Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Millésime 2021
07-04-2021, 08:01 PM
Bericht: #21
RE: Millésime 2021
Beiden gewonnen!
Voor Montlouis was 2016 catastrofaal en 2017 gewoon heel slecht. 2019 was ook nog een slecht jaar moesten die niet volstaan.

Het probleem is niet dat er perse veel meer nachten zijn dat het vriest, maar vooral dat de knoppen veel vroeger uitlopen dan vroeger. Montlouis is dan ook nog eens gevoelig. Het is dus jammer genoeg minder uitzonderlijk dan vroeger en nog altijd moeilijk te beheren.

Moesten er mensen door de sfeerbeelden immens geïnteresseerd zijn om het van dichtbij te zien, allen welkom vannacht om 3u in St Martin le Beau! (als je er dan toch bent, neem een petzl mee en een gasbrander)

https://www.instagram.com/avinture_vintastique/
08-04-2021, 11:12 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-04-2021 om 12:06 PM door wvd.)
Bericht: #22
RE: Millésime 2021
Ik denk dat dit weinig aan de verbeelding over laat...... Sad
   
De schade is nog niet 100% duidelijk, maar aan deze temperaturen is normaal alles kapot. Laurent vreest zelfs voor nog meer schade dan in 2016.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
08-04-2021, 11:58 AM
Bericht: #23
RE: Millésime 2021
Derde nacht op rij.. Op sommige plaatsen begon het om middernacht al te vriezen, zeer vroeg dus. Bij ons bleef het rond het nulpunt tot rond 4u, dan hebben we opnieuw de bougies aangestoken tot 8u30. Koudste punt gezien in Montlouis was -8, bij ons tot -4 gedaald maar het is gelukkig veel droger gebleven dan gisteren en eergisteren. Vandaag dus geen extra schade voor ons, er was er jammer genoeg wel al genoeg.

Tegen volgende week zullen we meer weten (de één is al iets optimistischer ingesteld dan de andere), maar er is sowieso veel schade in Montlouis. Volgens wat ik gehoord heb Chinon veel minder getroffen, Cheverny zwaar getroffen, in Sancerre sneeuwde het.

Vannacht mogen we normaal slapen.

Het weekend voorspellen ze regen & maandag & dinsdag rond het nulpunt, maar dus met veel humiditeit..

   

https://www.instagram.com/avinture_vintastique/
08-04-2021, 01:18 PM
Bericht: #24
RE: Millésime 2021
Merci Jerver! Hopelijk blijft het hierbij.

Ik zag ook foto’s over bestuiven met water om een beschermend laagje ijs te leggen over de knoppen. Wordt dat ook gedaan in de streek?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
08-04-2021, 02:59 PM
Bericht: #25
RE: Millésime 2021
(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef:  Merci Jerver! Hopelijk blijft het hierbij.
Nog slechts een grote maand risico Smile

(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef:  Ik zag ook foto’s over bestuiven met water om een beschermend laagje ijs te leggen over de knoppen. Wordt dat ook gedaan in de streek?

Hier Montlouis/Vouvray niet echt. Ik heb geen weet van percelen die hier zo beschermd zijn. In Chinon & Bourgeuil veel meer, vooral de percelen op de vlakte, ze pompen daar uit de Vienne & Loire rechtstreeks of naar bekkens. Je hebt +-40m3 per hectare voor nodig..
Veel water zorgt er ook voor dat er risico is op erosie en vooral uitspoeling van mineralen & voedingsstoffen in de grond. De grond is heel vochtig, dus bij het minste risico moet je de wijngaard terug beschermen want meer vochtigheid in de lucht = sneller schade. Mildiou heeft ook graag plassen & grote vochtigheid, dus tegen het einde van de periode met risico op vorst en meer warme dagen...

Document dat wel interessant is voor zij die meer willen weten over vorst in de wijngaard. Niet alles is even juist/pertinent voor mij, maar we gaan niet lastig doen Smile

https://pays-de-la-loire.chambres-agricu...ti_Gel.pdf

https://www.instagram.com/avinture_vintastique/
08-04-2021, 03:08 PM
Bericht: #26
RE: Millésime 2021
(08-04-2021 02:59 PM)Jerver schreef:  
(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef:  Merci Jerver! Hopelijk blijft het hierbij.
Nog slechts een grote maand risico Smile

(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef:  Ik zag ook foto’s over bestuiven met water om een beschermend laagje ijs te leggen over de knoppen. Wordt dat ook gedaan in de streek?

Hier Montlouis/Vouvray niet echt. Ik heb geen weet van percelen die hier zo beschermd zijn. In Chinon & Bourgeuil veel meer, vooral de percelen op de vlakte, ze pompen daar uit de Vienne & Loire rechtstreeks of naar bekkens. Je hebt +-40m3 per hectare voor nodig..
Veel water zorgt er ook voor dat er risico is op erosie en vooral uitspoeling van mineralen & voedingsstoffen in de grond. De grond is heel vochtig, dus bij het minste risico moet je de wijngaard terug beschermen want meer vochtigheid in de lucht = sneller schade. Mildiou heeft ook graag plassen & grote vochtigheid, dus tegen het einde van de periode met risico op vorst en meer warme dagen...

Document dat wel interessant is voor zij die meer willen weten over vorst in de wijngaard. Niet alles is even juist/pertinent voor mij, maar we gaan niet lastig doen Smile

https://pays-de-la-loire.chambres-agricu...ti_Gel.pdf

Op bladzijde 3 staat het wel erg duidelijk: als de knoppen zelfs maar een beetje uitgelopen zijn is -2°C dodelijk. In Marsannay was het vanmorgen -6,5°C.....!
@Jerver: begint de wingerd dan dadelijk aan een tweede poging? Hoeveel vertraging kan dat geven en is er kans op een "normale" opbrengst van die tweede poging?
Ik weet dat dit vroeger amper een optie was aangezien die druiven dan te laat rijpten, maar nu is dat misschien toch aan mogelijkheid mits een zonnig en droog najaar?

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
08-04-2021, 03:24 PM
Bericht: #27
RE: Millésime 2021
(08-04-2021 03:08 PM)wvd schreef:  
(08-04-2021 02:59 PM)Jerver schreef:  
(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef:  Merci Jerver! Hopelijk blijft het hierbij.
Nog slechts een grote maand risico Smile

(08-04-2021 01:18 PM)Olivier schreef:  Ik zag ook foto’s over bestuiven met water om een beschermend laagje ijs te leggen over de knoppen. Wordt dat ook gedaan in de streek?

Hier Montlouis/Vouvray niet echt. Ik heb geen weet van percelen die hier zo beschermd zijn. In Chinon & Bourgeuil veel meer, vooral de percelen op de vlakte, ze pompen daar uit de Vienne & Loire rechtstreeks of naar bekkens. Je hebt +-40m3 per hectare voor nodig..
Veel water zorgt er ook voor dat er risico is op erosie en vooral uitspoeling van mineralen & voedingsstoffen in de grond. De grond is heel vochtig, dus bij het minste risico moet je de wijngaard terug beschermen want meer vochtigheid in de lucht = sneller schade. Mildiou heeft ook graag plassen & grote vochtigheid, dus tegen het einde van de periode met risico op vorst en meer warme dagen...

Document dat wel interessant is voor zij die meer willen weten over vorst in de wijngaard. Niet alles is even juist/pertinent voor mij, maar we gaan niet lastig doen Smile

https://pays-de-la-loire.chambres-agricu...ti_Gel.pdf

Op bladzijde 3 staat het wel erg duidelijk: als de knoppen zelfs maar een beetje uitgelopen zijn is -2°C dodelijk. In Marsannay was het vanmorgen -6,5°C.....!
@Jerver: begint de wingerd dan dadelijk aan een tweede poging? Hoeveel vertraging kan dat geven en is er kans op een "normale" opbrengst van die tweede poging?
Ik weet dat dit vroeger amper een optie was aangezien die druiven dan te laat rijpten, maar nu is dat misschien toch aan mogelijkheid mits een zonnig en droog najaar?

De theorie is altijd erg duidelijk... maar klopt niet Smile
Hangt heel sterk af van de vochtigheid. 2019 hadden ze hier op een perceel -6°C met de knoppen uitgelopen en geen schade omdat het poerdroog was.
Het is jammer genoeg geen exacte wetenschap en de realiteit wordt sterk beïnvloed door de verschillende parameters: Temp, vochtigheid, wind & uiteindelijk de zonnestralen. -2 °C is zeker niet altijd dodelijk.

Hangt er van af, die heeft nu wel een klopje gekregen, maar sowieso zal ze nieuwe knoppen laten uitkomen. Of deze staan waar we willen is iets anders(probleem voor de snoei volgend jaar & vorming van de wijnrank) en of ze fruit geven nog iets anders. Hangt af van waar ze staan & welke cépage.
Hier voor Chenin, kort gesnoeid op 3 ogen, is het de laatste knop die meest fruit geeft, maar ook eerst uitloopt, maw: deze is nu kapot want verst gevorderd. Secundaire knoppen & knoppen van op oud hout geven voor Chenin weinig of geen fruit. Riesling geeft dan weer druiven van op ongeveer alle knoppen, maar sowieso minder. Kans op normale opbrengst is onbestaande.

(ik begin het gevoel te hebben dat we beter een paar flessen in de koffer laten om een volledige vorstconversatie te houden Smile )

https://www.instagram.com/avinture_vintastique/
08-04-2021, 07:00 PM
Bericht: #28
RE: Millésime 2021
Citaat:(ik begin het gevoel te hebben dat we beter een paar flessen in de koffer laten om een volledige vorstconversatie te houden Smile )

Ja, doen! Smile

Ik vind het in ieder geval super boeiend. Merci om tussendoor toch de tijd te nemen en je ervaringen te delen. We zijn er dan wel niet bij, maar we voelen de kou tot hier Big Grin

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
08-04-2021, 07:33 PM
Bericht: #29
RE: Millésime 2021
Gisteren nog op Wijnliefhebbers, vandaag reeds op het VRT-journaal...
09-04-2021, 11:19 AM
Bericht: #30
RE: Millésime 2021
Ik kreeg vanmorgen op Facebook een berichtje door van Alexandra Pascal, schoondochter van dom. Jean Pascal. en tevens burgemeester van Puligny-Montrachet.
In Puligny de nacht van woensdag 7 naar donderdag 8 april 80% van de 1er cru wijngaarden bevroren en verloren en 50% van de villages, dus waarschijnlijk in Chassagne en Meursault ook. Ik weet niet of de facebook-foto's kan linken hier.
Drone beelden
09-04-2021, 12:20 PM
Bericht: #31
RE: Millésime 2021
(09-04-2021 11:19 AM)knk schreef:  Ik kreeg vanmorgen op Facebook een berichtje door van Alexandra Pascal, schoondochter van dom. Jean Pascal. en tevens burgemeester van Puligny-Montrachet.
In Puligny de nacht van woensdag 7 naar donderdag 8 april 80% van de 1er cru wijngaarden bevroren en verloren en 50% van de villages, dus waarschijnlijk in Chassagne en Meursault ook. Ik weet niet of de facebook-foto's kan linken hier.
Drone beelden

https://www.facebook.com/alexandra.pascal.90

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
09-04-2021, 02:09 PM
Bericht: #32
RE: Millésime 2021
(09-04-2021 12:20 PM)wvd schreef:  
(09-04-2021 11:19 AM)knk schreef:  Ik kreeg vanmorgen op Facebook een berichtje door van Alexandra Pascal, schoondochter van dom. Jean Pascal. en tevens burgemeester van Puligny-Montrachet.
In Puligny de nacht van woensdag 7 naar donderdag 8 april 80% van de 1er cru wijngaarden bevroren en verloren en 50% van de villages, dus waarschijnlijk in Chassagne en Meursault ook. Ik weet niet of de facebook-foto's kan linken hier.
Drone beelden

https://www.facebook.com/alexandra.pascal.90

Ook grote verliezen in de Rhônevallei.
https://www.lyoncapitale.fr/actualite/ge...ompromise/
09-04-2021, 11:55 PM
Bericht: #33
RE: Millésime 2021
(09-04-2021 02:09 PM)dakur schreef:  
(09-04-2021 12:20 PM)wvd schreef:  
(09-04-2021 11:19 AM)knk schreef:  Ik kreeg vanmorgen op Facebook een berichtje door van Alexandra Pascal, schoondochter van dom. Jean Pascal. en tevens burgemeester van Puligny-Montrachet.
In Puligny de nacht van woensdag 7 naar donderdag 8 april 80% van de 1er cru wijngaarden bevroren en verloren en 50% van de villages, dus waarschijnlijk in Chassagne en Meursault ook. Ik weet niet of de facebook-foto's kan linken hier.
Drone beelden

https://www.facebook.com/alexandra.pascal.90

Ook grote verliezen in de Rhônevallei.

https://www.lyoncapitale.fr/actualite/ge...ompromise/

Nochtans, van wat ik vernam van Julien Brechet valt het in Gigondas nogal mee. Geen verliezen in de coteaux en slechts kleine schade in de vlakte. Niet fijn natuurlijk, maar ze beseffen maar al te best dat ze weinig reden tot klagen hebben in vergelijking met andere regio's, in de eerste plaats Bourgogne.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
10-04-2021, 07:35 AM
Bericht: #34
RE: Millésime 2021
https://www.standaard.be/cnt/dmf20210407...vzzO5ztkP4

It's not a hangover, it's wine flu
10-04-2021, 07:56 AM
Bericht: #35
RE: Millésime 2021
(08-04-2021 07:00 PM)Olivier schreef:  Ik vind het in ieder geval super boeiend. Merci om tussendoor toch de tijd te nemen en je ervaringen te delen. We zijn er dan wel niet bij, maar we voelen de kou tot hier Big Grin
+1
Enorm boeiend allemaal inderdaad, waarvoor dank @ Jerver!

Live your life to the fullest, because it only happens once...
10-04-2021, 09:24 AM
Bericht: #36
RE: Millésime 2021
@ Jerver, bedankt voor alle info. Extreem interessant. Prachtige foto's ook. Rare vraag, kunnen wijnboeren zich op één of andere manier verzekeren tegen extreme vorstschade? Of zijn er zo geen polissen? Of is de premie buitensporig?
11-04-2021, 10:33 AM
Bericht: #37
RE: Millésime 2021
Interessant artikel over experimenten bij Claire Naudin met het laat snoeien van de stokken. Door pas eind april te snoeien laat men een knop uitkomen op het einde van de tak. Als die bevriest is dat niet erg, want er blijft een knop onderaan die nog niet uitgelopen is. De eerste knop wordt dan weggesnoeid. Of zo begrijp ik het toch Smile

https://france3-regions.francetvinfo.fr/...39350.html

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
11-04-2021, 10:36 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 11-04-2021 om 10:48 AM door wvd.)
Bericht: #38
RE: Millésime 2021
(10-04-2021 09:24 AM)BartS schreef:  @ Jerver, bedankt voor alle info. Extreem interessant. Prachtige foto's ook. Rare vraag, kunnen wijnboeren zich op één of andere manier verzekeren tegen extreme vorstschade? Of zijn er zo geen polissen? Of is de premie buitensporig?

Premie is buitensporig wegens zeer groot risico en grote financiële schade.
(11-04-2021 10:33 AM)Olivier schreef:  Interessant artikel over experimenten bij Claire Naudin met het laat snoeien van de stokken. Door pas eind april te snoeien laat men een knop uitkomen op het einde van de tak. Als die bevriest is dat niet erg, want er blijft een knop onderaan die nog niet uitgelopen is. De eerste knop wordt dan weggesnoeid. Of zo begrijp ik het toch Smile

https://france3-regions.francetvinfo.fr/...39350.html

Men snoeit wel in de winter, maar minder streng en laat daardoor aan het einde een knop zitten aan de onderkant. Als de bovenste knop uitloopt en bevriest, zal die onderste knop snel daarna uitlopen en de zaak gedeeltelijk redden. Zoals nu gesnoeit wordt is die "contre-bourgeon" er niet en moet de plant eerst nog nieuwe knoppen aanmaken en je weet nooit waar die gaan komen, wat het snoeiwerk van jaar +1 moeilijker maakt. Wat ook vermeld wordt in het artikel is de hoogte waar de druiven moeten hangen. Dat is traditioneel erg laag in Bourgogne en dat is nu eenmaal het koudste stuk, dicht bij de grond. Enfin, dat is wat ik ervan weet (of denk te hebben begrepen), @Jerver zal het uiteraard beter weten.
Ik lees wel dat ook andere producenten hun palissage aan het verhogen zijn, maar ik weet niet of daarbij de druiven ook hoger hangen.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
12-04-2021, 04:53 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-04-2021 om 05:35 PM door Jerver.)
Bericht: #39
RE: Millésime 2021
Net een klein dutje gedaan, er moest nog een examen afgelegd worden ook deze ochtend!

Vanmorgen weer de kampvuurtjes gaan aansteken. De voorruit van de auto was bevroren, maar de wijngaarden vielen goed mee vandaag. -1,7 en ondanks de regen van het weekend relatief droog. Dus alles kunnen beschermen. Vannacht normaal niet onder 0, woensdagmorgen terug risico. Probleem wordt dat de meeste wijnboeren alle munitie er ondertussen hebben doorgejaagd. Creatief vuurwerk wordt gezocht.

Verzekeringen: Kan zeker en eens we ons installeren bekijk ik het zeker of we er één kúnnen nemen. Want effectief de premies zijn niet min, maar je moet eerst al een verzekeraar vinden die nog tegen vorst wil verzekeren. Diegene die er nog aanbieden is meestal tout risque, dus voor alle klimaatsoorzaken voor een slechte oogst. Klinkt goed, maar is duur. Moet meestal ook voor het volledige domein genomen worden en treedt pas in werking na verlies van een behoorlijk hoog percentage, denk standaard rond de 30%. Wat wordt uitbetaald wordt ook bepaald obv barema's, hangt dus ook af van de productie & structuur van het domein of dit interessant is. Last but not least, je hebt geen wijn te verkopen. Het geld van de verzekering is absoluut geen gratis geld waar niet moet voor gewerkt worden, er is zelfs meer werk in de wijngaard dan zonder vorst. Maar er is ook een behoorlijk risico om klanten te verliezen aangezien er geen aanbod is en men dan ergens anders gaat zoeken. Plus, we zitten toch in dit beroep om onze wijn te maken, dus liever beschermen dan verzekeren..

Denk gelezen te hebben dat zo'n 20 - 25% van de wijngaarden verzekerd zijn.
(communicatie van de regering om landbouwers te vergoeden met het rampenfonds slaat momenteel trouwens op 'pertes non assurables', waartoe de wijnbouw dus niet behoort). On a sidenote, van fruittelers wordt minder gesproken maar die zijn wss nog slechter af met deze vorst.

Langer snoeien:
Sowieso láát snoeien werkt. Maar als een volledig domein gesnoeid moet worden kunnen we dat niet allemaal in de laatste 2 weken van april doen.. Langer snoeien helpt ook, onlangs een studie gelezen dat je dan op zijn minst 8, best 10 ogen laat staan om acrotonie zijn werkt te laten doen, en zo laat mogelijk passeert om een 2e keer te snoeien. Impliceert natuurlijk een extra kost & tijd. En deze 2e passage moet laat genoeg gebeuren, we komen hier terug op het tijdsaspect. Want ondertussen zijn we midden april en zijn we het bewerken van de grond gestart. Binnen een 2tal weken de traitements en de ébourgeonnage loert tegen dan ook al om de hoek. Het zijn niet enkel keuzes maar ook compromissen. Dit zijn ook zaken die débourrement met een 10 tal dagen uitstellen. We zijn ondertussen en week ver met de vorst en hebben nog een maand risico...
Planten hoger snoeien is ook een optie, maar de palissage moet dan ook worden aangepast en we kunnen niet van jaar 1 op jaar 2 de planten 20 cm verhogen..

Daarnaast kunnen we het nog hebben over het bewerken van de grond, reserves van de plant, planten op zuid of noordheuvels, meer of minder voedingsstoffen geven. Er zijn niet overal even sluitende conclusies over te trekken maar zeer interessante discussies.

We zijn het er hier meer en meer over eens dat vorst geen accidentele gebeurtenis meer is, maar moet mee opgenomen worden in een opstart/aankoop/aanplant van een wijngaard. Vroeger (tot 5 à 10 jaar geleden) was dit nog niet het geval. Wat ook duidelijk is, is dat de gelée noir van vorige week de ergste was sinds 1991, en dan nog.. We spreken dan over hoeveel wijngaarden er geraakt zijn over gans Frankrijk. Momenteel zijn het uiteraard schattingen, binnen een paar weken weten we meer en al helemaal in september, maar het ziet er niet goed uit. Om het met enige overdrijving te zeggen staat er geen bourgeon meer op een wijnrank in Cheverny en weten ze in Condrieu niet wat hen overkomen is, zo een vorst kennen ze daar niet. Maar natuurlijk is het in Bourgogne het ergst, die staan overal eerst Wink

Ik heb het gevoel dat mijn uitleg vandaag niet echt duidelijk is, er zitten precies wat watten in mijn hoofd. Maar als er nog vragen zijn, over vorst of iets anders, laat maar weten.

Een uitsmijter, voor diegene die willen weten of snoeien na de vorst nog iets kan helpen: https://www.youtube.com/watch?v=6dHxeodoGcE
Om 18u vnv live, ik ben ook benieuwd Smile
Bevroren:

   

15cm minder ver op de baguette en nog ok:
   

   
   

https://www.instagram.com/avinture_vintastique/
12-04-2021, 07:33 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 12-04-2021 om 07:35 PM door Sur la Table.)
Bericht: #40
RE: Millésime 2021
Bij mijn Bergerac adres konden ze blijkbaar beregenen, zij het slechts op 1 perceel. Mooie plaatjes:

               

Kleinschalige importeur van voornamelijk Franse wijn. Houdt van klassieke wijnen


Ga naar locatie: