Welkom, gast!


 
Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
15-09-2019, 05:46 PM
Bericht: #181
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(15-09-2019 04:18 PM)troisetoiles schreef:  Even los van bovenstaande discussie: in Perswijn stond onlangs een interview met een Amsterdamse wijnhandelaar in wiens filosofie ik me wel kon vinden met betrekking tot natuurlijke wijn.

Een citaat:

"Negentig procent van onze wijn is vin nature, maar dan wel van wijnmakers die precies weten wat ze doen, die het proces onder controle hebben. Daardoor is hun wijn helder en origineel - in de zin van origine, echt van die plek. Wat wij verkopen, is niet wat mensen die op zoek zijn naar vin nature verwachten. Die willen juist die glasbak en een troebele wijn, een wilde, bierachtige wijn, die willen glouglou - limonadeachtige wijn. Neem onze wijnen van Jacky Blot uit de Loire: die zijn kristalhelder, zuiver, heel goed gemaakt en toch vin nature. Hippe Parijse wijnbars maken duidelijk onderscheid tussen wijn en glouglou, maar hier is dat nog niet goed duidelijk. Dus om misverstanden te voorkomen, staat er op onze website niet dat wij vin nature verkopen."

Heb dat ook gelezen en vond dat ook een goede aanpak. Kwaliteit als uitgangspunt.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
16-09-2019, 10:42 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 16-09-2019 om 10:43 AM door wvd.)
Bericht: #182
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(15-09-2019 05:46 PM)Olivier schreef:  
(15-09-2019 04:18 PM)troisetoiles schreef:  Even los van bovenstaande discussie: in Perswijn stond onlangs een interview met een Amsterdamse wijnhandelaar in wiens filosofie ik me wel kon vinden met betrekking tot natuurlijke wijn.

Een citaat:

"Negentig procent van onze wijn is vin nature, maar dan wel van wijnmakers die precies weten wat ze doen, die het proces onder controle hebben. Daardoor is hun wijn helder en origineel - in de zin van origine, echt van die plek. Wat wij verkopen, is niet wat mensen die op zoek zijn naar vin nature verwachten. Die willen juist die glasbak en een troebele wijn, een wilde, bierachtige wijn, die willen glouglou - limonadeachtige wijn. Neem onze wijnen van Jacky Blot uit de Loire: die zijn kristalhelder, zuiver, heel goed gemaakt en toch vin nature. Hippe Parijse wijnbars maken duidelijk onderscheid tussen wijn en glouglou, maar hier is dat nog niet goed duidelijk. Dus om misverstanden te voorkomen, staat er op onze website niet dat wij vin nature verkopen."

Heb dat ook gelezen en vond dat ook een goede aanpak. Kwaliteit als uitgangspunt.

Voilà, nu hoor je het ook eens van een ander! Dat is wat ik ook al jaren predik! Ook bij ons vind je vooral wijnen van mensen die weten wat ze doen en op zo natuurlijk mogelijke wijze het best mogelijke plaatsgebonden product maken.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
16-09-2019, 03:38 PM
Bericht: #183
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(16-09-2019 10:42 AM)wvd schreef:  
(15-09-2019 05:46 PM)Olivier schreef:  
(15-09-2019 04:18 PM)troisetoiles schreef:  Even los van bovenstaande discussie: in Perswijn stond onlangs een interview met een Amsterdamse wijnhandelaar in wiens filosofie ik me wel kon vinden met betrekking tot natuurlijke wijn.

Een citaat:

"Negentig procent van onze wijn is vin nature, maar dan wel van wijnmakers die precies weten wat ze doen, die het proces onder controle hebben. Daardoor is hun wijn helder en origineel - in de zin van origine, echt van die plek. Wat wij verkopen, is niet wat mensen die op zoek zijn naar vin nature verwachten. Die willen juist die glasbak en een troebele wijn, een wilde, bierachtige wijn, die willen glouglou - limonadeachtige wijn. Neem onze wijnen van Jacky Blot uit de Loire: die zijn kristalhelder, zuiver, heel goed gemaakt en toch vin nature. Hippe Parijse wijnbars maken duidelijk onderscheid tussen wijn en glouglou, maar hier is dat nog niet goed duidelijk. Dus om misverstanden te voorkomen, staat er op onze website niet dat wij vin nature verkopen."

Heb dat ook gelezen en vond dat ook een goede aanpak. Kwaliteit als uitgangspunt.

Voilà, nu hoor je het ook eens van een ander! Dat is wat ik ook al jaren predik! Ook bij ons vind je vooral wijnen van mensen die weten wat ze doen en op zo natuurlijk mogelijke wijze het best mogelijke plaatsgebonden product maken.

Heb ook abo op Perswijn—had eveneens goedkeurend zitten knikken bij het lezen van dit artikel.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
22-11-2019, 09:48 AM
Bericht: #184
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Een interessant artikel van Simon J Woolf over gebruik van sulfiet en “mousiness” in wijn :

https://www.themorningclaret.com/2017/ar...mousiness/

Woolf is trouwens ook auteur van een boek over orange wines.

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
22-11-2019, 01:59 PM
Bericht: #185
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(22-11-2019 09:48 AM)Olivier schreef:  Een interessant artikel van Simon J Woolf over gebruik van sulfiet en “mousiness” in wijn :

https://www.themorningclaret.com/2017/ar...mousiness/

Woolf is trouwens ook auteur van een boek over orange wines.

Thanks Olivier, bijzonder interessant. Wij zijn in het algemeen erg positief over bio(dynamische) wijnen, maar hoe hygiënisch men ook werkt, een beetje SO2 is toch wel geruststellend.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
22-11-2019, 02:42 PM
Bericht: #186
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
inderdaad

ik vind de luchtkwaliteit in Vlaanderen een groter probleem dan wat sulfiet in mijn glas

Vince

"there must be a reason why some people have such unhealthy obsessions about burgundy"
22-11-2019, 04:50 PM
Bericht: #187
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(22-11-2019 02:42 PM)Vince schreef:  inderdaad

ik vind de luchtkwaliteit in Vlaanderen een groter probleem dan wat sulfiet in mijn glas
Ik heb geen idee van de exacte samenstelling van de lucht in Vlaanderen... en toch heb ik in mijn leven al 1000-den bomen en struiken geplant. Maar tegen wat sulfiet in mijn glas ben ik ook niet. De mooiste wijnen die ik dronk zullen hun portie sulfieten wel hebben bevat. Als het maar goed is, dan kap ik het wel binnenTongue

Vineuze groeten, Bert (Genetisch gelinkt aan wijnimport HOPEwines Duffel)
22-11-2019, 05:11 PM
Bericht: #188
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(22-11-2019 02:42 PM)Vince schreef:  inderdaad

ik vind de luchtkwaliteit in Vlaanderen een groter probleem dan wat sulfiet in mijn glas

Vind ik ook. Daar kwamen wij 50 jaar geleden al voor op straat, maar toen werden we bestempeld als subversieve elementen die de maatschappij wilden ontwrichten!
Uit ecologische overweging kochten we 14 jaar geleden een dieseltje, wetende dat we amper 10.000km/jaar zouden doen en dat die dus niet rendabel zou zijn. Nu worden we daarvoor bedankt door niet meer in A'pen . Brussel binnen te mogen, terwijl er blijkbaar geen enkel probleem is met cruise schepen waar ze in A'pen zelfs een deel van het Steen voor afbreken. Zouden die minder fijn stof uitstoten dan mijn Euro4? Ik dacht het niet....
Vraag: waar is de politiek eigenlijk mee bezig behalve uitzuigen van een al te volgzame bevolking?

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
23-11-2019, 01:58 AM
Bericht: #189
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(22-11-2019 02:42 PM)Vince schreef:  inderdaad
ik vind de luchtkwaliteit in Vlaanderen een groter probleem dan wat sulfiet in mijn glas
Inderdaad en het wordt steeds erger, althans als ik voortga op het bespeuren van storende koolwaterstofgeuren (methaan en afgeleiden en verbindingen) in de beste gezelschappen. Een vegetarisch dieet van peulvruchten, koolsoorten, prei en ui werkt dit in de hand. Hoog tijd dat men hieraan paal en perk stelt. Ernstig wijnproeven wordt in zulke omgeving onmogelijk.
09-06-2022, 11:22 AM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 09-06-2022 om 11:22 AM door Kupers.)
Bericht: #190
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Dit vond ik nog wel een leuke omschrijving, uit de nieuwsbrief van De Smaakimporteur, een Nederlandse wijnhandelaar:

Nou en of. Dat is hem zeker, die altijd energieke, goedlachse maar bovenal getalenteerde wijnmaker van Clos du Tue-Bœuf uit Les Montils, Loire. Thierry is natuurwijnmaker van het eerste uur. Net als andere wijnmakers uit de portfolio: Max Breton, Eric Pfifferling, Michele Aubrey, Jean Foillard, Domaine Marcel Lapierre, Agnes Henry. Ze werken al 4 decennia op deze manier. Wij zijn geneigd hun wijnen als 'Klassieke Natuurwijn' te bestempelen omdat ze nadrukkelijk afwijken van wat de huidige generatie wijnmakers daar onder verstaat.

Het is sowieso een generatieding aan het worden. Er groeit een hele generatie wijndrinkers op in de overtuiging dat wijnen pas deugen als ze niet deugen. ‘Als een wijn geen muis heeft is het geen echte natuurwijn.’ Oxidatie, dat hoort nu éénmaal bij natuurwijn.’ ‘Ik vind Brett geen fout, geen Brett dat is pas fout.’ We hebben het ze horen zeggen. Niet alleen flessentrekkers, maar ook heuse sommeliers. Nu hoort u ons niet zeggen dat er in 'Klassieke Natuurwijnen' (op den duur) geen fouten voorkomen. Echter nooit meteen. Altijd pas als de wijn een paar dagen openstaat. Nou, als er één ding makkelijk te voorkomen is, is dat het wel.
10-06-2022, 11:33 PM
Bericht: #191
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(09-06-2022 11:22 AM)Kupers schreef:  Dit vond ik nog wel een leuke omschrijving, uit de nieuwsbrief van De Smaakimporteur, een Nederlandse wijnhandelaar:

Nou en of. Dat is hem zeker, die altijd energieke, goedlachse maar bovenal getalenteerde wijnmaker van Clos du Tue-Bœuf uit Les Montils, Loire. Thierry is natuurwijnmaker van het eerste uur. Net als andere wijnmakers uit de portfolio: Max Breton, Eric Pfifferling, Michele Aubrey, Jean Foillard, Domaine Marcel Lapierre, Agnes Henry. Ze werken al 4 decennia op deze manier. Wij zijn geneigd hun wijnen als 'Klassieke Natuurwijn' te bestempelen omdat ze nadrukkelijk afwijken van wat de huidige generatie wijnmakers daar onder verstaat.

Het is sowieso een generatieding aan het worden. Er groeit een hele generatie wijndrinkers op in de overtuiging dat wijnen pas deugen als ze niet deugen. ‘Als een wijn geen muis heeft is het geen echte natuurwijn.’ Oxidatie, dat hoort nu éénmaal bij natuurwijn.’ ‘Ik vind Brett geen fout, geen Brett dat is pas fout.’ We hebben het ze horen zeggen. Niet alleen flessentrekkers, maar ook heuse sommeliers. Nu hoort u ons niet zeggen dat er in 'Klassieke Natuurwijnen' (op den duur) geen fouten voorkomen. Echter nooit meteen. Altijd pas als de wijn een paar dagen openstaat. Nou, als er één ding makkelijk te voorkomen is, is dat het wel.

Of : Brett, dat is terroir. Tongue

Trying to define wine at one particular moment is like photographing the sky and assuming it will always look like that picture. (Eric Asimov)
11-06-2022, 12:13 AM
Bericht: #192
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(10-06-2022 11:33 PM)Olivier schreef:  
(09-06-2022 11:22 AM)Kupers schreef:  Dit vond ik nog wel een leuke omschrijving, uit de nieuwsbrief van De Smaakimporteur, een Nederlandse wijnhandelaar:

Nou en of. Dat is hem zeker, die altijd energieke, goedlachse maar bovenal getalenteerde wijnmaker van Clos du Tue-Bœuf uit Les Montils, Loire. Thierry is natuurwijnmaker van het eerste uur. Net als andere wijnmakers uit de portfolio: Max Breton, Eric Pfifferling, Michele Aubrey, Jean Foillard, Domaine Marcel Lapierre, Agnes Henry. Ze werken al 4 decennia op deze manier. Wij zijn geneigd hun wijnen als 'Klassieke Natuurwijn' te bestempelen omdat ze nadrukkelijk afwijken van wat de huidige generatie wijnmakers daar onder verstaat.

Het is sowieso een generatieding aan het worden. Er groeit een hele generatie wijndrinkers op in de overtuiging dat wijnen pas deugen als ze niet deugen. ‘Als een wijn geen muis heeft is het geen echte natuurwijn.’ Oxidatie, dat hoort nu éénmaal bij natuurwijn.’ ‘Ik vind Brett geen fout, geen Brett dat is pas fout.’ We hebben het ze horen zeggen. Niet alleen flessentrekkers, maar ook heuse sommeliers. Nu hoort u ons niet zeggen dat er in 'Klassieke Natuurwijnen' (op den duur) geen fouten voorkomen. Echter nooit meteen. Altijd pas als de wijn een paar dagen openstaat. Nou, als er één ding makkelijk te voorkomen is, is dat het wel.

Of : Brett, dat is terroir. Tongue

Goeike dat! Zoveel terroir nog te ontdekken , volatile, oxidatie, , hergisting, mercaptan, aceron, wazigheid, allemaal zaken die de complexiteit verhogen en het drinkplezier bevorderen, leve de natuurwijn!

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
11-06-2022, 02:04 AM
Bericht: #193
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(11-06-2022 12:13 AM)wvd schreef:  
(10-06-2022 11:33 PM)Olivier schreef:  
(09-06-2022 11:22 AM)Kupers schreef:  Dit vond ik nog wel een leuke omschrijving, uit de nieuwsbrief van De Smaakimporteur, een Nederlandse wijnhandelaar:

Nou en of. Dat is hem zeker, die altijd energieke, goedlachse maar bovenal getalenteerde wijnmaker van Clos du Tue-Bœuf uit Les Montils, Loire. Thierry is natuurwijnmaker van het eerste uur. Net als andere wijnmakers uit de portfolio: Max Breton, Eric Pfifferling, Michele Aubrey, Jean Foillard, Domaine Marcel Lapierre, Agnes Henry. Ze werken al 4 decennia op deze manier. Wij zijn geneigd hun wijnen als 'Klassieke Natuurwijn' te bestempelen omdat ze nadrukkelijk afwijken van wat de huidige generatie wijnmakers daar onder verstaat.

Het is sowieso een generatieding aan het worden. Er groeit een hele generatie wijndrinkers op in de overtuiging dat wijnen pas deugen als ze niet deugen. ‘Als een wijn geen muis heeft is het geen echte natuurwijn.’ Oxidatie, dat hoort nu éénmaal bij natuurwijn.’ ‘Ik vind Brett geen fout, geen Brett dat is pas fout.’ We hebben het ze horen zeggen. Niet alleen flessentrekkers, maar ook heuse sommeliers. Nu hoort u ons niet zeggen dat er in 'Klassieke Natuurwijnen' (op den duur) geen fouten voorkomen. Echter nooit meteen. Altijd pas als de wijn een paar dagen openstaat. Nou, als er één ding makkelijk te voorkomen is, is dat het wel.

Of : Brett, dat is terroir. Tongue

Goeike dat! Zoveel terroir nog te ontdekken , volatile, oxidatie, , hergisting, mercaptan, aceron, wazigheid, allemaal zaken die de complexiteit verhogen en het drinkplezier bevorderen, leve de natuurwijn!

woeha

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
03-03-2023, 01:13 AM
Bericht: #194
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
T is stil hier in het hoenderhok Wink


Bijlagen Afbeeldingen
   

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
03-03-2023, 06:26 AM
Bericht: #195
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Dan ga je toch gewoon naar een restaurant waar ze deze wijnen wel hebben?
En als per se iets wil eten daar, kurkrecht betalen?

Geen probleem hier, spijtig als daarvoor de bloeddruk de hoogte al ingaat.
06-07-2023, 04:01 PM
Bericht: #196
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Ik verneem net dat Julie Balagny, bekende "natuur" wijnbouwer in de Beaujolais vorige zaterdag is overleden. Julie was amper 45 en ze stierf aan een hartaanval, uitgerekend op het huwelijk van haar zuster, een cardiologe....

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
07-07-2023, 09:40 AM
Bericht: #197
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(06-07-2023 04:01 PM)wvd schreef:  Ik verneem net dat Julie Balagny, bekende "natuur" wijnbouwer in de Beaujolais vorige zaterdag is overleden. Julie was amper 45 en ze stierf aan een hartaanval, uitgerekend op het huwelijk van haar zuster, een cardiologe....

The odds…watte

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
26-08-2023, 08:08 PM
Bericht: #198
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Florent Bejon - pain perdu.
Zelden zo een pure impressie gedronken van cabernet franc.
Petje af!
26-08-2023, 08:14 PM
Bericht: #199
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(26-08-2023 08:08 PM)Smaakatleet schreef:  Florent Bejon - pain perdu.
Zelden zo een pure impressie gedronken van cabernet franc.
Petje af!

Dronk les 5 elements van Domaine de l R eergisteren, ook mooi.
PS:Op 1 dag uitgedronken? Op LPdV wordt bij Bejon wat geklaagd over dode muis op dag 2… Confused

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
26-08-2023, 08:19 PM
Bericht: #200
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(26-08-2023 08:14 PM)vinejo schreef:  
(26-08-2023 08:08 PM)Smaakatleet schreef:  Florent Bejon - pain perdu.
Zelden zo een pure impressie gedronken van cabernet franc.
Petje af!

Dronk les 5 elements van Domaine de l R eergisteren, ook mooi.
PS:Op 1 dag uitgedronken? Op LPdV wordt bij Bejon wat geklaagd over dode muis op dag 2… Confused

Bejon haalt bijna nooit een tweede dag hier.
Al een keer of tien gedronken en meer geproefd.
Nog geen muis gehad, welke jaargang wordt gelinkt aan muis?

I R ken ik niet, vergelijkbaar?
26-08-2023, 11:24 PM
Bericht: #201
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(26-08-2023 08:19 PM)Smaakatleet schreef:  
(26-08-2023 08:14 PM)vinejo schreef:  
(26-08-2023 08:08 PM)Smaakatleet schreef:  Florent Bejon - pain perdu.
Zelden zo een pure impressie gedronken van cabernet franc.
Petje af!

Dronk les 5 elements van Domaine de l R eergisteren, ook mooi.
PS:Op 1 dag uitgedronken? Op LPdV wordt bij Bejon wat geklaagd over dode muis op dag 2… Confused

Bejon haalt bijna nooit een tweede dag hier.
Al een keer of tien gedronken en meer geproefd.
Nog geen muis gehad, welke jaargang wordt gelinkt aan muis?

I R ken ik niet, vergelijkbaar?

De 2020 Pain perdu ên de Picrochole.
Hier is de link, behoorlijk wat deviante flessen toch. Maar indien niét deviant wel top. https://www.lapassionduvin.com/loire/178...jon#251134
Denk wel dat Domaine de l R vergelijkbaar is, ook zeer puur en sappig.

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
27-08-2023, 08:58 AM
Bericht: #202
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(26-08-2023 11:24 PM)vinejo schreef:  
(26-08-2023 08:19 PM)Smaakatleet schreef:  
(26-08-2023 08:14 PM)vinejo schreef:  
(26-08-2023 08:08 PM)Smaakatleet schreef:  Florent Bejon - pain perdu.
Zelden zo een pure impressie gedronken van cabernet franc.
Petje af!

Dronk les 5 elements van Domaine de l R eergisteren, ook mooi.
PS:Op 1 dag uitgedronken? Op LPdV wordt bij Bejon wat geklaagd over dode muis op dag 2… Confused

Bejon haalt bijna nooit een tweede dag hier.
Al een keer of tien gedronken en meer geproefd.
Nog geen muis gehad, welke jaargang wordt gelinkt aan muis?

I R ken ik niet, vergelijkbaar?

De 2020 Pain perdu ên de Picrochole.
Hier is de link, behoorlijk wat deviante flessen toch. Maar indien niét deviant wel top. https://www.lapassionduvin.com/loire/178...jon#251134
Denk wel dat Domaine de l R vergelijkbaar is, ook zeer puur en sappig.

Dit was een 2020 gisteren. Maar die heeft vandaag dus niet gehaald.

IR staat genoteerd als to drink.
28-08-2023, 10:44 AM
Bericht: #203
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Ter goede wil: Domaine IR ga je wellicht niet het gewenste op vinden Domaine de l'R van Fred Sigonneau zal meer opleveren.

http://www.goustine.fr
28-08-2023, 04:56 PM
Bericht: #204
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(28-08-2023 10:44 AM)Jerver schreef:  Ter goede wil: Domaine IR ga je wellicht niet het gewenste op vinden Domaine de l'R van Fred Sigonneau zal meer opleveren.

Inderdaad. ;-)
Fred Sigonneau, de enige wijnbouwer ooit die tijdens een degustatie een jointje aan het roken was Big Grin

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
31-01-2024, 03:18 PM
Bericht: #205
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
Interessant artikel in Perswijn, thank you pvdw voor de tip.

https://perswijn.nl/2015/12/30/additieve...a-of-neen/

Fragment:

Nooit was wijn zo zuiver gegist druivensap als vandaag. Toch maken mensen zich druk over het in historisch opzicht bijzonder beperkte arsenaal aan additieven en bewerkingen. Die zouden de wijn onecht of minder authentiek maken. Eén van de verklaringen is een verschuiving in de symbolische inhoud van wijn. In tijden van natuurbedreiging wordt wijn tot symbool van ongerepte natuur (een natuurproduct). Daar is niets mis mee. Zoals gezegd: in vino societas. Er is wel een probleem als wijnbouwers die additieven gebruiken, beschuldigd worden onnatuurlijk te werken. Bakkers worden door het gebruik van bakkersgist toch ook geen onnatuurlijkheid aangewreven? Symboliek ontaardt in ideologie. Trouwens, niemand kan mij afdoende uitleggen waarom nieuwe eiken vaten (van aromatiseren gesproken!) de wijn verrijken met natuurlijke texturen en smaken. En eiken blokjes of gecontroleerde zuurstofinjectie niet. Waarom zijn industriële gisten, gekweekte bacteriën of sulfiet onnatuurlijk? Evengoed kan men ze zien als puur natuur. Wat is natuurlijk, wat is onnatuurlijk? Wijnbouwers die zich laten inspireren door Rudolf Steiner vergeten dat de man geen wijn dronk omdat hij dat een onnatuurlijke drank vond. Natuurlijkheid is een romantische constructie van de mens. Zeker als het over wijn gaat, want wijn is één en al een cultuurproduct. De wegen naar kwalitatief hoogstaande wijnbouw zijn divers. Proficiat als je het bereikt met minimale interventie, proficiat als je erin slaagt met doordachte ingrepen en toevoegingen. Eerlijke transparantie over het hoe en het waarom van het productieproces gaat voor op van de pot gerukte verhalen en zwartmakerij (zoals die over het gebruik van zogezegde synthetische gisten). Wat uiteindelijk telt, is wat in het glas zit. Niet ideologie, wel smaak!” Wijn is trouwens geen natuurproduct want nergens is die in de vrije natuur te vinden…

Als men alles en iedereen spaart en beschermt, heeft men volstrekt niks te zeggen (Marc Mijlemans)
01-02-2024, 09:44 PM (Dit bericht is het laatst bewerkt op 01-02-2024 om 09:45 PM door BartS.)
Bericht: #206
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(31-01-2024 03:18 PM)vinejo schreef:  Interessant artikel in Perswijn, thank you pvdw voor de tip.

https://perswijn.nl/2015/12/30/additieve...a-of-neen/

Fragment:

Nooit was wijn zo zuiver gegist druivensap als vandaag. Toch maken mensen zich druk over het in historisch opzicht bijzonder beperkte arsenaal aan additieven en bewerkingen. Die zouden de wijn onecht of minder authentiek maken. Eén van de verklaringen is een verschuiving in de symbolische inhoud van wijn. In tijden van natuurbedreiging wordt wijn tot symbool van ongerepte natuur (een natuurproduct). Daar is niets mis mee. Zoals gezegd: in vino societas. Er is wel een probleem als wijnbouwers die additieven gebruiken, beschuldigd worden onnatuurlijk te werken. Bakkers worden door het gebruik van bakkersgist toch ook geen onnatuurlijkheid aangewreven? Symboliek ontaardt in ideologie. Trouwens, niemand kan mij afdoende uitleggen waarom nieuwe eiken vaten (van aromatiseren gesproken!) de wijn verrijken met natuurlijke texturen en smaken. En eiken blokjes of gecontroleerde zuurstofinjectie niet. Waarom zijn industriële gisten, gekweekte bacteriën of sulfiet onnatuurlijk? Evengoed kan men ze zien als puur natuur. Wat is natuurlijk, wat is onnatuurlijk? Wijnbouwers die zich laten inspireren door Rudolf Steiner vergeten dat de man geen wijn dronk omdat hij dat een onnatuurlijke drank vond. Natuurlijkheid is een romantische constructie van de mens. Zeker als het over wijn gaat, want wijn is één en al een cultuurproduct. De wegen naar kwalitatief hoogstaande wijnbouw zijn divers. Proficiat als je het bereikt met minimale interventie, proficiat als je erin slaagt met doordachte ingrepen en toevoegingen. Eerlijke transparantie over het hoe en het waarom van het productieproces gaat voor op van de pot gerukte verhalen en zwartmakerij (zoals die over het gebruik van zogezegde synthetische gisten). Wat uiteindelijk telt, is wat in het glas zit. Niet ideologie, wel smaak!” Wijn is trouwens geen natuurproduct want nergens is die in de vrije natuur te vinden…
respect respect respect
02-02-2024, 01:10 PM
Bericht: #207
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(01-02-2024 09:44 PM)BartS schreef:  
(31-01-2024 03:18 PM)vinejo schreef:  Interessant artikel in Perswijn, thank you pvdw voor de tip.

https://perswijn.nl/2015/12/30/additieve...a-of-neen/

Fragment:

Nooit was wijn zo zuiver gegist druivensap als vandaag. Toch maken mensen zich druk over het in historisch opzicht bijzonder beperkte arsenaal aan additieven en bewerkingen. Die zouden de wijn onecht of minder authentiek maken. Eén van de verklaringen is een verschuiving in de symbolische inhoud van wijn. In tijden van natuurbedreiging wordt wijn tot symbool van ongerepte natuur (een natuurproduct). Daar is niets mis mee. Zoals gezegd: in vino societas. Er is wel een probleem als wijnbouwers die additieven gebruiken, beschuldigd worden onnatuurlijk te werken. Bakkers worden door het gebruik van bakkersgist toch ook geen onnatuurlijkheid aangewreven? Symboliek ontaardt in ideologie. Trouwens, niemand kan mij afdoende uitleggen waarom nieuwe eiken vaten (van aromatiseren gesproken!) de wijn verrijken met natuurlijke texturen en smaken. En eiken blokjes of gecontroleerde zuurstofinjectie niet. Waarom zijn industriële gisten, gekweekte bacteriën of sulfiet onnatuurlijk? Evengoed kan men ze zien als puur natuur. Wat is natuurlijk, wat is onnatuurlijk? Wijnbouwers die zich laten inspireren door Rudolf Steiner vergeten dat de man geen wijn dronk omdat hij dat een onnatuurlijke drank vond. Natuurlijkheid is een romantische constructie van de mens. Zeker als het over wijn gaat, want wijn is één en al een cultuurproduct. De wegen naar kwalitatief hoogstaande wijnbouw zijn divers. Proficiat als je het bereikt met minimale interventie, proficiat als je erin slaagt met doordachte ingrepen en toevoegingen. Eerlijke transparantie over het hoe en het waarom van het productieproces gaat voor op van de pot gerukte verhalen en zwartmakerij (zoals die over het gebruik van zogezegde synthetische gisten). Wat uiteindelijk telt, is wat in het glas zit. Niet ideologie, wel smaak!” Wijn is trouwens geen natuurproduct want nergens is die in de vrije natuur te vinden…
respect respect respect

Zeer blij hiermee, dat is quasi letterlijk wat ik al vele jaren predik...!
Nu, dat gaat dan over fatsoenlijk gemaakte wijn, er is ook echt industrieel product met gisten die speciaal gekweekt zijn om bepaalde aroma's te produceren, met steriele filtering e.d. en dat moet ik ook niet.

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
02-02-2024, 02:47 PM
Bericht: #208
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(02-02-2024 01:10 PM)wvd schreef:  
(01-02-2024 09:44 PM)BartS schreef:  
(31-01-2024 03:18 PM)vinejo schreef:  Interessant artikel in Perswijn, thank you pvdw voor de tip.

https://perswijn.nl/2015/12/30/additieve...a-of-neen/

Fragment:

Nooit was wijn zo zuiver gegist druivensap als vandaag. Toch maken mensen zich druk over het in historisch opzicht bijzonder beperkte arsenaal aan additieven en bewerkingen. Die zouden de wijn onecht of minder authentiek maken. Eén van de verklaringen is een verschuiving in de symbolische inhoud van wijn. In tijden van natuurbedreiging wordt wijn tot symbool van ongerepte natuur (een natuurproduct). Daar is niets mis mee. Zoals gezegd: in vino societas. Er is wel een probleem als wijnbouwers die additieven gebruiken, beschuldigd worden onnatuurlijk te werken. Bakkers worden door het gebruik van bakkersgist toch ook geen onnatuurlijkheid aangewreven? Symboliek ontaardt in ideologie. Trouwens, niemand kan mij afdoende uitleggen waarom nieuwe eiken vaten (van aromatiseren gesproken!) de wijn verrijken met natuurlijke texturen en smaken. En eiken blokjes of gecontroleerde zuurstofinjectie niet. Waarom zijn industriële gisten, gekweekte bacteriën of sulfiet onnatuurlijk? Evengoed kan men ze zien als puur natuur. Wat is natuurlijk, wat is onnatuurlijk? Wijnbouwers die zich laten inspireren door Rudolf Steiner vergeten dat de man geen wijn dronk omdat hij dat een onnatuurlijke drank vond. Natuurlijkheid is een romantische constructie van de mens. Zeker als het over wijn gaat, want wijn is één en al een cultuurproduct. De wegen naar kwalitatief hoogstaande wijnbouw zijn divers. Proficiat als je het bereikt met minimale interventie, proficiat als je erin slaagt met doordachte ingrepen en toevoegingen. Eerlijke transparantie over het hoe en het waarom van het productieproces gaat voor op van de pot gerukte verhalen en zwartmakerij (zoals die over het gebruik van zogezegde synthetische gisten). Wat uiteindelijk telt, is wat in het glas zit. Niet ideologie, wel smaak!” Wijn is trouwens geen natuurproduct want nergens is die in de vrije natuur te vinden…
respect respect respect

Zeer blij hiermee, dat is quasi letterlijk wat ik al vele jaren predik...!
Nu, dat gaat dan over fatsoenlijk gemaakte wijn, er is ook echt industrieel product met gisten die speciaal gekweekt zijn om bepaalde aroma's te produceren, met steriele filtering e.d. en dat moet ik ook niet.

Toch een dunne lijn in beide richtingen, niet?
02-02-2024, 06:42 PM
Bericht: #209
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(02-02-2024 02:47 PM)Dave schreef:  
(02-02-2024 01:10 PM)wvd schreef:  
(01-02-2024 09:44 PM)BartS schreef:  
(31-01-2024 03:18 PM)vinejo schreef:  Interessant artikel in Perswijn, thank you pvdw voor de tip.

https://perswijn.nl/2015/12/30/additieve...a-of-neen/

Fragment:

Nooit was wijn zo zuiver gegist druivensap als vandaag. Toch maken mensen zich druk over het in historisch opzicht bijzonder beperkte arsenaal aan additieven en bewerkingen. Die zouden de wijn onecht of minder authentiek maken. Eén van de verklaringen is een verschuiving in de symbolische inhoud van wijn. In tijden van natuurbedreiging wordt wijn tot symbool van ongerepte natuur (een natuurproduct). Daar is niets mis mee. Zoals gezegd: in vino societas. Er is wel een probleem als wijnbouwers die additieven gebruiken, beschuldigd worden onnatuurlijk te werken. Bakkers worden door het gebruik van bakkersgist toch ook geen onnatuurlijkheid aangewreven? Symboliek ontaardt in ideologie. Trouwens, niemand kan mij afdoende uitleggen waarom nieuwe eiken vaten (van aromatiseren gesproken!) de wijn verrijken met natuurlijke texturen en smaken. En eiken blokjes of gecontroleerde zuurstofinjectie niet. Waarom zijn industriële gisten, gekweekte bacteriën of sulfiet onnatuurlijk? Evengoed kan men ze zien als puur natuur. Wat is natuurlijk, wat is onnatuurlijk? Wijnbouwers die zich laten inspireren door Rudolf Steiner vergeten dat de man geen wijn dronk omdat hij dat een onnatuurlijke drank vond. Natuurlijkheid is een romantische constructie van de mens. Zeker als het over wijn gaat, want wijn is één en al een cultuurproduct. De wegen naar kwalitatief hoogstaande wijnbouw zijn divers. Proficiat als je het bereikt met minimale interventie, proficiat als je erin slaagt met doordachte ingrepen en toevoegingen. Eerlijke transparantie over het hoe en het waarom van het productieproces gaat voor op van de pot gerukte verhalen en zwartmakerij (zoals die over het gebruik van zogezegde synthetische gisten). Wat uiteindelijk telt, is wat in het glas zit. Niet ideologie, wel smaak!” Wijn is trouwens geen natuurproduct want nergens is die in de vrije natuur te vinden…
respect respect respect

Zeer blij hiermee, dat is quasi letterlijk wat ik al vele jaren predik...!
Nu, dat gaat dan over fatsoenlijk gemaakte wijn, er is ook echt industrieel product met gisten die speciaal gekweekt zijn om bepaalde aroma's te produceren, met steriele filtering e.d. en dat moet ik ook niet.

Toch een dunne lijn in beide richtingen, niet?

Zeker weten, het is altijd een grijze zone, behalve bij de extremen dan. Tiens, waar heb ik dat nog gehoord...

WVD (Wijnhandel Leuvin, gespecialiseerd in het betere werk uit Frankrijk en Italië)
10-02-2024, 10:20 AM
Bericht: #210
RE: Bio - Biodyn en Natuurlijke wijnen
(02-02-2024 01:10 PM)wvd schreef:  
(01-02-2024 09:44 PM)BartS schreef:  
(31-01-2024 03:18 PM)vinejo schreef:  Interessant artikel in Perswijn, thank you pvdw voor de tip.

https://perswijn.nl/2015/12/30/additieve...a-of-neen/

Fragment:

Nooit was wijn zo zuiver gegist druivensap als vandaag. Toch maken mensen zich druk over het in historisch opzicht bijzonder beperkte arsenaal aan additieven en bewerkingen. Die zouden de wijn onecht of minder authentiek maken. Eén van de verklaringen is een verschuiving in de symbolische inhoud van wijn. In tijden van natuurbedreiging wordt wijn tot symbool van ongerepte natuur (een natuurproduct). Daar is niets mis mee. Zoals gezegd: in vino societas. Er is wel een probleem als wijnbouwers die additieven gebruiken, beschuldigd worden onnatuurlijk te werken. Bakkers worden door het gebruik van bakkersgist toch ook geen onnatuurlijkheid aangewreven? Symboliek ontaardt in ideologie. Trouwens, niemand kan mij afdoende uitleggen waarom nieuwe eiken vaten (van aromatiseren gesproken!) de wijn verrijken met natuurlijke texturen en smaken. En eiken blokjes of gecontroleerde zuurstofinjectie niet. Waarom zijn industriële gisten, gekweekte bacteriën of sulfiet onnatuurlijk? Evengoed kan men ze zien als puur natuur. Wat is natuurlijk, wat is onnatuurlijk? Wijnbouwers die zich laten inspireren door Rudolf Steiner vergeten dat de man geen wijn dronk omdat hij dat een onnatuurlijke drank vond. Natuurlijkheid is een romantische constructie van de mens. Zeker als het over wijn gaat, want wijn is één en al een cultuurproduct. De wegen naar kwalitatief hoogstaande wijnbouw zijn divers. Proficiat als je het bereikt met minimale interventie, proficiat als je erin slaagt met doordachte ingrepen en toevoegingen. Eerlijke transparantie over het hoe en het waarom van het productieproces gaat voor op van de pot gerukte verhalen en zwartmakerij (zoals die over het gebruik van zogezegde synthetische gisten). Wat uiteindelijk telt, is wat in het glas zit. Niet ideologie, wel smaak!” Wijn is trouwens geen natuurproduct want nergens is die in de vrije natuur te vinden…
respect respect respect

Zeer blij hiermee, dat is quasi letterlijk wat ik al vele jaren predik...!
Nu, dat gaat dan over fatsoenlijk gemaakte wijn, er is ook echt industrieel product met gisten die speciaal gekweekt zijn om bepaalde aroma's te produceren, met steriele filtering e.d. en dat moet ik ook niet.

Ik heb begrepen dat die gisten vrij wijdverspreidt zijn en niet enkel voorbehouden aan de wijnen onder 5 euro.


Ga naar locatie: