wijnliefhebbers

Volledige versie: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
(08-05-2021 11:14 AM)Jef schreef: [ -> ]Ben benieuwd.

Ik ook Wink De sommelier heeft in ieder geval haar naam niet gestolen.
Ja,zeker niet en ze is van 2000.
[attachment=5588]
En dit zijn de wijnen:
Cava Planas Albareda – Brut Nature
Ellermann-Spiegel – Sauvignon Blanc
Domaine Girard – Chardonnay ‘elevé sur lies fines’
Domaine des Echardières – Le Bécassou
Cros-Pujol – La Clape
(08-05-2021 11:14 AM)Jef schreef: [ -> ]Deze avond diner & wines.
Een lokale wijnhandelaar en traiteur stellen 5 gerechtjes en 5 wijnen voor.
Afhalen ter plaatse en thuis opwarmen.
De wijnen worden voorgesteld door junior sommelier 2020 Margaux Balemans.(nichtje van ons) via een link van de wijnhandelaar.
137 euro voor 2 personen en er gaat 20 euro naar het goede doel To walk again.
Ben benieuwd.

En hoe was het Jef? Ziet er leuk uit in ieder geval.
Zeer geslaagd.
Wijnen paste echt goed bij de gerechtjes.
Denk niet dat het nodig is nieuw topic te openen, maar zoek wat inspiratie voor een (type) wijn bij volgend gerecht:

traag gegaard Brasvar buikspek op de BBQ met erwtjes en boontjes + béarnaise-sausje. De saus kan nog aangepast worden als hier iemand is die met heerlijk idee komt. Béarnaise (dragon) vind ik moeilijk te combineren met wijn. Beetje zoals mosterd.

Rood - wit, alle ideeën welkom
(25-05-2021 01:29 PM)BartS schreef: [ -> ]Denk niet dat het nodig is nieuw topic te openen, maar zoek wat inspiratie voor een (type) wijn bij volgend gerecht:

traag gegaard Brasvar buikspek op de BBQ met erwtjes en boontjes + béarnaise-sausje. De saus kan nog aangepast worden als hier iemand is die met heerlijk idee komt. Béarnaise (dragon) vind ik moeilijk te combineren met wijn. Beetje zoals mosterd.

Rood - wit, alle ideeën welkom
nebbiolo uit Piemonte, Chianti,witte Châteauneuf-du-Pape.
(25-05-2021 01:29 PM)BartS schreef: [ -> ]Denk niet dat het nodig is nieuw topic te openen, maar zoek wat inspiratie voor een (type) wijn bij volgend gerecht:

traag gegaard Brasvar buikspek op de BBQ met erwtjes en boontjes + béarnaise-sausje. De saus kan nog aangepast worden als hier iemand is die met heerlijk idee komt. Béarnaise (dragon) vind ik moeilijk te combineren met wijn. Beetje zoals mosterd.

Rood - wit, alle ideeën welkom

Ik heb ooit een wat vollere Meursault bij iets met béarnaise saus gezet. Ging perfect, ik weet niet meer welk vlees het was. Een traag gegaard buikspekje van de BBQ zal daar ook wel bij passen denk ik. Licht rokerig past goed bij de houtlagering. Het vettige bij de saus.

Normaal bij buikspek vind ik een niet te zware frisse rode Bourgogne ook lekker, of een Beaujolais.
(25-05-2021 04:41 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]
(25-05-2021 01:29 PM)BartS schreef: [ -> ]Denk niet dat het nodig is nieuw topic te openen, maar zoek wat inspiratie voor een (type) wijn bij volgend gerecht:

traag gegaard Brasvar buikspek op de BBQ met erwtjes en boontjes + béarnaise-sausje. De saus kan nog aangepast worden als hier iemand is die met heerlijk idee komt. Béarnaise (dragon) vind ik moeilijk te combineren met wijn. Beetje zoals mosterd.

Rood - wit, alle ideeën welkom

Ik heb ooit een wat vollere Meursault bij iets met béarnaise saus gezet. Ging perfect, ik weet niet meer welk vlees het was. Een traag gegaard buikspekje van de BBQ zal daar ook wel bij passen denk ik. Licht rokerig past goed bij de houtlagering. Het vettige bij de saus.

Normaal bij buikspek vind ik een niet te zware frisse rode Bourgogne ook lekker, of een Beaujolais.

Daar dacht ik ook aan, een wat vettere Chardonnay en aangezien Meursault naar de nogal prijzige kant is, zou ik misschien wat zuidelijker zoeken,Mâcon of Pouilly-Fuissé.
Rood is inderdaad niet zo evident bij bearnaise (en al zeker niet bij choron). Ooit een Châteauneuf bij geplaatst vanuit de gedachte "als 't maar straf genoeg is lukt het wel". Niet dus, miskleun. En dan volg ik je eerder met een jongere Pinot Noir, geen te serieuze, een goede Beaujolais of misschien een Valpolicella van fris fruit, geen stevigere van gedroogde druiven.
Bedankt voor jullie input. De béarnaise is eerder ondersteunend, en ik beperk ook het botergebruik in mijn bereiding. Ik zal derhalve voor een mencia uit Bierzo gaan. Vmk heeft dan ook iets Spaans om op te reageren Wink
Dit weekend pasta met krokante inktvis, citroen en chili op het menu. Wat zouden we daarbij kunnen schenken?
(16-09-2021 08:11 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Dit weekend pasta met krokante inktvis, citroen en chili op het menu. Wat zouden we daarbij kunnen schenken?

Met de inktvis en de citroen alleen zou je heel breed kunnen gaan, maar de chili maakt het een stuk moeilijker. Ik heb de neiging om naar Riesling te gaan in zulke gevallen. Werkt eigenlijk altijd. Een Kabinett misschien.

Maar ja, een wat mollige Pinot gris kan misschien ook?
Ik volg Olivier helemaal.

Zuren in de riesling zullen citroen mooi ondersteunen en als je voor kabinett of wat voller type Riesling gaat (ik bedoel daarmee niet voornamelijk mineraal) countert dit mooi de chili. Krokante van de inktvis zal ook mooi contrasteren met de riesling.

Voor oosters en kruidig getint (chili) is dat meestal mijn way to go. Van Gewurz ben ik echt geen fan.

En een lekkere rosé zal ook wel gaan (ik ben nogal een rosé drinker).

mvg,
(16-09-2021 08:11 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Dit weekend pasta met krokante inktvis, citroen en chili op het menu. Wat zouden we daarbij kunnen schenken?

Een rosé, hoe pikanter het gerecht hoe voller de wijn
ik zou durven experimenteren met een vrij jonge, droge chenin type Montlouis/Vouvray
(17-09-2021 09:54 AM)Vince schreef: [ -> ]ik zou durven experimenteren met een vrij jonge, droge chenin type Montlouis/Vouvray

Oeps, pas op dat je woorden niet in Delphine Lecompte modus worden gelezen hè Wink
(16-09-2021 08:11 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Dit weekend pasta met krokante inktvis, citroen en chili op het menu. Wat zouden we daarbij kunnen schenken?

Ik zou voor een Siciliaanse Catarratto of Carricante durven gaan.
De door Olivier vermelde Riesling kan ook niet mis gaan.
@JO dat zou geweest zijn 'experimenteren met Montlouise'.
Dank allen! Morgenochtend jullie tips indachtig even kijken wat hier nog in de kelder ligt en afhankelijk daarvan trek ik nog naar de lokale wijnhandelaar.
Niet meer bij de wijnhandelaar geraakt, gelukkig lag in de kelder nog een geweldige rosé: de Domaine de la Tour du Bon Bandol 2020. In een zomer met veel zon zou deze al lang verslonden geweest zijn.

Typisch zalmroze van kleur. Bijzondere en complexe neus gaande van framboos over specerijen tot citroenschil en pompelmoes.

In de mond domineert in eerste instantie de citrus en pompelmoes, die een beetje droogtrekt. Dat gaat geweldig samen met de citrustoets in het gerecht. Tegelijk is de wijn in de afdronk ook sappig en rond met een subtiel zoet tintje, dat in balans is met de pittigheid van het gerecht.

Interessante en intellectuele combinatie van wijn en gerecht. Zonder jullie tips had ik hier nooit een rosé bij geschonken. Waarvoor dank!
(19-09-2021 08:35 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Niet meer bij de wijnhandelaar geraakt, gelukkig lag in de kelder nog een geweldige rosé: de Domaine de la Tour du Bon Bandol 2020. In een zomer met veel zon zou deze al lang verslonden geweest zijn.

Typisch zalmroze van kleur. Bijzondere en complexe neus gaande van framboos over specerijen tot citroenschil en pompelmoes.

In de mond domineert in eerste instantie de citrus en pompelmoes, die een beetje droogtrekt. Dat gaat geweldig samen met de citrustoets in het gerecht. Tegelijk is de wijn in de afdronk ook sappig en rond met een subtiel zoet tintje, dat in balans is met de pittigheid van het gerecht.

Interessante en intellectuele combinatie van wijn en gerecht. Zonder jullie tips had ik hier nooit een rosé bij geschonken. Waarvoor dank!

Interessant, merci! Ik zou er zelf niet op gekomen zijn, maar ik hou het in het achterhoofd. Er komt ongetwijfeld nog wel eens een gelegenheid om dit te proberen.
Aan de zee wonen heeft zo zijn voordelen. Vandaag verse coquilles in schelp te verkrijgen @ Nieuwpoort.
Dit in combi met een druilige zondag, koers op den tv en niet veel zin om te koken...

homemade carpaccio van coquilles met champagne Petitjean 'Coeur de chardonnay' (tip van een forummember, thank you)
Heb even een vraagje ivm dessertwijn.

Heb daar totaal geen ervaring in en is ook de eerste keer dat ik dit ga proberen.

Vanavond eten we als dessert tiramisu.
Mijn voorstel is om daar een sauterne bij te drinken.

Zou daar een La Tour Blanche 2007 bij passen?

Ik realiseer mij nu net dat in tiramisu al Amaretto verwerkt zit, daarom mijn vraag.

Amaretto vs La Tour Blanche?
(31-12-2021 01:09 PM)150pk schreef: [ -> ]Heb even een vraagje ivm dessertwijn.

Heb daar totaal geen ervaring in en is ook de eerste keer dat ik dit ga proberen.

Vanavond eten we als dessert tiramisu.
Mijn voorstel is om daar een sauterne bij te drinken.

Zou daar een La Tour Blanche 2007 bij passen?

Ik realiseer mij nu net dat in tiramisu al Amaretto verwerkt zit, daarom mijn vraag.

Amaretto vs La Tour Blanche?

Persoonlijk zou ik eerder voor een Vin Doux naturel gaan, genre Banyuls.
of een vin santo
owke dus mijn La Tour Blanche is geen goed idee.

Thanks
(31-12-2021 02:05 PM)150pk schreef: [ -> ]owke dus mijn La Tour Blanche is geen goed idee.

Thanks

Waarom geen Italian Coffee? (Koffie met amaretto en slagroom)
(31-12-2021 02:32 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(31-12-2021 02:05 PM)150pk schreef: [ -> ]owke dus mijn La Tour Blanche is geen goed idee.

Thanks

Waarom geen Italian Coffee? (Koffie met amaretto en slagroom)

Wil de gastvrouw niet verder belasten met extra werk.

Daarom zorg ik voor de dranken.
(31-12-2021 04:04 PM)150pk schreef: [ -> ]
(31-12-2021 02:32 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(31-12-2021 02:05 PM)150pk schreef: [ -> ]owke dus mijn La Tour Blanche is geen goed idee.

Thanks

Waarom geen Italian Coffee? (Koffie met amaretto en slagroom)

Wil de gastvrouw niet verder belasten met extra werk.

Daarom zorg ik voor de dranken.

Tiramisu is voor mij één van die gerechten die echt wel moeilijk zijn met wijn, zo zijn er nog wel. Mss een mooie gerijpte champagne met wat amandeltoetsen. Bubbels zullen ook mooi contrasteren. Anders gewoon amaretto meepakken. Always a winner Smile
(31-12-2021 06:05 PM)BartS schreef: [ -> ]
(31-12-2021 04:04 PM)150pk schreef: [ -> ]
(31-12-2021 02:32 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(31-12-2021 02:05 PM)150pk schreef: [ -> ]owke dus mijn La Tour Blanche is geen goed idee.

Thanks

Waarom geen Italian Coffee? (Koffie met amaretto en slagroom)

Wil de gastvrouw niet verder belasten met extra werk.

Daarom zorg ik voor de dranken.

Tiramisu is voor mij één van die gerechten die echt wel moeilijk zijn met wijn, zo zijn er nog wel. Mss een mooie gerijpte champagne met wat amandeltoetsen. Bubbels zullen ook mooi contrasteren. Anders gewoon amaretto meepakken. Always a winner Smile

Demi-sec Champagne dan toch, anders gaat dat niet goe komen met al dat zoet.
Elzasavond hier:Quiche Lorraine met Pinot Blanc van Dopff en daarna choucroute garni met Riesling van Kuenz Bas.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Koppelingen