wijnliefhebbers

Volledige versie: Nieuws, artikels.
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
The 2016 and 2017 Saint-Joseph you need to have on your buying list

http://www.the-buyer.net/tasting/wine/20...nt-joseph/
Bedankt voor deze link.
Ik heb het artikel over de St. Joseph's met plezier gelezen.
Interessant artikel over rijke Chinezen in Bordeaux en de 'verwijnisering' van China in de Volkskrant van dit weekend:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achterg...~bd63c33c/
Een lang en interessant artikel, inderdaad. Ik heb het met veel plezier gelezen. Dank u wel.
Inderdaad interessant artikel. Vorig jaar tijdens Progettovino waren er ook een flink aantal oosterlingen, veelal nog jong maar zeker met de nodige kennis en skills, anders waren ze niet uitgenodigd geweest, en velen waren WSET en/of 3IC cursisten (geweest).
Van Marsannay naar Chalon is 65 km... Het zou moeten tegenvallen dat er in dat onmetelijke China niet zo'n stukje vergelijkbaar terroir te vinden zou zijn, waar grote wijn kan gemaakt worden. En dan, nationalist dat ze zijn, verdwijnen ze m.i. al snel met hun gekke prijzen van de Europese markt.
Waarom cava zo goedkoop is. En ze de citroen nog wat verder gaan uitpersen.

https://www.hudin.com/big-cava-flexes-it...or-grapes/
(19-08-2019 02:29 PM)Olivier schreef: [ -> ]Waarom cava zo goedkoop is. En ze de citroen nog wat verder gaan uitpersen.

https://www.hudin.com/big-cava-flexes-it...or-grapes/

Blijkbaar verdienen de grote tenoren nog niet genoeg... 't Is altijd en overal hetzelfde, triestig, weinig aan te doen.Confused
Waarom een goede lunch zoveel meer dan een maaltijd is: https://www.theguardian.com/food/2019/au...ng-to-live
(20-08-2019 08:07 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Waarom een goede lunch zoveel meer dan een maaltijd is: https://www.theguardian.com/food/2019/au...ng-to-live

Mooi artikel!
Time to rethink the restaurant wine ritual
https://www.drinks-today.com/wine/genera...ine-ritual

Velen onder ons gaan dit niet leuk vinden maar zo denkt de massa er wel over https://www.youtube.com/watch?v=CqpW1SGALjA het koffie verhaal op het einde is wel geweldig.
(20-08-2019 11:38 AM)fleer schreef: [ -> ]Time to rethink the restaurant wine ritual
https://www.drinks-today.com/wine/genera...ine-ritual

Velen onder ons gaan dit niet leuk vinden maar zo denkt de massa er wel over https://www.youtube.com/watch?v=CqpW1SGALjA het koffie verhaal op het einde is wel geweldig.

Haha, hilarisch!
“Alsof ze, als je een koffie hebt besteld, bij jou komen en even aan de melk laten ruiken of ie niet wat zurig is.. “ woeha
(20-08-2019 11:48 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(20-08-2019 11:38 AM)fleer schreef: [ -> ]Time to rethink the restaurant wine ritual
https://www.drinks-today.com/wine/genera...ine-ritual

Velen onder ons gaan dit niet leuk vinden maar zo denkt de massa er wel over https://www.youtube.com/watch?v=CqpW1SGALjA het koffie verhaal op het einde is wel geweldig.

Haha, hilarisch!
“Alsof ze, als je een koffie hebt besteld, bij jou komen en even aan de melk laten ruiken of ie niet wat zurig is.. “ woeha

Inderdaad de moeite! De vergelijking gaat wel op vind ik: waarom kan de sommelier de wijn niet testen? Antwoord: sommige mensen merken geen kurk en dan gaat die fles er toch door...?
Natuurlijk is het wél leuk. Ben zelfs nog wat blijven verder kijken. McIntyre sleurt je echt wel mee in zijn kleinburgerlijk wereldje. "Do you want wankee?" of "I come to turn down your bed" "a lot of women have done that in the past...".

En het is inderdaad niet helemaal normaal, dat de garçon aan de klant moet vragen of de wijn wel in orde is, dat zou hij zelf moeten weten. Maar dan moet hij natuurlijk zelf een snuifje en een slokje mogen nemen.
Massale olijfboomsterfte in Puglia :

https://www.demorgen.be/nieuws/olijfbome...~b6e641bc/
(21-08-2019 02:23 PM)Olivier schreef: [ -> ]Massale olijfboomsterfte in Puglia :

https://www.demorgen.be/nieuws/olijfbome...~b6e641bc/

“Dat terwijl de oplossing vrij simpel is. “Ook in Nederland is weleens Xylella aangetroffen bij een kweker. Weet je wat er toen gebeurde? Al zijn planten werden geruimd en hij kreeg daarvoor een eerlijke vergoeding van de staat. Maar ja, dit is geen ­Nederland. Dit is Zuid-Italië.”

En


Maffia neemt platteland over
Mede vanwege de desastreuze gevolgen van de Xylella in Puglia, ’s lands belangrijkste olijfoliestreek, waren Italiaanse olijven dit jaar bijna 30 procent duurder dan in 2018, toen de prijs ook al was gestegen ten opzichte van 2017. Omdat de concurrentie van vooral Noord-Afrikaanse landen moordend is, zoeken steeds meer Italiaanse olijfolieproducenten naar alternatieven om de prijs te drukken. Lees: fraude. Dat varieert van relatief onschuldig gesjoemel bij boeren zelf – vergine olie (maxi­maal 2 pro­cent vrij zuur) verkopen als het kwalitatief betere extra vergine (maxi­maal 0,8 pro­cent vrij zuur) – tot waarlijk criminele fraude waarbij georganiseerde misdaadsyndicaten op grote schaal chemicaliën door de olijfolie vermengen. Volgens boerenbond Coldiretti zit de Zuid-Italiaanse maffia inmiddels vuistdiep in de voedselindustrie. Wie nepolie verkoopt als extra vergine kan winstmarges van wel 700 procent halen. Dat zijn marges vergelijkbaar met de cocaïnehandel, terwijl de risico’s velen malen lager liggen. Volgens de boerenbond verdiende de maffia in 2017 ongeveer 22 miljard euro middels voedselfraude, wat ongeveer 15 procent van hun totale omzet is.

Mss interessant om lezen voor iedereen die zo weinig mogelijk staatsinmenging wil...
De mentaliteit van een Master of Wine :

https://www.richardhemmingmw.com/blog/ge...ng-secrets

Intriest.
(30-08-2019 10:55 AM)Olivier schreef: [ -> ]De mentaliteit van een Master of Wine :

https://www.richardhemmingmw.com/blog/ge...ng-secrets

Intriest.

Maar wel zeer logisch!
Belangrijkste eigenschappen bij blind proeven met de bedoeling een wijn te identificeren:
1) veel ervaring
2) een uitstekend geheugen

Aangezien ik geen van beiden heb, vermijd ik dat type blind proeven. Blush
Belangrijker vind ik blind proeven naar de intrinsieke kwaliteit van een wijn. Het blind dient dan enkel om vooroordeel te vermijden, iets wat anders quasi onvermijdelijk is.
Michael Broadbent zijn kan helpen. Alleen merk ik helaas dat de scherpte van smaak-en reukcapaciteiten wat afnemen en natuurlijk ook het geheugen begint met ouder worden "anders" te werken. Mijn "amaretto" voor "amarone" zou intussen spreekwoordelijk moeten zijn op dit forum...

Dat neemt niet weg dat je zonder schroom steeds je gedacht moet durven zeggen. En als de auteur stelt: "These days, wines from all around the world - especially Pinot Noir and Chardonnay, among others - are increasingly difficult to tell apart", dan ben ik toch blij dat ik nog steeds vrij feilloos pinot noir en chardonnay van elkaar kan onderscheiden...
Citaat:Dat neemt niet weg dat je zonder schroom steeds je gedacht moet durven zeggen.

Dat vind ik ook. Wat is anders de waarde van de mening van een Master of Wine als die niet eens eerlijk zijn gedacht meer durft te zeggen uit vrees om af te gaan.

Als je zijn artikel uit een commercieel perspectief leest is het inderdaad wel logisch ja.
(30-08-2019 02:22 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Dat neemt niet weg dat je zonder schroom steeds je gedacht moet durven zeggen.

Dat vind ik ook. Wat is anders de waarde van de mening van een Master of Wine als die niet eens eerlijk zijn gedacht meer durft te zeggen uit vrees om af te gaan.

Als je zijn artikel uit een commercieel perspectief leest is het inderdaad wel logisch ja.

Op tastings onder amateurs ook al meegemaakt. Vooral een bepaald lid van dit forum (die hier al een paar jaar niet meer reageert) was daar sterk in.
Zelf trek ik mij het totaal niet aan als ik fout ben. Juist dat (berekend) gissen en gokken vind ik zo leuk. En als je er naast zit kan je altijd wel een reden vinden... Wink
(30-08-2019 01:37 PM)Jordaens schreef: [ -> ]... Dat neemt niet weg dat je zonder schroom steeds je gedacht moet durven zeggen. En als de auteur stelt: "These days, wines from all around the world - especially Pinot Noir and Chardonnay, among others - are increasingly difficult to tell apart", dan ben ik toch blij dat ik nog steeds vrij feilloos pinot noir en chardonnay van elkaar kan onderscheiden...
Deed u deze test geblinddoekt?
(30-08-2019 03:20 PM)rlin schreef: [ -> ]
(30-08-2019 01:37 PM)Jordaens schreef: [ -> ]... Dat neemt niet weg dat je zonder schroom steeds je gedacht moet durven zeggen. En als de auteur stelt: "These days, wines from all around the world - especially Pinot Noir and Chardonnay, among others - are increasingly difficult to tell apart", dan ben ik toch blij dat ik nog steeds vrij feilloos pinot noir en chardonnay van elkaar kan onderscheiden...
Deed u deze test geblinddoekt?

Haha, goede vraag...want inderdaad, de kleur alleen beinvloedt enorm onze perceptie.
(30-08-2019 03:28 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(30-08-2019 03:20 PM)rlin schreef: [ -> ]
(30-08-2019 01:37 PM)Jordaens schreef: [ -> ]... Dat neemt niet weg dat je zonder schroom steeds je gedacht moet durven zeggen. En als de auteur stelt: "These days, wines from all around the world - especially Pinot Noir and Chardonnay, among others - are increasingly difficult to tell apart", dan ben ik toch blij dat ik nog steeds vrij feilloos pinot noir en chardonnay van elkaar kan onderscheiden...
Deed u deze test geblinddoekt?

Haha, goede vraag...want inderdaad, de kleur alleen beinvloedt enorm onze perceptie.

Ooit meegemaakt met Domaine du Chevalier.....!

Ik ben het volledig eens met Olivier en ik heb ook niet de neiging om iets te gaan verbloemen. Je denk het te weten en ziedaar, of je hebt geen idee en dan zeg je dat. Mijn vrouw proef trouwens 100 keer beter dan ik, maar zij oefent natuurlijk elke dag. Wink
Maar ik begrijp het standpunt van onze MW wel, zeker als het voor de vergadering der MW's is, de druk is daar groot.
Ik heb ooit een degustatie meegemaakt met journalisten. Dat was indertijd in het ICE en ook vriend HVH zat aan tafel. NIEMAND deed daar zijn mond open voor het orakel gesproken had. Dat was uit angst uitgelachen te worden, maar daar zat ik niet mee en bij de derde of vierde wijn was ik het beu en in mijn jeugdige onschuld verbrak ik dan maar zelf de stilte om mijn ongenuanceerde mening te spuien.
Sindsdien zegt hij altijd beleefd goedendag. huhuh
(30-08-2019 03:28 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(30-08-2019 03:20 PM)rlin schreef: [ -> ]
(30-08-2019 01:37 PM)Jordaens schreef: [ -> ]... Dat neemt niet weg dat je zonder schroom steeds je gedacht moet durven zeggen. En als de auteur stelt: "These days, wines from all around the world - especially Pinot Noir and Chardonnay, among others - are increasingly difficult to tell apart", dan ben ik toch blij dat ik nog steeds vrij feilloos pinot noir en chardonnay van elkaar kan onderscheiden...
Deed u deze test geblinddoekt?
Haha, goede vraag...want inderdaad, de kleur alleen beinvloedt enorm onze perceptie.
Ik weet niet of Jordaens ons probeerde op het verkeerde been te zetten door deze boutade. Hemming had wel de bedoeling te stellen dat hij het verschrikkelijk moeilijk vond pinot noirs uit de gehele wereld te identificeren en dat dit tevens gold voor de chardonnay uit alle windstreken.

Tja, de tijd is voorbij dat men geconfronteerd werd met een geografisch, ja zelfs wettelijk begrensd aanbod. En zelfs toen waren er wijnmakers, die er speciale ideeën op nahielden en door allerlei ingrepen een wending gaven aan hun wijn, die de argeloze proever op een verkeerd spoor zetten.
Allez, kom, wat dacht je. Het was eigenlijk nog een uitlopertje van mijn opmerking over het gebruik van Engels en de vervoeging van sterke werkwoorden.

Je kan de tekst perfect in twee richtingen begrijpen, maar in de praktijk zal het misschien het moeilijkst zijn om pinot noir en chardonnay uit elkaar te houden in klassieke champagnes.
(30-08-2019 05:58 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Allez, kom, wat dacht je. Het was eigenlijk nog een uitlopertje van mijn opmerking over het gebruik van Engels en de vervoeging van sterke werkwoorden.

Je kan de tekst perfect in twee richtingen begrijpen, maar in de praktijk zal het misschien het moeilijkst zijn om pinot noir en chardonnay uit elkaar te houden in klassieke champagnes.

thumbsup
(30-08-2019 05:58 PM)Jordaens schreef: [ -> ]Allez, kom, wat dacht je. Het was eigenlijk nog een uitlopertje van mijn opmerking over het gebruik van Engels en de vervoeging van sterke werkwoorden.

Je kan de tekst perfect in twee richtingen begrijpen, maar in de praktijk zal het misschien het moeilijkst zijn om pinot noir en chardonnay uit elkaar te houden in klassieke champagnes.
Daar dacht ik ook aan. Voeg er de pinot meunier aan toe. Blancs de noirs of blancs de blanc, ze blijven allemaal 'wit' in de Champagne.
(19-08-2019 02:29 PM)Olivier schreef: [ -> ]Waarom cava zo goedkoop is. En ze de citroen nog wat verder gaan uitpersen.

https://www.hudin.com/big-cava-flexes-it...or-grapes/

Staking tegen de verlaagde prijzen voor druiven in DO Cava :

https://www.hudin.com/a-strike-at-the-heart-of-do-cava/
(11-09-2019 09:30 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(19-08-2019 02:29 PM)Olivier schreef: [ -> ]Waarom cava zo goedkoop is. En ze de citroen nog wat verder gaan uitpersen.

https://www.hudin.com/big-cava-flexes-it...or-grapes/

Staking tegen de verlaagde prijzen voor druiven in DO Cava :

https://www.hudin.com/a-strike-at-the-heart-of-do-cava/

Goed voor ons maar die "kortzichtigheid" blijft die duren ... veel wijnboeren hebben hun weg al gevonden naar andere continenten ...
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Koppelingen