wijnliefhebbers

Volledige versie: Nieuws, artikels.
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Goed nieuws voor de Ilja Gort fanclub: https://www.nu.nl/media/5110733/ilja-gor...-wijn.html
De onverbeterlijk sarcastische Ron Washam over medailles :

http://www.timatkin.com/articles?1852
(06-02-2018 09:07 PM)Olivier schreef: [ -> ]De onverbeterlijk sarcastische Ron Washam over medailles :

http://www.timatkin.com/articles?1852

thank you applaus Geweldig gelachen Cool

Een kleine greep:

"The difference between entering a wine for competition versus submitting a wine for a professional review is, then, essentially the same as the difference between prostitution and marriage."

""I know what I like” is what pyromaniacs and paedophiles say, too."

woeha
Conclusie uit een PhD onderzoek :

Citaat:Uit onderzoek van taalwetenschappers Ilja Croijmans en Asifa Majid blijkt nu dat wijnexperts beter zijn in praten over de geur en smaak van wijn dan leken.

Allez jong! Echt? Confused
(10-02-2018 10:18 AM)Olivier schreef: [ -> ]Conclusie uit een PhD onderzoek :

Citaat:Uit onderzoek van taalwetenschappers Ilja Croijmans en Asifa Majid blijkt nu dat wijnexperts beter zijn in praten over de geur en smaak van wijn dan leken.

Allez jong! Echt? Confused

Tenzij ze meedoen aan Tournee Minerale Sleepy
Brunello di Montalcino: The 2012 Brunellos and 2011 Riservas;

http://vinous.com/articles/brunello-di-m...s-mar-2017

Grtz
2018 Top 40+ Wine Influencers: Who to Follow on Social Media?

http://socialvignerons.com/2018/02/13/20...ial-media/

Grtz
En de Belgen laten de Franse wijn toch niet los.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/14/...n-in-2017/
(15-02-2018 07:45 AM)gertjeuh schreef: [ -> ]http://blogs.tijd.be/wijntijd/2018/02/al...armer.html

Interessante evolutie om op te volgen.

Hoe belangrijk is het alcoholgehalte eigenlijk in de gehele beleving van een wijn? Ik herinner me zeker enkele keren dat ik een wijn iets te veel alcohol vond bevatten; meestal rode wijn uit een gebied waar de zon vaak schijnt. Maar ik kan me niet herinneren dat ik me stoorde aan het feit dat een wijn te weinig alcohol bevatte. Vraag is natuurlijk vanaf welk punt je dit wel proeft in een wijn. Alcoholvrije wijnen interesseren me hoegenaamd niet, maar wijnen met een alcoholpercentage tussen 8,5 en 10 procent zou ik zeker eens willen proberen, op voorwaarde dat ze voldoende te bieden hebben. Heeft iemand hier al ervaring mee?
(19-02-2018 12:56 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(15-02-2018 07:45 AM)gertjeuh schreef: [ -> ]http://blogs.tijd.be/wijntijd/2018/02/al...armer.html

Interessante evolutie om op te volgen.

Hoe belangrijk is het alcoholgehalte eigenlijk in de gehele beleving van een wijn? Ik herinner me zeker enkele keren dat ik een wijn iets te veel alcohol vond bevatten; meestal rode wijn uit een gebied waar de zon vaak schijnt. Maar ik kan me niet herinneren dat ik me stoorde aan het feit dat een wijn te weinig alcohol bevatte. Vraag is natuurlijk vanaf welk punt je dit wel proeft in een wijn. Alcoholvrije wijnen interesseren me hoegenaamd niet, maar wijnen met een alcoholpercentage tussen 8,5 en 10 procent zou ik zeker eens willen proberen, op voorwaarde dat ze voldoende te bieden hebben. Heeft iemand hier al ervaring mee?

geen ervaring mee, tenzij het natuurlijk wijnen met restzoet zijn, zoals een Moezel Riesling bvb.
Zal volgens mij ook moeilijk te vinden zijn, want AOC-regels bepalen onder andere ook de minimum alcoholniveaus, en dat is in Bordeaux bvb niet lager dan 10%. In de praktijk moet ik nog de eerste bordeaux zien die maar 10% alcohol heeft. 14% is de dag van vandaag geen uitzondering meer.
Ik vraag me ook wel af hoe "natuurlijk" die natuurlijke methodes zijn om de alcohol te verlagen. Ze spreken over het gebruik van andere gisten. Er zijn veel soorten gisten, maar weinig die in staat zijn om alle suiker om te zetten en daar geen ongewenste aroma's aan toe te voegen. Onlangs kwam ik voor de eerste keer een wijn tegen die vergist was met saccharomyces bayanus, en niet de traditionele cerevisiae. Zou interessant zijn om dat eens te proeven.
De simpelste methode wordt vreemd genoeg niet vermeld: water toevoegen. Vrij gemeenplaats in sommige nieuwe wereldwijnstreken, zeker als je met zeer hoge suikergehaltes om te starten zit (e.g. Zinfandel). Vooral in het begin van de jaren 2000, op het hoogtepunt van de Parkerrage van maximale rijpheid werd dit oa. vaak toegepast in Australië, gezien maximale rijpheid ook een maximaal alcoholpercentage betekende (wat dan weer exportproblemen voor de Europese markt opleverde). Het is en blijft een vrij moeilijk verhaal gezien je ook rekening moet houden met toegelaten en gedeclareerde volumes geproduceerde 'wijn', maar het is, los van kwaliteit, want eens je op een dergelijke manier begint te chipoteren met een wijn is dit niet meer de belangrijkste factor, denk ik wel de minst invasieve wijze om te werken.

Om te refereren naar het artikel, denk ik dat Van der Auwera hier een beetje uit zijn nek kletst: nieuwe technieken toegepast in de wijngaard of de selectie van andere gistculturen die rijpere druiven met veel lagere suikerconcentraties opleveren.
Bedankt Olivier en Kupers voor deze belangrijke kanttekeningen die me weer wat meer inzicht verschaffen.
(20-02-2018 09:47 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Bedankt Olivier en Kupers voor deze belangrijke kanttekeningen die me weer wat meer inzicht verschaffen.

cheers we leren hier allemaal bij he, dat is het leuke aan het forum.

Citaat:Om te refereren naar het artikel, denk ik dat Van der Auwera hier een beetje uit zijn nek kletst: nieuwe technieken toegepast in de wijngaard of de selectie van andere gistculturen die rijpere druiven met veel lagere suikerconcentraties opleveren.

onlangs kwam ik wel een artikel tegen (weet niet meer waar...) waar wel gesproken werd over aangepaste giststammen die verhoudingsgewijs iets minder alcohol produceerden met dezelfde hoeveelheid suiker, maar het ging om tienden van een procent alcohol... Dus zeker niets dat de alcohol kan doen dalen met 3-4%.
(20-02-2018 09:57 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(20-02-2018 09:47 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Bedankt Olivier en Kupers voor deze belangrijke kanttekeningen die me weer wat meer inzicht verschaffen.

cheers we leren hier allemaal bij he, dat is het leuke aan het forum.

Citaat:Om te refereren naar het artikel, denk ik dat Van der Auwera hier een beetje uit zijn nek kletst: nieuwe technieken toegepast in de wijngaard of de selectie van andere gistculturen die rijpere druiven met veel lagere suikerconcentraties opleveren.

onlangs kwam ik wel een artikel tegen (weet niet meer waar...) waar wel gesproken werd over aangepaste giststammen die verhoudingsgewijs iets minder alcohol produceerden met dezelfde hoeveelheid suiker, maar het ging om tienden van een procent alcohol... Dus zeker niets dat de alcohol kan doen dalen met 3-4%.

Allemaal niet zo simpel. Zoals alles ivm wijn begint het in de wijngaard, is dat uiteraard ook zo voor de hoeveelheid suiker die de druif zal opbouwen.
Steeds minder wijndrinkers heeft een kelder of deftige opslag mogelijkheid en de producent speelt daar, wellicht wat geholpen door het klimaat, wat op in. Vroeger haalde een mooie M"doc in een goed jaar een alcoholgehalte van 12%, soms zelfs 12,5. Nu zien we Saint-Estephe's met 14% en Saint-Emilions die naar de 16% gaan. Dat is door de zoektocht naar rijpe tannines, voor mij één van de allerbelangrijkste parameters voor kwaliteit. Maar tannines rijpen niet door de zon en warmte alleen, het heeft tijd nodig.
De grote uitdaging van de laatste jaren is dus om rijpe tannines te hebben zonder al te hoge alcoholpercentages. De Parkertijd van de dikke vette wijnen is wat voorbij en de liefhebber zoekt terug naar iets drinkbaars voor aan tafel.
Reeds in de 90er jaren werd er in USA al gesproken over "canopy management", waarbij men experimenteerde met diverse vormen van snoeien en leiden om mooie, rijpe druiven te bekomen zonder dat er teveel suiker opgebouwd wordt. Wellicht ligt de toekomst daarin, maar het blijft riskant natuurlijk.
In moeilijke jaren met weinig zon en veel regen, zoals in 2014 in vele streken in Italië, kom je dan soms voor verassingen te staan. Zo bottelde Christoph Künzli geen Boca (misschien toch 1 vat..) noch Mimmo in dat jaar en ging alle bruikbare fruit in de Maggiorina en die wijn heeft een alcoholpercentage van amper 11,5% met uiteraard de bijhorende zuurtegraad. Een blik in het verleden als je wil, want tot in de jaren 60 werden er nogal wat Bordeaux en Bourgognes gebotteld met dit percentage en dan kwam er nog een deel uit de suikerpot.
Ik denk dat het zelden het doel is om zo drastisch als 3-4% te gaan. Ik herinner me een artikel dat stelde dat door verbeterde kennis en de neiging naar steeds rijper te oogsten alcoholpercentages over het algemeen met 2% waren gestegen in de laatste 20 jaar (imo moet je hier dan vooral naar de Nieuwe Wereld, of zuiderse landen kijken). Als je dit al een halt kan toeroepen, of zelfs een beetje terugbrengen, dan zullen de meeste wijnboeren wel tevreden zijn.

Niet meteen wijngerelateerd, maar voor sakegisten heb ik wel een aantal onderzoeken gezien naar giststammen die in plaats van suikers te converteren naar ethanol, deze converteren naar glycerol. Dit heeft wel een impact op de smaak, dus daarom worden deze specifieke stammen niet meteen geassocieerd met kwaliteit.

Ik herinner me een bezoek aan Heymann-Lowenstein in het kader van mijn eindwerk, waar hij wel wist te vertellen dat bepaalde wilde gisten in de eerste fase van de gisting (tot 5-6%) wel minder alcohol produceerden (oa. Hanseniaspora), maar dat deze, gezien hun vaak lage alcoholtolerantie, niet inzetbaar waren voor de volledige gisting. Een blend van verschillende gisten kan wel hulp bieden.

Tenslotte viel mij nog een kunstgrepe te binnen: oogsten in tries, waar je een 'onrijpe' gedeeltelijke oogst kan combineren met een volledig rijpe oogst, maar then again, kwaliteit zal er wel bij inboeten.

een goed algemeen voerzicht van de mogelijkheden vond ik hier:
https://www.awri.com.au/wp-content/uploa...n_wine.pdf
(20-02-2018 12:46 PM)Kupers schreef: [ -> ]Ik denk dat het zelden het doel is om zo drastisch als 3-4% te gaan.

Zeker niet. Moest dat kunnen, -1 tot max -2 zou prima zijn.

(20-02-2018 12:46 PM)Kupers schreef: [ -> ]Ik herinner me een bezoek aan Heymann-Lowenstein in het kader van mijn eindwerk, waar hij wel wist te vertellen dat bepaalde wilde gisten in de eerste fase van de gisting (tot 5-6%) wel minder alcohol produceerden (oa. Hanseniaspora), maar dat deze, gezien hun vaak lage alcoholtolerantie, niet inzetbaar waren voor de volledige gisting. Een blend van verschillende gisten kan wel hulp bieden.

Tenslotte viel mij nog een kunstgrepe te binnen: oogsten in tries, waar je een 'onrijpe' gedeeltelijke oogst kan combineren met een volledig rijpe oogst, maar then again, kwaliteit zal er wel bij inboeten.

een goed algemeen voerzicht van de mogelijkheden vond ik hier:
https://www.awri.com.au/wp-content/uploa...n_wine.pdf

Er wordt om deze (en andere) reden veel gewerkt met gemengde gistculturen, maar wijnbouwers in "terroir" gebonden regio's als Bourgogne en Piëmonte verkiezen uiteraard wilde gisten waar mogelijk, zeker met de huidige hype van zogenaamde "natuurwijnen".

Oogsten in interval kan werken voor witte wijnen waar je dan voor wat meer spanning zorgt en toch ook rijpe aroma's hebt, maar werkt niet voor rode weeral vanwege die toch zo belangrijke tannine rijpheid.
(13-04-2018 11:33 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]https://www.volkskrant.nl/wetenschap/gez...~a4592338/

Alcohol, het nieuwe roken...

Is niet drinken beter dan matig drinken,

http://stiva.nl/nieuwsberichten/is-drink...g-drinken/

Dit artikel weerlegt de interpretatie van de Volkskrant, het Nieuwsblad en andere media.

Grtz
(14-04-2018 10:23 AM)fleer schreef: [ -> ]
(13-04-2018 11:33 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]https://www.volkskrant.nl/wetenschap/gez...~a4592338/

Alcohol, het nieuwe roken...

Is niet drinken beter dan matig drinken,

http://stiva.nl/nieuwsberichten/is-drink...g-drinken/

Dit artikel weerlegt de interpretatie van de Volkskrant, het Nieuwsblad en andere media.

Grtz

Nu ook een rechtzetting in de Volkskrant Big Grin
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/bij...ntent=free
(19-04-2018 03:23 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(14-04-2018 10:23 AM)fleer schreef: [ -> ]
(13-04-2018 11:33 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]https://www.volkskrant.nl/wetenschap/gez...~a4592338/

Alcohol, het nieuwe roken...

Is niet drinken beter dan matig drinken,

http://stiva.nl/nieuwsberichten/is-drink...g-drinken/

Dit artikel weerlegt de interpretatie van de Volkskrant, het Nieuwsblad en andere media.

Grtz

Nu ook een rechtzetting in de Volkskrant Big Grin
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/bij...ntent=free

applaus
Stootte per toeval hierop, nieuwe Nederlandstalige podcast over wijn (van een presentator van De Ochtend): https://www.wijncast.com/
(03-05-2018 09:55 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Stootte per toeval hierop, nieuwe Nederlandstalige podcast over wijn (van een presentator van De Ochtend): https://www.wijncast.com/

Nu moet ik écht beginnen podcasten (nog steeds niet gedaan Blush )
PS: Tweede gaat over Chateau Miniere in de Loire, ben er geweest twee jaar terug. Niet meteen de allerhartelijkste ontvangst ooit toch. Zakenmensen, geen wijnboeren.
(03-05-2018 10:33 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(03-05-2018 09:55 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Stootte per toeval hierop, nieuwe Nederlandstalige podcast over wijn (van een presentator van De Ochtend): https://www.wijncast.com/

Nu moet ik écht beginnen podcasten (nog steeds niet gedaan Blush )
PS: Tweede gaat over Chateau Miniere in de Loire, ben er geweest twee jaar terug. Niet meteen de allerhartelijkste ontvangst ooit toch. Zakenmensen, geen wijnboeren.

Ooit de eigenares van Chateau De Miniere op Megavino ontmoet. En ik denk dat ik ze ook zag op een wijnbeurs in Tervuren gewijd aan Belgische wijnbouwers in Frankrijk.
Daarna nog één of een paar fleskes van gekocht in de Carrefour.
Niet de moeite waard volgens mij.
(03-05-2018 10:33 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(03-05-2018 09:55 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Stootte per toeval hierop, nieuwe Nederlandstalige podcast over wijn (van een presentator van De Ochtend): https://www.wijncast.com/

Nu moet ik écht beginnen podcasten (nog steeds niet gedaan Blush )
PS: Tweede gaat over Chateau Miniere in de Loire, ben er geweest twee jaar terug. Niet meteen de allerhartelijkste ontvangst ooit toch. Zakenmensen, geen wijnboeren.

Ooit stalen van gehad...
Voor de liefhebbers van oudere wijnen ....

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/fra...~aa62b33b/

Mathijs
(12-05-2018 05:21 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]http://m.standaard.be/cnt/dmf20180511_03509215

Dju, heb mijn 5 gratis artikels al opgelezen... Rolleyes
(12-05-2018 07:14 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Voor de liefhebbers van oudere wijnen ....

https://www.hln.be/nieuws/buitenland/fra...~aa62b33b/

Mathijs

Ik denk dat ze zich met 'wijn voor koningen en koning van de wijnen' wel van streek hebben vergist...
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
Koppelingen