Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
18-03-2018, 06:18 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 18-03-2018 om 06:19 PM door Jerver.)
Bericht: #81
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(18-03-2018 12:14 PM)gertjeuh schreef:  Jerver inderdaad interessant.
Laat pheasants Tears nu net wel wijnen zijn die serieus wat flesrijping moeten ondergaan.
Welke jaargangen kreeg je te proeven?


En spek naar ieders bek is de stijl zeker en vast niet... Smile

Eerlijk gezegd, geen idee meer, we hebben er een 4-tal gedronken, wit en rood, en ik vermoed behoorlijk recente jaargangen, 2012 - 2014
Zeker akkoord dat de stijl niet voor iedereen is weggelegd, al is de rode op qvevri nog iets toegankelijker.

(18-03-2018 11:13 AM)troisetoiles schreef:  Bedankt voor het fijne verslag. Georgië staat hier ook al even op het verlanglijstje om op reis te gaan!

Interessant dat ze voor de lokale markt toch op de traditionele manier zijn blijven werken. Grijp je sinds je reis nog wel eens terug naar Georgische wijnen?

Bwa, weinig eerlijk gezegd. Er zitten zeker interessante wijnen en domeinen in, maar gezien de beperkte beschikbaarheid hier en het feit dat er geen exceptionele kwaliteit te vinden was in vgl met mij bekende cuvées, nog niet speciaal naar op zoek gegaan.
In mijn kelder ligt (alles rood)
Schuchmann M4 2011 (normale vergisting)
Shaloshvili Kindzmarauli 2014 (halfzoet) (niet top, maar ok, we hebben daar overnacht, zie foto)
       
Chateau Muhkrani Saperavi & Cab Sauvignon 2014 (zeer lekker voor de prijs daar, een 6 euro, hier maal 2,5 ongeveer)

Chateau Muhkrani daarnet nog vergeten vermelden, behoort zeker ook tot de topdomeinen.

Nog een uitsmijter voor mocht je op vakantie willen vertrekken en graag met de auto rijdt op onverharde wegen
   
19-03-2018, 10:34 AM
Bericht: #82
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
@troisetoiles , ik zou oranje wijnen niet te koud schenken, zoals gert ook al zei.
En zijn idd maaltijdwijnen , stevig in smaak en kan dan ook doorheen een hele lunch gedronken woren en kan wel wat gerechten aan.
Stekar is zeker de moeite om te proberen maar er zijn ook vele oranje wijnen die van dichterbij komen Wink

Wine is sunlight , held together by water !
19-03-2018, 07:21 PM
Bericht: #83
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(19-03-2018 10:34 AM)Venne schreef:  @troisetoiles , ik zou oranje wijnen niet te koud schenken, zoals gert ook al zei.
En zijn idd maaltijdwijnen , stevig in smaak en kan dan ook doorheen een hele lunch gedronken woren en kan wel wat gerechten aan.
Stekar is zeker de moeite om te proberen maar er zijn ook vele oranje wijnen die van dichterbij komen Wink

Volledig akkoord Venne.
Er is al moois te vinden in Frankrijk, Oostenrijk en nog zoveel meer.
Maar Troisetoiles vroeg Slovenië en u vraagt, wij draaien! Big Grin
20-03-2018, 09:15 AM
Bericht: #84
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(19-03-2018 07:21 PM)gertjeuh schreef:  
(19-03-2018 10:34 AM)Venne schreef:  @troisetoiles , ik zou oranje wijnen niet te koud schenken, zoals gert ook al zei.
En zijn idd maaltijdwijnen , stevig in smaak en kan dan ook doorheen een hele lunch gedronken woren en kan wel wat gerechten aan.
Stekar is zeker de moeite om te proberen maar er zijn ook vele oranje wijnen die van dichterbij komen Wink

Volledig akkoord Venne.
Er is al moois te vinden in Frankrijk, Oostenrijk en nog zoveel meer.
Maar Troisetoiles vroeg Slovenië en u vraagt, wij draaien! Big Grin

Stekar ga ik eens opzoeken, maar dichterbij mag ook hoor, ik ben heus niet gefixeerd op Slovenië, al schijnen er daar enorm veel oranje wijnen op de markt te zijn - dat zegt nog niets over de kwaliteit, natuurlijk. (De beste oranje wijn die ik tot nog toe dronk, was eentje van Lapeyre n de Jurançon)

Daags nadien liet onze Georgiër overigens nog mooie dingen zien bij Perzische gehaktballetjes. Die kan inderdaad wel wat hebben aan tafel.
20-03-2018, 10:37 AM
Bericht: #85
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Hier nog Muratie "Orange is the new white" 2014 liggen.
100% Semillon
Legende zegt dat de wijn 24 maand op vat heeft gelegen en toevallig is ontdekt nadat de wijnmaker gestorven is aan kanker. De wijn was zo lekker dat ze de 24 maand op vat van Franse eik zijn blijven toepassen.
Bijzondere uitgave blijkbaar, slechts 2 vaten van gemaakt.

Live your life to the fullest, because it only happens once...
16-05-2018, 10:00 AM
Bericht: #86
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Interessante longread over dit thema in The Guardian:

https://www.theguardian.com/news/2018/ma...tural-wine
16-05-2018, 12:05 PM
Bericht: #87
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Bespeur ik ook in dit artikel een kleine verwarring tussen natural en bio? "Yet in a sign of how natural wine’s thinking is infiltrating the highest levels of the industry, Château Palmer’s CEO Thomas Duroux has converted the estate, which is in Bordeaux, to biodynamic agriculture." Het een heeft m.i. niks te maken met het ander.

WVD (Wijnhandel Leuvin)
16-05-2018, 01:39 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-05-2018 om 01:50 PM door don quichotte.)
Bericht: #88
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(16-05-2018 10:00 AM)redacteur schreef:  Interessante longread over dit thema in The Guardian:

https://www.theguardian.com/news/2018/ma...tural-wine

Dit artikel kon me wel boeien.

Ik zoek nog altijd gedetailleerde info over het gebruik van eikenhouten vaten in de biodynamische wijnbouw en de overdracht van ongewenste stoffen (? *) van eik in de wijn.
Ik heb de indruk dat men in deze middens daar het stilzwijgen over handhaaft.

* Ik heb het hier niet over houtstof of de stoffen in de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding van eikenhout.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
16-05-2018, 02:41 PM
Bericht: #89
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(16-05-2018 01:39 PM)don quichotte schreef:  
(16-05-2018 10:00 AM)redacteur schreef:  Interessante longread over dit thema in The Guardian:

https://www.theguardian.com/news/2018/ma...tural-wine

Dit artikel kon me wel boeien.

Ik zoek nog altijd gedetailleerde info over het gebruik van eikenhouten vaten in de biodynamische wijnbouw en de overdracht van ongewenste stoffen (? *) van eik in de wijn.
Ik heb de indruk dat men in deze middens daar het stilzwijgen over handhaaft.

* Ik heb het hier niet over houtstof of de stoffen in de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding van eikenhout.

Welke stoffen bedoel je dan?
Ik werk met nogal wat bio(dynamische) wijnbouwers en de meesten gebruiken wel houten vaten voor rijping. Ik denk dat elk recipiënt ergens wel iets achterlaat, zelfs staal, maar je moet de wijn nu eenmaal wel ergens in bewaren. In ieder geval zullen de "natuurlijke" stoffen als hout of ceramiek wel minder schadelijk zijn dan alle plastiek-rommel die tegenwoordig overal blijkt in te zitten.

WVD (Wijnhandel Leuvin)
16-05-2018, 08:47 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 17-05-2018 om 12:04 AM door don quichotte.)
Bericht: #90
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(16-05-2018 02:41 PM)wvd schreef:  
(16-05-2018 01:39 PM)don quichotte schreef:  
(16-05-2018 10:00 AM)redacteur schreef:  Interessante longread over dit thema in The Guardian:

https://www.theguardian.com/news/2018/ma...tural-wine

Dit artikel kon me wel boeien.

Ik zoek nog altijd gedetailleerde info over het gebruik van eikenhouten vaten in de biodynamische wijnbouw en de overdracht van ongewenste stoffen (? *) van eik in de wijn.
Ik heb de indruk dat men in deze middens daar het stilzwijgen over handhaaft.

* Ik heb het hier niet over houtstof of de stoffen in de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding van eikenhout.

Welke stoffen bedoel je dan?
Ik werk met nogal wat bio(dynamische) wijnbouwers en de meesten gebruiken wel houten vaten voor rijping. Ik denk dat elk recipiënt ergens wel iets achterlaat, zelfs staal, maar je moet de wijn nu eenmaal wel ergens in bewaren. In ieder geval zullen de "natuurlijke" stoffen als hout of ceramiek wel minder schadelijk zijn dan alle plastiek-rommel die tegenwoordig overal blijkt in te zitten.

Citaat:Welke stoffen bedoel je dan?

Dat was juist mijn vraag. Daarom dat vraagteken tussen haakjes.
Zoals je misschien weet is eikstof kankerverwekkend als het via de longen in het lichaam komt. Hier gaat het wel over orale opname wat iets anders is.
Ik las ooit ergens in een artikel dat de douelles of planken van een eiken vat werden afgekookt om zoveel mogelijk de overdracht van ongewenste stoffen naar de wijn te vermijden. Dit had volgens mij niets te maken met het inwendig branden na gedeeltelijke assemblage.
En het ging daar niet over tannines, fenolische verbindingen, furfurol.....; stoffen die de echte smaak en geur van een wijn kunnen maskeren of beinvloeden.

Moest ik nu nog kunnen deed ik even de test met chromatografie op een sample uit een mengsel van eikschilfers in 1 liter water die daar gedurende 1 a 2 jaar hadden in geweekt.Sad

Niet dat ik me zorgen maakt dat dit me schade toebrengt. Ik was al lang dood moesten deze stoffen schadelijk zijn gezien mijn consumptiegedrag wat betreft wijn dat contact had met eiken vaten.

Stel je voor dat morgen iemand publiceert dat wijn die in contact is geweest met eik toch niet zo goed is voor de gezondheid.
De poppen zouden aan het dansen gaan: " Vosne Romanee Conti; de biodynamische wijn krijgt geen houtlagering meer" Sad



There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
04-06-2018, 09:56 PM
Bericht: #91
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(16-05-2018 10:00 AM)redacteur schreef:  Interessante longread over dit thema in The Guardian:

https://www.theguardian.com/news/2018/ma...tural-wine

Zeer interessant artikel, bedankt voor het delen.

Wat me in deze discussie steeds opvalt is de zwart-wit tegenstelling en dat komt ook in het artikel terug. Er zijn voor of tegenstanders van natuurwijnen en weinig er tussen in. Waarschijnlijk ben ik daar gewoon niet principieel genoeg voor.

Een geweldige wijn is niet geweldig omdat het wel of geen natuurwijn is, zoveel factoren spelen daarvoor mee. In beide categorieen heb ik fantastische wijnen gedronken. Toch lijk je een natuurwijn altijd te kunnen herkennen, alhoewel ik daarvoor nooit echt proef op de som heb genomen om eerlijk te zijn. Wel denk ik dat er bij natuurwijn wat meer makers bij zitten die wellicht wat minder 'professioneel' (bij gebrek aan beter woord) zijn, zeker omdat ze zelden in de goedkope categorie vallen.

Overigens waar ik me wel aan stoor, is dat veel regels zijn opgesteld om het de consument makkelijk te maken en niet perse om de kwaliteit te waarborgen. Want owee, als de favoriete druif uit het favoriete gebied van de consument eens wat anders smaakt. (maargoed, de ondernemer in min zou hetzelfde doen)
05-06-2018, 06:48 AM
Bericht: #92
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
https://www.nytimes.com/2018/05/26/opini...wines.html
05-06-2018, 07:25 AM
Bericht: #93
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(04-06-2018 09:56 PM)UC schreef:  Een geweldige wijn is niet geweldig omdat het wel of geen natuurwijn is, zoveel factoren spelen daarvoor mee. In beide categorieen heb ik fantastische wijnen gedronken.

thumbsup

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
05-06-2018, 08:11 AM
Bericht: #94
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Ik denk dat mensen soms te veel focussen op de 'nieuwe' natuurlijke wijnmakers en te snel voorbijgaan aan de domeinen die al sinds jaar en dag zo werken. Dit heeft natuurlijk wel een invloed op smaakperceptie, gezien ervaring in het maken van wijn toch steeds een factor is die significant bijdraagt aan de kwaliteit ervan.

Op Le Nez Dans Le Vert in de Jura stonden bijvoorbeeld verbazend veel domeinen die ofwel recent waren opgestart, ofwel sinds kort 'natuurlijk' waren beginnen te werken (na bijvoorbeeld jarenlang aan een coöperatieve te hebben geleverd). Er zijn altijd een aantal bandwagonjumpers die niet representatief zijn voor wat natuurlijke wijn kan zijn, maar helaas is het moeilijk om deze te identificeren, wat dan ook bij kan dragen aan een (negatieve) perceptie van het volledige aanbod van natuurlijke wijn (hier werd ooit een nobelprijs mee gewonnen: https://www.economist.com/node/813705).

Naar natuurlijke wijn herkennen toe had ik onlangs een gesprek met een Engelse blogger die naar eigen vaststelling slechts weinig natuurlijke wijnbouwers aantrof in de Moezel. Pech voor hem dat dit op het moment mijn dada is, want ik kon hem er meteen tien meer geven, die puur op werkwijze in de wijngaard en graad van interventie in de vinificatie als natuurlijk konden worden beschouwd. Het enige verschil is dat hun wijnen niet beantwoorden aan het verwachte smaakpatroon van een natuurlijke wijn, en eerder aansloten bij de speels-fruitig-frisse stijl die je verwacht van de Moezel. De perceptie van wat een natuurlijke wijn zou moeten zijn verwarren met de realiteit van wat het kan zijn doet de natural wine cause niet altijd veel goeds.
05-06-2018, 12:37 PM
Bericht: #95
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
@Kupers
10 natuurlijke wijnbouwers in de Moezel?
Ik ken er 1 en nog eentje maakt 2 cuvees natuurlijk.

Dan wil ik die graag leren kennen en proeven :-)

Wine is sunlight , held together by water !
05-06-2018, 01:44 PM
Bericht: #96
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
top of my head:
Weiser-Kunstler
Clemens Busch
Hofgut Falkenstein
Staffelterhof
Materne & Schmitt
Heymann-Lowenstein
Meulenhof
Trossen
Kloster Ebernach
Ulli Stein

Op basis van:
manier van werken in de wijngaard, gebruik van wilde gisten, non-interventie in de vinificatie en geraisoneerd zwavelen (<70mg indien droog, natuurlijk meer voor zoet).
05-06-2018, 03:31 PM
Bericht: #97
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Hallo Kupers , deze ken ik niet allemaal maar zijn toch niet natuurlijk?

Enkel Rudi T. en Staffelterhof hun cuvees Madcap Magnus en Little Bastard zijn natuur.

70mg is niet natuur hé , 30a40mg max
Demeter mag zelfs 70-90mg

Clemens is wel goed bezig en Ulrich Stein wil ik ook wel eens ontdekken.

Ik wil hiermee niet zeggen dat de domeinen die je opnoemde geen goede wijnen maken maar ze zijn niet echt natuur... Maar definitie van Natuurlijke wijn ... we struggelen er bij Raisin ook al een tijdje over. Voor mij moet er niet echt een definitie komen want dan gaan ze daar naartoe werken ipv gewoon te doen waar ze goed in zijn :-)

Wine is sunlight , held together by water !
05-06-2018, 03:51 PM
Bericht: #98
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Ik had me wel verwacht aan een dergelijke reactie, en ik ben het met je eens. Mijn persoonlijke leidraad blijft RAW, waar het charter internationaal gezien toch een geode poging was een kader te creëren:

Citaat:All wines presented at RAW WINE have to meet the following criteria:
•The entirety of the domaine from which the grapes are issued must be farmed organically and/or biodynamically.]
•Grapes must be hand-harvested.
•No yeasts may be added, except in the case of the second fermentation of sparkling wines, when neutral yeasts may be used. This information will be included in the catalogue.
•No blocked malolactic fermentation.
•No winemaking additives (yeasts, enzymes, vitamins, lysozymes etc) may be used in the cellar except for low levels of sulfites. You will be asked to supply analysis paperwork detailing total levels of sulfites for each wine you are presenting at RAW WINE. These levels will be included in the RAW WINE catalogue and on the RAW WINE website. If you do not add any sulfites whatsoever, the mention “no added sulfites” will appear instead but we do require analyses and the total SO2 will appear on the wine’s information.

** Please note: no sulphite totals may exceed 70 mg/L regardless of colour or style.
•No ‘heavy-manipulation’ has been carried out using winemaking gadgetry such as reverse osmosis, cryo-extraction, spinning cone, and so forth.
•No sterile filtration or pasteurisation.
•Most of the wines showcased will not have been fined or filtered. If your wine has been fined or filtered, it will be clearly labeled as such. Only vegan or vegetarian friendly fining agents allowed.
•Wines in the catalogue and online will be marked as NOT ‘suitable for vegetarians’ and/or ‘suitable for vegans’ when applicable. You will therefore be asked to give us the type of fining agent used which will be mentioned in the RAW WINE catalogue and on the RAW WINE website.

Het is wel zoals je zegt niet altijd een goede zaak om de dingen te benoemen omdat dit de aanzet kan zijn tot een verenging (genre "gij werkt in het kader van RAW? Dat is toch niet echt natuur, ik voeg geen sulfiet toe en ik doe aan 1000 dagen schilmaceratie, ik ben pas diehard natuur"). Dit is een wedloop die eindigt bij druivensap met 4.5% alcohol (zover gaan de meeste wilde gisten uit de wijngaard), wat nu wel een fancy versie is van kidibull, maar niet op en top om te drinken.
05-06-2018, 04:07 PM
Bericht: #99
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Right man! Fancy Kidibull :-)
Maar in RAW staat 'totale" sulfiet , dus ook diegene die al natuurlijk aanwezig is? Ik ben geen chemicus
Gaat mij om toegevoegde sulfiet. En doen als het nodig is maar gewoon niet te veel
Ne gezonde wijngaard in evenwicht hebben toch gisten die meer alco maken dacht ik.

Soit , gewoon veel proeven en ontdekken

Wine is sunlight , held together by water !
06-06-2018, 11:01 AM
Bericht: #100
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
In principe can enkel Saccharomyces Cerivisiae het overleven >5% alcohol. Er bestaan natuurlijk verschillende stammen van deze gist die natuurlijk voorkomen in zowel wijngaard als wijnkelder en die op het moment dat de 5% wordt gehaald voldoende aanwezig zouden moeten zijn om de gisting te laten verderlopen (risico op bacteriële besmetting of niet-gewenste gisten zoals brettanomyces verhoogt indien de gisting stilvalt).

In een artikel van Jamie Goode werd gekeken hoe uniek de meeste stammen van Saccharomyces Cerivisiae nu eigenlijk zijn. Gezien het gebruik van cultuurgisten en gezien dit een gistsoort is die zich gemakkelijk voortplant, is het niet onlogisch te denken dat de stam die een natuurlijke wijnmaker gebruikt wel eens zijn oorsprong kan hebben gevonden in het zakje gedroogde gist dat zijn conventionele buurman opentrekt om zijn wijn te maken. Ik zal kijken of ik het terugvind, maar ik herinner me vaag dat zelfs tot in Nieuw-Zeeland verbazend veel gelijkenissen werden gevonden tussen 'wilde gisten', en wat in Europa courant door Lallemand wordt verkocht.

en doen als het nodig is maar gewoon niet te veel is toch wel een beetje de vaagheid ten top, wijsheid die enkel op de bodem van de fles kan worden gevonden lijkt me Slurp.


Ga naar locatie: