wijnliefhebbers

Volledige versie: Food-Wine pairing, wijn en gerecht
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
(07-04-2012 09:31 AM)jr02 schreef: [ -> ]Merci voor de tips!!!

(07-04-2012 12:54 AM)vinejo schreef: [ -> ]Chateau Simone!

@ vinejo; Simone zie ik ieder jaar staan in catalogus van Monard, ergens dichter te koop om eens een fleske voor te proeven?

Bij Divo te Jabbeke kun je eens een flesje halen. Witte Simone laat zich liefst drinken na enkele jaren kelderrust om z'n complexiteit te verdienen. Heeft een uitmuntend bewaarpotentieel. We proefden hem tijdens de Westvlaamse. Hier de TN

Ch. Simone 2003

Vooral de neus was zeer bekoorlijk, Matten traceerde een hint pétrole vlak na het uitschenken, gelijk had hij. Zeer mineraal, wat wax of bijenwas, fumé, en met een bittertje in de lengte. Vet. Moeilijk om te plaatsen qua cépage, maar na wat gelampetter vond Jo de Clairette hier in terug. AOC Palette. Een verrassing en een kennismaking.
@Dr_Magooo; Merci, zal eens gaan zien 'int korte'.
Jammer genoeg geen site te vinden om eens rond te snuffelen.
Wat zouden jullie drinken bij:
- taartje van zwarte en witte pens met appelkes
- mediterraanse kalfslapjes (tomaat, look,...)

thnx !
(22-06-2012 07:06 PM)Kris schreef: [ -> ]Wat zouden jullie drinken bij:
- taartje van zwarte en witte pens met appelkes
- mediterraanse kalfslapjes (tomaat, look,...)

thnx !

1. Riesling
2. Sangiovese
Die kalfslapjes smeken inderdaad om Sangiovese (maar geen te zware). Bij pensen drink ik meestal bier. Moeder Overste o.a.
(22-06-2012 10:21 PM)33S schreef: [ -> ]Die kalfslapjes smeken inderdaad om Sangiovese (maar geen te zware). Bij pensen drink ik meestal bier. Moeder Overste o.a.

Geen topcuvée Chianti natuurlijk, gelijk. Bij de pens, niet makkelijk hè, dacht eerst ook aan een bierke maar er werd naar wijn gevraagd vandaar. Een Chenin met genoeg zuurtjes zou misschien ook nog kunnen. Ik geef toch voorrang aan Riesling met fris karakter. Ik zou daar toch geen zure Jona gold bij geven. Beter rijpe, gele appelkes.
Paling in de room met wat frisheid van citroen en ruim persil.
Lekkere combinatie met Pinot Noir uit de Loire, hier de Menetou Salon 08 van Philippe Gilbert. Het vette van het vlees met de zuurtjes van de wijn. De aardsheid van de paling met de humus van de pinot...heel heel lekker !
(08-07-2012 01:10 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Paling in de room met wat frisheid van citroen en ruim persil.
Lekkere combinatie met Pinot Noir uit de Loire, hier de Menetou Salon 08 van Philippe Gilbert. Het vette van het vlees met de zuurtjes van de wijn. De aardsheid van de paling met de humus van de pinot...heel heel lekker !
respect ziet er heerlijke combinatie uit! Philippe Gilbert als coureur kan ie toch lekkere wijn maken he lapplaus. hier deze middag Filet pur met vers gesneden frietjes en een lekkere Fombrauge 2004.
(08-07-2012 01:14 PM)Pietn schreef: [ -> ]
(08-07-2012 01:10 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Paling in de room met wat frisheid van citroen en ruim persil.
Lekkere combinatie met Pinot Noir uit de Loire, hier de Menetou Salon 08 van Philippe Gilbert. Het vette van het vlees met de zuurtjes van de wijn. De aardsheid van de paling met de humus van de pinot...heel heel lekker !
respect ziet er heerlijke combinatie uit! Philippe Gilbert als coureur kan ie toch lekkere wijn maken he lapplaus. hier deze middag Filet pur met vers gesneden frietjes en een lekkere Fombrauge 2004.

Gooi maar een Tineke op het forum zu !
(08-07-2012 01:14 PM)Pietn schreef: [ -> ][quote='dr_magooo' pid='27138' dateline='1341745854']
Philippe Gilbert als coureur kan ie toch lekkere wijn maken he lapplaus. hier deze middag Filet pur met vers gesneden frietjes en een lekkere Fombrauge 2004.

thumbsup
Gisteren heb ik me opnieuw laten verleiden om eens een Bresse kip te kopen. Had ik al eens gedaan en ik was daar toen toch wat verrukt over, misschien alleen al door de waas van culinair vermogen die er rond hangt. Maar toch... fijn vlees, delikaat. Even "gemaillardeerd" in de creuse met boter en olijfolie, vervolgens in de oven voor een uur met aromaten als venkel, wortel, ui, bleekselder, tijm en laurier. Meerdere keren geärroseerd met het braadvocht.
Ik vroeg mij onder het bakken af wat ik er zou bij kunnen schenken, ik dacht aan een witte of zelfs een rode wijn.
Afwachten welke richting de saus uitgaat.
Ik had een emmertje culinaire gevogelte glace gekocht. Dit gaf een uitermate filmend effect, wat glans en vettigheid in de mond, volop umami Smile
De eerder opengemaakte Desvignes Javernières 07 was te strak hierbij. De keus viel erna bij een Bournais 08 van Chidaine, hemels.
Het braadvocht werd gereduceerd met wat witte wijn, scheutje room, citroen en een goeie hand bieslook, dragon en peterselie... Mannekes, een waar genot !
Wijn en gerecht, het summum als uitdaging !

[Afbeelding: poulet-bresse-light.jpg]
(29-07-2012 03:41 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Gisteren heb ik me opnieuw laten verleiden om eens een Bresse kip te kopen. Had ik al eens gedaan en ik was daar toen toch wat verrukt over, misschien alleen al door de waas van culinair vermogen die er rond hangt. Maar toch... fijn vlees, delikaat. Even "gemaillardeerd" in de creuse met boter en olijfolie, vervolgens in de oven voor een uur met aromaten als venkel, wortel, ui, bleekselder, tijm en laurier. Meerdere keren geärroseerd met het braadvocht.
Ik vroeg mij onder het bakken af wat ik er zou bij kunnen schenken, ik dacht aan een witte of zelfs een rode wijn.
Afwachten welke richting de saus uitgaat.
Ik had een emmertje culinaire gevogelte glace gekocht. Dit gaf een uitermate filmend effect, wat glans en vettigheid in de mond, volop umami Smile
De eerder opengemaakte Desvignes Javernières 07 was te strak hierbij. De keus viel erna bij een Bournais 08 van Chidaine, hemels.
Het braadvocht werd gereduceerd met wat witte wijn, scheutje room, citroen en een goeie hand bieslook, dragon en peterselie... Mannekes, een waar genot !
Wijn en gerecht, het summum als uitdaging !

[Afbeelding: poulet-bresse-light.jpg]
Ik heb in de Jura ook zo'n Bressekieken in de oven klaar gemaakt, was ook verrukt (al kan een Mechels Koekoekske ook lekker zijn). Dronk er een blend van Savagnin en Chardonnay bij (beide 4 jaar sous voile opgevoed). Paste ook zeer goed.
Met morieltjes en Vin Jaune ? Ben je niet eens gaan eten in de Grapiot te Pupillin ?
(30-07-2012 02:39 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Met morieltjes en Vin Jaune ? Ben je niet eens gaan eten in de Grapiot te Pupillin ?

Ik had Vin Jaune staan maar heb er de kip niet laten in braden omdat de kinderen dat dan niet moeten hebben. Uiteindelijk hebben ze er toch niet van gegeten omdat ze dat malsere en gemakkelijkere vlees van een Carrefourkip gewoon zijn. Verkeerd opgevoed, ik weet het. Maar dat was nu niet zo erg, met plezier drie vierden van die kiek zelf opgegeten. We zijn trouwens niet gaan eten in de Jura, altijd zelf gekookt.
(29-07-2012 03:41 PM)dr_magooo schreef: [ -> ]Gisteren heb ik me opnieuw laten verleiden om eens een Bresse kip te kopen. Had ik al eens gedaan en ik was daar toen toch wat verrukt over, misschien alleen al door de waas van culinair vermogen die er rond hangt. Maar toch... fijn vlees, delikaat. Even "gemaillardeerd" in de creuse met boter en olijfolie, vervolgens in de oven voor een uur met aromaten als venkel, wortel, ui, bleekselder, tijm en laurier. Meerdere keren geärroseerd met het braadvocht.
Ik vroeg mij onder het bakken af wat ik er zou bij kunnen schenken, ik dacht aan een witte of zelfs een rode wijn.
Afwachten welke richting de saus uitgaat.
Ik had een emmertje culinaire gevogelte glace gekocht. Dit gaf een uitermate filmend effect, wat glans en vettigheid in de mond, volop umami Smile
De eerder opengemaakte Desvignes Javernières 07 was te strak hierbij. De keus viel erna bij een Bournais 08 van Chidaine, hemels.
Het braadvocht werd gereduceerd met wat witte wijn, scheutje room, citroen en een goeie hand bieslook, dragon en peterselie... Mannekes, een waar genot !
Wijn en gerecht, het summum als uitdaging !

[Afbeelding: poulet-bresse-light.jpg]

Bressekipje staat op de menu voor den trouw! Doc, goesting? Wink
ola, voor op nen trouw de driekleur.. sterk.. voor hoeveel personen danwatte
Toch voor meer dan 100 man, het gaat ne zwarten dag worden voor de Bressekippen...
Vraagje aan de geachte leden. Wat zouden jullie drinken bij rundscarpaccio? Wit/rood?

Ik heb in wit ofwel Calvarino van Pieropan (2006) - Is Soave (Venetië), maar wel cru en twijfel of die niet te uitgesproken gaat zijn. Ofwel de BD van Alois Lageder (zie ook mijn post hiervan).

In rood denk ik aan een jonge Chianti (2009 - geen classico). Maar (licht) gekoeld of niet?

Jullie input of andere suggesties?

Alvast bedankt!

Vinogan(s)
(07-09-2012 10:31 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]Vraagje aan de geachte leden. Wat zouden jullie drinken bij rundscarpaccio? Wit/rood?

Vinogan(s)

Ne cru uit de Beaujolais !
Normaal raadt men lichtere wijnen aan maar ooit een gerijpte Bandol bij gedronken, was perfect
Als t Italiaans moet zijn, een rosso of Brunello di Montalcino lijkt soms enorm op Bandol ;-)
Ook niet te warm drinken natuurlijk -
Alvast bedankt voor de tips!

Toeval wil dat ik voor het hoofdgerecht al (oa) een fles brunello had voorzien (Col d'Orcia 2005 - vrij traditioneel en niet al te "gepimpt" normaal gezien, ook uit een wat "minder"/natter jaar), dus dat is wel een zeeeeeer interessante denkpiste. In dezelfde lijn zou ik dan zelfs de CC Castello di Ama '05 kunnen riskeren (die ook al staat te blinken).

Dan moet ik wel qua hoofdgerecht nog wat reserveflessen opduikelen - maar dat levert minder problemen op :-)

Nog suggesties?

PS De ervaringen volgen begin volgende week....

Vinoga(s)
Ik heb ooit toevallig de basis Soave van Pieropan bij Carpaccio gedronken, en dat was geen verkeerde keuze, al zou ik voor de Chianti gaan. De Castello di Ama 2005 heeft minder houtopvoeding en zal ook eerder op dronk zijn dan de Brunello, niet? Wel een dure klepper natuurlijk.

De Calvarino 2006 vorig jaar gedronken, héél lekker is die.
De Ama 05 is nu perfect op dronk. Ik schat die trouwens nu op zijn top (wordt niet meer beter volgens mij). Gasten zijn ook wijnliefhebbers (vooral bourgogne), en zou ze dit toch eens willen laten proeven.

PS Heb die in promo kunnen kopen, dus was iets minder pijnlijk voor de beurs...

Bedankt voor jullie inzichten!
Zeer benieuwd naar het resultaat!
Efkens van tafel gekomen om een verrassend goeie match te melden:

Zalm is altijd moeilijk vind ik, maar bij de zalm in de wok met witloof, appeltjes, mosterdzaadjes en rijst schonk ik een viognier van Christophe Pichon. Nogal gedurfd zei Veetje. Edoch hij paste echt mooi bij het gerecht. (Nu, op zich is die wijn ook al heerlijk -lijkt wel een Condrieu jong..!)
ik vind witloof altijd moeilijk net door de bitterheid (als je goede kwaliteit koopt tenminste)... witte chateauneuf of een goede viognier lukt meestal wel.
Anders boekje van olivier bompas er eens bijnemen hé Tongue Wink
Castello di Ama met carpaccio is een goede match. Voor verdere bespreking, check topic Ama in sectie Toscane.
Iemand een idee wat je hierbij kan geven ? Ik begin te merken dat ik veel teruggrijp naar dezelfde combinaties...verse input zou dus wel es goed zijn!

- Winterslaatje met peer, blauwe kaas, geglaceerde pastinaak en veldsla
- Witte vis, preistoemp met mascarpone en balsamico/kalfsjus
- Verloren brood met gekarameliseerde appelkes

alvast bedankt !
Voor het winterslaatje kan je misschien een iets gerijpte Altesse uit de Savoie gebruiken.
Bij de witte vis zou ik een Chardonnay uit de Maçon durven proberen.
Gekarameliseerde appeltjes vragen eigenlijk wel om een demi-sec Chenin, niet.
(13-11-2012 04:00 PM)carl schreef: [ -> ]Voor het winterslaatje kan je misschien een iets gerijpte Altesse uit de Savoie gebruiken.
Bij de witte vis zou ik een Chardonnay uit de Maçon durven proberen.
Gekarameliseerde appeltjes vragen eigenlijk wel om een demi-sec Chenin, niet.

Denk je dat een Muscat uit Elzas ook zou kunnen bij 1 ? Beetje contrast met de blauwe kaas en toch licht om te starten ?
Een beetje gedroogde ham of spek rond de vis en je kunt er een fruitige rode ook bij serveren...gamy, pinot
Pagina's: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Koppelingen