Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 1 stemmen - gemiddelde waardering is 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chateau Poujeaux
15-09-2018, 09:29 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-09-2018 om 09:39 PM door Bert.)
Bericht: #211
RE: Chateau Poujeaux
(15-09-2018 08:56 PM)Hugel schreef:  2006 in het glas.
Mooie wijn, komt nog jong over. Nog geen tertiaire toetsen. Tannines net versmolten, maar nog beetje korrelig. Maar niet groenig. Ook niet geweldig rond of zalvend.
Vrij koele stijl. Klassiek. Zuurtjes in de afdronk. Wel evenwichtig.
Denk dat dit eigenlijk nog moet openbloeien... Typisch voor 2006 denk ik... Veel tijd nodig

Beste Hugel,
ik deed deze namiddag een fles Sociando Mallet 2006 open,
schreef er nog niks over in het passende topic op dit forum,
maar ervaar EXACT hetzelfde als hoe jij hier deze Poujeaux beschrijft...
Frappant.
Ik maak me dan wel even 'bang' en vraag me af of die 2006 wel ooit mooi rond en zalvend wordt en niet hoekig, strak, rauw, koel... zal blijven...

Bibere humanum est, ergo bibamus.
15-09-2018, 10:44 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-09-2018 om 10:46 PM door Hugel.)
Bericht: #212
RE: Chateau Poujeaux
(15-09-2018 09:29 PM)Bert schreef:  
(15-09-2018 08:56 PM)Hugel schreef:  2006 in het glas.
Mooie wijn, komt nog jong over. Nog geen tertiaire toetsen. Tannines net versmolten, maar nog beetje korrelig. Maar niet groenig. Ook niet geweldig rond of zalvend.
Vrij koele stijl. Klassiek. Zuurtjes in de afdronk. Wel evenwichtig.
Denk dat dit eigenlijk nog moet openbloeien... Typisch voor 2006 denk ik... Veel tijd nodig

Beste Hugel,
ik deed deze namiddag een fles Sociando Mallet 2006 open,
schreef er nog niks over in het passende topic op dit forum,
maar ervaar EXACT hetzelfde als hoe jij hier deze Poujeaux beschrijft...
Frappant.
Ik maak me dan wel even 'bang' en vraag me af of die 2006 wel ooit mooi rond en zalvend wordt en niet hoekig, strak, rauw, koel... zal blijven...

Ik vrees ook dat 2006 nooit heel uitbundig zal worden en wat koel en streng zal blijven. Ik zie zelfde evolutie bij 2011 maar minder uitgesproken dan bij 2006... (niet op basis van poujeaux, algemeen gezien)
16-09-2018, 09:54 AM
Bericht: #213
RE: Chateau Poujeaux
(15-09-2018 09:29 PM)Bert schreef:  
(15-09-2018 08:56 PM)Hugel schreef:  2006 in het glas.
Mooie wijn, komt nog jong over. Nog geen tertiaire toetsen. Tannines net versmolten, maar nog beetje korrelig. Maar niet groenig. Ook niet geweldig rond of zalvend.
Vrij koele stijl. Klassiek. Zuurtjes in de afdronk. Wel evenwichtig.
Denk dat dit eigenlijk nog moet openbloeien... Typisch voor 2006 denk ik... Veel tijd nodig

Beste Hugel,
ik deed deze namiddag een fles Sociando Mallet 2006 open,
schreef er nog niks over in het passende topic op dit forum,
maar ervaar EXACT hetzelfde als hoe jij hier deze Poujeaux beschrijft...
Frappant.
Ik maak me dan wel even 'bang' en vraag me af of die 2006 wel ooit mooi rond en zalvend wordt en niet hoekig, strak, rauw, koel... zal blijven...

Terechte vraag, volgens mij. Maar zolang er nog niets tertiairs is, zoals Hugel schrijft, kan hij nog verder rijpen en is er nog hoop.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
16-09-2018, 11:15 AM
Bericht: #214
RE: Chateau Poujeaux
Ik denk (hoop...) dat 2006 nog een echt "klassiek" Bordeaux-bewaarjaar is en dat ze toch 20 jaar gaan nodig hebben. Dat gezegd zijnde, vele rechteroevers zijn toch al vrij genietbaar.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
16-09-2018, 05:21 PM
Bericht: #215
RE: Chateau Poujeaux
(16-09-2018 11:15 AM)wvd schreef:  Ik denk (hoop...) dat 2006 nog een echt "klassiek" Bordeaux-bewaarjaar is en dat ze toch 20 jaar gaan nodig hebben. Dat gezegd zijnde, vele rechteroevers zijn toch al vrij genietbaar.

We zullen zien binnen 5-10j. Deze Poujeaux gaf zeker de indruk er nog minstens 10j tegen te kunnen. Ook het niveau in de fles (0.5 cm onder kurk) en de minieme diffusie in de kurk (1mm) laten nog een lang leven vermoeden.
10-02-2019, 12:11 PM
Bericht: #216
RE: Chateau Poujeaux
Poujeaux 2009

Tweede fles die ik drink van deze jaargang.
Expressieve neus met potloodslijpsel, anijs, spek, gebak en zoetig zwart fruit.
Vooral dat zoetig zwart fruit ook in de mond maar in een zijdezachte jasje.
93/100

Bibere humanum est, ergo bibamus.
10-02-2019, 01:54 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-02-2019 om 02:01 PM door jr02.)
Bericht: #217
RE: Chateau Poujeaux
(10-02-2019 12:11 PM)Bert schreef:  Poujeaux 2009

Tweede fles die ik drink van deze jaargang.
Expressieve neus met potloodslijpsel, anijs, spek, gebak en zoetig zwart fruit.
Vooral dat zoetig zwart fruit ook in de mond maar in een zijdezachte jasje.
93/100

huhuh kan ik alleen maar beamen. Maar van de jongere jaren daar blijf ik nog even af. Poujeaux wordt zo gracieus met ouder te worden. P/Q blijft dit domein top.
10-02-2019, 02:04 PM
Bericht: #218
RE: Chateau Poujeaux
(10-02-2019 01:54 PM)jr02 schreef:  
(10-02-2019 12:11 PM)Bert schreef:  Poujeaux 2009

Tweede fles die ik drink van deze jaargang.
Expressieve neus met potloodslijpsel, anijs, spek, gebak en zoetig zwart fruit.
Vooral dat zoetig zwart fruit ook in de mond maar in een zijdezachte jasje.
93/100

huhuh kan ik alleen maar beamen. Maar van de jongere jaren daar blijf ik nog even af. Poujeaux wordt zo gracieus met ouder te worden. P/Q blijft dit domein top.

Zeker weten, topper! cheers

Save water drink wine!
10-02-2019, 03:47 PM
Bericht: #219
RE: Chateau Poujeaux
(10-02-2019 12:11 PM)Bert schreef:  Poujeaux 2009

Tweede fles die ik drink van deze jaargang.
Expressieve neus met potloodslijpsel, anijs, spek, gebak en zoetig zwart fruit.
Vooral dat zoetig zwart fruit ook in de mond maar in een zijdezachte jasje.
93/100

Klinkt heerlijk. Zal weldra ook s een Bdx 09 opentrekken.
25-02-2019, 10:02 AM
Bericht: #220
RE: Chateau Poujeaux
Poujeaux 2012

Yes I know..far too young.

Vrouwlief aan het vechten tegen de microobjes dus was ik aangewezen op een halfje. Zin in een Poujeaux maar in 0.375 niks ouder liggen dan 2012. Dus waarom niet.

Rijk aroma in de neus, donker rood en zwart fruit, jam, braam- en vlierbesjes, wat zoethout. Idem in de mond in samenhang met lekker aangenaam zuurtje en heeeel zacht subtiel aanwezige tannines. Verrassend aangenaam te drinken, mist wat lengte en zal naar alle waarschijnlijkheid niet het lang leven beschoren zijn van de Poujeaux uit de beter jaren. Aan een prijsje koop ik deze zeker bij om op korte termijn van te genieten. (Op de hoop dat hij zich niet meer gaat sluiten shoot )

Far too young...no waySlurp


Bijlagen Afbeeldingen
   
02-08-2019, 08:35 AM
Bericht: #221
RE: Chateau Poujeaux
Poujeaux 2008

Gisteren deze Poujeaux gedronken. Mijn enige fles, overgenomen van een illuster forumlid, die duidelijk een goede bewaring heeft genoten.
De fles? Of het lid? Of het lid van het... nee, laten we hier bij houden.

Lichte evolutie merkbaar in het glas. In de neus ontwaren we vooral donker fruit, cassis, cederhout, sigarenkistje, potloodslijpsel.
In de mond is de wijn heel zacht met een wat zoete toets (zonder jammy te zijn).
Middellange finale met een lichte droogtrekking, maar niet storend.

Klassieke Bordeaux op een mooi moment in de evolutie. Lekker.
02-08-2019, 09:05 AM
Bericht: #222
RE: Chateau Poujeaux
(02-08-2019 08:35 AM)redacteur schreef:  Poujeaux 2008

Gisteren deze Poujeaux gedronken. Mijn enige fles, overgenomen van een illuster forumlid, die duidelijk een goede bewaring heeft genoten.
De fles? Of het lid? Of het lid van het... nee, laten we hier bij houden.

Lichte evolutie merkbaar in het glas. In de neus ontwaren we vooral donker fruit, cassis, cederhout, sigarenkistje, potloodslijpsel.
In de mond is de wijn heel zacht met een wat zoete toets (zonder jammy te zijn).
Middellange finale met een lichte droogtrekking, maar niet storend.

Klassieke Bordeaux op een mooi moment in de evolutie. Lekker.

Big Grin

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-08-2019, 05:48 PM
Bericht: #223
RE: Chateau Poujeaux
Ik heb ooit 18 flessen Poujeaux 2008 ingeslagen, en doe er occasioneel eentje open (ik heb er nog een 5 à 6 -tal). Als liefhebber van klassieke BDX nooit ontgoocheld geweest, op geen enkel moment in de evolutie.
07-08-2019, 06:08 PM
Bericht: #224
RE: Chateau Poujeaux
(07-08-2019 05:48 PM)Bram80 schreef:  Ik heb ooit 18 flessen Poujeaux 2008 ingeslagen, en doe er occasioneel eentje open (ik heb er nog een 5 à 6 -tal). Als liefhebber van klassieke BDX nooit ontgoocheld geweest, op geen enkel moment in de evolutie.

Hier idem, 2008 is enorm geslaagd bij Poujeaux.

Leuk je hier terug te zien, Bram Smile

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-08-2019, 06:43 PM
Bericht: #225
RE: Chateau Poujeaux
De Poujeaux waar ik de voorkeur aan gaf zijn 1982, 1986, 1990 en 1994, mijn grootste herinnering is nog steeds de 1986.

Van harte.
Thierry Debaisieux
01-11-2019, 10:02 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-11-2019 om 10:03 PM door Benz.)
Bericht: #226
RE: Chateau Poujeaux
Vanavond Chateau Poujeaux 2011 in het glas.
Kleur donker granaatrood.
Neus van zwart fruit, cassis, pruimen, leder, tabbak, aarde, vanille (eik).
In de mond een zijdezachte wijn met finesse, tannines en zuren perfect in evenwicht.
Behoorlijk lange afdronk.
Mooie 2011. 90-91 cheers

Save water drink wine!
02-11-2019, 11:54 AM
Bericht: #227
RE: Chateau Poujeaux
Mooi om deze tasting note te lezen.
Heb deze ook liggen denk nog een 2-tal jaartjes te wachten om de eerste te openen.
03-11-2019, 12:11 AM
Bericht: #228
RE: Chateau Poujeaux
2011 heeft me in het algemeen nog niet ontgoocheld. Is meestal al vrij goed op dronk en evenwichtig.
Momenteel heb ik daarom een voorkeur voor 2011 tov 2012 in bordeaux
09-02-2020, 09:17 PM
Bericht: #229
RE: Chateau Poujeaux
(25-02-2019 10:02 AM)jr02 schreef:  Poujeaux 2012

Yes I know..far too young.

Vrouwlief aan het vechten tegen de microobjes dus was ik aangewezen op een halfje. Zin in een Poujeaux maar in 0.375 niks ouder liggen dan 2012. Dus waarom niet.

Rijk aroma in de neus, donker rood en zwart fruit, jam, braam- en vlierbesjes, wat zoethout. Idem in de mond in samenhang met lekker aangenaam zuurtje en heeeel zacht subtiel aanwezige tannines. Verrassend aangenaam te drinken, mist wat lengte en zal naar alle waarschijnlijkheid niet het lang leven beschoren zijn van de Poujeaux uit de beter jaren. Aan een prijsje koop ik deze zeker bij om op korte termijn van te genieten. (Op de hoop dat hij zich niet meer gaat sluiten shoot )

Far too young...no waySlurp

Een jaartje geleden aan een prijsje (9.8€/ 0.375) er nog een paar bijgekocht.
Ai Ai, storm op komst...dus lekker in het salon ploffen voor de buis.

Poujeaux 2012 (halfje)
Donkerrood, weinig neus, geen fruit en over de ganse lijn 'flat'. Wat extra lucht en wat warmte konden deze Poujeaux niet naar een hoger niveau opkrikken. Jammer, mijn eerste teleurstelling mbt Poujeaux. Absoluuut geen idee of dit aan het jaartal ligt. Gaat deze 2012 dan toch in winterslaap of een fout flesje?

2° poging:
Bouscaut 2000, onlangs enkele flesjes aan 18€ gekocht.
Perfect à point Slurp
Nu verder genieten huhuh
27-07-2020, 10:12 AM
Bericht: #230
RE: Chateau Poujeaux
(01-11-2019 10:02 PM)Benz schreef:  Vanavond Chateau Poujeaux 2011 in het glas.
Kleur donker granaatrood.
Neus van zwart fruit, cassis, pruimen, leder, tabbak, aarde, vanille (eik).
In de mond een zijdezachte wijn met finesse, tannines en zuren perfect in evenwicht.
Behoorlijk lange afdronk.
Mooie 2011. 90-91 cheers

Gisteren ook deze 2011 in het glas.

Wat als een minder jaar neergezet werd klopt in ieder geval voor Poujeaux niet!

Knappe wijn die nu mooi aan het open komen is.

Sluit mij volledig aan bij de tasting note van Benz.
14-12-2020, 10:02 AM
Bericht: #231
RE: Chateau Poujeaux
Chateau Poujeaux 2011

Wijnen zoals deze verzoenen me met het feit dat ik nog zoveel Bordeaux in mijn kelder liggen heb. Prachtige fluwelen wijn die perfect in evenwicht is.

Ik heb van deze ook nog redelijk veel 2010 liggen. Enig idee wanneer ik die het beste kan openen?
14-12-2020, 12:02 PM
Bericht: #232
RE: Chateau Poujeaux
(14-12-2020 10:02 AM)Corto schreef:  Chateau Poujeaux 2011

Wijnen zoals deze verzoenen me met het feit dat ik nog zoveel Bordeaux in mijn kelder liggen heb. Prachtige fluwelen wijn die perfect in evenwicht is.

Ik heb van deze ook nog redelijk veel 2010 liggen. Enig idee wanneer ik die het beste kan openen?

Poujeaux bewaart vrij lang, dus kan nog even mee. Ik zou nog 5 jaar geduld uitoefenen.
18-01-2021, 02:44 AM
Bericht: #233
RE: Chateau Poujeaux
Om al dat Corona'nieuws' door te slikken, even gaan grasduinen in de voorraad.

Poujeaux 1997
Eentje die niet in mijn Cellartracker staat noch in mijn geheugen voorkomt waar deze vandaan komt en hoe lang hij er al verscholen ligt. (geen ideale bewaaromstandigheden verzekerd dus)
Doorschijnend rood neigt naar oranje. Primair in de neus, de tertiaire toetsen en de geur van een zoete belegen pruim. Zoethout, paprika, potloodslijpsel beheersen het mondgevoel met een vleugje kers'zuurtje'. A point; al verliest hij een paar puntjes daar het zuurtje en de taaie tannines nog in een eeuwig getouwtrek zitten maar de afdronk krikt dan terug ruimschoots de punten op. Zwarte besjes komen opzetten, het pruimke is er terug in combinatie met de tertiaire toetsen, aarde en natte bladeren.

Ver van een goed jaar en geen idee van de bewaaromstandigheden maar deze Poujeaux heeft mij zeker een degelijke portie genot teweeg gebracht.
18-01-2021, 08:22 AM
Bericht: #234
RE: Chateau Poujeaux
(18-01-2021 02:44 AM)jr02 schreef:  Om al dat Corona'nieuws' door te slikken, even gaan grasduinen in de voorraad.

Poujeaux 1997
Eentje die niet in mijn Cellartracker staat noch in mijn geheugen voorkomt waar deze vandaan komt en hoe lang hij er al verscholen ligt. (geen ideale bewaaromstandigheden verzekerd dus)
Doorschijnend rood neigt naar oranje. Primair in de neus, de tertiaire toetsen en de geur van een zoete belegen pruim. Zoethout, paprika, potloodslijpsel beheersen het mondgevoel met een vleugje kers'zuurtje'. A point; al verliest hij een paar puntjes daar het zuurtje en de taaie tannines nog in een eeuwig getouwtrek zitten maar de afdronk krikt dan terug ruimschoots de punten op. Zwarte besjes komen opzetten, het pruimke is er terug in combinatie met de tertiaire toetsen, aarde en natte bladeren.

Ver van een goed jaar en geen idee van de bewaaromstandigheden maar deze Poujeaux heeft mij zeker een degelijke portie genot teweeg gebracht.

In het verleden ook gedronken, vond dit éen van de betere 1997s

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-01-2022, 01:20 AM
Bericht: #235
RE: Chateau Poujeaux
Poujeaux 2018
14,5% 50% CS 40% Merlot 5% Petit Verdot en 5% Cabernet Franc

Na gisteren een fantastische(!) Branas Grand Poujeaux 2018 (€24,00) geproefd te hebben vertrok ik naar de winkel om daarvan een kistje aan te schaffen. Mijn voornemen was om ook een kistje Poujeaux 2018 mee te nemen. Ook mooie aanbieding voor €26,25. Deze had ik al eerder geproefd en heel goed bevonden.
Waarom weet ik niet maar ik besloot huiswaarts te keren met slechts een fles. De Poujeaux 2018. Toch nog eens herproeven.

Mooie donkere kleur, iets paarser en briljanter dan de Branas.

Neus verbergt veel, gesloten, zwarte bes, licht vanille, iets hoesterigs, kers, jenever.

Krachtig, bittertje, zuurtje, minder imposant dan de Branas, ook wat dunner en korter en droger. Amandeltje. Voorzichtig komt er wat sap en een ietsje zoet. Blijft allemaal wat eendimensionaal, cassis. Best wel streng. Kartonnig. Tannines duidelijk aanwezig. Zo weinig afdronk.

Wat een wereld van verschil met Branas.

Nu weet ik ook wel dat Poujeaux lang kan/moet rijpen. En ik ken ook de gesloten fase waar dit exemplaar duidelijk in verkeert.

Maar momenteel vraag ik mij toch af vanuit welke materie er tzt een fantastische wijn moet gaan ontstaan?

Ik sluit niets uit, want mijn glazen bol is al jaren geleden aan gruzelementen gevallen.

Maar ik zet in op Branas. Twee kistjes graag!.
30-01-2022, 11:33 AM
Bericht: #236
RE: Chateau Poujeaux
(18-01-2021 02:44 AM)jr02 schreef:  Om al dat Corona'nieuws' door te slikken, even gaan grasduinen in de voorraad.

Poujeaux 1997
Eentje die niet in mijn Cellartracker staat noch in mijn geheugen voorkomt waar deze vandaan komt en hoe lang hij er al verscholen ligt. (geen ideale bewaaromstandigheden verzekerd dus)
Doorschijnend rood neigt naar oranje. Primair in de neus, de tertiaire toetsen en de geur van een zoete belegen pruim. Zoethout, paprika, potloodslijpsel beheersen het mondgevoel met een vleugje kers'zuurtje'. A point; al verliest hij een paar puntjes daar het zuurtje en de taaie tannines nog in een eeuwig getouwtrek zitten maar de afdronk krikt dan terug ruimschoots de punten op. Zwarte besjes komen opzetten, het pruimke is er terug in combinatie met de tertiaire toetsen, aarde en natte bladeren.

Ver van een goed jaar en geen idee van de bewaaromstandigheden maar deze Poujeaux heeft mij zeker een degelijke portie genot teweeg gebracht.

cheers bijna exact een jaar later weer eens een Poujeaux in het glas. Dit keer niet om diene Corona-nieuws door te slikken maar om toekomstige reisplannen te smeden en de twee jaar durende ballingschap te vergeten.
Een liefhebber over de vloer, ik ken wat zijn voorkeur van smaak en moest dus efkes zoeken in mijne voorraad.
Mijn oog viel op Poujeaux 2000, vlug toch eens spieken op CT of deze à point is want zo heeft hij ze graag. Dit deed me overstag gaan:

Dark and somewhat evolved black cherry color with a mature maroon hue. Open, savory nose with aromas of autumnal leaves and gravelly earth, some fresh blackcurrants, some cedary notes of cigar box and savory wood spice, light resinous notes of coniferous forest and a hint of freshly ground coffee. The wine is ripe and full-bodied yet quite dry and acid-driven on the palate with vibrant flavors of peppery spice, juicy blackberries, some fresh red plums, a little bit of blood, light woody notes of cedar, a developed hint of beef jerky and a touch of gravelly minerality. The mouthfeel is silky smooth yet structured enough with the high acidity and powdery medium tannins that slowly pile up on the gums. The finish is dry, quite long and gently grippy with layered flavors of redcurrants, some ripe blackberries, a little bit of gravelly minerality, light evolved notes of beef jerky, a hint of savory wood spice and a touch of blood.

A balanced and enjoyably silky Moulis-en-Médoc with textural and quite resolved tannins that offer some welcome firmness but have receded into the background for the most part. Despite the wine seeing quite a bit of new oak, the overall feel is relatively pure and fruit-driven with quite youthful overall feel, albeit the wine doesn't feel primary in any way, anymore. Although it feels like there is a bit of room for further evolution in the fruit, the wine is smack in the middle of its drinking window and doesn't call for any further cellaring. I suspect the wine will continue to evolve over the next 5-10 years and keep for some 15-20 years.


Zo goed kan ik het niet uitleggen maar dit was dan ook wat we in het glas kregen. Overhellend naar tertiaire aroma's, volle wijn waar de besjes nog een laatste gevecht aangaan. Aciditeit proportioneel, bijna versmolten tannines maar onze fles had een lange afdronk, absoluut niet droog. Bovenstaand kreeg 90pnt. Voor mij mogen er een stuk of 2 bij.

2000 is natuurlijk top Heart. De gedachte flitste op om in de nabije toekomst eens de 2005 te openen. But Nope, blijkt dat ik deze niet heb, de 2010 wel voorradig maar dit zou 'infanticide*' zijn. (*in deze tijden pen ik uit respect de vertaling neer)
30-01-2022, 12:51 PM
Bericht: #237
RE: Chateau Poujeaux
(30-01-2022 11:33 AM)jr02 schreef:  
(18-01-2021 02:44 AM)jr02 schreef:  Om al dat Corona'nieuws' door te slikken, even gaan grasduinen in de voorraad.

Poujeaux 1997
Eentje die niet in mijn Cellartracker staat noch in mijn geheugen voorkomt waar deze vandaan komt en hoe lang hij er al verscholen ligt. (geen ideale bewaaromstandigheden verzekerd dus)
Doorschijnend rood neigt naar oranje. Primair in de neus, de tertiaire toetsen en de geur van een zoete belegen pruim. Zoethout, paprika, potloodslijpsel beheersen het mondgevoel met een vleugje kers'zuurtje'. A point; al verliest hij een paar puntjes daar het zuurtje en de taaie tannines nog in een eeuwig getouwtrek zitten maar de afdronk krikt dan terug ruimschoots de punten op. Zwarte besjes komen opzetten, het pruimke is er terug in combinatie met de tertiaire toetsen, aarde en natte bladeren.

Ver van een goed jaar en geen idee van de bewaaromstandigheden maar deze Poujeaux heeft mij zeker een degelijke portie genot teweeg gebracht.

cheers bijna exact een jaar later weer eens een Poujeaux in het glas. Dit keer niet om diene Corona-nieuws door te slikken maar om toekomstige reisplannen te smeden en de twee jaar durende ballingschap te vergeten.
Een liefhebber over de vloer, ik ken wat zijn voorkeur van smaak en moest dus efkes zoeken in mijne voorraad.
Mijn oog viel op Poujeaux 2000, vlug toch eens spieken op CT of deze à point is want zo heeft hij ze graag. Dit deed me overstag gaan:

Dark and somewhat evolved black cherry color with a mature maroon hue. Open, savory nose with aromas of autumnal leaves and gravelly earth, some fresh blackcurrants, some cedary notes of cigar box and savory wood spice, light resinous notes of coniferous forest and a hint of freshly ground coffee. The wine is ripe and full-bodied yet quite dry and acid-driven on the palate with vibrant flavors of peppery spice, juicy blackberries, some fresh red plums, a little bit of blood, light woody notes of cedar, a developed hint of beef jerky and a touch of gravelly minerality. The mouthfeel is silky smooth yet structured enough with the high acidity and powdery medium tannins that slowly pile up on the gums. The finish is dry, quite long and gently grippy with layered flavors of redcurrants, some ripe blackberries, a little bit of gravelly minerality, light evolved notes of beef jerky, a hint of savory wood spice and a touch of blood.

A balanced and enjoyably silky Moulis-en-Médoc with textural and quite resolved tannins that offer some welcome firmness but have receded into the background for the most part. Despite the wine seeing quite a bit of new oak, the overall feel is relatively pure and fruit-driven with quite youthful overall feel, albeit the wine doesn't feel primary in any way, anymore. Although it feels like there is a bit of room for further evolution in the fruit, the wine is smack in the middle of its drinking window and doesn't call for any further cellaring. I suspect the wine will continue to evolve over the next 5-10 years and keep for some 15-20 years.


Zo goed kan ik het niet uitleggen maar dit was dan ook wat we in het glas kregen. Overhellend naar tertiaire aroma's, volle wijn waar de besjes nog een laatste gevecht aangaan. Aciditeit proportioneel, bijna versmolten tannines maar onze fles had een lange afdronk, absoluut niet droog. Bovenstaand kreeg 90pnt. Voor mij mogen er een stuk of 2 bij.

2000 is natuurlijk top Heart. De gedachte flitste op om in de nabije toekomst eens de 2005 te openen. But Nope, blijkt dat ik deze niet heb, de 2010 wel voorradig maar dit zou 'infanticide*' zijn. (*in deze tijden pen ik uit respect de vertaling neer)
Mooie recensie. Ik kan me perfect voorstellen hoe de ervaring was.
01-04-2022, 08:18 AM
Bericht: #238
RE: Chateau Poujeaux
Poujeaux 2011. Evenwichtige smakelijke wijn. Zal volgens mij wel niet meer verbeteren. Was mijn laatste fles.
Ik heb nu enkel nog 2010 liggen.
01-04-2022, 09:01 AM
Bericht: #239
RE: Chateau Poujeaux
(01-04-2022 08:18 AM)Corto schreef:  Poujeaux 2011. Evenwichtige smakelijke wijn. Zal volgens mij wel niet meer verbeteren. Was mijn laatste fles.
Ik heb nu enkel nog 2010 liggen.

Ik heb de 2010, 2014 en 2018 liggen. Ik vind dat Poujeaux toch wel echt "lang" nodig heeft. Vind die 2010 nog niet op zijn effen.
01-04-2022, 01:45 PM
Bericht: #240
RE: Chateau Poujeaux
(01-04-2022 09:01 AM)BartS schreef:  
(01-04-2022 08:18 AM)Corto schreef:  Poujeaux 2011. Evenwichtige smakelijke wijn. Zal volgens mij wel niet meer verbeteren. Was mijn laatste fles.
Ik heb nu enkel nog 2010 liggen.

Ik heb de 2010, 2014 en 2018 liggen. Ik vind dat Poujeaux toch wel echt "lang" nodig heeft. Vind die 2010 nog niet op zijn effen.

Wanneer zou je die 2010 dan openen? (Ik heb nog 6 flessen liggen, nog geen enkele van geopend).


Ga naar locatie: