Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Food-Wine pairing, wijn en gerecht
21-02-2013, 08:58 PM
Bericht: #181
RE: Food-Wine pairing
(21-02-2013 07:35 PM)doc schreef:  
(21-02-2013 06:00 PM)orion schreef:  wat zouden jullie schenken bij witloof in de oven ?
een vettige chardonnay ? kan rood ook ?

Met kaassaus wschl ? Alleszins geen rode. Wel idd een gelagerde Chardonnay of een Chardo/Savagnin uit Jura, Altesse uit Bugey ? Ben benieuwd naar jouw match, geef maar feedback cheers

Ik heb er al eens een witte Pessac bij gedronken en dat ging ook wel behoorlijk goed, vond ik. Carbonnieux als ik het mij goed herinner.
21-02-2013, 09:06 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-02-2013 om 09:07 PM door Venne.)
Bericht: #182
RE: Food-Wine pairing
Rood kan ook , Cotes du Rhone, Provence, Rioja
Wit, door de kaas als dat er op is? Chenin en chardo

Laat t smaken!

Dave, toch gene 88tigger? :-)

Wine is sunlight , held together by water !
21-02-2013, 11:00 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 21-02-2013 om 11:21 PM door Johan M..)
Bericht: #183
RE: Food-Wine pairing
(21-02-2013 07:35 PM)doc schreef:  
(21-02-2013 06:00 PM)orion schreef:  wat zouden jullie schenken bij witloof in de oven ?
een vettige chardonnay ? kan rood ook ?

Met kaassaus wschl ? Alleszins geen rode. Wel idd een gelagerde Chardonnay of een Chardo/Savagnin uit Jura, Altesse uit Bugey ? Ben benieuwd naar jouw match, geef maar feedback cheers

Sommige Rieslings of een goede Grüner Veltliner?
22-02-2013, 07:51 AM
Bericht: #184
RE: Food-Wine pairing
(21-02-2013 09:06 PM)Venne schreef:  Rood kan ook , Cotes du Rhone, Provence, Rioja
Wit, door de kaas als dat er op is? Chenin en chardo

Laat t smaken!

Dave, toch gene 88tigger? :-)

Nope ! 2007

Was ni bij Don he ;-)

Een goeie Chardonnay moet ook wel goed zijn.
De Chardo's van Tissot doen het zeer goed bij een
gratinke (vis, sint-jacobs nootjes bv.)
25-02-2013, 11:37 AM
Bericht: #185
RE: Food-Wine pairing
(21-02-2013 11:00 PM)Johan M. schreef:  
(21-02-2013 07:35 PM)doc schreef:  
(21-02-2013 06:00 PM)orion schreef:  wat zouden jullie schenken bij witloof in de oven ?
een vettige chardonnay ? kan rood ook ?

Met kaassaus wschl ? Alleszins geen rode. Wel idd een gelagerde Chardonnay of een Chardo/Savagnin uit Jura, Altesse uit Bugey ? Ben benieuwd naar jouw match, geef maar feedback cheers

Sommige Rieslings of een goede Grüner Veltliner?

het is uiteindelijk toch een chardonnay geworden : Saint Véran - Terroirs de Davayé 2010 van Verget (J.M. Guffens- net geen 15 euro bij Portovino) en die paste zeer goed bij de kaassaus, vond ik (voldoende vettig en niet te complex)
25-02-2013, 03:12 PM
Bericht: #186
RE: Food-Wine pairing
(25-02-2013 11:37 AM)orion schreef:  
(21-02-2013 11:00 PM)Johan M. schreef:  
(21-02-2013 07:35 PM)doc schreef:  
(21-02-2013 06:00 PM)orion schreef:  wat zouden jullie schenken bij witloof in de oven ?
een vettige chardonnay ? kan rood ook ?

Met kaassaus wschl ? Alleszins geen rode. Wel idd een gelagerde Chardonnay of een Chardo/Savagnin uit Jura, Altesse uit Bugey ? Ben benieuwd naar jouw match, geef maar feedback cheers

Sommige Rieslings of een goede Grüner Veltliner?

het is uiteindelijk toch een chardonnay geworden : Saint Véran - Terroirs de Davayé 2010 van Verget (J.M. Guffens- net geen 15 euro bij Portovino) en die paste zeer goed bij de kaassaus, vond ik (voldoende vettig en niet te complex)

thank you voor the foodback! ;-)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
24-03-2013, 10:10 PM
Bericht: #187
RE: Food-Wine pairing
Met het risico van in de kerk te vloeken :

hebben gisteren stoofvlees gegeten, recept van Jeroen Meus. Hij gebruikt Luikse stroop in zijn saus wat het geheel iets zoets geeft. Doordat er een fles Saussignac (zoete wijn) open stond, kreeg ik het idee om die te drinken bij het stoofvlees. Interessant experiment, vond ik. En voor mij eigenlijk wel geslaagd. Het zoete van de wijn paste mooi bij de saus, terwijl de zuurtjes er toch voor zorgden dat het niet helemaal in een zoete boel verviel. Ook de biersmaak in de saus kwam er nog door en gaf een milde combinatie van bitter, zoet en zuur. Je zou het niet verwachten, maar het werkte! Althans voor mij...
25-03-2013, 04:29 PM
Bericht: #188
RE: Food-Wine pairing
(24-03-2013 10:10 PM)Olivier schreef:  Met het risico van in de kerk te vloeken :

hebben gisteren stoofvlees gegeten, recept van Jeroen Meus. Hij gebruikt Luikse stroop in zijn saus wat het geheel iets zoets geeft. Doordat er een fles Saussignac (zoete wijn) open stond, kreeg ik het idee om die te drinken bij het stoofvlees. Interessant experiment, vond ik. En voor mij eigenlijk wel geslaagd. Het zoete van de wijn paste mooi bij de saus, terwijl de zuurtjes er toch voor zorgden dat het niet helemaal in een zoete boel verviel. Ook de biersmaak in de saus kwam er nog door en gaf een milde combinatie van bitter, zoet en zuur. Je zou het niet verwachten, maar het werkte! Althans voor mij...

Als ge smaaktheorie van Klosse toepast: stoofvlees met saus met Luikse siroop: vrij filmend, smaakintensiteit of -rijkdom hoog, frisheid eerder laag (niks straks, geen azijn gebruikt): zoete witte wijn kan zeker, why not (filmend, smaakintensief, frisheid eerder laag). Zoet fruit van Luikse siroop: appel en peer zal ook wel concorderen met zoet fruit van de wijn.

Vierde dimensie uit de smaaktheorie: smaakrijpheid vs frisse aroma's. Zowel vlees als wijn eerder rijpe aroma's (zoete wijn: honing). Dat klopt dus allemaal!

Inderdaad, bitter van het bier is hier het contrasterende, dat spanning zal geven en waar ik in de combinatie misschien zou aan twijfelen. Maar blijkbaar lukte het wel. Misschien volgende keer zoete wijn van Chenin proberen, met bitters incluis. Interessant experiment, meer van dat!
27-04-2013, 11:56 AM
Bericht: #189
RE: Food-Wine pairing
(03-01-2013 11:45 AM)vinejo schreef:  
(03-01-2013 11:39 AM)Dave schreef:  Hey guys,

Ik heb morgen een feestje en ga er een soort (uitgebreide) "kaas en wijn" avond van maken. Maw, brood, een 10-tal kazen, wat patés, wat charcuterie en WIJN. Ik ga gewoon een 10-tal flessen opendoen (5 wit, 5 rood) en die op tafel zetten en iedereen laten eten en drinken wat hij wil.

Waar ik wat mee zit is de wijn-kaas combinatie; naar 't schijnt helemaal niet zo simpel. Kent er hier iemand wat basisregels, do's en dont's in dat verband. Ik zoek tegelijk ook wat op internet, maar zoals gewoonlijk is de info niet altijd even consequent. thank you !

Dave

Heel ver moest je nochtans niet zoeken ... Wink

http://wijnliefhebbers.skynetblogs.be/ar...-wijn.html

(vooral geen t complexe wijnen, geen houtgelagerde rode, geen taninnerijke rode - eerder lekkere doordrinkwijnen genre vlotte CDR. Vergeet ook de zoete wijn niet..)

Iemand een idee of bij oudere harde kazen (genre Oude Goudse, gerijpte Cheddar,...) een niet te oude Vino Nobile di Montepulciano (Avignonesi of Poliziano) past?
27-04-2013, 01:15 PM
Bericht: #190
RE: Food-Wine pairing
Persoonlijk zou ik dat niet doen. Vallen volgens mij iets te licht uit voor kaas.
27-04-2013, 01:22 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 27-04-2013 om 01:24 PM door Johan M..)
Bericht: #191
RE: Food-Wine pairing
Vreesde het ook al, toch bedankt Vinogan(s)

Misschien toch maar eens een flesje Rivarossa of Blumeri Rosso proberen...?

http://www.schiopetto.it/eng/vini/annata2006

Kaas & Wijn... wat een geklommel altijd. Geef mij maar schuimend gerstenat bij kazen.
27-04-2013, 05:28 PM
Bericht: #192
RE: Food-Wine pairing
Zou wel es kunnen meevallen, de wijnen moeten sowieso wel wat body hebben. Zo dronk ik een tijdje terug een sociando 2007 met oud brugge en oude gouda. Combinatie die, tegen mijn verwachting, perfect was.
27-04-2013, 06:44 PM
Bericht: #193
RE: Food-Wine pairing
(27-04-2013 05:28 PM)Kris schreef:  Zou wel es kunnen meevallen, de wijnen moeten sowieso wel wat body hebben. Zo dronk ik een tijdje terug een sociando 2007 met oud brugge en oude gouda. Combinatie die, tegen mijn verwachting, perfect was.

Interessant, Kris. Hoe was de SM '07?

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)
28-04-2013, 08:39 AM
Bericht: #194
RE: Food-Wine pairing
(27-04-2013 06:44 PM)Mt schreef:  
(27-04-2013 05:28 PM)Kris schreef:  Zou wel es kunnen meevallen, de wijnen moeten sowieso wel wat body hebben. Zo dronk ik een tijdje terug een sociando 2007 met oud brugge en oude gouda. Combinatie die, tegen mijn verwachting, perfect was.

Interessant, Kris. Hoe was de SM '07?

Mt, minder concentratie als de betere jaargangen maar toch van genoten. Kruidig, cassis en hout. Balans zit vrij snor. Ben toch geneigd te denken dat de 2007's het minder lang gaan trekken.
28-04-2013, 02:16 PM
Bericht: #195
RE: Food-Wine pairing
(27-04-2013 01:22 PM)Johan M. schreef:  Vreesde het ook al, toch bedankt Vinogan(s)

Misschien toch maar eens een flesje Rivarossa of Blumeri Rosso proberen...?

http://www.schiopetto.it/eng/vini/annata2006

Kaas & Wijn... wat een geklommel altijd. Geef mij maar schuimend gerstenat bij kazen.

Ik ken deze wijnen niet. De Blumeri lijkt de beste kandidaat. Het schoot me te binnen dat de Nobile's van Valdipiatta wel met deze (harde) kazen zouden werken.

Da's toch een andere stijl Nobile dan Avignonesi (& Poliziano).

Maar wat ben je daarmee als je geen flessen hebt...
14-05-2013, 08:15 PM
Bericht: #196
RE: Food-Wine pairing
Ben op zoek naar de perfecte kaas bij een Coteaux du Layon? Suggesties zijn zeer welkom! Smile

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
14-05-2013, 08:22 PM
Bericht: #197
RE: Food-Wine pairing
Ik denk dat je met blauwgeaderde kazen niet echt verkeerd kan lopen nico.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
15-05-2013, 10:23 AM
Bericht: #198
RE: Food-Wine pairing
(14-05-2013 08:22 PM)carl schreef:  Ik denk dat je met blauwgeaderde kazen niet echt verkeerd kan lopen nico.

thank you Carl - na wat gegoogel nog de volgende suggesties gevonden: Livarot, Maroilles, Pont l'Eveque. Ik ken geen één van de drie of vraag me dan ook af of ik ze hier makkelijk ga vinden...

"If it's red, French, costs too much, and tastes like the water that's left in the vase after the flowers have died and rotted, it's probably Burgundy."
-Jay McInerney, "Bacchus & Me" => To be clear, just like the quote :-)
15-05-2013, 11:04 AM
Bericht: #199
RE: Food-Wine pairing
Bij een goede kaasrijper in je buurt kan je steeds eens informeren.

"The poor man, the budget drinker, is forced to make choices and sacrifices that can only sharpen his discrimination and his appreciation of competing pleasures. Starting at the top, one will miss the climb." Jay McInerney, auteur van Bright Lights, Big City
15-05-2013, 11:05 AM
Bericht: #200
RE: Food-Wine pairing
Dag NCO, die drie (heerlijke stinkerds) zijn makkelijk te vinden (ook in Delhaize bijvoorbeeld). In een boek dat ik onlangs in de kringloopwinkel vond (Kaas en wijn (Van Tricht, Declercq en Le Duc)) raadt men ook de combinatie Coteaux du Layon en verse geitenkaas aan.

"There is a reason why people have unhealthy obsessions with Burgundy (...)." (Clark Z. Terry)


Ga naar locatie: