewoon wijntje...

Dat is nu straf.
Ik trek gisterenavond een fles Bourgogne pinot noir 2014 open van Marc Colin.
Ik proef en denk verdoerie, da s flauw. Ik herproef en vind amper aroma en idd een gewoon wijntje, suf en zonder pit. Ik ga eens checken hoeveel generieke Bourgogne van 2014 ik nog heb liggen, want gast, dit moet snel op. Geen wijn gedronken verder.
Vandaag gaan schenken bij Lambrecht, thuis komen en zin in wijn Sleepy
Ik was al aan zoeken naar een fles, was die Colin rats vergeten.
Plots, terwijl ik mijn Bourgognes afga en kijk of ik nog 2011 heb denk ik aan die fles die 4/5 vol in de gang staat.
Ach ja, just, pff... toch maar eens proberen.
Eerste indruk even ontgoochelend. Lame.
Efkens buiten gaan zitten, even mails doornemen.
En ja, dan voltrekt zich alweer het ongelooflijke wijnwonder.
Ik neem de wijn, ruik eraan en denk: Hmmm, zo fijn! t Is heel subtiel, vooral roosjes en wat framboosjes.
Ook in de mond nu echt balans en fraicheur, de legerité die ik soms zo zoek. Gisteren eerder wat bitter, nu perfect in evenwicht.
En zo zit ik hier nu te genieten van een eerlijke, eenvoudige maar pure en lekkere pinot noir.
En besef ik weer hoezeer een wijn veranderlijk kan zijn.


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
25-05-2019, 07:48 PM
Bericht: #7
RE: Michel Briday, Rully
dat van die rode chassagne vv 2013 van M.Colin verrast me, hoewel ik nog nooit een rode van dat domein geproefd heb

ik kom zelf stilletjes aan tot het besluit dat ik veel bourgognes gewoonweg té vroeg opendoe, ook de generieke

en wat Jo mocht ervaren met de bourgogne 2014 is toch geruststellend, onderschat nooit de veerkracht van pinot noir!

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
26-05-2019, 11:50 AM
Bericht: #8
RE: Michel Briday, Rully
(25-05-2019 07:48 PM)Vince schreef:  ...onderschat nooit de veerkracht van pinot noir!

+1

WVD (Wijnhandel Leuvin)


Ga naar locatie: