wijnliefhebbers

Volledige versie: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
1. Pinot Gris - Altesse
2. Bourgogne-chardo
3. N-Rhône, Mondeuse of frisse Z-Rhône

Rood en wit door elkaar vind ik niet erg. Ik drink zelfs graag een glas bubbels na de maaltijd. Cool
NCO,is precies de menu van Hof ter hulst.
Heb hier al enkele keren aangepaste wijnen genomen en dat was niet verkeerd.
Is nu wel een tijdje geleden.
(28-03-2014 02:30 PM)Kris schreef: [ -> ]1. Pinot Gris - Altesse
2. Bourgogne-chardo
3. N-Rhône, Mondeuse of frisse Z-Rhône

Rood en wit door elkaar vind ik niet erg. Ik drink zelfs graag een glas bubbels na de maaltijd. Cool

Interesting, 2 en 3 was ik ook al van plan (3 eventueel ook iets fris Portugees rood, of zelfs niet te zware Tempranillo)
(28-03-2014 02:58 PM)Jef schreef: [ -> ]NCO,is precies de menu van Hof ter hulst.
Heb hier al enkele keren aangepaste wijnen genomen en dat was niet verkeerd.
Is nu wel een tijdje geleden.

Inderdaad :-). Lekker gegeten ook ?

Aangepaste wijnen is dus evt ook nog een optie... alhoewel de wijnkaart doorbladeren en zoeken is al plezant op zich
ik sluit me aan bij Vinogan, een mooie chardonnay lijkt me stevig genoeg om zowel bij het eerste en tweede gerecht te drinken.
Uw barbera d'alba zie ik wel passen bij het duifje. Gisteren die van Elvio Cogno geproefd, zeer mooi!
(28-03-2014 11:59 AM)nco schreef: [ -> ]Vraagje: wat zouden jullie schenken bij Ravioli van kwartel met gekonfijte kwartelboutjes? Een beetje opzoekwerk gedaan en de meeste suggesties gaan naar fruitig/kruidig rood genre barbera d'alba, beaujolais cru, grenache, sangiovese...

Probleem is dat voor de volgende gang (Zeebaars met in boter gestoofde jonge bloemkool, Serrano ham, hopscheutjes en gepocheerd ei) wit beter past, volgens mij toch...

Niet raar om eerst rood te drinken en dan weer wit?

3de gang is ook weer rood (Duifje uit "Racan" met een puree van jonge erwtjes, lente groentjes en jus geparfumeerd met rozemarijn).

Soit, suggesties voor de 3 gangen zijn welkom :-)

Voor bij het kwartelgerecht --> ik heb ooit bij een gelijkaardig gerecht een witte Toscaanse vermentino gedronken met een lichte rokerige toets Slurp
Bij de zeebaars een wijn uit Galicië op basis van de albarinodruif.
Bij de duif zou ik voor een Vacqueyras of een Gigondas gaan.

Laat het u smaken
Ja,steeds lekker gegeten.Typisch Franse keuken.
Wijnkaart mooi,maar niet zo uitgebreid.
Je mag ze gerust vragen om je erin te verdiepen.
Ook al eens de aangepaste wijnen genomen bij Hof ter Hulst, en was ook content. Is wel al een paar jaar geleden.
thank you voor de tips.

Het is uiteindelijk geworden:

* bij de ravioli: Alois Lageder Pinot Grigio - matchte zeer mooi met de ravioli, het kwartelboutje en het zeer fijne, paddestoel geparfurmeerde schuimsausje. Zeer lekker en fijn gerechtje ook. Rood had bij dit gerechtje niet gewerkt (of het moest een zeer frisse, elegante rode zijn), ook al omdat het kwartelboutje niet domineerde.

* bij de zeebaars: Pouily Fuissé Eric Forest "Les Crays" 2010 - wederom zeer goed match. Lekkere wijn, en het gerecht was helemaal top. Zeer goede zeebaars, gecomplementeerd met de serrano ham, het gepocheerd eitje, de hopscheutjes, zeer smaakvol!

* bij de duif: Cote Rotie Bernard Burgaud 2007 (wijn werd gekarafeerd zonder dat we het moesten vragen, zeer leuk!), top wijn (mooi elegant) , top gerechtje, en het matchte weer zeer mooi.

* bij het nagerecht (pannekoek met ananas en banaan) dronken we een Moscato d'Asti " Vignaioli di S. Stefano" van Ceretto (zelf voorgesteld door de sommelier). De wijn was zeer verfrissend, het nagerechtje was minder (tikkeltje te gewoon).

Gelukkig koos ik voor de kaasplank (keuze uit 10 a 15 verschillende soorten kaas), zeer lekkere kazen en ik kreeg hierbij een Madeiro van Barbeito van 5jaar oud van de Boal druif (suggestie van de sommelier). Deze was een tikkeltje te zoet naar mijn zin (sercial zou een betere match geweest zijn).

Conclusie: zeer lekker gegeten en gedronken, zeer gezellig restaurant, aangename sfeer, aanrader wat mij betreft!
(31-03-2014 10:48 AM)nco schreef: [ -> ]* bij de ravioli: Alois Lageder Pinot Grigio - matchte zeer mooi met de ravioli, het kwartelboutje en het zeer fijne, paddestoel geparfurmeerde schuimsausje. Zeer lekker en fijn gerechtje ook. Rood had bij dit gerechtje niet gewerkt (of het moest een zeer frisse, elegante rode zijn), ook al omdat het kwartelboutje niet domineerde.

* bij de zeebaars: Pouily Fuissé Eric Forest "Les Crays" 2010 - wederom zeer goed match. Lekkere wijn, en het gerecht was helemaal top. Zeer goede zeebaars, gecomplementeerd met de serrano ham, het gepocheerd eitje, de hopscheutjes, zeer smaakvol!

* bij de duif: Cote Rotie Bernard Burgaud 2007 (wijn werd gekarafeerd zonder dat we het moesten vragen, zeer leuk!), top wijn (mooi elegant) , top gerechtje, en het matchte weer zeer mooi.

* bij het nagerecht (pannekoek met ananas en banaan) dronken we een Moscato d'Asti " Vignaioli di S. Stefano" van Ceretto (zelf voorgesteld door de sommelier). De wijn was zeer verfrissend, het nagerechtje was minder (tikkeltje te gewoon).

Gelukkig koos ik voor de kaasplank (keuze uit 10 a 15 verschillende soorten kaas), zeer lekkere kazen en ik kreeg hierbij een Madeiro van Barbeito van 5jaar oud van de Boal druif (suggestie van de sommelier). Deze was een tikkeltje te zoet naar mijn zin (sercial zou een betere match geweest zijn).

Conclusie: zeer lekker gegeten en gedronken, zeer gezellig restaurant, aangename sfeer, aanrader wat mijn betreft!

thank you voor de feedback, Nico, altijd interessant!
Heb in een tweedehandswinkel een boek gevonden over wijn-gerecht combinatie : "De juiste wijn bij het juiste gerecht" van Linda Johnson-Bell. Om kort te zijn : ontgoochelend. Op p98 begint ze eindelijk over de combinatie wijn-gerecht te spreken, om eigenlijk gewoon een lijst te maken van welke wijn past bij welk gerecht. Nauwelijks uitleg over hoe bepaalde smaken bij elkaar passen, etc. Blij dat dit me maar 2 euro gekost heeft...
(21-04-2014 08:12 PM)Olivier schreef: [ -> ]Heb in een tweedehandswinkel een boek gevonden over wijn-gerecht combinatie : "De juiste wijn bij het juiste gerecht" van Linda Johnson-Bell. Om kort te zijn : ontgoochelend. Op p98 begint ze eindelijk over de combinatie wijn-gerecht te spreken, om eigenlijk gewoon een lijst te maken van welke wijn past bij welk gerecht. Nauwelijks uitleg over hoe bepaalde smaken bij elkaar passen, etc. Blij dat dit me maar 2 euro gekost heeft...

Let me guess... De Sleghte? De Kaft...?
Nu ik hier toch ben: dit weekend mijn eerste ervaring (buiten proeverijen weliswaar) met Arneis gehad.

Er stonden groene asperges op het menu en daar een wijn bij vinden is niet bepaald een 'eitje', dus werd het een gokje met de Roero Arneis "Cecu d`la Bionda" 2012 van Monchiero Carbone. Een geslaagde match, maar de wijn paste (eerder onverwacht) nog beter bij de Pata Negra filet die op hetzelfde bord lag.

De wijn had voldoende body, genoeg vettigheid en veel zuren. Eerder wit fruit, kruidig en met een heerlijk verfrissend (anijs)bittertje in de afdronk. Helemaal m'n ding.
(21-04-2014 08:12 PM)Olivier schreef: [ -> ]Heb in een tweedehandswinkel een boek gevonden over wijn-gerecht combinatie : "De juiste wijn bij het juiste gerecht" van Linda Johnson-Bell. Om kort te zijn : ontgoochelend. Op p98 begint ze eindelijk over de combinatie wijn-gerecht te spreken, om eigenlijk gewoon een lijst te maken van welke wijn past bij welk gerecht. Nauwelijks uitleg over hoe bepaalde smaken bij elkaar passen, etc. Blij dat dit me maar 2 euro gekost heeft...

Een goed boek (naar het schijnt, ik heb het nog niet gelezen) zou --> http://www.bol.com/nl/p/het-proefboek/1001004011552280/ zijn.
Het is van de hand van Peter Klosse van restaurant de echoput in Nederland.
Wel iets duurder dan 2€
(22-04-2014 09:47 AM)33S schreef: [ -> ]Nu ik hier toch ben: dit weekend mijn eerste ervaring (buiten proeverijen weliswaar) met Arneis gehad.

Er stonden groene asperges op het menu en daar een wijn bij vinden is niet bepaald een 'eitje', dus werd het een gokje met de Roero Arneis "Cecu d`la Bionda" 2012 van Monchiero Carbone. Een geslaagde match, maar de wijn paste (eerder onverwacht) nog beter bij de Pata Negra filet die op hetzelfde bord lag.

De wijn had voldoende body, genoeg vettigheid en veel zuren. Eerder wit fruit, kruidig en met een heerlijk verfrissend (anijs)bittertje in de afdronk. Helemaal m'n ding.

Interessant! Denk idd dat arneis eerder een wijn is om te combineren met een gerecht. Op zich vind ik m soms wat eentonig (althans de keren dat ik er één dronk, heb mss nog niet de juiste in het glas gehad)
Idd goed restaurant! Toen al vrij klassiek en blijkbaar nu nog?
Al veel te lang geleden dat ik er nog eens geweest ben....
(24-04-2014 11:32 PM)Venne schreef: [ -> ]Idd goed restaurant! Toen al vrij klassiek en blijkbaar nu nog?
Al veel te lang geleden dat ik er nog eens geweest ben....

Venne, ik volg hier niet goed.
Over welk restaurant gaat het hier eigenlijk?

Ik ben namelijk een zeer fervente amateur van goede Pata Negra (de zeer oude; donker rood) of beter de Jamón ibérico maar hier in ons Belgikske is het grootst gedeelte dat op de markt komt van mindere kwaliteit eenmaal de betere in Spanje gegeten.
Ik vermoed dat het over Hof ter Hulst in Hulshout gaat?
Zalm is altijd wel een moeilijke match met wijn. Maar gisterenavond vonden we de perfect match: de anjou chenin van Domaine FL paste werkelijk pérfect![/align]
Vandaag staan er hier mossels op de menu .
De helft wordt klaargemaakt natuur en de andere in witte wijn ...

Nu men vraag welke wijn drink je daar dan best bij ?
Ook gezien het feit ik er zowel natuur ga eten als in de wijn Tongue
(21-07-2014 09:46 AM)gertjeuh schreef: [ -> ]Vandaag staan er hier mossels op de menu .
De helft wordt klaargemaakt natuur en de andere in witte wijn ...

Nu men vraag welke wijn drink je daar dan best bij ?
Ook gezien het feit ik er zowel natuur ga eten als in de wijn Tongue

Lichte, witte wijn met mooie zuren en zonder houtlagering. Stijl muscadet, sylvaner, alligoté, pinot blanc,... Maar t allerbeste bij mossels is eigenlijk... een lekker pintje...!
(21-07-2014 10:14 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(21-07-2014 09:46 AM)gertjeuh schreef: [ -> ]Vandaag staan er hier mossels op de menu .
De helft wordt klaargemaakt natuur en de andere in witte wijn ...

Nu men vraag welke wijn drink je daar dan best bij ?
Ook gezien het feit ik er zowel natuur ga eten als in de wijn Tongue

Lichte, witte wijn met mooie zuren en zonder houtlagering. Stijl muscadet, sylvaner, alligoté, pinot blanc,... Maar t allerbeste bij mossels is eigenlijk... een lekker pintje...!

thank you !
@don, zie nu pas je restovraag. Het ging idd over hof ter Hulst.
Een relatie werkt bij zo een pata negra / jamón fabrikant. Kaal Es' vragen waar in België de beste te vinden is.
dat wil ik ook wel weten Slurp
(21-07-2014 10:39 AM)Venne schreef: [ -> ]@don, zie nu pas je restovraag. Het ging idd over hof ter Hulst.
Een relatie werkt bij zo een pata negra / jamón fabrikant. Kaal Es' vragen waar in België de beste te vinden is.

Ik zie er naar uit Venne. De kwaliteit die je in supermarkten kan krijgen is over het algemeen van middelmatige kwaliteit. Een beetje uitzondering maakt de CORA met hun versie van het merk "Labeyrie"
Maar deze haalt bijlange niet de kwaliteit die ik in Spanje al heb kunnen smaken.
Voor een goede kwaliteit moet je toch op 15 Euro/100 gram en meer rekenen.
De naam Pata Negra mag eigenlijk niet meer gebruikt worden.De juiste benaming is nu "Jamon Iberico". Er bestaan een drietal klassen in functie van ouderdom; omvang van de voeding met eikels........
(25-04-2014 12:03 AM)don quichotte schreef: [ -> ][quote='Venne' pid='46724' dateline='1398375150']


Ik ben namelijk een zeer fervente amateur van goede Pata Negra (de zeer oude; donker rood) of beter de Jamón ibérico maar hier in ons Belgikske is het grootst gedeelte dat op de markt komt van mindere kwaliteit eenmaal de betere in Spanje gegeten.
Don dit is blijkbaar een Belgische site ( leverancier uit Liedekerke) waar je online Iberico ham kan bestellen.
Wel geen ervaring mee.
--> http://www.gastroiberico.com/artisanale-...a-ham.html
Ik weet wel dat je in Wetteren terecht kan bij Guy Troch Import voor de betere hammen ( niet versneden ) --> http://www.gtiproducts.be/

Marc

Het "Spaans winkeltje" in Antwerpen, al jaren een begrip.
Ook al jaren dat ik er niet meer ben geweest.
Volgens hun website hebben ze nog steeds vers afgesneden jamòn...
http://elvalenciano.be/
@ Marc & shiraz ,

Bedankt voor de info.
Ik koop er af en toe in de ISPC ... maar reteduur. Don als je grote fan bent van de Iberico moet je zeker eens de Mangalica uit Hongarije proberen. Allé tegenwoordig ook uit andere landen waaronder Oostenrijk. Er zijn zelfs een paar grote producenten uit Spanje die de Mangalica varkens in Hongarije kweken en daarna de hammen in Spanje laten drogen. Voor mij nog iets lekkerder en met fijner vet dan de Iberico ... krijg er al zin in.
Ik heb chance dat mijn Spaanse collega's af en toe een bestellingske willen meebrengen, iets goedkoper buiten de ecologische voetafdruk Tongue
Licht gerookte rundercarpaccio van Holstein dry aged... Wat hier best bij schenken? Barbera, Chianti...?
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Koppelingen