Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Food-Wine pairing, wijn en gerecht
07-09-2012, 12:23 PM
Bericht: #141
RE: Food-Wine pairing
Alvast bedankt voor de tips!

Toeval wil dat ik voor het hoofdgerecht al (oa) een fles brunello had voorzien (Col d'Orcia 2005 - vrij traditioneel en niet al te "gepimpt" normaal gezien, ook uit een wat "minder"/natter jaar), dus dat is wel een zeeeeeer interessante denkpiste. In dezelfde lijn zou ik dan zelfs de CC Castello di Ama '05 kunnen riskeren (die ook al staat te blinken).

Dan moet ik wel qua hoofdgerecht nog wat reserveflessen opduikelen - maar dat levert minder problemen op :-)

Nog suggesties?

PS De ervaringen volgen begin volgende week....

Vinoga(s)

Opgelet! Het beheer behoudt zich het recht voor om elk bericht te censureren.

Attention! La gestion se réserve le droit de censurer chaque message.

Warning! Management reserves all rights to alter your messages.
07-09-2012, 01:45 PM
Bericht: #142
RE: Food-Wine pairing
Ik heb ooit toevallig de basis Soave van Pieropan bij Carpaccio gedronken, en dat was geen verkeerde keuze, al zou ik voor de Chianti gaan. De Castello di Ama 2005 heeft minder houtopvoeding en zal ook eerder op dronk zijn dan de Brunello, niet? Wel een dure klepper natuurlijk.

De Calvarino 2006 vorig jaar gedronken, héél lekker is die.

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
07-09-2012, 03:47 PM
Bericht: #143
RE: Food-Wine pairing
De Ama 05 is nu perfect op dronk. Ik schat die trouwens nu op zijn top (wordt niet meer beter volgens mij). Gasten zijn ook wijnliefhebbers (vooral bourgogne), en zou ze dit toch eens willen laten proeven.

PS Heb die in promo kunnen kopen, dus was iets minder pijnlijk voor de beurs...

Bedankt voor jullie inzichten!

Opgelet! Het beheer behoudt zich het recht voor om elk bericht te censureren.

Attention! La gestion se réserve le droit de censurer chaque message.

Warning! Management reserves all rights to alter your messages.
07-09-2012, 05:04 PM
Bericht: #144
RE: Food-Wine pairing
Zeer benieuwd naar het resultaat!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-09-2012, 06:28 PM
Bericht: #145
RE: Food-Wine pairing
Efkens van tafel gekomen om een verrassend goeie match te melden:

Zalm is altijd moeilijk vind ik, maar bij de zalm in de wok met witloof, appeltjes, mosterdzaadjes en rijst schonk ik een viognier van Christophe Pichon. Nogal gedurfd zei Veetje. Edoch hij paste echt mooi bij het gerecht. (Nu, op zich is die wijn ook al heerlijk -lijkt wel een Condrieu jong..!)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
07-09-2012, 06:48 PM
Bericht: #146
RE: Food-Wine pairing
ik vind witloof altijd moeilijk net door de bitterheid (als je goede kwaliteit koopt tenminste)... witte chateauneuf of een goede viognier lukt meestal wel.
Anders boekje van olivier bompas er eens bijnemen hé Tongue Wink

champagne: in victory you deserve it, in defeat you need it (napoléon)
10-09-2012, 10:24 AM
Bericht: #147
RE: Food-Wine pairing
Castello di Ama met carpaccio is een goede match. Voor verdere bespreking, check topic Ama in sectie Toscane.

Opgelet! Het beheer behoudt zich het recht voor om elk bericht te censureren.

Attention! La gestion se réserve le droit de censurer chaque message.

Warning! Management reserves all rights to alter your messages.
13-11-2012, 01:41 PM
Bericht: #148
RE: Food-Wine pairing
Iemand een idee wat je hierbij kan geven ? Ik begin te merken dat ik veel teruggrijp naar dezelfde combinaties...verse input zou dus wel es goed zijn!

- Winterslaatje met peer, blauwe kaas, geglaceerde pastinaak en veldsla
- Witte vis, preistoemp met mascarpone en balsamico/kalfsjus
- Verloren brood met gekarameliseerde appelkes

alvast bedankt !
13-11-2012, 04:00 PM
Bericht: #149
RE: Food-Wine pairing
Voor het winterslaatje kan je misschien een iets gerijpte Altesse uit de Savoie gebruiken.
Bij de witte vis zou ik een Chardonnay uit de Maçon durven proberen.
Gekarameliseerde appeltjes vragen eigenlijk wel om een demi-sec Chenin, niet.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
13-11-2012, 04:08 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 13-11-2012 om 04:10 PM door doc.)
Bericht: #150
RE: Food-Wine pairing
(13-11-2012 04:00 PM)carl schreef:  Voor het winterslaatje kan je misschien een iets gerijpte Altesse uit de Savoie gebruiken.
Bij de witte vis zou ik een Chardonnay uit de Maçon durven proberen.
Gekarameliseerde appeltjes vragen eigenlijk wel om een demi-sec Chenin, niet.

Denk je dat een Muscat uit Elzas ook zou kunnen bij 1 ? Beetje contrast met de blauwe kaas en toch licht om te starten ?
Een beetje gedroogde ham of spek rond de vis en je kunt er een fruitige rode ook bij serveren...gamy, pinot

Buvez du vin et vivez joyeux !
13-11-2012, 04:14 PM
Bericht: #151
RE: Food-Wine pairing
(13-11-2012 04:08 PM)doc schreef:  
(13-11-2012 04:00 PM)carl schreef:  Voor het winterslaatje kan je misschien een iets gerijpte Altesse uit de Savoie gebruiken.
Bij de witte vis zou ik een Chardonnay uit de Maçon durven proberen.
Gekarameliseerde appeltjes vragen eigenlijk wel om een demi-sec Chenin, niet.

Denk je dat een Muscat uit Elzas ook zou kunnen bij 1 ? Beetje contrast met de blauwe kaas en toch licht om te starten ?
Een beetje gedroogde ham of spek rond de vis en je kunt er een fruitige rode ook bij serveren...gamay, pinot

Waarom niet. De Elzas is een streek die ik nogal makkelijk over het hoofd zie maar dat zou ook een leuke combo kunnen zijn.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
14-11-2012, 10:57 AM
Bericht: #152
RE: Food-Wine pairing
(13-11-2012 04:08 PM)doc schreef:  
(13-11-2012 04:00 PM)carl schreef:  Voor het winterslaatje kan je misschien een iets gerijpte Altesse uit de Savoie gebruiken.
Bij de witte vis zou ik een Chardonnay uit de Maçon durven proberen.
Gekarameliseerde appeltjes vragen eigenlijk wel om een demi-sec Chenin, niet.

Denk je dat een Muscat uit Elzas ook zou kunnen bij 1 ? Beetje contrast met de blauwe kaas en toch licht om te starten ?
Een beetje gedroogde ham of spek rond de vis en je kunt er een fruitige rode ook bij serveren...gamy, pinot

Voor 1 zou ik er ééntje met een beetje restsuiker proberen bij te zetten, het lichtzoete combineert goed met de blauwe kaas. 2 vind ik moeilijker, geen flauw idee wat ik que smaak van het gerecht moet voorstellen. En bij die appeltjes ... jura - vin jaune

Hoe vaker je proeft des te meer je ontdekt, hoe meer je ontdekt hoe groter het genot....
15-12-2012, 04:09 PM
Bericht: #153
RE: Food-Wine pairing
Op kerstavond doen we met de familie raclette (met bijhorend assortiment aan charcuterie). Iemand een idee welke wijn hierbij het best wordt gedronken? Beter wit? Of toch beter rood? Bij beide hoor ik graag jullie voorstellen!
15-12-2012, 04:53 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-12-2012 om 04:54 PM door doc.)
Bericht: #154
RE: Food-Wine pairing
(15-12-2012 04:09 PM)claret schreef:  Op kerstavond doen we met de familie raclette (met bijhorend assortiment aan charcuterie). Iemand een idee welke wijn hierbij het best wordt gedronken? Beter wit? Of toch beter rood? Bij beide hoor ik graag jullie voorstellen!

In Zwitserland zweren ze bij Fendant of een Frans wijntje uit Savoie of Jura ....Rood zou ik niet nemen. Als je geen van bovenstaande hebt, een niet (of weinig)-houtgelagerde Chardo.

Buvez du vin et vivez joyeux !
15-12-2012, 06:30 PM
Bericht: #155
RE: Food-Wine pairing
Een chasselas wordt inderdaad nogal makkelijk voorgesteld als partner voor raclette. Ik dronk laatst een Chasselas (of Gütedel zoals hij in Duitsland genoemd wordt) van weingut ziereisen uit Baden (5 km van Zwitserse grens) en dat was toch een zeer mooie wijn. Maar een Altesse uit de Savoie zal ook wel lekker combineren.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
15-12-2012, 09:07 PM
Bericht: #156
RE: Food-Wine pairing
(15-12-2012 04:53 PM)doc schreef:  
(15-12-2012 04:09 PM)claret schreef:  Op kerstavond doen we met de familie raclette (met bijhorend assortiment aan charcuterie). Iemand een idee welke wijn hierbij het best wordt gedronken? Beter wit? Of toch beter rood? Bij beide hoor ik graag jullie voorstellen!

In Zwitserland zweren ze bij Fendant of een Frans wijntje uit Savoie of Jura ....Rood zou ik niet nemen. Als je geen van bovenstaande hebt, een niet (of weinig)-houtgelagerde Chardo.

Akkoord met Doc. Zeker wit, Savoie is perfect (Jura minder, tenzij geouiilleerde savagnin), eventueel muscat of een lichte pinot gris. Maar nu ik dit schrijf herinner ik me dat we dit uitgeprobeerd hebben en vaststelden dat er nog een andere druif is die er perfect bij gaat:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...lette.html
Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-12-2012, 09:11 PM
Bericht: #157
RE: Food-Wine pairing
(15-12-2012 09:07 PM)vinejo schreef:  
(15-12-2012 04:53 PM)doc schreef:  
(15-12-2012 04:09 PM)claret schreef:  Op kerstavond doen we met de familie raclette (met bijhorend assortiment aan charcuterie). Iemand een idee welke wijn hierbij het best wordt gedronken? Beter wit? Of toch beter rood? Bij beide hoor ik graag jullie voorstellen!

In Zwitserland zweren ze bij Fendant of een Frans wijntje uit Savoie of Jura ....Rood zou ik niet nemen. Als je geen van bovenstaande hebt, een niet (of weinig)-houtgelagerde Chardo.

Akkoord met Doc. Zeker wit, Savoie is perfect (Jura minder, tenzij geouiilleerde savagnin), eventueel muscat of een lichte pinot gris. Maar nu ik dit schrijf herinner ik me dat we dit uitgeprobeerd hebben en vaststelden dat er nog een andere druif is die er perfect bij gaat:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...lette.html
Wink

Vooral de vettigheid van de Sémillon dan ? De tijden razen voorbij , net als Jean Marie Dedecker, gelukkig... Wink

Buvez du vin et vivez joyeux !
15-12-2012, 09:15 PM
Bericht: #158
RE: Food-Wine pairing
(15-12-2012 09:11 PM)doc schreef:  
(15-12-2012 09:07 PM)vinejo schreef:  
(15-12-2012 04:53 PM)doc schreef:  
(15-12-2012 04:09 PM)claret schreef:  Op kerstavond doen we met de familie raclette (met bijhorend assortiment aan charcuterie). Iemand een idee welke wijn hierbij het best wordt gedronken? Beter wit? Of toch beter rood? Bij beide hoor ik graag jullie voorstellen!

In Zwitserland zweren ze bij Fendant of een Frans wijntje uit Savoie of Jura ....Rood zou ik niet nemen. Als je geen van bovenstaande hebt, een niet (of weinig)-houtgelagerde Chardo.

Akkoord met Doc. Zeker wit, Savoie is perfect (Jura minder, tenzij geouiilleerde savagnin), eventueel muscat of een lichte pinot gris. Maar nu ik dit schrijf herinner ik me dat we dit uitgeprobeerd hebben en vaststelden dat er nog een andere druif is die er perfect bij gaat:
http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...lette.html
Wink

Vooral de vettigheid van de Sémillon dan ? De tijden razen voorbij , net als Jean Marie Dedecker, gelukkig... Wink

In combinatie met de sauvignon hé, had moeten schrijven "wijn" ipv "druif" natuurlijk.
Jammer genoeg is JM DeDecker nu vervangen door een handigere hufter...

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
15-12-2012, 11:26 PM
Bericht: #159
RE: Food-Wine pairing
(22-06-2012 10:27 PM)doc schreef:  
(22-06-2012 10:21 PM)33S schreef:  ... Bij pensen drink ik meestal bier. Moeder Overste o.a.

... Bij de pens, niet makkelijk hè, dacht eerst ook aan een bierke maar er werd naar wijn gevraagd vandaar. Een Chenin met genoeg zuurtjes zou misschien ook nog kunnen. Ik geef toch voorrang aan Riesling met fris karakter. Ik zou daar toch geen zure Jona gold bij geven. Beter rijpe, gele appelkes.

Vandaag zwarte en witte pens met gestoofde appeltjes gegeten. Wist niet goed wat er bij te schenken, dan maar rap een fles Domaine des Aubuisières Vouvray Cuvée Silex 2010 meegeritst bij Van Eccelpoel omdat ik ergens in m'n achterhoofd bovenstaande Chenin tip van Doc had onthouden Smile. Waarvoor dank.

Was zeker een goeie match. De wijn smaakte mij beter dan toen ik 'm de vorige keer dronk in 't begin van de zomer.

Like a bird on the wire,
like a drunk in a midnight choir,
I have tried, in my way, to be free.
15-12-2012, 11:31 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 15-12-2012 om 11:32 PM door doc.)
Bericht: #160
RE: Food-Wine pairing
(15-12-2012 11:26 PM)33S schreef:  
(22-06-2012 10:27 PM)doc schreef:  
(22-06-2012 10:21 PM)33S schreef:  ... Bij pensen drink ik meestal bier. Moeder Overste o.a.

... Bij de pens, niet makkelijk hè, dacht eerst ook aan een bierke maar er werd naar wijn gevraagd vandaar. Een Chenin met genoeg zuurtjes zou misschien ook nog kunnen. Ik geef toch voorrang aan Riesling met fris karakter. Ik zou daar toch geen zure Jona gold bij geven. Beter rijpe, gele appelkes.

Vandaag zwarte en witte pens met gestoofde appeltjes gegeten. Wist niet goed wat er bij te schenken, dan maar rap een fles Domaine des Aubuisières Vouvray Cuvée Silex 2010 meegeritst bij Van Eccelpoel omdat ik ergens in m'n achterhoofd bovenstaande Chenin tip van Doc had onthouden Smile. Waarvoor dank.

Was zeker een goeie match. De wijn smaakte mij beter dan toen ik 'm de vorige keer dronk in 't begin van de zomer.

thumbsup Leuk et merci ! cheers

Buvez du vin et vivez joyeux !


Ga naar locatie: