Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fontodi Chianti Classico
16-12-2021, 09:55 AM
Bericht: #121
RE: Fontodi Chianti Classico
Heb zelf 2015 en 2016 liggen.

Is ook al niet meer de goedkoopste cc natuurlijk. 2019 nog een sprong in prijs als ik het zo lees Sad
16-12-2021, 11:58 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-12-2021 om 11:58 AM door Benz.)
Bericht: #122
RE: Fontodi Chianti Classico
Hier ook een fan van Fontodi, ook de Chianti Classico 2015 en 2016 liggen. Gaan er met de feestdagen wel een paar aan geloven denk ik. Wink

Save water drink wine!
16-12-2021, 05:21 PM
Bericht: #123
RE: Fontodi Chianti Classico
Eigenaardig genoeg is mijn liefde voor Fontodi deftig aan het bekoelen. Ik heb altijd gedacht dat ze weliswaar (te) veel tannine hadden, maar dat die met voldoende flesrust wel gingen afronden. Onlangs dronken we een 2009 en ondanks het warme jaar, of misschien net daardoor, zijn die tannines nog altijd verre van versmolten, integendeel zelfs. Die waren duidelijk niet rijp bij de pluk. Het deed me enigszins denken aan Bordeaux 1976. Dat was ook een hete, hete zomer en vele wijnen hadden toen rijpe aroma's, vette smaak soms, maar dan, op de afdronk, kwam daar plots een pak stroeve tannines aan. Ook Flaccianello 2012 enkele maanden terug was in dat bedje ziek. Sommige proevers blijken dat niet erg te vinden, straffer nog, sommige recensenten geven daar zelfs een extra puntje voor omdat ze, volledig onterecht, denken dat een stevige "backbone" de wijn langer laat leven. En dat is een misvatting. Geef mij maar rijpe, smakelijke, zachte tannines à la Costanti van eergisteren! In mijn wereld is dat een véél grotere wijn dan Flaccianello, maar ja, ik predik in de woestijn vrees ik.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
16-12-2021, 09:13 PM
Bericht: #124
RE: Fontodi Chianti Classico
@Dave
Echt waar, gisteren had ik er één glas van gedronken en dacht ook van “oeps, niet teveel van drinken of die is morgen geoxideerd”.
Maar ging tóch niet verder drinken want had nog een halve fles Bouland openstaan.

Vandaag verder geproefd, bij de eerste slok dacht ik dju, gesloten, bijna hard, maar bij elke slok werd ie weer beter. Niks oxidatie.
Beetje een kruising tussen een Pauillac en een Chateauneuf.
De alcohol was getemperd maar nu en dan voelde ik m wat, het enige wat ik iets minder vond aan deze wijn.
Voor de rest, great stuff.
Zie wel dat ie nu al 30 euro moet kosten, daarvoor heb je natuurlijk heel veel lekkere flessen uit andere gebieden en landen…

However, thank you Bowmore, en cheers

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
28-06-2022, 08:23 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-06-2022 om 08:24 PM door Benz.)
Bericht: #125
RE: Fontodi Chianti Classico
Vanavond Fontodi 2015 in het glas.
Fles 2 uur op voorhand geopend.
Mooi jong donkerrood van kleur.
Neus van rood en vooral zwart fruit, cassis, pruimen, leder, tabbak, sigarenkistje, vanille(eik) en wat zoethout.
In de mond een mooie volle evenwichtige wijn met prachtige tannines en zuren en wat lichte kruidigheid.
Lange afdronk.
Dit is een kanjer van een wijn en wat mij betreft bij het mooiste wat je in Chianti Classico kan vinden!
Dik verdiende 92-93! cheers

Save water drink wine!
06-08-2022, 08:38 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 06-08-2022 om 08:39 PM door wvd.)
Bericht: #126
RE: Fontodi Chianti Classico
Fontodi Chianti Classico 2016

(mag ik dat hier wel posten, want ja....?)

Recht uit de kelder, snok open, hop in 't glas: vrij diepe kleur, zeker voor Chianti. Redelijk warm-fruitige neus met erg rijp rood en pruimachtig fruit. Vrij vol in de mond, een vleugje animaal, niet abnormaal voor een erg rijpe Sangiovese, redelijk dens, veel tannine. Ik stop hem even in de frigo en dat helpt, het al te warm gevoel tempert. Na wat langer open en walsen wordt het een vleug frisser (de frigo helpt ook) en komt er wat meer rood in het fruit. De eega dacht niet aan Chianti, vond de wijn te animaal, stroef en alcoholisch, maar wat kent zij er nu van... Naarmate de fles leegt en ik vul vind ik hem wat soepeler maar ondanks reeds 6 jaar toch nogal structuur.
Voor mij is Fontodi meer en meer een wijn voor Bordeaux liefhebbers. Ik mis hier de charme, de aansprekelijkheid, de intrige. het is zeker een volle, krachtige, goed gemaakte wijn, maar al bij al is dit niet mijn ding en eigenlijk vind ik Fontodi minder aantrekkelijk dan Rubiolo, Pagliarese of Fèlsina, minder "echt" dan Istine, minder direct dan Vignamaggio en minder intrigerend dan Rampolla. Galloni geeft deze wijn een 94 Gek?. Gagliole's Gagliole 2016 krijgt dan een 90+. Dat is een wijn van een andere dimensie. Ook hun Riserva die aan +/- dezelfde prijs de deur uit gaat is heel andere koek in mijn Chianti wereld.
Fontodi vind ik in feite nogal overschat in de pers. Zeker mooie wijn, daar twijfel ik geen seconde aan, maar.... gaat densiteit dan altijd boven finesse en intrige? En dan vraagt een mens zich af...
Maar zoals onlangs iemand opmerkte, wat ken ik er nu van, ik ben niet eens mee met de laatste hype... Wink

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
07-08-2022, 09:28 AM
Bericht: #127
RE: Fontodi Chianti Classico
Fontodi staat bekend om zijn krachtige stijl. Zou het niet kunnen dat deze fles nog wat tijd nodig had?

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
07-08-2022, 10:27 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 07-08-2022 om 10:49 AM door wvd.)
Bericht: #128
RE: Fontodi Chianti Classico
(07-08-2022 09:28 AM)Olivier schreef:  Fontodi staat bekend om zijn krachtige stijl. Zou het niet kunnen dat deze fles nog wat tijd nodig had?

Dat zal de wijn zeker te goede komen, maar enige tijd geleden openden we een 2010 en die gaf ook die indruk. Ik bedoel maar, Fontodi is een erg warme wijngaard en dat merk je. Ik mis wat spanning in die wijnen. Het is een eigen stijl uiteraard en dat de wijnen goed gemaakt zijn betwist ik geenszins, maar het is minder mijn ding dan andere Chianti's, zowel uit onze portfolio als bvb. San Giusto, Montevertine, I Fabbri,...
Mijn (eeuwige...Rolleyes ) kritiek op de reviewers is dat ze altijd kracht en concentratie hoger waarderen dan finesse, spanning en complexiteit.
Gagliole bezit ook en vooral wijngaarden in de Conca d'Oro, maar toch zijn de wijnen veel subtieler, "intrigerender" als je wil en dat geldt m.i. ook voor de hierboven genoemde domeinen (maar in mindere mate natuurlijk Wink )
Ik wil anders best eens wat organiseren met een aantal forum leden en wat blind in het glas gieten, graag zelfs.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)


Ga naar locatie: