wijnliefhebbers

Volledige versie: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Bedoel je met roomsaus ?
@ Kris : kleine aspergetaartjes, zalmrolletjes met kruidenkaas.
Bedankt trouwens voor de suggesties. Ik ga dus voor de Silvaner gaan en laat nog weten hoe het bevallen is.
Recentelijk 2x gegeten op restaurant, 1x met Pinot Blanc, en 1x met een Muscat van Rolly Gassman uit 2002. Tweede combinatie had mijn voorkeur, al kan ik me voorstellen dat niet iedereen graag Muscat drinkt.
(31-05-2011 09:24 AM)33S schreef: [ -> ]Recentelijk 2x gegeten op restaurant, 1x met Pinot Blanc, en 1x met een Muscat van Rolly Gassman uit 2002. Tweede combinatie had mijn voorkeur, al kan ik me voorstellen dat niet iedereen graag Muscat drinkt.

Om het met Abba te zeggen: "I do , i do , ido !" applaus
Tips voor wijnen (of iets anders) bij deze menu?
(die ik morgen ga verorberen)


Sprankelend aperitief met likeur van bosbessen en degustatie hapje.

Gerookte eend, terrine van eendenlever, carpaccio van eend, rode biet
kruidenslaatje met noten, kweepeer .

Knolseldersoepje met gorgonzola en bieslookroom.

Gebraden filet van fazant in salieboter, witloof, gekaramiliseerde
jona-gold, gevogeltejus met Bruine Ename.

Sorbet of jenever.

Tournedos van hertekalf met poivrade saus, veenbessen, paddenstoelen, confit van rode kool, torentje van aardappel, groene kool en spek.

Doyenne peer gepocheerd
Chocoladetaartje en speculoosijs.

Koffie met versnaperingen.
yo bert,
eend met pinot noir of spatburgunder
Chocoladetaartje met (medium)zoete madeira
(05-11-2011 10:38 PM)Kris schreef: [ -> ]yo bert,
eend met pinot noir of spatburgunder
Chocoladetaartje met (medium)zoete madeira

Hmmm, heb zowaar geen énkele Pinot Noir liggen...
Die Madeira (heb een oude liggen) lijkt me idd wel wat bij dessert...
thank you, Kris!
De PeterG uitgenodigd thuis?
Eend : Riesling of PN
Soep : kan je bij Riesling blijven of ne beaujolais opendoen
Fazant : hier kan je verder met de PN, wel nen elegante pakken
Sorbet : ne frisse petnat
Hert : stevig PN
Chocolade : Maury of ne goeie Madeiro zoals Kris zegt.
Koffie : koffielikeur van Costa Rica!
Daarna : enkele Moinette's
(05-11-2011 11:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]De PeterG uitgenodigd thuis?

Nee, want dan moet ik mijn voordeur verbreden,
want zijnen nek kan nie binnen...
(05-11-2011 11:42 PM)Venne schreef: [ -> ]Eend : Riesling of PN
Soep : kan je bij Riesling blijven of ne beaujolais opendoen
Fazant : hier kan je verder met de PN, wel nen elegante pakken
Sorbet : ne frisse petnat
Hert : stevig PN
Chocolade : Maury of ne goeie Madeiro zoals Kris zegt.
Koffie : koffielikeur van Costa Rica!
Daarna : enkele Moinette's

Tegen dan ben ik canard... (zonder PN)
Was op restaurant (Mechelse Koekoek, in Zwalm)

Aangezien ik geen PN liggen heb, koos ik voor een flesje Fombrauge 2002,
en bij dessert inderdaad een (excellente) Madeira die ik ook liggen had.

Ipv van Moinette na het eten,
heb ik het 'gehouden' bij een Rochefort 8, een Rochefort 10 en een St-Bernardus 12...
Heerlijke bierkeuze!
Over de wijn:
Was er dus kurkrecht?
En hoe deed die Fombrauge het bij de gerechten?
Ik ga morgen volgende menu eten:
* Zeebaars/scheermes/rettich (zwarte rammenas)/yuzu (soort citrusvrucht die het midden houdt tussen citroen & sinaasappel)
* Ossenstaart/asperge "pertuis"/hoeve-ei/peterselie
* Melklam/snijboon/venkel/lamsoor

Is op restaurant maar zou graag zelf de wijn kiezen en dus niet voor aangepaste wijnen gaan.

Ik vind het zelf nogal moeilijk omdat ze enkel de ingrediënten op de menu zetten, weet dus ook niks van eventuele sauzen...

Voor welke type van wijnen zouden jullie gaan?
Voor het eerste voorgerecht zou ik voor een frisse witte wijn type sauvignon blanc durven gaan.

Marc

(29-03-2012 09:37 AM)nco schreef: [ -> ]Ik ga morgen volgende menu eten:
* Zeebaars/scheermes/rettich (zwarte rammenas)/yuzu (soort citrusvrucht die het midden houdt tussen citroen & sinaasappel)
* Ossenstaart/asperge "pertuis"/hoeve-ei/peterselie
* Melklam/snijboon/venkel/lamsoor

Voor welke type van wijnen zouden jullie gaan?

Bij de zeebaars, ervan uitgaande dat de yuzu een zuurtje in het gerecht brengt: een iets zwoelere witte wijn, type zuid-franse Viognier. Eventueel iets uit de Alsace.
Ossenstaart/asperge is een moeilijke combinatie. Geen idee welke smaakimpressies je mag verwachten. Pinot Blanc / Pinot Gris?
Melklam: zal met de venkel redelijk smaakbom zijn. Een mooie Merlot of een Margaux.
Gisteren hadden we zeebaars met een wijn uit Campanië, kan me de naam van de druif niet herinneren maar paste perfect. Wat gedistingeerde vettigheid met frisse zuren.
Bij de ossenstaart zou ik zoals Marc ook wel durven kiezen voor een mollige witte genre pinot gris of een Grenache blanc uit de Zuidelijke Rhone of Roussillon.
Melklam met venkel, een wijn stijl Magrez lijkt me ideaal, wat fluweelzachte houtlagering kan geen kwaad vermoed ik...
Let us know, altijd interessant.
Jo, Marc & Carl: thank you

Via een andere bron de volgende suggesties gekregen:
* Zeebaars: iets met veel zuren en toch genoeg body, moeilijke combo omdat de yuzu snel gaat domineren (ev een gerijpte Gruneer Veltliner, de mineraligheid gaat ook goed met de scheermessen)
*Ossestaart/asperges: heel zachte witte wijn zonder uitgesproken zuren (eg rhone wit)
*melklam: elegant rood (noordelijke rhone, bourgogne, piemonte, dao)

Ik laat jullie zeker iets weten wat het geworden is!
(30-03-2012 08:56 AM)nco schreef: [ -> ]*melklam: elegant rood (noordelijke rhone, bourgogne, piemonte, dao)

Ik laat jullie zeker iets weten wat het geworden is!

In DE streek van het melklam ofte "corderito" (Castilla y Leon en Segovia, Spanje) wordt daar traditioneel een goede Ribera del Duero bij gedronken.
(30-03-2012 08:56 AM)nco schreef: [ -> ]*melklam: elegant rood (noordelijke rhone, bourgogne, piemonte, dao)

Bourgogne zou ik hier toch niet mee servereren, goeie bordeaux, bandol, rhone, ribera, zelfs rioja. Lam en ook melklam mag best wat stevigs hebben.
Lams en bonen met bordeaux voor mij !
Allen - nogmaals dikke merci voor de tips. Het is uiteindelijk dit geworden:
Bij de zeebaars: Pazo Seniorans, 2008, DO Rias Baixas (100% albarino). Te koop bij La Buena Vida. Mooie match, wijn kwam na een tijdje ook mooi open (helaas was toen het gerecht al op :-))
Bij de ossestaart: Elblanc XXV, 2005, Albet i Noya, DO Penedes/Catalunya (60% Viognier,20% Vidal, 20% Marina Rion). Te koop bij La Buena Vida. Topwijn, zowel met als zonder het gerecht! Zeer, zeer lekker! Dronk van dit huis eerder de Cava Brut Reserva. Ook zeer mooi!
Bij het lams: Barbaresco “Brich Ronchi”, Rocca Albino, 2003. Te koop bij Christiaens ("Wine Divine"). Achteraf leerde ik dat dit een minder jaar was, ter plekke vond ik dit toch ook weer er knal op! Ook een pluim trouwens voor het restaurant; voor ik het zelf kon vragen stelden ze zelf voor om hem te karaferen om hem te doen openkomen. Daarnaast vervingen ze ook onze glazen door de grootste die ze in huis hadden om de wijn toch maar genoeg zuurstof te geven. Mission Accomplished wat mij betreft!

We aten bij Magis in Tongeren. Zeer leuke gastronomische gerechten, leuke & gezellige sfeer, bediening correct en toch ongedwongen (en wine-minded). Toppertje wat mij betreft!
Beste Nico,

Dank om onze tips straal te negeren! Big Grin

(neenee, thank you voor de feedback! Wink )
(05-04-2012 02:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]Beste Nico,

Dank om onze tips straal te negeren! Big Grin

(neenee, thank you voor de feedback! Wink )

Big Grin

Niet volledig eh! Voor de eerste gang een wijn gekozen met genoeg zuren en door zijn leeftijd ook meer body & lichte mineraliteit. Voor de tweede gang ben ik toch ook gegaan voor een vollere witte met minder geprononceerde zuren. Lang getwijfeld tussen een pinot gris en de uiteindelijke keuze, maar ik was zo nieuwsgierig geworden in de Elblanc... Gaat meestal zo met mij: als ik moeten kiezen tussen iets wat ik al ken en nog niet ken (Spaanse Viognier, iemand?) ga ik meestal voor het onbekende...Wat er voor zorgt dat ik zowat alle richtingen uit ga (zowel qua streek als druiven) en dus vanalles een beetje ken ... en dus eigenlijk ook totaal niets Confused
(06-04-2012 01:44 PM)nco schreef: [ -> ]Wat er voor zorgt dat ik zowat alle richtingen uit ga (zowel qua streek als druiven) en dus vanalles een beetje ken ... en dus eigenlijk ook totaal niets Confused

Dat geldt voor ons allemaal vrees ik Wink

"When you know nothing, you fear nothing" (Manuel)
Communie voor de boeg,
Iemand een ideetje om een gerookte visschotel tot een hoger niveau te verheven?
Merciekes
Wijn mag een zeker gerookt kantje hebben alsook wat vettigheid daar het voornamelijk vette vissen zijn die gerookt worden. Of je moet het tegenovergestelde gaan spelen en heel fris gaan. Aan jou de keuze.
Ik persoonlijk zou voor het tegenovergestelde gaan, maar da's puur persoonlijk. Zuren en vet, ...like it !

Marc

(06-04-2012 07:15 PM)jr02 schreef: [ -> ]Communie voor de boeg,
Iemand een ideetje om een gerookte visschotel tot een hoger niveau te verheven?
Merciekes
Riesling !
Trocken, van 2011 of liever 2009. Liever niet 2010: teveel zuurtjes. Check bij http://www.vinikusenlazarus.be . Of hier... http://vriendenvanderiesling.wordpress.com/ Sleepy
Chateau Simone!
Merci voor de tips!!!

(07-04-2012 12:54 AM)vinejo schreef: [ -> ]Chateau Simone!

@ vinejo; Simone zie ik ieder jaar staan in catalogus van Monard, ergens dichter te koop om eens een fleske voor te proeven?
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Koppelingen