Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Food-Wine pairing, wijn en gerecht
20-12-2014, 12:57 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-12-2014 om 12:58 PM door Abouriou.)
Bericht: #321
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Idd ik zou gaan voor een riesling en een bourgogne cote d'or

http://www.wijn-in-huis.be
20-12-2014, 02:54 PM
Bericht: #322
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Kerstavond bij mijn ouders. Ze maken kalkoen, gevuld met (geiten?)kaas en zongedroogde tomaatjes, met erbij een appeltje uit de oven, gevuld met veenbessen.
Ik moet voor een passende wijn zorgen.
Wat denken jullie? Ik kan niets zinnigs bedenken, om eerlijk te zijn.
20-12-2014, 03:33 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 20-12-2014 om 03:41 PM door shiraz.)
Bericht: #323
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(20-12-2014 02:54 PM)Marc schreef:  Kerstavond bij mijn ouders. Ze maken kalkoen, gevuld met (geiten?)kaas en zongedroogde tomaatjes, met erbij een appeltje uit de oven, gevuld met veenbessen.
Ik moet voor een passende wijn zorgen.
Wat denken jullie? Ik kan niets zinnigs bedenken, om eerlijk te zijn.
Vraag misschien aan uw ouders of ze de vulling aanpassen aan de garnituur of omgekeerd
Als ze bv vasthouden aan de geitenkaas en de zongedroogde tomaten dan zou ik eerder gaan voor geroosterde groenten met pesto ( paprika, aubergines, venkel,...)
Bij appel met veenbessen past dan weer beter een farce met bv geweekte rozijnen in jenever (of om het trendy te houden een kruidige gin) , korianderbolletjes, Thijm, zeste van sinaasappel...

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
20-12-2014, 03:42 PM
Bericht: #324
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Sangiovese , beaujolais, montepulciano..

http://www.wijn-in-huis.be
20-12-2014, 04:15 PM
Bericht: #325
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Vraag misschien aan uw ouders of ze de vulling aanpassen aan de garnituur of omgekeerd
[/quote]

Jij kent mijn ouders niet, Shiraz... Wink
Goede suggestie, dat wel. Maar no go, vrees ik.
(20-12-2014 03:42 PM)Abouriou schreef:  Sangiovese , beaujolais, montepulciano..
Ik dacht ook aan zoiets, maar dat appeltje met die veenbes, dat gaat vloeken. Of niet?
20-12-2014, 04:34 PM
Bericht: #326
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Of waarom geen Zuidelijke Rhone? Lijkt me ook wel te passen.
20-12-2014, 05:35 PM
Bericht: #327
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(20-12-2014 04:34 PM)Fre schreef:  Of waarom geen Zuidelijke Rhone? Lijkt me ook wel te passen.

Zou daar ook aan durven denken, iets van Viret bvb ;-)
En voor wat betreft de fruitgarnituur: niks van aantrekken, gewoon de gasten waarschuwen dat ze na een hap veenbessenappel geen slok wijn mogen drinken..!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
20-12-2014, 07:15 PM
Bericht: #328
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(20-12-2014 04:15 PM)Marc schreef:  
(20-12-2014 03:33 PM)shiraz schreef:  
Vraag misschien aan uw ouders of ze de vulling aanpassen aan de garnituur of omgekeerd

Jij kent mijn ouders niet, Shiraz... Wink
Goede suggestie, dat wel. Maar no go, vrees ik.
(20-12-2014 03:42 PM)Abouriou schreef:  Sangiovese , beaujolais, montepulciano..
Ik dacht ook aan zoiets, maar dat appeltje met die veenbes, dat gaat vloeken. Of niet?
[/quote]

Appel met veenbes vloekt met alle (rode) wijn, vrees ik. Mijn schoonmoeder maakt dat ook elk jaar bij de traditionele kerstkalkoen. Ik blijf er gewoon af ;-)
20-12-2014, 08:28 PM
Bericht: #329
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(20-12-2014 07:15 PM)Dave schreef:  
(20-12-2014 04:15 PM)Marc schreef:  
(20-12-2014 03:33 PM)shiraz schreef:  
Vraag misschien aan uw ouders of ze de vulling aanpassen aan de garnituur of omgekeerd

Jij kent mijn ouders niet, Shiraz... Wink
Goede suggestie, dat wel. Maar no go, vrees ik.
(20-12-2014 03:42 PM)Abouriou schreef:  Sangiovese , beaujolais, montepulciano..
Ik dacht ook aan zoiets, maar dat appeltje met die veenbes, dat gaat vloeken. Of niet?

Appel met veenbes vloekt met alle (rode) wijn, vrees ik. Mijn schoonmoeder maakt dat ook elk jaar bij de traditionele kerstkalkoen. Ik blijf er gewoon af ;-)
[/quote]

ja idd... dit is zo een gerechtje waar je onmogelijk elk element kan pairen. De grootst gemene deler zoeken dan maar Smile

http://www.wijn-in-huis.be
20-12-2014, 08:49 PM
Bericht: #330
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(20-12-2014 05:35 PM)vinejo schreef:  
(20-12-2014 04:34 PM)Fre schreef:  Of waarom geen Zuidelijke Rhone? Lijkt me ook wel te passen.

Zou daar ook aan durven denken, iets van Viret bvb ;-)
En voor wat betreft de fruitgarnituur: niks van aantrekken, gewoon de gasten waarschuwen dat ze na een hap veenbessenappel geen slok wijn mogen drinken..!

Ook een goed idee, maar dan misschien iets van een oudere jaargang.
Goede suggesties, Fre en Jo...
20-12-2014, 10:15 PM
Bericht: #331
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(20-12-2014 08:49 PM)Marc schreef:  
(20-12-2014 05:35 PM)vinejo schreef:  
(20-12-2014 04:34 PM)Fre schreef:  Of waarom geen Zuidelijke Rhone? Lijkt me ook wel te passen.

Zou daar ook aan durven denken, iets van Viret bvb ;-)
En voor wat betreft de fruitgarnituur: niks van aantrekken, gewoon de gasten waarschuwen dat ze na een hap veenbessenappel geen slok wijn mogen drinken..!

Ook een goed idee, maar dan misschien iets van een oudere jaargang.
Goede suggesties, Fre en Jo...

Niemand die er wit zou bij drinken? Toch redelijk veel dingen met zuurtjes in het gerecht en wit vlees. Iets zuiders wit (grenache) met een zekere molligheid (marsanne/roussanne) ?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
20-12-2014, 11:19 PM
Bericht: #332
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(20-12-2014 10:15 PM)Olivier schreef:  Niemand die er wit zou bij drinken? Toch redelijk veel dingen met zuurtjes in het gerecht en wit vlees. Iets zuiders wit (grenache) met een zekere molligheid (marsanne/roussanne) ?

Awel, ik had ook al opgeschreven: de mooie Picpoul van bij Portovino. In mijn proefnotities vind ik nogal wat overeenkomstige toetsen terug die ook in het gerecht zouden kunnen zitten.
Probleem: ik heb er nog maar 1 fles van...
Bedankt, Olivier.
... Of een goede fles (75cl) van een goed bier...
Tripel Karmeliet, of Liefmans Goudenband (wegens de zoete componenten).
21-12-2014, 01:15 PM
Bericht: #333
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
een goede fles Californische zinfandel

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
23-12-2014, 04:15 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 23-12-2014 om 10:28 PM door Innesto.)
Bericht: #334
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
De "chef" is tot op heden karig met info betreffende het kerstmenu en zeker inzake de garnituren ... Dus ik moet het voorlopig doen met:

coquilles/inktvis/buikspek/bulgur

zeebaars/... (garnituren afhankelijk van het marktaanbod)

hertekalf/... (garnituren afhankelijk van het marktaanbod)


Het eerste lijkt me al niet de meeste simpelste opgave als het op wijn- en spijscombinatie aankomt. Ik dacht/denk aan een aromatische en rijpe Lugana Superiore of misschien een Grüner Veltliner. Je zit met het fluwelige van de coquilles maar ook met vettige van het spek, dat dan weer om voldoende zuren vraagt denk ik dan. Of toch iets frisser en strakker zo aan het begin van de maaltijd?

Het hertekalf lijkt me toch te delicaat voor een echt krachtige wijn die men vaak bij wild en hert in het algemeen promoot. Ik dacht/denk hier eerder klassiek aan een niet al te patserige Bordeaux "look a like" uit Italië, Slovenië of Oostenrijk. Of misschien iets gewaagder met een wat rijpere Nero D'Avola van het betere soort?

Suggesties zijn alvast welkom...
23-12-2014, 10:43 PM
Bericht: #335
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(23-12-2014 04:15 PM)Innesto schreef:  De "chef" is tot op heden karig met info betreffende het kerstmenu en zeker inzake de garnituren ... Dus ik moet het voorlopig doen met:

coquilles/inktvis/buikspek/bulgur

zeebaars/... (garnituren afhankelijk van het marktaanbod)

hertekalf/... (garnituren afhankelijk van het marktaanbod)


Het eerste lijkt me al niet de meeste simpelste opgave als het op wijn- en spijscombinatie aankomt. Ik dacht/denk aan een aromatische en rijpe Lugana Superiore of misschien een Grüner Veltliner. Je zit met het fluwelige van de coquilles maar ook met vettige van het spek, dat dan weer om voldoende zuren vraagt denk ik dan. Of toch iets frisser en strakker zo aan het begin van de maaltijd?

Het hertekalf lijkt me toch te delicaat voor een echt krachtige wijn die men vaak bij wild en hert in het algemeen promoot. Ik dacht/denk hier eerder klassiek aan een niet al te patserige Bordeaux "look a like" uit Italië, Slovenië of Oostenrijk. Of misschien iets gewaagder met een wat rijpere Nero D'Avola van het betere soort?

Suggesties zijn alvast welkom...

Misschien een bourgogne bij het hertekalf? Of een mooie chianti?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
23-12-2014, 11:50 PM
Bericht: #336
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Voor het eerste gerecht zou ik een savvenières geven, over de rest ga ik nog eens nadenken

http://www.wijn-in-huis.be
24-12-2014, 11:47 AM
Bericht: #337
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(23-12-2014 04:15 PM)Innesto schreef:  De "chef" is tot op heden karig met info betreffende het kerstmenu en zeker inzake de garnituren ... Dus ik moet het voorlopig doen met:

coquilles/inktvis/buikspek/bulgur

zeebaars/... (garnituren afhankelijk van het marktaanbod)

hertekalf/... (garnituren afhankelijk van het marktaanbod)


Het eerste lijkt me al niet de meeste simpelste opgave als het op wijn- en spijscombinatie aankomt. Ik dacht/denk aan een aromatische en rijpe Lugana Superiore of misschien een Grüner Veltliner. Je zit met het fluwelige van de coquilles maar ook met vettige van het spek, dat dan weer om voldoende zuren vraagt denk ik dan. Of toch iets frisser en strakker zo aan het begin van de maaltijd?

Het hertekalf lijkt me toch te delicaat voor een echt krachtige wijn die men vaak bij wild en hert in het algemeen promoot. Ik dacht/denk hier eerder klassiek aan een niet al te patserige Bordeaux "look a like" uit Italië, Slovenië of Oostenrijk. Of misschien iets gewaagder met een wat rijpere Nero D'Avola van het betere soort?

Suggesties zijn alvast welkom...

Bij het eerste een Albarino uit Rias Baixas
Bij het tweede een condrieu als de zeebaars met een rijke saus gegeven wordt, anders de eerste wijn verder.
Bij het derde gerecht een mooi gerijpte Cornas of een Crozes Hermitage bv Paul Jaboulet Aîné, domaine de Thalabert. Ook hier hangt veel af van de saus en de garnituur

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
21-03-2015, 06:13 PM
Bericht: #338
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Wat type wijn zouden jullie aanraden bij Paëlla?

Bibere humanum est, ergo bibamus.
21-03-2015, 06:24 PM
Bericht: #339
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(21-03-2015 06:13 PM)Bert schreef:  Wat type wijn zouden jullie aanraden bij Paëlla?

Senor de los Lanos reserva van de Carrefour (3,5 euro).

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
21-03-2015, 06:50 PM
Bericht: #340
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(21-03-2015 06:24 PM)vinejo schreef:  
(21-03-2015 06:13 PM)Bert schreef:  Wat type wijn zouden jullie aanraden bij Paëlla?

Senor de los Lanos reserva van de Carrefour (3,5 euro).

Hmmm... De reserva dan nog... thank you voor de tip Smile
Ik vroeg me af of die Vinsobres die ik eerder deze week besprak, daar niet perfect zou bij zijn...

Bibere humanum est, ergo bibamus.


Ga naar locatie: