Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
08-12-2017, 06:46 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 08-12-2017 om 06:48 PM door don quichotte.)
Bericht: #61
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(08-12-2017 11:33 AM)vinejo schreef:  ............
Voor mij klopt dit veelal wel hoor. En wat je schrijft over het herkennen van de terroir, probleem bij vele natuurlijke wijnen (let wel, ik schrijf bewust "vele") is dat je zelfs.. de druif niet herkent.
Bedankt trouwens voor je verslagjes, sowieso leuk leesvoer!

Wel Jo, dat hierboven in het rood kan ik wel appreciëren.
En dat is ook waar voor vele wijnen die traditioneel worden gemaakt.(referentie 2 percelen naast elkaar uit Clos Vougeot's :twee totaal verschillende wijnen)
Vele wijnbouwers die natuurlijke, bio of biodynamische wijnen produceren laten uitschijnen dat volgens hun methode of benadering de expressie van hun terroir het best tot uiting komt.
Volgens mij de reinste bullshit; dit is alleen een commercieel verkoopargument.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
09-12-2017, 10:19 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-12-2017 om 10:23 PM door troisetoiles.)
Bericht: #62
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Zoals beloofd, nog een verslagje van het bezoek aan Cordobar, een Oostenrijkse wijnbar in Berlijn genoemd naar het mirakel van Cordoba, of de 3-2 overwinning van Oostenrijk tegen West-Duitsland op het WK van 1978. Op het toilet spelen ze nog steeds het radioverslag van de wedstrijd...

22 wijnen per glas: vooral biologische, biodynamische en ook enkele natuurwijnen uit Oostenrijk en Duitsland. Daarnaast een duizendtal wijnen per fles - met daarbij vooral traditionelere wijnen, oa uit Bordeaux.

Wat betreft eten heb je een keuze tussen kleinere barhapjes en grotere schotels. De keuken is Aziatisch geïnspireerd. De aardpeer met zaadjes, yoghurt en grapefruit was erg lekker. De grote schotels kan je overigens met verschillende personen delen, erg gezellig.

Oh ja, de wijnen. De riesling Rechsler Rheinhessen (2016) van een domein dat nu drie jaar bio werkt was erg te pruimen. Koele, frisse wijn, het kalkterroir komt erin terug (zoals het terroir wel vaker doet met een riesling). Kleine citrustoets. Plezier om te drinken.

De daaropvolgende Zweigelt natuurwijn (domein niet genoteerd) vond ik minder. Donkerrode, intense wijn, weinig uitgesproken neus, fruit niet in balans met de sterk aanwezige zuren. Duidelijk minder dan de natuurwijnen in de Markthalle.

Los daarvan wel een leuk plek met prima en zeker niet te duur eten, op wandelafstand van Alexanderplatz, metrohalte Oranier Strasse als ik me niet vergis.
10-12-2017, 12:55 AM
Bericht: #63
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(09-12-2017 10:19 PM)troisetoiles schreef:  Op het toilet spelen ze nog steeds het radioverslag van de wedstrijd..

Haha, zalig. Leuke woordspeling ook.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
28-12-2017, 01:03 AM
Bericht: #64
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Wanneer gaan hier nu eens onderbouwde reacties komen over dit 'soort' wijnen?
Ge steekt ne stok in de grond (waar je soms een paar jaar moet aan werken, want de grond was mss volledig dood :-)) , of bestaande stokken waar ge weer leven aan geeft wat ze verdienen , ge plukt die tros (na wat jaren indien jong) en ge steekt dat in een 'houder' en daarna in een fles zonder shit.
Das toch puur de grond en de omgeving waar hij dan in groot geworden is?

Wine is sunlight , held together by water !
28-12-2017, 01:33 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 28-12-2017 om 01:47 AM door don quichotte.)
Bericht: #65
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(28-12-2017 01:03 AM)Venne schreef:  Wanneer gaan hier nu eens onderbouwde reacties komen over dit 'soort' wijnen?
Ge steekt ne stok in de grond (waar je soms een paar jaar moet aan werken, want de grond was mss volledig dood :-)) , of bestaande stokken waar ge weer leven aan geeft wat ze verdienen , ge plukt die tros (na wat jaren indien jong) en ge steekt dat in een 'houder' en daarna in een fles zonder shit.
Das toch puur de grond en de omgeving waar hij dan in groot geworden is?

Venne, je spreekt van een houder.
En als dit eik is? huhuh

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
28-12-2017, 10:47 AM
Bericht: #66
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(28-12-2017 01:03 AM)Venne schreef:  Wanneer gaan hier nu eens onderbouwde reacties komen over dit 'soort' wijnen?
Ge steekt ne stok in de grond (waar je soms een paar jaar moet aan werken, want de grond was mss volledig dood :-)) , of bestaande stokken waar ge weer leven aan geeft wat ze verdienen , ge plukt die tros (na wat jaren indien jong) en ge steekt dat in een 'houder' en daarna in een fles zonder shit.
Das toch puur de grond en de omgeving waar hij dan in groot geworden is?

Wat bedoel je met onderbouwde reacties Venne?
Op welke stelling?
Op de these dat dit soort wijnen de échte eigenschappen van de druif naar voor brengen?
Hoe komt het dan dat ze plots allemaal op elkaar lijken?
Je kan moeilijk een onderbouwde reactie geven op een niet onderbouwde stelling volgens mij Wink

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
30-12-2017, 03:44 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 30-12-2017 om 03:44 PM door Venne.)
Bericht: #67
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
@ don, noem mij eens een natuurlijke wijnbouwer die eik gebruikt? En dan gaat het niet over een foudre die al 10 jaar oud is ofzo :-)

@vinejo : als ik hier opt forum kom en de wijn wijkt iets af qua geur of kleur of weet niet wat dan staat er "zal wel bio of natuur zijn zeker" "stinkt" "bio-toets" "onherkenbaar" enz...
Ik heb er al redelijk wat gedronken en druifherkenning is id niet altijd makkelijk maar lukt beter en beter :-) ik moet/wil ze ook niet herkennen , de wijn moet in evenwicht zijn , breed smaakpatroon hebben en vooral lekker. En de dag erna is ook belangrijk Wink

Maar iedereen drinkt wat hij wil drinken en ik lig er niet echt wakker van hoor wat ze over natuurwijn zeggen. Maar dan moet het ook over echte natuurwijn zijn, gemaakt door wijnbouwers die dat al jaren met liefde doen en geen wijnbouwers die plots het licht zien en dan ook proberen dat soort wijnen te maken en die dan toch niet echt gelukt zijn. En ook niet als je bij wijze van spreken nog maar ne natuurwijn of 50 gedronken hebt.

En het is beter om hier over te babbelen met deze wijnen in het glas met een goeie companie aan tafel.

En wat heb ik genoten van een Simone wit 2009 en een Corton Clos du Roi GC 2001 op kerstavond.... en ook wat andere natuurshit natuurlijk :-)

Wine is sunlight , held together by water !
08-03-2018, 01:48 PM
Bericht: #68
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Pogingen om het concept natuurlijke wijn te definieren in Frankrijk...

http://www.larvf.com/vin-nature-bio-inao...573372.asp

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
16-03-2018, 10:47 AM
Bericht: #69
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Bijzonder plaatje, dit.


Bijlagen Afbeeldingen
   
16-03-2018, 01:23 PM
Bericht: #70
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Haha :-)
Welke wijn zou je kiezen?
En dan moet je eens 1M3 grond van beiden vergelijken.... tussen leven en dood . Maar dat dood zijn trekken ze wel recht in de kelder :-)

Wine is sunlight , held together by water !
16-03-2018, 02:46 PM
Bericht: #71
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
@ Venne (en anderen): op welke temperatuur serveer jij oranje wijnen?

(van dit stukje word ik niet echt wijzer: http://www.decanter.com/learn/how-to-ser...2-300662/)
16-03-2018, 03:42 PM
Bericht: #72
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(16-03-2018 02:46 PM)troisetoiles schreef:  @ Venne (en anderen): op welke temperatuur serveer jij oranje wijnen?

(van dit stukje word ik niet echt wijzer: http://www.decanter.com/learn/how-to-ser...2-300662/)

Ik kan de link niet openen.

Ik kan geen advies geven wat betreft de serveer temperatuur van deze oranjewijnen.
Ik dronk er maximaal 3...4 van.
Eén ervan was een dure Gravner wijn. Gedronken aan temperaturen tussen 6.....13°C.
Deze geoxideerde wijn was voor mij de eerste en laatste Gravner die ik dronk en niet meer zal kopen.

There are no standards of taste in wine... Each man's own taste is the standard, and a majority vote cannot decide for him or in any slightest degree affect the supremacy of his own standard.
Mark Twain (1835-1910)
16-03-2018, 04:02 PM
Bericht: #73
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Uit de koelkast halfuurtje op z'n plooi laten komen.
En vanaf dan kan die er wel nog even tegen hoor.

De ene is ietsje leuker frisser de ander net wat simpeler.

Tussen de 10 a 15 lijkt mij de interessantste tijdspanne.

Welke ga je openen? Smile
17-03-2018, 07:43 PM
Bericht: #74
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(16-03-2018 04:02 PM)gertjeuh schreef:  Uit de koelkast halfuurtje op z'n plooi laten komen.
En vanaf dan kan die er wel nog even tegen hoor.

De ene is ietsje leuker frisser de ander net wat simpeler.

Tussen de 10 a 15 lijkt mij de interessantste tijdspanne.

Welke ga je openen? Smile

Qvevris Rkatsiteli 2014, oranje wijn uit Georgië.

Een wijn die ik al langer eens wou proberen. Rond Georgische wijnen hangt al even een hype, nog meer sinds er een tijdje geleden 6.000 jaar oude sporen van wijnbouw zijn gevonden. Na de val van het IJzeren Gordijn zijn enkele wijnboeren terug à l'ancienne gaan werken, sinds de 'hype' komen er nog steeds bij (daarover stond onlangs nog een interessant artikel in Perswijn (dank voor de tip, Olivier)).

De fermentatie van deze wijn - mét schillen in het druivensap - gebeurt in qvevri: amforen die in de grond zijn ingegraven.

Mooi verhaal, maar wat geeft dit in het glas?

Strogeel à goud van kleur, licht oranje zo u wil. Helder en transparant.
Vreemde gewaarwording in de neus: honing, hars, appel, een beetje medicinaal (dat klinkt niet erg flatterend, maar die associatie heb ik wel).
Bizar om tannines te proeven in een 'witte' wijn. Bittere, lange afdronk.

Een bijzondere proefervaring, maar ik ben er niet wild van. Heb zowel al minder goede als betere oranje wijn gedronken. Het verbaast me ook dat deze wijn sulfiet bevat.
Langs de andere kant is het een intrigerende wijn die niet snel gaat vervelen.
De wijn is wellicht gebaat met stevige kost, weet niet of we er zullen geraken met de paddenstoelen risoniotto.

De zoektocht gaat verder, binnenkort proberen we oranje wijn uit Slovenië.
17-03-2018, 11:33 PM
Bericht: #75
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(17-03-2018 07:43 PM)troisetoiles schreef:  
(16-03-2018 04:02 PM)gertjeuh schreef:  Uit de koelkast halfuurtje op z'n plooi laten komen.
En vanaf dan kan die er wel nog even tegen hoor.

De ene is ietsje leuker frisser de ander net wat simpeler.

Tussen de 10 a 15 lijkt mij de interessantste tijdspanne.

Welke ga je openen? Smile

Qvevris Rkatsiteli 2014, oranje wijn uit Georgië.

Een wijn die ik al langer eens wou proberen. Rond Georgische wijnen hangt al even een hype, nog meer sinds er een tijdje geleden 6.000 jaar oude sporen van wijnbouw zijn gevonden. Na de val van het IJzeren Gordijn zijn enkele wijnboeren terug à l'ancienne gaan werken, sinds de 'hype' komen er nog steeds bij (daarover stond onlangs nog een interessant artikel in Perswijn (dank voor de tip, Olivier)).

De fermentatie van deze wijn - mét schillen in het druivensap - gebeurt in qvevri: amforen die in de grond zijn ingegraven.

Mooi verhaal, maar wat geeft dit in het glas?

Strogeel à goud van kleur, licht oranje zo u wil. Helder en transparant.
Vreemde gewaarwording in de neus: honing, hars, appel, een beetje medicinaal (dat klinkt niet erg flatterend, maar die associatie heb ik wel).
Bizar om tannines te proeven in een 'witte' wijn. Bittere, lange afdronk.

Een bijzondere proefervaring, maar ik ben er niet wild van. Heb zowel al minder goede als betere oranje wijn gedronken. Het verbaast me ook dat deze wijn sulfiet bevat.
Langs de andere kant is het een intrigerende wijn die niet snel gaat vervelen.
De wijn is wellicht gebaat met stevige kost, weet niet of we er zullen geraken met de paddenstoelen risoniotto.

De zoektocht gaat verder, binnenkort proberen we oranje wijn uit Slovenië.

Als je geinteresseerd ben in oranje wijnen, moet je eens kijken naar het boek van Simon J Woolf, is blijkbaar het eerste boek dat specifiek over dit type wijnen gaat :

https://t.co/RSaw6NxORd

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
18-03-2018, 08:12 AM
Bericht: #76
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(17-03-2018 07:43 PM)troisetoiles schreef:  
(16-03-2018 04:02 PM)gertjeuh schreef:  Uit de koelkast halfuurtje op z'n plooi laten komen.
En vanaf dan kan die er wel nog even tegen hoor.

De ene is ietsje leuker frisser de ander net wat simpeler.

Tussen de 10 a 15 lijkt mij de interessantste tijdspanne.

Welke ga je openen? Smile

Qvevris Rkatsiteli 2014, oranje wijn uit Georgië.

Een wijn die ik al langer eens wou proberen. Rond Georgische wijnen hangt al even een hype, nog meer sinds er een tijdje geleden 6.000 jaar oude sporen van wijnbouw zijn gevonden. Na de val van het IJzeren Gordijn zijn enkele wijnboeren terug à l'ancienne gaan werken, sinds de 'hype' komen er nog steeds bij (daarover stond onlangs nog een interessant artikel in Perswijn (dank voor de tip, Olivier)).

De fermentatie van deze wijn - mét schillen in het druivensap - gebeurt in qvevri: amforen die in de grond zijn ingegraven.

Mooi verhaal, maar wat geeft dit in het glas?

Strogeel à goud van kleur, licht oranje zo u wil. Helder en transparant.
Vreemde gewaarwording in de neus: honing, hars, appel, een beetje medicinaal (dat klinkt niet erg flatterend, maar die associatie heb ik wel).
Bizar om tannines te proeven in een 'witte' wijn. Bittere, lange afdronk.

Een bijzondere proefervaring, maar ik ben er niet wild van. Heb zowel al minder goede als betere oranje wijn gedronken. Het verbaast me ook dat deze wijn sulfiet bevat.
Langs de andere kant is het een intrigerende wijn die niet snel gaat vervelen.
De wijn is wellicht gebaat met stevige kost, weet niet of we er zullen geraken met de paddenstoelen risoniotto.

De zoektocht gaat verder, binnenkort proberen we oranje wijn uit Slovenië.

Bevatten niet alle wijnen sulfiet?
Het is de wijnmaker die kiest om er toe te voegen of niet.

Mijn ervaring met Georgische is dat deze lang kunnen rijpen.
En diegene hier geproefd werden hadden daar blijkbaar wel baat bij.

Hier ook wel een serieuze fan van oranje wijnen.
Zeker eens proberen bij een varkenshaasje.
18-03-2018, 10:23 AM
Bericht: #77
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(17-03-2018 07:43 PM)troisetoiles schreef:  Qvevris Rkatsiteli 2014, oranje wijn uit Georgië.

Een wijn die ik al langer eens wou proberen. Rond Georgische wijnen hangt al even een hype, nog meer sinds er een tijdje geleden 6.000 jaar oude sporen van wijnbouw zijn gevonden. Na de val van het IJzeren Gordijn zijn enkele wijnboeren terug à l'ancienne gaan werken, sinds de 'hype' komen er nog steeds bij (daarover stond onlangs nog een interessant artikel in Perswijn (dank voor de tip, Olivier)).

De fermentatie van deze wijn - mét schillen in het druivensap - gebeurt in qvevri: amforen die in de grond zijn ingegraven.

Mooi verhaal, maar wat geeft dit in het glas?

Strogeel à goud van kleur, licht oranje zo u wil. Helder en transparant.
Vreemde gewaarwording in de neus: honing, hars, appel, een beetje medicinaal (dat klinkt niet erg flatterend, maar die associatie heb ik wel).
Bizar om tannines te proeven in een 'witte' wijn. Bittere, lange afdronk.

Even inpikken met betrekking tot Georgië. We zijn daar deze zomer een paar weken geweest, focus niet op wijn, maar we hebben het ook niet genegeerd.

De wijnboeren hebben hun traditionele manier van wijnmaken nooit verlaten, zeker niet voor de lokale consumptie. Wat wel klopt is dat Georgië de wijngaard was van mother Russia,en dat ze er daar niet echt om bekend stonden om kwaliteit sterk te waarderen. Met andere woorden, kwantiteit was véél belangrijker dan kwaliteit. Het klopt dus dat er momenteel een shift aan de gang is naar een kwalitatievere wijnbouw. De qvevri zijn er echter steeds gebleven.
Georgië blijkt ook effectief de bakermat van de wijnbouw te zijn, waarbij de vitis vinifera voor het eerst als dusdanig werd verbouwd aan de voet van de Kaukasus. Het was al iets te lang geleden om dit ter plaatse te verifiëren, mooi verhaal wel.

De qvevri fermentatie wordt trouwens niet enkel voor witte wijnen gebruikt, maar ook voor rood.

De aroma's die je weergeeft, kan ik herkennen in wat we daar konden proeven. Zeker de hars, honing en het medicinale in de witte wijn. De Rkatsiteli is samen met de Mtsvani de meest gebruikte druif voor wit. Voor rood is dat de Saperavi (rood sap!, kruidig & krachtig), maar er zijn zowel voor rood als wit zeer veel autochtone soorten, die op de oude wijngaarden ook door elkaar staan aangeplant.
Er wordt ook behoorlijk wat zoete wijn geproduceerd, voornamelijk in rood.

Kakheti is een zeer mooie wijnstreek om te bezoeken, met de Kaukasus op de achtergrond. De betere domeinen zijn Schuchmann (Deutsch, maken ook heel wat wijnen volgens de algemeen aanvaarde methode (traditionele methode klinkt hier verkeerd), hebben mooie wijnen in het assortiment en je kan er logeren in één van de meest comfortabele hotels in Kakheti & Pheasants Tears, worden fel bejubeld, hoewel ik hun wijnen wat minder vond, net als de Franse invoerder van natuurlijke wijnen die naast ons zat.

Excuses voor de uitgebreide off-topic boodschap.
18-03-2018, 11:13 AM
Bericht: #78
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Misschien was ik gisteren iets te vroeg met de TN; de wijn kwam beter tot zijn recht bij het eten. Na een tijdje maakte de hars in de neus meer plaats voor abrikoos. Ook na het eten nog genoten van een extra glas.

(18-03-2018 08:12 AM)gertjeuh schreef:  Bevatten niet alle wijnen sulfiet?
Het is de wijnmaker die kiest om er toe te voegen of niet.

Mijn ervaring met Georgische is dat deze lang kunnen rijpen.
En diegene hier geproefd werden hadden daar blijkbaar wel baat bij.

Hier ook wel een serieuze fan van oranje wijnen.
Zeker eens proberen bij een varkenshaasje.

Ik doelde inderdaad op toegevoegde sulfiet; ik ging er wellicht verkeerdelijk van uit dat alle oranje wijnen ook natuurwijnen zijn?

Misschien was ik iets te vroeg met het drinken van deze wijn uit 2014, maar ik beschik momenteel helaas niet over een kelder of wijnkoelkast. Los daarvan koop ik vooralsnog zelden bewaarwijnen.

Bedankt voor de tip van het varkenshaasje! Andere tips voor goede oranje wijnen immer welkom.

(18-03-2018 08:12 AM)Jerver schreef:  Even inpikken met betrekking tot Georgië. We zijn daar deze zomer een paar weken geweest, focus niet op wijn, maar we hebben het ook niet genegeerd.

De wijnboeren hebben hun traditionele manier van wijnmaken nooit verlaten, zeker niet voor de lokale consumptie. Wat wel klopt is dat Georgië de wijngaard was van mother Russia,en dat ze er daar niet echt om bekend stonden om kwaliteit sterk te waarderen. Met andere woorden, kwantiteit was véél belangrijker dan kwaliteit. Het klopt dus dat er momenteel een shift aan de gang is naar een kwalitatievere wijnbouw. De qvevri zijn er echter steeds gebleven.

Bedankt voor het fijne verslag. Georgië staat hier ook al even op het verlanglijstje om op reis te gaan!

Interessant dat ze voor de lokale markt toch op de traditionele manier zijn blijven werken. Grijp je sinds je reis nog wel eens terug naar Georgische wijnen?
18-03-2018, 11:47 AM
Bericht: #79
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(18-03-2018 10:23 AM)Jerver schreef:  Excuses voor de uitgebreide off-topic boodschap.

Integendeel!!
thank you voor de relevante info!!

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
18-03-2018, 12:14 PM
Bericht: #80
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Het zijn vaak wel natuurwijnen.
Maar kan evengoed biodynamisch of gewoon bio zijn.
En daar zit je verschil al snel met het wel of niet toevoegen van sulfieten.

Sloveens en oranje wijn dan is er 1 naam die spontaan in me opkomt. Stekar!

Jerver inderdaad interessant.
Laat pheasants Tears nu net wel wijnen zijn die serieus wat flesrijping moeten ondergaan.
Welke jaargangen kreeg je te proeven?


En spek naar ieders bek is de stijl zeker en vast niet... Smile


Ga naar locatie: