Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Food-Wine pairing, wijn en gerecht
18-06-2016, 10:26 PM
Bericht: #451
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(18-06-2016 07:44 PM)TheWineVet schreef:  
(18-06-2016 06:49 PM)vinejo schreef:  
(18-06-2016 01:13 PM)Pietn schreef:  
(18-06-2016 12:54 PM)Olivier schreef:  
(18-06-2016 11:02 AM)Pietn schreef:  Iemand die enkele tips heeft voor wijnen bij deze gerechten

koude visschotel (zalm,tongrolletjes, rievierkreeft, enz.)

koude vleesschotel (salami, kippepillons, vleeskoek, kalkoen)

alvast bedankt :Pwijn

Bij de vleesschotel zal die CdR van Guigal die je liggen hebt alvast niet misstaan. Bij de vis kan je veel dingen geven... Bij zalm gaat bij mij altijd het lichtje branden : gelegenheid om een witte bourgogne open te trekken Smile

@Gertjeuh: heb hier nog een Barbera liggen. bedankt voor de tip!

@ Olivier : witte bourgogne doe ik weinig open maar ik zie dat ik nog 2 flessen Bourgogne Vézelay L'Elégante 2014 heb liggen! merci voor den tip!

Denk idd dat dit twee goede combi s zullen zijn!
Zolang dat't gene flikkencombi is shoot shoot shoot

haha, over flikkencombi's gesproken... 10 minuten na het einde van de match van de belgen stonden er al 2 combi's hier wat verder alcoholcontrole te doen.....
22-08-2016, 11:22 AM
Bericht: #452
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
geen food-wine pairing, maar een food-beer pairing dit weekend in de Volta Pop-Up. Bijzonder geslaagde combinatie van enkele voorgerechtjes (met vis!!) met Ne Veurvechter, een nieuw bier uit Gent. Is heel zacht, vol, en een zoet toetsje waardoor dit flexibel inzetbaar is in de keuken. Ben normaal geen zo'n fan van bier bij eten, maar dit was werkelijk goed.

Dit vond ik op de site van brouwerij De Laatste Drinker :

"Ne Veurvechter is donkergoud in kleur met volle mout- en hoparoma’s, die u bij het openen van de fles reeds tegenmoet komen. De smaak van rijke caramelmout en een subtiel zoetje zorgen voor een stevig, full-body bier. De Belgische en Amerikaanse hoppen voegen de florale- en citrusaroma’s toe die met hun aangename bitterheid het bier perfect in balans brengen."

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
22-08-2016, 11:45 AM
Bericht: #453
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(22-08-2016 11:22 AM)Olivier schreef:  geen food-wine pairing, maar een food-beer pairing dit weekend in de Volta Pop-Up. Bijzonder geslaagde combinatie van enkele voorgerechtjes (met vis!!) met Ne Veurvechter, een nieuw bier uit Gent. Is heel zacht, vol, en een zoet toetsje waardoor dit flexibel inzetbaar is in de keuken. Ben normaal geen zo'n fan van bier bij eten, maar dit was werkelijk goed.

Dit vond ik op de site van brouwerij De Laatste Drinker :

"Ne Veurvechter is donkergoud in kleur met volle mout- en hoparoma’s, die u bij het openen van de fles reeds tegenmoet komen. De smaak van rijke caramelmout en een subtiel zoetje zorgen voor een stevig, full-body bier. De Belgische en Amerikaanse hoppen voegen de florale- en citrusaroma’s toe die met hun aangename bitterheid het bier perfect in balans brengen."

Vrie schuune! cheers

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-08-2016, 12:22 PM
Bericht: #454
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Binnenkort krijg ik enkele wijnkenners over de vloer voor een etentje, graag had ik met jullie de food-wine pairing gecontroleerd, want dat is niet altijd even simpel. Dus mochten er opmerkingen zijn, altijd welkom! (onderstreept is mijn huidige selectie)

(0) aperitief met voornamelijk koude hapjes (champagne)

(1) koud voorgerecht: carpaccio van iberoco (of andere gedroogde) hesp met knolselder en peer, opgewerkt met wat mayonaise, gehakte nootjes en toast.
Ik dacht aan
* droge muscat of pinot of riesling van de Elzas (heb Marcel Deiss Muscat; Marcel Deiss Pinot d'Alace; ofwel A. Kienzler Riesling GC liggen)

(2) warm voorgerecht: licht gebakken St Jakobsnootjes met erwtenzalfje, spekjes en een krokantje
Ik dacht aan
* een eenvoudige Sauvignon Blanc uit Menetou-Salon, Sancerre of Pouilly-Fumé te geven. (Of zou hier een complexere versie van SB voor nodig zijn? vb Silex of vieilles vignes)
* Sigalas, Assyrthiko 2012
* Capitoul, Rocaille Blanc 2014 (La Clape, heeft wat ziltig in zich)

(3) Kalkoenrollade met tapenade op basis van olijven, zongedroogde tomaten en kruiden, aangevuld met een mediteraanse cake en kerstomaatjes uit de oven.
Ik dacht aan
* Trimbach PN cuvee 7
* een CdR van Sommières (GSM blend vermoedelijk)
* Braida Barbera d'Asti Montebruna 2014
* Occhipinti - Il Frappato 2013
* Vietti - Perbacco 2012

Graag wat raad bij deze moeilijke keuzes: Zouden jullie hetzelfde kiezen, of toch iets anders?
23-08-2016, 02:02 PM
Bericht: #455
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht,
(23-08-2016 12:22 PM)Xcalibur schreef:  Binnenkort krijg ik enkele wijnkenners over de vloer voor een etentje, graag had ik met jullie de food-wine pairing gecontroleerd, want dat is niet altijd even simpel. Dus mochten er opmerkingen zijn, altijd welkom! (onderstreept is mijn huidige selectie)

(0) aperitief met voornamelijk koude hapjes (champagne)

(1) koud voorgerecht: carpaccio van iberoco (of andere gedroogde) hesp met knolselder en peer, opgewerkt met wat mayonaise, gehakte nootjes en toast.
Ik dacht aan
* droge muscat of pinot of riesling van de Elzas (heb Marcel Deiss Muscat; Marcel Deiss Pinot d'Alace; ofwel A. Kienzler Riesling GC liggen)

(2) warm voorgerecht: licht gebakken St Jakobsnootjes met erwtenzalfje, spekjes en een krokantje
Ik dacht aan
* een eenvoudige Sauvignon Blanc uit Menetou-Salon, Sancerre of Pouilly-Fumé te geven. (Of zou hier een complexere versie van SB voor nodig zijn? vb Silex of vieilles vignes)
* Sigalas, Assyrthiko 2012
* Capitoul, Rocaille Blanc 2014 (La Clape, heeft wat ziltig in zich)

(3) Kalkoenrollade met tapenade op basis van olijven, zongedroogde tomaten en kruiden, aangevuld met een mediteraanse cake en kerstomaatjes uit de oven.
Ik dacht aan
* Trimbach PN cuvee 7
* een CdR van Sommières (GSM blend vermoedelijk)
* Braida Barbera d'Asti Montebruna 2014
* Occhipinti - Il Frappato 2013
* Vietti - Perbacco 2012

Graag wat raad bij deze moeilijke keuzes: Zouden jullie hetzelfde kiezen, of toch iets anders?

Zo op t eerste zicht (en zonder enige vorm van garantie ;-) )
(0) prima
(1) zou ik voor de pinot gris gaan. Of heb je geen Chardo uit de Jura liggen?
(2) hier zou ik voor de Zuidelijke zilte gaan...
(3) De CDR lijkt me perfect, Vietti ook tenminste als dit de barbera is (nebiollo lijkt me minder geschikt)

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-08-2016, 02:21 PM
Bericht: #456
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Die chardo uit de jura, die Jo voorstelt, zou inderdaad heel mooi zijn hierbij. Ik zou dit alleszins niet met muscat combineren, lijkt mij moeilijke combinatie.
De SB bij de st-jacobs kan wel mooi zijn. En dan misschien beter een complexere en minerale SB, het is toch een mooi gerechtje.
Als je bij de PN wil blijven voor de kalkoenrollade, heb je spätburgunder? De ietwat zoete toets daarvan zal volgens mij goed passen met de rijpe smaken in je gerecht.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
24-08-2016, 11:01 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-08-2016 om 11:15 AM door Xcalibur.)
Bericht: #457
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht,
(23-08-2016 02:02 PM)vinejo schreef:  Zo op t eerste zicht (en zonder enige vorm van garantie ;-) )
(0) prima
(1) zou ik voor de pinot gris gaan. Of heb je geen Chardo uit de Jura liggen?
(2) hier zou ik voor de Zuidelijke zilte gaan...
(3) De CDR lijkt me perfect, Vietti ook tenminste als dit de barbera is (nebiollo lijkt me minder geschikt)

koud voorgerecht: Gaat een Pinot Gris uit de Elzas niet té vettig/rond zijn, en met te exotische toetsen terwijl er in 't gerecht eerder vegetale toetsen zitten van de knolselder? De droge muscat is heel bloemig en wat vegetaler niet?

hoofdschotel: Vietti Perbacco is inderdaad Nebiollo. Pinot Noir is geen noodzaak. Heb ook een Rioja crianza of reserva liggen, maar denk dat dit té krachtig gaat zijn voor 't gerecht, niet? Ik heb helaas geen Spätburgunder liggen. evt alternatieven:
* Clos Val Seille - Châteauneuf-du-Pape Domaine de l'Alliance - La Guigasse 2013 (mss nog té jong?)
* CdR: Domaine de la Jasse - Reserve d'Excellence 2012 en Domaine Escattes Heritage 2013
* Sancerre: JP Balland of H Bourgeois - Sancerre Rouge PN 2014
* Foradori Teroldego Rottaliano 2012
* Brancaia Chianti Classico 2013 (nog te jong denk ik)
* Corbieres: Chateau de Lastours - Arnaud de Berre 2013
24-08-2016, 12:17 PM
Bericht: #458
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
ik persoonlijk drink bij pata negra meestal een glaasje oude oloroso sherry of een glaasje Palo cortado sherry. Maar dan enkel pata negra (op kamertemperatuur), wat brood en een scheutje goede olijfolie.

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
24-08-2016, 05:36 PM
Bericht: #459
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht,
(24-08-2016 11:01 AM)Xcalibur schreef:  
(23-08-2016 02:02 PM)vinejo schreef:  Zo op t eerste zicht (en zonder enige vorm van garantie ;-) )
(0) prima
(1) zou ik voor de pinot gris gaan. Of heb je geen Chardo uit de Jura liggen?
(2) hier zou ik voor de Zuidelijke zilte gaan...
(3) De CDR lijkt me perfect, Vietti ook tenminste als dit de barbera is (nebiollo lijkt me minder geschikt)

koud voorgerecht: Gaat een Pinot Gris uit de Elzas niet té vettig/rond zijn, en met te exotische toetsen terwijl er in 't gerecht eerder vegetale toetsen zitten van de knolselder? De droge muscat is heel bloemig en wat vegetaler niet?

hoofdschotel: Vietti Perbacco is inderdaad Nebiollo. Pinot Noir is geen noodzaak. Heb ook een Rioja crianza of reserva liggen, maar denk dat dit té krachtig gaat zijn voor 't gerecht, niet? Ik heb helaas geen Spätburgunder liggen. evt alternatieven:
* Clos Val Seille - Châteauneuf-du-Pape Domaine de l'Alliance - La Guigasse 2013 (mss nog té jong?)
* CdR: Domaine de la Jasse - Reserve d'Excellence 2012 en Domaine Escattes Heritage 2013
* Sancerre: JP Balland of H Bourgeois - Sancerre Rouge PN 2014
* Foradori Teroldego Rottaliano 2012
* Brancaia Chianti Classico 2013 (nog te jong denk ik)
* Corbieres: Chateau de Lastours - Arnaud de Berre 2013

Anders de pinot gris van Kientzler, die is wat strakker en mineraliger.
En voor t hoofdgerecht zou ik toch gaan voor GSM, Rhone dus of Languedoc.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
23-10-2016, 10:39 PM
Bericht: #460
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Regels die ik belangrijk vind bij " Food-Wine pairing" zijn:
Wijn mag volgens mij nooit een gerecht overklassen, overspoelen of domineren zowel in geur als smaakpatroon.
Wijn mag wel complementair zijn maar nooit met meer dan een verhouding 50/50.

Daarom erger ik me regelmatig aan media en professionele adviezen die wijnen zo maar aanbevelen zonder de smaak te kennen van hoe het hoofdbestanddeel van een schotel is bereid en ook zonder enige kennis van de saus of het garnituur dat ook complementair moet zijn.

Een paar maanden geleden deden we een restaurant aan dat prat gaat op zijn verse ingrediënten en authentieke smaken.

Bij het voorgerecht: rundscarpaccio werd een een Italiaanse rosé wijn geserveerd op basis van de Sangiovese druif.(Rosa dei Venti - Azienda Guerrieri) Een wijn die te warm werd geserveerd ( ik schatte +/- 12 °C) en die een gebrek aan " Fraîcheur" had. Een wijn die met zijn reseduele zoetheid in de afdronk een verse carpaccio geweld aan doet.
Ik spreek dan nog niet over sommige bestanddelen in de garnituur die volgens mij niet pasten bij het hoofdbestanddeel. Zo als een wijn onevenwichtig kan zijn zo kan ook een gerecht onevenwichtig zijn en dit carpacciogerecht was hier een voorbeeld van.

Als hoofdgerecht slibtong, die alles bewees behalve van vers te zijn, werd de smaak van de vis gedomineerd door een bijgerechtje op het bord en een door eik doortimmerde Spaanse Chardonay witte wijn. ( El Rincòn de Nekéas 2015)

Nu moet je weten dat de persoon die verantwoordelijk is voor de keuze te maken van aangepaste wijnen ( foodpairing ) dit jaar de prijs in ontvangst mocht nemen als "Sommelier van het Jaar" watte

Om kort te zijn: Een restaurant dat ik persoonlijk zeker niet meer zal aandoen laat staan adviseren.

En het gehanteerde prijsniveau van de wijn ga ik je deze keer besparen.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
24-10-2016, 06:20 AM
Bericht: #461
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Wijn op restaurant in België : ook al weinig top ervaringen mee gemaakt. Mogen we de naam van het restaurant kennen, Don? Kwestie dat we niet allemaal deze ervaring moeten meemaken
24-10-2016, 08:32 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 24-10-2016 om 08:32 AM door shiraz.)
Bericht: #462
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Don, was het in 't stadion van de Buffalo's?

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
24-10-2016, 10:16 AM
Bericht: #463
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(23-10-2016 10:39 PM)don quichotte schreef:  Regels die ik belangrijk vind bij " Food-Wine pairing" zijn:
Wijn mag volgens mij nooit een gerecht overklassen, overspoelen of domineren zowel in geur als smaakpatroon.
Wijn mag wel complementair zijn maar nooit met meer dan een verhouding 50/50.

Daarom erger ik me regelmatig aan media en professionele adviezen die wijnen zo maar aanbevelen zonder de smaak te kennen van hoe het hoofdbestanddeel van een schotel is bereid en ook zonder enige kennis van de saus of het garnituur dat ook complementair moet zijn.

Een paar maanden geleden deden we een restaurant aan dat prat gaat op zijn verse ingrediënten en authentieke smaken.

Bij het voorgerecht: rundscarpaccio werd een een Italiaanse rosé wijn geserveerd op basis van de Sangiovese druif.(Rosa dei Venti - Azienda Guerrieri) Een wijn die te warm werd geserveerd ( ik schatte +/- 12 °C) en die een gebrek aan " Fraîcheur" had. Een wijn die met zijn reseduele zoetheid in de afdronk een verse carpaccio geweld aan doet.
Ik spreek dan nog niet over sommige bestanddelen in de garnituur die volgens mij niet pasten bij het hoofdbestanddeel. Zo als een wijn onevenwichtig kan zijn zo kan ook een gerecht onevenwichtig zijn en dit carpacciogerecht was hier een voorbeeld van.

Als hoofdgerecht slibtong, die alles bewees behalve van vers te zijn, werd de smaak van de vis gedomineerd door een bijgerechtje op het bord en een door eik doortimmerde Spaanse Chardonay witte wijn. ( El Rincòn de Nekéas 2015)

Nu moet je weten dat de persoon die verantwoordelijk is voor de keuze te maken van aangepaste wijnen ( foodpairing ) dit jaar de prijs in ontvangst mocht nemen als "Sommelier van het Jaar" watte

Om kort te zijn: Een restaurant dat ik persoonlijk zeker niet meer zal aandoen laat staan adviseren.

En het gehanteerde prijsniveau van de wijn ga ik je deze keer besparen.

De logica van een rosé bij carpaccio kan ik wel volgen, maar dan zou ik inderdaad eerder een frisse rosé kiezen. Een woody chardonnay bij tongetjes is een rare keuze...

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
24-10-2016, 11:48 AM
Bericht: #464
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(24-10-2016 10:16 AM)Olivier schreef:  
(23-10-2016 10:39 PM)don quichotte schreef:  Regels die ik belangrijk vind bij " Food-Wine pairing" zijn:
Wijn mag volgens mij nooit een gerecht overklassen, overspoelen of domineren zowel in geur als smaakpatroon.
Wijn mag wel complementair zijn maar nooit met meer dan een verhouding 50/50.

Daarom erger ik me regelmatig aan media en professionele adviezen die wijnen zo maar aanbevelen zonder de smaak te kennen van hoe het hoofdbestanddeel van een schotel is bereid en ook zonder enige kennis van de saus of het garnituur dat ook complementair moet zijn.

Een paar maanden geleden deden we een restaurant aan dat prat gaat op zijn verse ingrediënten en authentieke smaken.

Bij het voorgerecht: rundscarpaccio werd een een Italiaanse rosé wijn geserveerd op basis van de Sangiovese druif.(Rosa dei Venti - Azienda Guerrieri) Een wijn die te warm werd geserveerd ( ik schatte +/- 12 °C) en die een gebrek aan " Fraîcheur" had. Een wijn die met zijn reseduele zoetheid in de afdronk een verse carpaccio geweld aan doet.
Ik spreek dan nog niet over sommige bestanddelen in de garnituur die volgens mij niet pasten bij het hoofdbestanddeel. Zo als een wijn onevenwichtig kan zijn zo kan ook een gerecht onevenwichtig zijn en dit carpacciogerecht was hier een voorbeeld van.

Als hoofdgerecht slibtong, die alles bewees behalve van vers te zijn, werd de smaak van de vis gedomineerd door een bijgerechtje op het bord en een door eik doortimmerde Spaanse Chardonay witte wijn. ( El Rincòn de Nekéas 2015)

Nu moet je weten dat de persoon die verantwoordelijk is voor de keuze te maken van aangepaste wijnen ( foodpairing ) dit jaar de prijs in ontvangst mocht nemen als "Sommelier van het Jaar" watte

Om kort te zijn: Een restaurant dat ik persoonlijk zeker niet meer zal aandoen laat staan adviseren.

En het gehanteerde prijsniveau van de wijn ga ik je deze keer besparen.

De logica van een rosé bij carpaccio kan ik wel volgen, maar dan zou ik inderdaad eerder een frisse rosé kiezen. Een woody chardonnay bij tongetjes is een rare keuze...

Dat is dan ook de reden dat ik NOOIT aangepaste wijnen neem. Altijd van de kaart. Komt vaak nog goedkoper uit voor veeeeel betere kwaliteit.

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
24-10-2016, 03:50 PM
Bericht: #465
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Dat is dan ook de reden dat ik NOOIT aangepaste wijnen neem. Altijd van de kaart. Komt vaak nog goedkoper uit voor veeeeel betere kwaliteit.
[/quote]

Nadeel is dat er vaak zeer weinig goeds per glas verkrijgbaar is.
Als je een menu neemt van een paar gangen en je bent maar met 2 of met 4 dan wordt het vaak moeilijk om iets geschikt te vinden dat bij meerdere gangen past.
24-10-2016, 07:36 PM
Bericht: #466
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Wijn op restaurant is om te huilen in België, vooral in Vlaanderen. Het zijn echt uitzonderingen waar ik me niet gepluimd voel. Te duur per glas, aangepaste wijnen worden niet bijgevuld, sommeliers die onzin vertellen,...
En titels en medailles zijn soms om te lachen....een paar jaar geleden moest er een handelaar op Megavino de witte Loire's gaan proeven en quoteren. Hij moest er zelf om lachen want hij had nog nooit chenin gedronken....Blush
Met wat zijn we bezig dan?
24-10-2016, 08:00 PM
Bericht: #467
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(24-10-2016 03:50 PM)Gaudendo schreef:  Dat is dan ook de reden dat ik NOOIT aangepaste wijnen neem. Altijd van de kaart. Komt vaak nog goedkoper uit voor veeeeel betere kwaliteit.

Nadeel is dat er vaak zeer weinig goeds per glas verkrijgbaar is.
Als je een menu neemt van een paar gangen en je bent maar met 2 of met 4 dan wordt het vaak moeilijk om iets geschikt te vinden dat bij meerdere gangen past.
[/quote]

Dat hangt af van waar je gaat eten. Als de kaart niet veel goeds te bieden heeft dan ga ik voor bier.
En normaal vind je vanaf 4 personen toch snel een rode en witte van de kaart die bij de meeste gerechten past. En past het er niet perfect bij, dan ben ik blij dat ik toch goede wijn kan drinken tussen de maaltijden door. Beter dan slechte wijnen tijdens de maaltijd.

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
24-10-2016, 09:47 PM
Bericht: #468
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(24-10-2016 07:36 PM)Kris schreef:  Wijn op restaurant is om te huilen in België, vooral in Vlaanderen. Het zijn echt uitzonderingen waar ik me niet gepluimd voel. Te duur per glas, aangepaste wijnen worden niet bijgevuld, sommeliers die onzin vertellen,...
En titels en medailles zijn soms om te lachen....een paar jaar geleden moest er een handelaar op Megavino de witte Loire's gaan proeven en quoteren. Hij moest er zelf om lachen want hij had nog nooit chenin gedronken....Blush
Met wat zijn we bezig dan?

Chris ik apprecieer je kritische ingesteldheid met deze reactie op het forum.
Er moesten hier meer zijn van jouw kaliber. Je krijgt hier " Full support" van mij.
Ik wachtte ook wel met ongeduld dat een forumbezoeker zou vragen over welk restaurant heb je het hier eigenlijk?
Naar welke sommelier refereer je? Rolleyes

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
24-10-2016, 11:54 PM
Bericht: #469
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(24-10-2016 08:00 PM)TheWineVet schreef:  
(24-10-2016 03:50 PM)Gaudendo schreef:  Dat is dan ook de reden dat ik NOOIT aangepaste wijnen neem. Altijd van de kaart. Komt vaak nog goedkoper uit voor veeeeel betere kwaliteit.

Nadeel is dat er vaak zeer weinig goeds per glas verkrijgbaar is.
Als je een menu neemt van een paar gangen en je bent maar met 2 of met 4 dan wordt het vaak moeilijk om iets geschikt te vinden dat bij meerdere gangen past.

Dat hangt af van waar je gaat eten. Als de kaart niet veel goeds te bieden heeft dan ga ik voor bier.
En normaal vind je vanaf 4 personen toch snel een rode en witte van de kaart die bij de meeste gerechten past. En past het er niet perfect bij, dan ben ik blij dat ik toch goede wijn kan drinken tussen de maaltijden door. Beter dan slechte wijnen tijdens de maaltijd.
[/quote]

Klopt inderdaad. Met een budget van 60-80 (of meer ) dat je beschikbaar hebt met 4 personen moet je normaal al wel aan 2 goede flessen geraken.

En het hangt er inderdaad van af waar je terecht komt.

Om het anekdotisch te houden: Zat eens met 2 in een degelijk restaurant en gingen voor een 5 gangen met aangepaste wijnen.
De eerste (witte) wijn had een zeer bloemige neus, maar daar kwam niets van terug in de smaak. Integendeel, heel mineralig, goede structuur en zeker in orde.
Had ik alvast nog nooit geproefd en geroken op die manier.
De tweede (witte) wijn werd aangeboden: vreemd, opnieuw een bijna gelijkaardige bloemige neus. Terwijl de smaak appel, fruit, chardonnay was.
Ja, dan weet je dat er iets niet klopt.
Het volgende lege glas rook eveneens naar dezelfde bloemigheid.
En als je dan een opmerking maakt krijg je als antwoord: ja, we moeten ze toch wel afwassen he....
Gelukkig hadden we een fles bruiswater op tafel staan.

Dus, daar konden we eens niet klagen over de wijnen. Waren zeker in orde, al was het voor de sommelier duidelijk een van buiten geleerd lesje. Maar smaak en foodpairing dik ok.De rest...tja...
25-10-2016, 12:59 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 25-10-2016 om 01:19 AM door don quichotte.)
Bericht: #470
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(24-10-2016 08:32 AM)shiraz schreef:  Don, was het in 't stadion van de Buffalo's?

Sorry Shiraz en ook Fre dat ik nu pas je reactie lees en de vraag stelt waar dit was.

Ik stuur je een P.M. met de naam van het restaurant en de verantwoordelijke sommelier.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
30-03-2017, 07:41 PM
Bericht: #471
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Hoi allemaal !

Dit weekend staan er enkele simpele gerechten op de menu.
Wat niet wil zeggen dat daar geen goed , bijpassend glas wijn bij mag.

Jullie horen me nu vast al komen Wink .

Wat zouden jullie schenken bij de volgende twee gerechtjes ?

- Ovenschoteltje van kippenborstfilet met spek , broccoli ,
kaas en penne .

- Wok gerechtje van victoriabaars ( misschien nog wat zeevruchten )
sausje met wat basilicum en mie .

thank you upfront
30-03-2017, 11:23 PM
Bericht: #472
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(30-03-2017 07:41 PM)gertjeuh schreef:  Hoi allemaal !

Dit weekend staan er enkele simpele gerechten op de menu.
Wat niet wil zeggen dat daar geen goed , bijpassend glas wijn bij mag.

Jullie horen me nu vast al komen Wink .

Wat zouden jullie schenken bij de volgende twee gerechtjes ?

- Ovenschoteltje van kippenborstfilet met spek , broccoli ,
kaas en penne .

- Wok gerechtje van victoriabaars ( misschien nog wat zeevruchten )
sausje met wat basilicum en mie .

thank you upfront

Bij nr 1: savagnin ouillé of Morgon
Bij nr 2: pinot gris of witte St Joseph

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
31-03-2017, 08:06 AM
Bericht: #473
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(30-03-2017 07:41 PM)gertjeuh schreef:  Hoi allemaal !

Dit weekend staan er enkele simpele gerechten op de menu.
Wat niet wil zeggen dat daar geen goed , bijpassend glas wijn bij mag.

Jullie horen me nu vast al komen Wink .

Wat zouden jullie schenken bij de volgende twee gerechtjes ?

- Ovenschoteltje van kippenborstfilet met spek , broccoli ,
kaas en penne .

- Wok gerechtje van victoriabaars ( misschien nog wat zeevruchten )
sausje met wat basilicum en mie .

thank you upfront

1. Een mollige witte bordeaux?
2. Een rieslingske

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
31-03-2017, 10:53 AM
Bericht: #474
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
1.witte uit de Provence , bv Château Simone, als je er kan aangeraken of nen belegen Champagne
2.Albariño uit Rias Baixas , bv de o rosal van Terras Gauda

My tastes are simple, I am easily satisfied with the best.
Winston Churchil
31-03-2017, 10:59 AM
Bericht: #475
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(31-03-2017 10:53 AM)shiraz schreef:  1.witte uit de Provence , bv Château Simone, als je er kan aangeraken of nen belegen Champagne
2.Albariño uit Rias Baixas , bv de o rosal van Terras Gauda

Albarino is leuk idee, zo lekker Smile
Zelf ga ik dit weekend ook enkele hapjes met vis maken en ga daarbij de Albarino van Pazo de Señoráns (ook Riax Baixas) geven. Topmatch denk ik.

Als je die wok echt pikant gaat maken zou ik eerder neigen naar de Riesling. Maar indien niet pikant lijkt Albarino een tof idee.
31-03-2017, 04:40 PM
Bericht: #476
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Bedankt voor de tips allemaal !
10-09-2017, 09:33 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 10-09-2017 om 09:37 PM door troisetoiles.)
Bericht: #477
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Was afgelopen vrijdag erg blij met een geslaagde food-wine pairing: forel (gevuld met look en rozemarijn) uit de oven met stukjes aardappel (eveneens uit de oven) en boontjes. Het niet erg verfijnde maar toch best lekkere eten ging goed samen met een Riesling GC Saering 2013 - Domaines Schlumberger. Citrus en gember in de neus, iets mineraals dat ik niet helemaal kan thuisbrengen, veel fraicheur en lange afdronk. Niet de beste riesling die ik al dronk maar matchte erg goed met de forel, waar de look en rozemarijn een beetje waren ingetrokken...
Die Riesling is twee dagen later overigens nog erg te drinken, niets van zijn smaak verloren, misschien zelfs een beetje beter geworden. (uit 2013)
15-09-2017, 09:24 PM
Bericht: #478
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
(10-09-2017 09:33 PM)troisetoiles schreef:  Was afgelopen vrijdag erg blij met een geslaagde food-wine pairing: forel (gevuld met look en rozemarijn) uit de oven met stukjes aardappel (eveneens uit de oven) en boontjes. Het niet erg verfijnde maar toch best lekkere eten ging goed samen met een Riesling GC Saering 2013 - Domaines Schlumberger. Citrus en gember in de neus, iets mineraals dat ik niet helemaal kan thuisbrengen, veel fraicheur en lange afdronk. Niet de beste riesling die ik al dronk maar matchte erg goed met de forel, waar de look en rozemarijn een beetje waren ingetrokken...
Die Riesling is twee dagen later overigens nog erg te drinken, niets van zijn smaak verloren, misschien zelfs een beetje beter geworden. (uit 2013)

Klinkt goed! Ik vind riesling ook een zeer dankbare gezel aan de tafel.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
23-11-2018, 06:59 AM
Bericht: #479
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
Even een vraagje deze avond gaan we nog eens lekker tafelen.
Normaal ging ik mijn eigen wijnen meebrengen.

Voor den dessert zien we daar wel. Smile

Wat denken jullie gaat dit wat matchen?

Wit. Domaine Labet en Billat 2013 Chardonnay niet oxidatief Jura.

Rood. L'enchanteresse 15-16 Pineau d'Aunis uit de loire.


coquille, koolrabi, hijiki, ponzu
+

kabeljauw, koolsoorten, belle de fontenay, pijnboompit
+

wilde eend, rode biet, bloedworst, zwarte look
+

aardpeer, chicorei, miso
+

pandan rijst
23-11-2018, 09:45 AM
Bericht: #480
RE: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
De witte denk ik dat wel mooi gaat gaan, zeker met de coquille en ponzu, gezien ik Labet vaak met citrus associeer. De rode denk ik dat iets te licht gaat zijn naar de eend toe, zeker in combinatie met de bloedworst en zwarte look.


Ga naar locatie: