wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Deze avond een mooie ontdekking op verplaatsing ... Heart.

The Walking Dead bekijken met een glas rood is geen goed idee nono.
Daarom samen met de gastheer besloten om een flesje wit te ontkurken.

Het werd Lespault-Martillac 2012 ( BDX, Pessac-Leognon )

Wow ... zeer mooie wijn, lekker grassig neusje, wat gekonfijt fruit, ziltigheid.
In de mond, mooie balans tussen sappig en vettig. Ook hier ziltigheid en mineraliteit.
Qua afdronk, volgt volledig de neus en mond - niet al te complex, maar zeer te genieten.

Leuke ontdekking ... niet te vergelijken met de absolute toppers in wit Bordeaux, maar toch ...

Mathijs
(20-02-2018 11:36 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ].........

Leuke ontdekking ... niet te vergelijken met de absolute toppers in wit Bordeaux, maar toch ...

Mathijs

Maar toch nog betaalbaar.Wink
En, de gemiddelde scores rond de 90. Zeker het proberen waard.
Advies voor Mathijs: je iedere avond verplaatsen voor mooie ontdekkingen....Wink
Barberani Foresco 2015 (Umbrië). Een assemblage van sangiovese, cabernet sauvignon en merlot. Gekregen flesje.

Meteen na het openen van de fles overheerst het zuurtje en is de neus niet intens. Een uur later geurt deze biologische (én veganistische!) wijn naar donker fruit. Ook in de mond komt het sappige nu meer naar voren, waardoor de balans met het zuur plots veel beter zit en het fruit meer aanwezig is. Benieuwd hoe deze wijn morgen zal smaken.
(21-02-2018 09:10 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Barberani Foresco 2015 (Umbrië). Een assemblage van sangiovese, cabernet sauvignon en merlot. Gekregen flesje.

Meteen na het openen van de fles overheerst het zuurtje en is de neus niet intens. Een uur later geurt deze biologische (én veganistische!) wijn naar donker fruit. Ook in de mond komt het sappige nu meer naar voren, waardoor de balans met het zuur plots veel beter zit en het fruit meer aanwezig is. Benieuwd hoe deze wijn morgen zal smaken.

@all
Veganistische wijnen, zijn dit dan gewoon wijnen die niet geklaard zijn met eiwitten..? Of zijn er nog andere dierlijke elementen mogelijk in wijn? Of is dit weer slimme marketing voor een tijdelijke hype...?
(Btw, alle respect voor vegetariers, maar ik kan veganisten echt niet begrijpen- tenzij ze allergisch zijn)
Ik denk dat het inderdaad wijnen zijn die niet met eiwitten werden geklaard, en dat marketing hier zeker een rol in zal spelen. Bruno Vanspauwen schreef er onlangs een stukje over: http://www.wijnkanaal.be/?p=wijnblog_detail&id=570

Het label 'biologische wijn' of 'biodynamische wijn' vind ik belangrijker dan 'veganistische wijn'. En natuurwijnen (waarvoor nog geen label bestaat) zijn m.i. wel vaak veganistisch omdat ze de wijn niet filteren en vaak ook niet klaren. In flessen natuurwijn tref je in ieder geval vaak kleine partikeltjes aan.

Nu heb ik enkele veganistische vrienden en die hebben hier al vaak wijn gedronken waarin eiwitten hebben gezeten, wellicht zonder dat ze dit wisten. En ik vraag me ook af of ze de wijn zouden laten staan als ze dit wisten. Ik ben niet van plan om hen dat nu meteen te gaan vertellen huhuh
(22-02-2018 09:28 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Ik denk dat het inderdaad wijnen zijn die niet met eiwitten werden geklaard, en dat marketing hier zeker een rol in zal spelen. Bruno Vanspauwen schreef er onlangs een stukje over: http://www.wijnkanaal.be/?p=wijnblog_detail&id=570

Het label 'biologische wijn' of 'biodynamische wijn' vind ik belangrijker dan 'veganistische wijn'. En natuurwijnen (waarvoor nog geen label bestaat) zijn m.i. wel vaak veganistisch omdat ze de wijn niet filteren en vaak ook niet klaren. In flessen natuurwijn tref je in ieder geval vaak kleine partikeltjes aan.

Nu heb ik enkele veganistische vrienden en die hebben hier al vaak wijn gedronken waarin eiwitten hebben gezeten, wellicht zonder dat ze dit wisten. En ik vraag me ook af of ze de wijn zouden laten staan als ze dit wisten. Ik ben niet van plan om hen dat nu meteen te gaan vertellen huhuh

Je vindt ook soms al een label voor dit bij bepaalde webshops:

http://wijnkanaal.be/?p=wijnarchief_detail&id=292

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koosjere_wijn

Een label voor deze ben ik zelf nog niet tegengekomen:

http://www.wijnidee.com/2009/09/02/first...fied-wine/
Interessante links, thank you allebei!
Deze nammidag op restaurant Chateau Brane Cantenac 1990 en Chateau Margaux 1971.
Geen tn maar beiden op hun retour. Het laatste klikje Brane in het glas deed na een 2tal uurtjes nog een poging om iets van tabak, mokka te brengen...
De Chateau Margaux is met z'n 47 jaar ook over z'n hoogtepunt heen.
Niet slecht, maar de goede jaren zijn toch al een tijdje achter de rug!
De vrouw verkoos de Chateau Margaux -die met 19 jaar ouder dan de Brane- toch mooi standhield!
Viel na een uurtje wel volledig op z'n gat.
(25-02-2018 06:49 PM)Biff schreef: [ -> ]Deze nammidag op restaurant Chateau Brane Cantenac 1990 en Chateau Margaux 1971.
Geen tn maar beiden op hun retour. Het laatste klikje Brane in het glas deed na een 2tal uurtjes nog een poging om iets van tabak, mokka te brengen...
De Chateau Margaux is met z'n 47 jaar ook over z'n hoogtepunt heen.
Niet slecht, maar de goede jaren zijn toch al een tijdje achter de rug!
De vrouw verkoos de Chateau Margaux -die met 19 jaar ouder dan de Brane- toch mooi standhield!
Viel na een uurtje wel volledig op z'n gat.

Biff,
Het zijn mijn zaken niet, maar hoe kwam je in de gelegenheid dat je op restaurant Chateau Margaux 1971 kon of ging drinken laat staan Chateau Brane Cantenac 1990?
Persoonlijk zie ik geen opportuniteiten dat ik op restaurant deze wijnen zou bestellen omwille van het prijskaartje en ik zou ook niet toelaten dat derden voor de rekening opdraaiden.
En wat ik me ook afvraag “Chateau Brane Cantenac 1990 toch al een tijdje achter de rug” Huh
Hoe kan dat?
Deze wijn zal dan zeker niet in mijn kelder gelegen hebben.
Ik heb nog meer dan één Bordeaux domein liggen van 1990 ( met minder potentieel dan de Brane Cantenac 1990) met nog voldoende vitaliteit om nog jaren mee te gaan.
Moet hierbij wel aan toevoegen dat de paar flesjes die ik nog heb liggen van Chateau Margaux 1970; 1975 en 1976 volgens mijn criteria amper 20€ nog waard zijn.Wink
(26-02-2018 01:01 AM)don quichotte schreef: [ -> ]hoe kwam je in de gelegenheid dat je op restaurant Chateau Margaux 1971 kon of ging drinken laat staan Chateau Brane Cantenac 1990?

Misschien een kurkgeld resto?
Beste Don,
Wij zijn gisteren gaan eten in restaurant Terminus in Watou. Dit wordt uitgebaat daar Dhr Pieter Verheyde, sommelier van België in 2011 en ooit sommelier in Hof van Cleve. Het is een man met passie voor wijn en champagne. Zijn wijnkaart werd vorig jaar uitgeroepen tot wijnkaart van Belgie. Omdat we al een paar keer de naam Terminus hadden horen vallen en omdat die wijnkaart onze interesse had gewekt had ik gisteren gereserveerd met mn ouders. Zn wijnkaart is zo immens dat ik hem zelfs niet helemaal doorgenomen heb. Mn pa die ook wijnliefhebber is en een voorliefde heeft voor Margaux en dan vooral de wijnen van de gemeente Cantenac stond erop de wijnen te betalen.
Dit resulteert dan in een Chateau Brane Cantenac en Chateau Margaux.
Stond ook nog op de kaart Chateau Margaux '72, Chateau Branaire Ducru '66, de rest ben ik vergeten...
En dan nu de kostprijs Smile, Brane Cantenac 120, Chateau Margaux 200.
Mn pa wou ons waarschijnlijk vooral graag es een Chateau Margaux schenken. Het was trouwens mn eerste kennismaking met deze wijn.
De Brane dronk ik jaren geleden (2005 of 2006) de '87 en ik weet nog dat ik toen echt onder de indruk was. Dit was gisteren met de '90 niet zo.
Pieter Verheyde 'my old classmate, waar is den tijdhuhuh

Laatste vakantie nog genoten van zijn recent verschenen boek 'Champagne' met enkel namen die hier reeds menig maal de revue passeerden.
- De Sousa
- Fallet-Prévostat
...

Top ontspanningcheerscheerscheers
Deze avond opnieuw The Walking Dead, ditmaal met rood ... Clementin de Pape Clement 2009.

Nu al mooie ronde tannines ( werd wel iets hoekiger later op de avond ), vanille, beetje droge sappigheid ( als dat iets mag betekenen ).

Mathijs
Si mon père savait....
Côtes Du Roussillon 2007
Bernard Magrez

Een zeer positieve verassing.
Graag tegenargumentatie maar ik heb een enorme drang om deze wijn een score van 90 te geven.
De wederhelft vroeg direct een tweede glas en dat wil wat zeggen voor mij.Wink
Château De Rouillac 2011.
Een vrouwelijke Pessac-Léognan en dat in zijn jeugd?
Kom ik niet iedere dag tegen.
Deze wijn is nog niet top maar toch soepel en elegant.
In mijn kelder zal ik deze wijn toch niet langer meer dan 5 jaar nog bewaren.
Kan er wel van nu reeds van genieten.
Originele basisprijs 24,99€ ; gekocht aan 13,99€.
En dit laatste is deze zeker waard.

Voor info:
De wijn gisteren van Magrez vond ik toch een tikkeltje beter.Wink
Gisteren - en vandaag de laatste twee glazen - een aanrader in bubbels geproefd.

Champagne Van Gysel-Liébart Brut Cuvée Tradition

Zoals steeds, weinig kennis van Champagne, maar dit lust ik wel.
Was een groepsaankoop, betaalde 14 Euro voor deze fles, goeie P/K.

Gisteren in de neus meer zure appel, vandaag meer gestoofd.
In de mond is de champagne nu zachter, doch zelfde smaak & afdronk.
Goeie balans tussen zoete toetsen en zure toetsen .... nice.

Mooi aan die prijs - dus bedankt aan dat welbepaalde forumlid voor de tip !

[attachment=3211]

Mathijs
Chinon Les Perruches 2014 (Beatrice en Pascal Lambert).
Tn volgt - eerst genieten!
Fles afgelopen zomer op het domein gekocht voor 15 euro.

Meteen na inschenken in het glas ruik ik al dat het goed zit. Bosbessen, hinten van groene peper (cabernet franc) maar niet alomtegenwoordig. Het minerale van de silex en de kiezelsteen komt terug in de neus en in de mond. Een klein beetje potloodslijpselgevoel in de mond (de vorige keer dat ik dit gewaar werd was ook bij een biodynamische wijn, maar dat kan toeval zijn). Dit is puur sap, na iedere slok wil je een nieuwe slok.

Lambert werkt dus biodynamisch. De wijn werd ongeklaard en ongefilterd gebotteld.

Deze wijn geeft me meer dan ik ervan verwacht had. We bezochten dit domein na een bezoek aan Bernard Baudry (de domeinen liggen vlak bij elkaar), ik vond de wijnen van Lambert ter plekke goed, maar niet uitzonderlijk zoals bij Baudry. Ik herinner me wel dat we ter plekke enkele wijnen proefden waarvan de fles al even openstond, misschien is dat de reden...

Zo, daar kunnen we duidelijk in zijn: een goede cabernet franc uit de Loire blijft voor mij altijd op vlak prijs-kwaliteit moeilijk te kloppen. Ik heb nog geen Bordeaux van 15 euro gevonden die het hier van kan halen - maar alle tips zijn uiteraard welkom!
(28-02-2018 09:15 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Fles afgelopen zomer op het domein gekocht voor 15 euro.

Meteen na inschenken in het glas ruik ik al dat het goed zit. Bosbessen, hinten van groene peper (cabernet franc) maar niet alomtegenwoordig. Het minerale van de silex en de kiezelsteen komt terug in de neus en in de mond. Een klein beetje potloodslijpselgevoel in de mond (de vorige keer dat ik dit gewaar werd was ook bij een biodynamische wijn, maar dat kan toeval zijn). Dit is puur sap, na iedere slok wil je een nieuwe slok.

Lambert werkt dus biodynamisch. De wijn werd ongeklaard en ongefilterd gebotteld.

Deze wijn geeft me meer dan ik ervan verwacht had. We bezochten dit domein na een bezoek aan Bernard Baudry (de domeinen liggen vlak bij elkaar), ik vond de wijnen van Lambert ter plekke goed, maar niet uitzonderlijk zoals bij Baudry. Ik herinner me wel dat we ter plekke enkele wijnen proefden waarvan de fles al even openstond, misschien is dat de reden...

Zo, daar kunnen we duidelijk in zijn: een goede cabernet franc uit de Loire blijft voor mij altijd op vlak prijs-kwaliteit moeilijk te kloppen. Ik heb nog geen Bordeaux van 15 euro gevonden die het hier van kan halen - maar alle tips zijn uiteraard welkom!

Belle Vue Haut Médoc zou daar volgens insiders toch vlotjes moeten overgaan Tongue
Een flesje champagne Van Dhondt-Grellet opengetrokken om D-Day te vieren. Man, dit is toch lekkere champagne!
(01-03-2018 09:49 PM)Olivier schreef: [ -> ]Een flesje champagne Van Dhondt-Grellet opengetrokken om D-Day te vieren. Man, dit is toch lekkere champagne!

D-day... voorafname?
(02-03-2018 05:33 PM)wvd schreef: [ -> ]
(01-03-2018 09:49 PM)Olivier schreef: [ -> ]Een flesje champagne Van Dhondt-Grellet opengetrokken om D-Day te vieren. Man, dit is toch lekkere champagne!

D-day... voorafname?

1e dag na tournée minerale
(02-03-2018 05:39 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]
(02-03-2018 05:33 PM)wvd schreef: [ -> ]
(01-03-2018 09:49 PM)Olivier schreef: [ -> ]Een flesje champagne Van Dhondt-Grellet opengetrokken om D-Day te vieren. Man, dit is toch lekkere champagne!

D-day... voorafname?

1e dag na tournée minerale

Ah so, ja DAN zal dat wel smaken.....Big Grin
(02-03-2018 05:39 PM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]
(02-03-2018 05:33 PM)wvd schreef: [ -> ]
(01-03-2018 09:49 PM)Olivier schreef: [ -> ]Een flesje champagne Van Dhondt-Grellet opengetrokken om D-Day te vieren. Man, dit is toch lekkere champagne!

D-day... voorafname?

1e dag na tournée minerale

Indeed Wink
(02-03-2018 07:15 PM)wvd schreef: [ -> ]Ah so, ja DAN zal dat wel smaken.....Big Grin
Dan smaakt alles, zelfs Gran Baron aan rode prijs huhuh
Domaine 2016 - Thierry Germain Domaine des Roches Neuves 2016.

Het etiket roept associaties op met het mooiste wielertruitje uit: dat van Peugeot.
Er werd aangeraden om de fles te karaferen maar aangezien er op verplaatsing geen karaf aanwezig was, dan maar rechtstreeks in het glas geschonken.

Donker fruit in de neus, bij een eerste slok is de wijn nog een beetje gesloten maar hij opent zich steeds meer. Zachte tannines en eveneens veel fruit in de mond. Weer de 'puur sap'-sensatie die ik afgelopen week ook al had met de wijn van Pascal Lambert. Ik meen ook de geur van kiezel waar te nemen. Ondergrond van kiezel en kalksteen, lees ik later. De cabernet franc is een terroirdruif!
(04-03-2018 10:42 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Domaine 2016 - Thierry Germain Domaine des Roches Neuves 2016.

Het etiket roept associaties op met het mooiste wielertruitje uit: dat van Peugeot.
Er werd aangeraden om de fles te karaferen maar aangezien er op verplaatsing geen karaf aanwezig was, dan maar rechtstreeks in het glas geschonken.

Donker fruit in de neus, bij een eerste slok is de wijn nog een beetje gesloten maar hij opent zich steeds meer. Zachte tannines en eveneens veel fruit in de mond. Weer de 'puur sap'-sensatie die ik afgelopen week ook al had met de wijn van Pascal Lambert. Ik meen ook de geur van kiezel waar te nemen. Ondergrond van kiezel en kalksteen, lees ik later. De cabernet franc is een terroirdruif!

Peugeottruitjes, schitterend inderdaad...Darrigade, Thevenet... nog in zwart wit zien koersen, maar bij de Peugeottruitjes maakte dat geen verschil ;-)
Die van Molteni waren ook niet slecht...
Deze avond in de karaf ... Santa Carolina Herencia 2009 ... vloeibare confituur Slurp.
(08-03-2018 09:29 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Deze avond in de karaf ... Santa Carolina Herencia 2009 ... vloeibare confituur Slurp.
Lekker!
Zopas Chateau Gloria 2002 in de karaf gegoten.
Halfuurtje lucht geven, daarna terug de fles in!
Vanavond of morgen meer....
Koppelingen