Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Food-Wine pairing, wijn en gerecht
04-03-2016, 01:14 PM
Bericht: #441
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(04-03-2016 01:00 PM)Dave schreef:  Die had ik je ook kunnen aanbevelen, maar ik dacht dat het Italiaans moest zijn Smile

Dat was idd. eerst de bedoeling. Wink Toen ik de Animus echter in rode prijs zag staan, kon ik er niet aan weerstaan.
04-03-2016, 02:57 PM
Bericht: #442
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(04-03-2016 01:14 PM)Corto schreef:  
(04-03-2016 01:00 PM)Dave schreef:  Die had ik je ook kunnen aanbevelen, maar ik dacht dat het Italiaans moest zijn Smile

Dat was idd. eerst de bedoeling. Wink Toen ik de Animus echter in rode prijs zag staan, kon ik er niet aan weerstaan.

Je zal er geen spijt van hebben. Als je deze goed vindt moet je trouwens zeker ook eens de grotere cuvée bestellen via Klassewijnen "Gloria" heet die (8 à 9 euro denk ik).
04-03-2016, 03:39 PM
Bericht: #443
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(04-03-2016 02:57 PM)Dave schreef:  Je zal er geen spijt van hebben. Als je deze goed vindt moet je trouwens zeker ook eens de grotere cuvée bestellen via Klassewijnen "Gloria" heet die (8 à 9 euro denk ik).
Ik wist niet eens dat er een grotere cuvée hiervan bij Colruyt Klassewijnen beschikbaar was. Bedankt voor de tip. Ik zal die eens aanschaffen (wanneer ik dat met korting kan doen).
05-03-2016, 12:33 AM
Bericht: #444
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(04-03-2016 03:39 PM)Corto schreef:  
(04-03-2016 02:57 PM)Dave schreef:  Je zal er geen spijt van hebben. Als je deze goed vindt moet je trouwens zeker ook eens de grotere cuvée bestellen via Klassewijnen "Gloria" heet die (8 à 9 euro denk ik).
Ik wist niet eens dat er een grotere cuvée hiervan bij Colruyt Klassewijnen beschikbaar was. Bedankt voor de tip. Ik zal die eens aanschaffen (wanneer ik dat met korting kan doen).

Is t nu geen korting per 12-24 flessen..?

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-06-2016, 11:02 AM
Bericht: #445
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Iemand die enkele tips heeft voor wijnen bij deze gerechten

koude visschotel (zalm,tongrolletjes, rievierkreeft, enz.)

koude vleesschotel (salami, kippepillons, vleeskoek, kalkoen)

alvast bedankt :Pwijn
18-06-2016, 12:44 PM
Bericht: #446
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(18-06-2016 11:02 AM)Pietn schreef:  Iemand die enkele tips heeft voor wijnen bij deze gerechten

koude visschotel (zalm,tongrolletjes, rievierkreeft, enz.)

koude vleesschotel (salami, kippepillons, vleeskoek, kalkoen)

alvast bedankt :Pwijn


Hey Pietn ,

Voor de vis ne chenin uit Zuid-afrika mss ?
Of als het wat meer mag kosten die witte Senechaux .

Voor het vlees een grignolino wijn of een beajolais zou mijn eerste idee zijn.
Of barbera uit Slovenië of Italië

Groeten !
18-06-2016, 12:54 PM
Bericht: #447
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(18-06-2016 11:02 AM)Pietn schreef:  Iemand die enkele tips heeft voor wijnen bij deze gerechten

koude visschotel (zalm,tongrolletjes, rievierkreeft, enz.)

koude vleesschotel (salami, kippepillons, vleeskoek, kalkoen)

alvast bedankt :Pwijn

Bij de vleesschotel zal die CdR van Guigal die je liggen hebt alvast niet misstaan. Bij de vis kan je veel dingen geven... Bij zalm gaat bij mij altijd het lichtje branden : gelegenheid om een witte bourgogne open te trekken Smile

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
18-06-2016, 01:13 PM
Bericht: #448
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(18-06-2016 12:54 PM)Olivier schreef:  
(18-06-2016 11:02 AM)Pietn schreef:  Iemand die enkele tips heeft voor wijnen bij deze gerechten

koude visschotel (zalm,tongrolletjes, rievierkreeft, enz.)

koude vleesschotel (salami, kippepillons, vleeskoek, kalkoen)

alvast bedankt :Pwijn

Bij de vleesschotel zal die CdR van Guigal die je liggen hebt alvast niet misstaan. Bij de vis kan je veel dingen geven... Bij zalm gaat bij mij altijd het lichtje branden : gelegenheid om een witte bourgogne open te trekken Smile

@Gertjeuh: heb hier nog een Barbera liggen. bedankt voor de tip!

@ Olivier : witte bourgogne doe ik weinig open maar ik zie dat ik nog 2 flessen Bourgogne Vézelay L'Elégante 2014 heb liggen! merci voor den tip!
18-06-2016, 06:49 PM
Bericht: #449
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(18-06-2016 01:13 PM)Pietn schreef:  
(18-06-2016 12:54 PM)Olivier schreef:  
(18-06-2016 11:02 AM)Pietn schreef:  Iemand die enkele tips heeft voor wijnen bij deze gerechten

koude visschotel (zalm,tongrolletjes, rievierkreeft, enz.)

koude vleesschotel (salami, kippepillons, vleeskoek, kalkoen)

alvast bedankt :Pwijn

Bij de vleesschotel zal die CdR van Guigal die je liggen hebt alvast niet misstaan. Bij de vis kan je veel dingen geven... Bij zalm gaat bij mij altijd het lichtje branden : gelegenheid om een witte bourgogne open te trekken Smile

@Gertjeuh: heb hier nog een Barbera liggen. bedankt voor de tip!

@ Olivier : witte bourgogne doe ik weinig open maar ik zie dat ik nog 2 flessen Bourgogne Vézelay L'Elégante 2014 heb liggen! merci voor den tip!

Denk idd dat dit twee goede combi s zullen zijn!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-06-2016, 07:44 PM
Bericht: #450
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(18-06-2016 06:49 PM)vinejo schreef:  
(18-06-2016 01:13 PM)Pietn schreef:  
(18-06-2016 12:54 PM)Olivier schreef:  
(18-06-2016 11:02 AM)Pietn schreef:  Iemand die enkele tips heeft voor wijnen bij deze gerechten

koude visschotel (zalm,tongrolletjes, rievierkreeft, enz.)

koude vleesschotel (salami, kippepillons, vleeskoek, kalkoen)

alvast bedankt :Pwijn

Bij de vleesschotel zal die CdR van Guigal die je liggen hebt alvast niet misstaan. Bij de vis kan je veel dingen geven... Bij zalm gaat bij mij altijd het lichtje branden : gelegenheid om een witte bourgogne open te trekken Smile

@Gertjeuh: heb hier nog een Barbera liggen. bedankt voor de tip!

@ Olivier : witte bourgogne doe ik weinig open maar ik zie dat ik nog 2 flessen Bourgogne Vézelay L'Elégante 2014 heb liggen! merci voor den tip!

Denk idd dat dit twee goede combi s zullen zijn!
Zolang dat't gene flikkencombi is shoot shoot shoot

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
18-06-2016, 10:26 PM
Bericht: #451
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(18-06-2016 07:44 PM)TheWineVet schreef:  
(18-06-2016 06:49 PM)vinejo schreef:  
(18-06-2016 01:13 PM)Pietn schreef:  
(18-06-2016 12:54 PM)Olivier schreef:  
(18-06-2016 11:02 AM)Pietn schreef:  Iemand die enkele tips heeft voor wijnen bij deze gerechten

koude visschotel (zalm,tongrolletjes, rievierkreeft, enz.)

koude vleesschotel (salami, kippepillons, vleeskoek, kalkoen)

alvast bedankt :Pwijn

Bij de vleesschotel zal die CdR van Guigal die je liggen hebt alvast niet misstaan. Bij de vis kan je veel dingen geven... Bij zalm gaat bij mij altijd het lichtje branden : gelegenheid om een witte bourgogne open te trekken Smile

@Gertjeuh: heb hier nog een Barbera liggen. bedankt voor de tip!

@ Olivier : witte bourgogne doe ik weinig open maar ik zie dat ik nog 2 flessen Bourgogne Vézelay L'Elégante 2014 heb liggen! merci voor den tip!

Denk idd dat dit twee goede combi s zullen zijn!
Zolang dat't gene flikkencombi is shoot shoot shoot

haha, over flikkencombi's gesproken... 10 minuten na het einde van de match van de belgen stonden er al 2 combi's hier wat verder alcoholcontrole te doen.....
22-08-2016, 11:22 AM
Bericht: #452
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
geen food-wine pairing, maar een food-beer pairing dit weekend in de Volta Pop-Up. Bijzonder geslaagde combinatie van enkele voorgerechtjes (met vis!!) met Ne Veurvechter, een nieuw bier uit Gent. Is heel zacht, vol, en een zoet toetsje waardoor dit flexibel inzetbaar is in de keuken. Ben normaal geen zo'n fan van bier bij eten, maar dit was werkelijk goed.

Dit vond ik op de site van brouwerij De Laatste Drinker :

"Ne Veurvechter is donkergoud in kleur met volle mout- en hoparoma’s, die u bij het openen van de fles reeds tegenmoet komen. De smaak van rijke caramelmout en een subtiel zoetje zorgen voor een stevig, full-body bier. De Belgische en Amerikaanse hoppen voegen de florale- en citrusaroma’s toe die met hun aangename bitterheid het bier perfect in balans brengen."

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
22-08-2016, 11:45 AM
Bericht: #453
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(22-08-2016 11:22 AM)Olivier schreef:  geen food-wine pairing, maar een food-beer pairing dit weekend in de Volta Pop-Up. Bijzonder geslaagde combinatie van enkele voorgerechtjes (met vis!!) met Ne Veurvechter, een nieuw bier uit Gent. Is heel zacht, vol, en een zoet toetsje waardoor dit flexibel inzetbaar is in de keuken. Ben normaal geen zo'n fan van bier bij eten, maar dit was werkelijk goed.

Dit vond ik op de site van brouwerij De Laatste Drinker :

"Ne Veurvechter is donkergoud in kleur met volle mout- en hoparoma’s, die u bij het openen van de fles reeds tegenmoet komen. De smaak van rijke caramelmout en een subtiel zoetje zorgen voor een stevig, full-body bier. De Belgische en Amerikaanse hoppen voegen de florale- en citrusaroma’s toe die met hun aangename bitterheid het bier perfect in balans brengen."

Vrie schuune! cheers

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-08-2016, 12:22 PM
Bericht: #454
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Binnenkort krijg ik enkele wijnkenners over de vloer voor een etentje, graag had ik met jullie de food-wine pairing gecontroleerd, want dat is niet altijd even simpel. Dus mochten er opmerkingen zijn, altijd welkom! (onderstreept is mijn huidige selectie)

(0) aperitief met voornamelijk koude hapjes (champagne)

(1) koud voorgerecht: carpaccio van iberoco (of andere gedroogde) hesp met knolselder en peer, opgewerkt met wat mayonaise, gehakte nootjes en toast.
Ik dacht aan
* droge muscat of pinot of riesling van de Elzas (heb Marcel Deiss Muscat; Marcel Deiss Pinot d'Alace; ofwel A. Kienzler Riesling GC liggen)

(2) warm voorgerecht: licht gebakken St Jakobsnootjes met erwtenzalfje, spekjes en een krokantje
Ik dacht aan
* een eenvoudige Sauvignon Blanc uit Menetou-Salon, Sancerre of Pouilly-Fumé te geven. (Of zou hier een complexere versie van SB voor nodig zijn? vb Silex of vieilles vignes)
* Sigalas, Assyrthiko 2012
* Capitoul, Rocaille Blanc 2014 (La Clape, heeft wat ziltig in zich)

(3) Kalkoenrollade met tapenade op basis van olijven, zongedroogde tomaten en kruiden, aangevuld met een mediteraanse cake en kerstomaatjes uit de oven.
Ik dacht aan
* Trimbach PN cuvee 7
* een CdR van Sommières (GSM blend vermoedelijk)
* Braida Barbera d'Asti Montebruna 2014
* Occhipinti - Il Frappato 2013
* Vietti - Perbacco 2012

Graag wat raad bij deze moeilijke keuzes: Zouden jullie hetzelfde kiezen, of toch iets anders?
23-08-2016, 02:02 PM
Bericht: #455
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht,
(23-08-2016 12:22 PM)Xcalibur schreef:  Binnenkort krijg ik enkele wijnkenners over de vloer voor een etentje, graag had ik met jullie de food-wine pairing gecontroleerd, want dat is niet altijd even simpel. Dus mochten er opmerkingen zijn, altijd welkom! (onderstreept is mijn huidige selectie)

(0) aperitief met voornamelijk koude hapjes (champagne)

(1) koud voorgerecht: carpaccio van iberoco (of andere gedroogde) hesp met knolselder en peer, opgewerkt met wat mayonaise, gehakte nootjes en toast.
Ik dacht aan
* droge muscat of pinot of riesling van de Elzas (heb Marcel Deiss Muscat; Marcel Deiss Pinot d'Alace; ofwel A. Kienzler Riesling GC liggen)

(2) warm voorgerecht: licht gebakken St Jakobsnootjes met erwtenzalfje, spekjes en een krokantje
Ik dacht aan
* een eenvoudige Sauvignon Blanc uit Menetou-Salon, Sancerre of Pouilly-Fumé te geven. (Of zou hier een complexere versie van SB voor nodig zijn? vb Silex of vieilles vignes)
* Sigalas, Assyrthiko 2012
* Capitoul, Rocaille Blanc 2014 (La Clape, heeft wat ziltig in zich)

(3) Kalkoenrollade met tapenade op basis van olijven, zongedroogde tomaten en kruiden, aangevuld met een mediteraanse cake en kerstomaatjes uit de oven.
Ik dacht aan
* Trimbach PN cuvee 7
* een CdR van Sommières (GSM blend vermoedelijk)
* Braida Barbera d'Asti Montebruna 2014
* Occhipinti - Il Frappato 2013
* Vietti - Perbacco 2012

Graag wat raad bij deze moeilijke keuzes: Zouden jullie hetzelfde kiezen, of toch iets anders?

Zo op t eerste zicht (en zonder enige vorm van garantie ;-) )
(0) prima
(1) zou ik voor de pinot gris gaan. Of heb je geen Chardo uit de Jura liggen?
(2) hier zou ik voor de Zuidelijke zilte gaan...
(3) De CDR lijkt me perfect, Vietti ook tenminste als dit de barbera is (nebiollo lijkt me minder geschikt)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-08-2016, 02:21 PM
Bericht: #456
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Die chardo uit de jura, die Jo voorstelt, zou inderdaad heel mooi zijn hierbij. Ik zou dit alleszins niet met muscat combineren, lijkt mij moeilijke combinatie.
De SB bij de st-jacobs kan wel mooi zijn. En dan misschien beter een complexere en minerale SB, het is toch een mooi gerechtje.
Als je bij de PN wil blijven voor de kalkoenrollade, heb je spätburgunder? De ietwat zoete toets daarvan zal volgens mij goed passen met de rijpe smaken in je gerecht.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
24-08-2016, 11:01 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-08-2016 om 11:15 AM door Xcalibur.)
Bericht: #457
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht,
(23-08-2016 02:02 PM)vinejo schreef:  Zo op t eerste zicht (en zonder enige vorm van garantie ;-) )
(0) prima
(1) zou ik voor de pinot gris gaan. Of heb je geen Chardo uit de Jura liggen?
(2) hier zou ik voor de Zuidelijke zilte gaan...
(3) De CDR lijkt me perfect, Vietti ook tenminste als dit de barbera is (nebiollo lijkt me minder geschikt)

koud voorgerecht: Gaat een Pinot Gris uit de Elzas niet té vettig/rond zijn, en met te exotische toetsen terwijl er in 't gerecht eerder vegetale toetsen zitten van de knolselder? De droge muscat is heel bloemig en wat vegetaler niet?

hoofdschotel: Vietti Perbacco is inderdaad Nebiollo. Pinot Noir is geen noodzaak. Heb ook een Rioja crianza of reserva liggen, maar denk dat dit té krachtig gaat zijn voor 't gerecht, niet? Ik heb helaas geen Spätburgunder liggen. evt alternatieven:
* Clos Val Seille - Châteauneuf-du-Pape Domaine de l'Alliance - La Guigasse 2013 (mss nog té jong?)
* CdR: Domaine de la Jasse - Reserve d'Excellence 2012 en Domaine Escattes Heritage 2013
* Sancerre: JP Balland of H Bourgeois - Sancerre Rouge PN 2014
* Foradori Teroldego Rottaliano 2012
* Brancaia Chianti Classico 2013 (nog te jong denk ik)
* Corbieres: Chateau de Lastours - Arnaud de Berre 2013
24-08-2016, 12:17 PM
Bericht: #458
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
ik persoonlijk drink bij pata negra meestal een glaasje oude oloroso sherry of een glaasje Palo cortado sherry. Maar dan enkel pata negra (op kamertemperatuur), wat brood en een scheutje goede olijfolie.

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
24-08-2016, 05:36 PM
Bericht: #459
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht,
(24-08-2016 11:01 AM)Xcalibur schreef:  
(23-08-2016 02:02 PM)vinejo schreef:  Zo op t eerste zicht (en zonder enige vorm van garantie ;-) )
(0) prima
(1) zou ik voor de pinot gris gaan. Of heb je geen Chardo uit de Jura liggen?
(2) hier zou ik voor de Zuidelijke zilte gaan...
(3) De CDR lijkt me perfect, Vietti ook tenminste als dit de barbera is (nebiollo lijkt me minder geschikt)

koud voorgerecht: Gaat een Pinot Gris uit de Elzas niet té vettig/rond zijn, en met te exotische toetsen terwijl er in 't gerecht eerder vegetale toetsen zitten van de knolselder? De droge muscat is heel bloemig en wat vegetaler niet?

hoofdschotel: Vietti Perbacco is inderdaad Nebiollo. Pinot Noir is geen noodzaak. Heb ook een Rioja crianza of reserva liggen, maar denk dat dit té krachtig gaat zijn voor 't gerecht, niet? Ik heb helaas geen Spätburgunder liggen. evt alternatieven:
* Clos Val Seille - Châteauneuf-du-Pape Domaine de l'Alliance - La Guigasse 2013 (mss nog té jong?)
* CdR: Domaine de la Jasse - Reserve d'Excellence 2012 en Domaine Escattes Heritage 2013
* Sancerre: JP Balland of H Bourgeois - Sancerre Rouge PN 2014
* Foradori Teroldego Rottaliano 2012
* Brancaia Chianti Classico 2013 (nog te jong denk ik)
* Corbieres: Chateau de Lastours - Arnaud de Berre 2013

Anders de pinot gris van Kientzler, die is wat strakker en mineraliger.
En voor t hoofdgerecht zou ik toch gaan voor GSM, Rhone dus of Languedoc.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-10-2016, 10:39 PM
Bericht: #460
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Regels die ik belangrijk vind bij " Food-Wine pairing" zijn:
Wijn mag volgens mij nooit een gerecht overklassen, overspoelen of domineren zowel in geur als smaakpatroon.
Wijn mag wel complementair zijn maar nooit met meer dan een verhouding 50/50.

Daarom erger ik me regelmatig aan media en professionele adviezen die wijnen zo maar aanbevelen zonder de smaak te kennen van hoe het hoofdbestanddeel van een schotel is bereid en ook zonder enige kennis van de saus of het garnituur dat ook complementair moet zijn.

Een paar maanden geleden deden we een restaurant aan dat prat gaat op zijn verse ingrediënten en authentieke smaken.

Bij het voorgerecht: rundscarpaccio werd een een Italiaanse rosé wijn geserveerd op basis van de Sangiovese druif.(Rosa dei Venti - Azienda Guerrieri) Een wijn die te warm werd geserveerd ( ik schatte +/- 12 °C) en die een gebrek aan " Fraîcheur" had. Een wijn die met zijn reseduele zoetheid in de afdronk een verse carpaccio geweld aan doet.
Ik spreek dan nog niet over sommige bestanddelen in de garnituur die volgens mij niet pasten bij het hoofdbestanddeel. Zo als een wijn onevenwichtig kan zijn zo kan ook een gerecht onevenwichtig zijn en dit carpacciogerecht was hier een voorbeeld van.

Als hoofdgerecht slibtong, die alles bewees behalve van vers te zijn, werd de smaak van de vis gedomineerd door een bijgerechtje op het bord en een door eik doortimmerde Spaanse Chardonay witte wijn. ( El Rincòn de Nekéas 2015)

Nu moet je weten dat de persoon die verantwoordelijk is voor de keuze te maken van aangepaste wijnen ( foodpairing ) dit jaar de prijs in ontvangst mocht nemen als "Sommelier van het Jaar" watte

Om kort te zijn: Een restaurant dat ik persoonlijk zeker niet meer zal aandoen laat staan adviseren.

En het gehanteerde prijsniveau van de wijn ga ik je deze keer besparen.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)


Ga naar locatie: