wijnliefhebbers

Volledige versie: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Roggevleugel met kappertjes in citroen-olijfolie

Mijn keuze is gevallen op: J.A. Ferret Pouilly-Fuissé 2017
De citrustoetsjes zullen het naar alle waarschijnlijkheid goed doen met het roggevleugeltje.
(13-11-2022 01:06 PM)jr02 schreef: [ -> ]Roggevleugel met kappertjes in citroen-olijfolie

Mijn keuze is gevallen op: J.A. Ferret Pouilly-Fuissé 2017
De citrustoetsjes zullen het naar alle waarschijnlijkheid goed doen met het roggevleugeltje.

Dat denk ik ook. Gisteren hier een pastagerechtje met champignons, kastanjes, balsamico en wat gekonfijte citroensnippers. Ik wou er een pinot noir bijzetten. Maar die gekonfijte citroen, ook al was het maar een accent, schreeuwde gewoon om een witte wijn!
(13-11-2022 06:40 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(13-11-2022 01:06 PM)jr02 schreef: [ -> ]Roggevleugel met kappertjes in citroen-olijfolie

Mijn keuze is gevallen op: J.A. Ferret Pouilly-Fuissé 2017
De citrustoetsjes zullen het naar alle waarschijnlijkheid goed doen met het roggevleugeltje.

Dat denk ik ook. Gisteren hier een pastagerechtje met champignons, kastanjes, balsamico en wat gekonfijte citroensnippers. Ik wou er een pinot noir bijzetten. Maar die gekonfijte citroen, ook al was het maar een accent, schreeuwde gewoon om een witte wijn!

En dan ook een witte Bourgogne denk ik, lijkt me heerlijk met champignons, kastanjes en gekonfijte citroensnippers!
(11-11-2022 11:36 AM)Jef schreef: [ -> ]Deze avond de schoonbroers op bezoek.
Foie gras
Lamsstoofpotje
Welke wijn past hier bij volgens jullie?

Wat is het geworden Jef? Lekkere Rhone?
(14-11-2022 05:22 PM)Sur la Table schreef: [ -> ]
(13-11-2022 06:40 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(13-11-2022 01:06 PM)jr02 schreef: [ -> ]Roggevleugel met kappertjes in citroen-olijfolie

Mijn keuze is gevallen op: J.A. Ferret Pouilly-Fuissé 2017
De citrustoetsjes zullen het naar alle waarschijnlijkheid goed doen met het roggevleugeltje.

Dat denk ik ook. Gisteren hier een pastagerechtje met champignons, kastanjes, balsamico en wat gekonfijte citroensnippers. Ik wou er een pinot noir bijzetten. Maar die gekonfijte citroen, ook al was het maar een accent, schreeuwde gewoon om een witte wijn!

En dan ook een witte Bourgogne denk ik, lijkt me heerlijk met champignons, kastanjes en gekonfijte citroensnippers!
(11-11-2022 11:36 AM)Jef schreef: [ -> ]Deze avond de schoonbroers op bezoek.
Foie gras
Lamsstoofpotje
Welke wijn past hier bij volgens jullie?

Wat is het geworden Jef? Lekkere Rhone?

Wel, het was een Saint-Véran, en dat ging inderdaad wonderwel Smile
Sam,
bij de foie gras Riesling VT Guy Wach 2017.
Bij het lams Cornas Alain Voge magnum 2009
Suggesties?
[attachment=6367]
Een Crotte-Michotte?
(04-12-2022 01:28 PM)Olivier schreef: [ -> ]Een Crotte-Michotte?

Smile

Of Chateau Mansenoble le Nez...
(04-12-2022 06:40 PM)dakur schreef: [ -> ]
(04-12-2022 01:28 PM)Olivier schreef: [ -> ]Een Crotte-Michotte?

Smile

Of Chateau Mansenoble le Nez...

Big Grin
Daar moete rotte schild bij drinken.
Bezoek vanavond!
Aangezien de gasten vegan zijn hebben we een vegan gerechtje voorzien.
De groenste risotto, met romanesco, prei, en een pesto van erwtjes, basilicum en pijnboompitjes.
De wijn, die hoogstwaarschijnlijk niet vegan zal zijn moet ik nog naar op zoek Confused
Heel mss dat ik er in rood een licht gekoelde Couly-Dutheil Clos de l'Olive 2015 bij zet...
(25-02-2023 08:47 AM)Biff schreef: [ -> ]Bezoek vanavond!
Aangezien de gasten vegan zijn hebben we een vegan gerechtje voorzien.
De groenste risotto, met romanesco, prei, en een pesto van erwtjes, basilicum en pijnboompitjes.
De wijn, die hoogstwaarschijnlijk niet vegan zal zijn moet ik nog naar op zoek Confused
Heel mss dat ik er in rood een licht gekoelde Couly-Dutheil Clos de l'Olive 2015 bij zet...

Pijnboompitten zijn dodelijk voor elke wijn…

Dit gezegd zijnde, zou er een iets lichtere wijn bij schenken.
(25-02-2023 10:04 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(25-02-2023 08:47 AM)Biff schreef: [ -> ]Bezoek vanavond!
Aangezien de gasten vegan zijn hebben we een vegan gerechtje voorzien.
De groenste risotto, met romanesco, prei, en een pesto van erwtjes, basilicum en pijnboompitjes.
De wijn, die hoogstwaarschijnlijk niet vegan zal zijn moet ik nog naar op zoek Confused
Heel mss dat ik er in rood een licht gekoelde Couly-Dutheil Clos de l'Olive 2015 bij zet...

Pijnboompitten zijn dodelijk voor elke wijn…

Dit gezegd zijnde, zou er een iets lichtere wijn bij schenken.
Aha, dan laten we die pijnboompitten er gewoon uit Big Grin
Lichter heb ik eigenlijk niet liggen....
Geen probleem, we gaan straks nog es langs de wijnboer.
Dank voor de tip @Jo!
(25-02-2023 10:19 AM)Biff schreef: [ -> ]
(25-02-2023 10:04 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(25-02-2023 08:47 AM)Biff schreef: [ -> ]Bezoek vanavond!
Aangezien de gasten vegan zijn hebben we een vegan gerechtje voorzien.
De groenste risotto, met romanesco, prei, en een pesto van erwtjes, basilicum en pijnboompitjes.
De wijn, die hoogstwaarschijnlijk niet vegan zal zijn moet ik nog naar op zoek Confused
Heel mss dat ik er in rood een licht gekoelde Couly-Dutheil Clos de l'Olive 2015 bij zet...

Pijnboompitten zijn dodelijk voor elke wijn…

Dit gezegd zijnde, zou er een iets lichtere wijn bij schenken.
Aha, dan laten we die pijnboompitten er gewoon uit Big Grin
Lichter heb ik eigenlijk niet liggen....
Geen probleem, we gaan straks nog es langs de wijnboer.
Dank voor de tip @Jo!

Geniet ervan, we horen het wel wat het werd.. ;-)
(25-02-2023 10:19 AM)Biff schreef: [ -> ]
(25-02-2023 10:04 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(25-02-2023 08:47 AM)Biff schreef: [ -> ]Bezoek vanavond!
Aangezien de gasten vegan zijn hebben we een vegan gerechtje voorzien.
De groenste risotto, met romanesco, prei, en een pesto van erwtjes, basilicum en pijnboompitjes.
De wijn, die hoogstwaarschijnlijk niet vegan zal zijn moet ik nog naar op zoek Confused
Heel mss dat ik er in rood een licht gekoelde Couly-Dutheil Clos de l'Olive 2015 bij zet...

Pijnboompitten zijn dodelijk voor elke wijn…

Dit gezegd zijnde, zou er een iets lichtere wijn bij schenken.
Aha, dan laten we die pijnboompitten er gewoon uit Big Grin
Lichter heb ik eigenlijk niet liggen....
Geen probleem, we gaan straks nog es langs de wijnboer.
Dank voor de tip @Jo!

Een orange wijn?
(25-02-2023 01:37 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]
(25-02-2023 10:19 AM)Biff schreef: [ -> ]
(25-02-2023 10:04 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(25-02-2023 08:47 AM)Biff schreef: [ -> ]Bezoek vanavond!
Aangezien de gasten vegan zijn hebben we een vegan gerechtje voorzien.
De groenste risotto, met romanesco, prei, en een pesto van erwtjes, basilicum en pijnboompitjes.
De wijn, die hoogstwaarschijnlijk niet vegan zal zijn moet ik nog naar op zoek Confused
Heel mss dat ik er in rood een licht gekoelde Couly-Dutheil Clos de l'Olive 2015 bij zet...

Pijnboompitten zijn dodelijk voor elke wijn…

Dit gezegd zijnde, zou er een iets lichtere wijn bij schenken.
Aha, dan laten we die pijnboompitten er gewoon uit Big Grin
Lichter heb ik eigenlijk niet liggen....
Geen probleem, we gaan straks nog es langs de wijnboer.
Dank voor de tip @Jo!

Een orange wijn?

Ik zou ook niet voor rood gaan. Risotto is heel smeuïg en rond, dus je kan dat echoën door bvb voor een pinot blanc te gaan. Of ga voor een verfrissend effect, en neem dan bvb een Verdicchio. Die is niet heel fruitig en gaat niet botsen met de erwten, wat ik persoonlijk een moeilijke groente vind om te pairen met wijn.
Dank voor de input allen!
Ik heb zowel rood als wit voorzien en zelfs een rosé, gewoon om zeker te zijn Wink

In wit:
Formentini Friuli Noord-Italië, 100% chardonnay, 2021 DOC Collio
Vina Ijalba Varietal Spanje, Rioja, Tempranillo Blanco 2021

In rood:
Conti D'Arco Trentino, Noord-Italië, 2020
Zantho Zweigelt, Burgenland Oostenrijk, 2020

Rosé:
Chateau Rosan Evidence, Provence, 2020

Als apero terug de Picon maison en een Cremant de Bourgogne, Perle d'Ivoire Blanc de Blancs.
We hebben nog gekoelde Limocello voor bij het dessert ook Slurp

We zien wel wat er open gaat, het zijn goede vrienden, alles kan alles mag Big Grin
Is de witte Rioja houtgelagerd? Anders kan die wel dat teveel van het goede zijn.

Een Melon de Bourgogne moet ook kunnen als ik verder mee denk in de piste van Olivier.
(25-02-2023 05:11 PM)Biff schreef: [ -> ]Dank voor de input allen!
Ik heb zowel rood als wit voorzien en zelfs een rosé, gewoon om zeker te zijn Wink

In wit:
Formentini Friuli Noord-Italië, 100% chardonnay, 2021 DOC Collio
Vina Ijalba Varietal Spanje, Rioja, Tempranillo Blanco 2021

In rood:
Conti D'Arco Trentino, Noord-Italië, 2020
Zantho Zweigelt, Burgenland Oostenrijk, 2020

Rosé:
Chateau Rosan Evidence, Provence, 2020

Als apero terug de Picon maison en een Cremant de Bourgogne, Perle d'Ivoire Blanc de Blancs.
We hebben nog gekoelde Limocello voor bij het dessert ook Slurp

We zien wel wat er open gaat, het zijn goede vrienden, alles kan alles mag Big Grin

Klinkt als soort swingersfeestje Tongue
Deze avond een mooie entrecote voorzien.
Twijfel tussen Bordeaux en Bourgogne.
(12-10-2023 12:06 PM)Jef schreef: [ -> ]Deze avond een mooie entrecote voorzien.
Twijfel tussen Bordeaux en Bourgogne.

Van het weekend een perfecte entrecote begeleid met een Haut-medoc 2015 die zich (eindelijk) heel mooi toonde. Mooie match, dus ik zeg Bordeaux!
Het zal Ch. Du Glana 2015 worden.
(12-10-2023 04:51 PM)Jef schreef: [ -> ]Het zal Ch. Du Glana 2015 worden.

Benieuwd naar je ervaren met Du Glana. Wij hadden net nog een 2006 en die was een ok wijn, maar toch een beetje saai. Hun 2009 dronken we ook alweer zven geleden en die vond ik al iets beter.
Du Glana was zeer lekker.Mooi rode kleur;flink wat fruit en nog zachte tannines.
(14-10-2023 09:57 AM)Jef schreef: [ -> ]Du Glana was zeer lekker.Mooi rode kleur;flink wat fruit en nog zachte tannines.

Bordeaux past m.i. ook best bij wat men dan "traditionele" keuken noemt. Ik heb ook steeds meer de indruk dat je Bx van type / niveau Du Glana beter wat jonger drinkt.
Voor mij P/Q zeer mooi.
Ik ben sinds een maand of 8 een cursus wijnkenner aan het volgen. (op aanraden van dit forum en ook omdat de wijnkennis van sommigen hier vrij intimiderend overkomt naar een nieuweling in de wijnwereld). Dit schooljaar bespreken we de verschillende wijn-producerende landen en deze week stond Duitsland op het programma.
We hebben ook afgesproken onder de studenten dat 1 van ons een hapje maakt uit het desbetreffende land. De leerkracht zorgt dan een ca. 6-tal wijnen om uit te leren proeven.

Het hapje deze week was Königsberger Klopse en iedereen van de studenten had op voorhand verwacht dat een licht rode wijn daar het best bij zou passen. Verbazend was het een Weissburgunder uit de Pfalz die als beste uit verf kwam bij dit gerechtje.

Er zijn in de loop van deze lessen al wat wine-food-pairings geweest waar iedereen veel van heeft opgestoken en wat de leerkracht altijd zegt: wijn zou echt de 2de saus moeten zijn.
(15-10-2023 01:54 PM)knk schreef: [ -> ]Ik ben sinds een maand of 8 een cursus wijnkenner aan het volgen. (op aanraden van dit forum en ook omdat de wijnkennis van sommigen hier vrij intimiderend overkomt naar een nieuweling in de wijnwereld). Dit schooljaar bespreken we de verschillende wijn-producerende landen en deze week stond Duitsland op het programma.
We hebben ook afgesproken onder de studenten dat 1 van ons een hapje maakt uit het desbetreffende land. De leerkracht zorgt dan een ca. 6-tal wijnen om uit te leren proeven.

Het hapje deze week was Königsberger Klopse en iedereen van de studenten had op voorhand verwacht dat een licht rode wijn daar het best bij zou passen. Verbazend was het een Weissburgunder uit de Pfalz die als beste uit verf kwam bij dit gerechtje.

Er zijn in de loop van deze lessen al wat wine-food-pairings geweest waar iedereen veel van heeft opgestoken en wat de leerkracht altijd zegt: wijn zou echt de 2de saus moeten zijn.

Proficiat! Je zal het je niet beklagen. Wink

Van dat gerecht had ik nog nooit gehoord, maar nu ik zie wat het is, kan ik me een weissburgunder wel voorstellen als goede match. Er wordt al eens gezegd dat je voor een goede match het best naar lokale wijnen kijkt, en dat klopt vaak wel.

Leuk dat ze aandacht geven aan food-wine pairing. Zelf heb ik dat wat gemist vroeger.
Morgenavond een 'Franse'wijnliefhebber en fan van Dierendonck over de vloer.

Graag uw duwtje in de u te verleiden richting....ivm mijn keuzestress Wink

Op de menu:
- "tartaar van Holstein bavette"

Ik had in gedachten:
2014 Domaine Changarnier Monthélie 1er Cru Le Meix Bataille
2019 Marcel Lapierre Morgon Cuvée Marcel Lapierre
2020 Daniel Bouland Morgon Corcelette Vieilles Vignes Cailloux
2015 Château Thivin Côte de Brouilly Les Sept Vignes
2020 Domaine Nicolas Santenay Les Charmes-Dessus

Voorstel?

Diner:
"Hertenfilet & knolselder"
Ik had het hier graag klassiek gehouden, mooi brdx. Dacht aan Lagrange 2000, Collines de l'If 2017, Sénéjac 2005/2010 of iets van Caillou 2010/2016 als het geen Brdx is....
(07-12-2023 07:33 PM)jr02 schreef: [ -> ]Morgenavond een 'Franse'wijnliefhebber en fan van Dierendonck over de vloer.

Graag uw duwtje in de u te verleiden richting....ivm mijn keuzestress Wink

Op de menu:
- "tartaar van Holstein bavette"

Ik had in gedachten:
2014 Domaine Changarnier Monthélie 1er Cru Le Meix Bataille
2019 Marcel Lapierre Morgon Cuvée Marcel Lapierre
2020 Daniel Bouland Morgon Corcelette Vieilles Vignes Cailloux
2015 Château Thivin Côte de Brouilly Les Sept Vignes
2020 Domaine Nicolas Santenay Les Charmes-Dessus

Voorstel?

Diner:
"Hertenfilet & knolselder"
Ik had het hier graag klassiek gehouden, mooi brdx. Dacht aan Lagrange 2000, Collines de l'If 2017, Sénéjac 2005/2010 of iets van Caillou 2010/2016 als het geen Brdx is....

Mijn voorkeur zou zijn:
Bouland voor de tartaar (perfecte mix van fraicheur en materie)
Lagrange of Senejac 2005 voor het hert.

(Bij ziekte van een of andere protagonist, ik zit klaar op de bank om in te vallen, in top conditie !)
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Koppelingen