wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Effe opgezocht Smile
Alter Ego: 51% Merlot, 40% CS en 9% PV
Blason: 89% Merlot, 11% CF
Momenteel Chateau Gloria 2012 Saint Julien in de karaf zitten. Uit de klimaatkast en karaf binnen. Enkele uurtjes laten ademen en dan terug in de fles om vanavond te degusteren bij zelfgemaakt stoofvleesSlurp
Benieuwd...
(03-10-2020 01:09 PM)Biff schreef: [ -> ]Momenteel Chateau Gloria 2012 Saint Julien in de karaf zitten. Uit de klimaatkast en karaf binnen. Enkele uurtjes laten ademen en dan terug in de fles om vanavond te degusteren bij zelfgemaakt stoofvleesSlurp
Benieuwd...

Stoofvlees met frietjes?
Dan ga ik altijd voor bier, eigenlijk ;-)
2011 Chateau Martet, Réserve de Famille
[attachment=5162]

Mooie wijn, op dronk, maar kan er nog even tegen.
(03-10-2020 04:59 PM)Dave schreef: [ -> ]
(03-10-2020 01:09 PM)Biff schreef: [ -> ]Momenteel Chateau Gloria 2012 Saint Julien in de karaf zitten. Uit de klimaatkast en karaf binnen. Enkele uurtjes laten ademen en dan terug in de fles om vanavond te degusteren bij zelfgemaakt stoofvleesSlurp
Benieuwd...

Stoofvlees met frietjes?
Dan ga ik altijd voor bier, eigenlijk ;-)
Awel Dave, ik normaal ook! Het bier dat in de karbonades zit, uiteraard. Maar de vrouw wou haar glas wijnSmile
We zijn dus veel te laat terug thuis gearriveerd van dat verjaardagsfeestje dus is het Chateau Gloria in de zetel zonder karbonades......die zijn voor morgen Smile
(03-10-2020 09:31 PM)Biff schreef: [ -> ]
(03-10-2020 04:59 PM)Dave schreef: [ -> ]
(03-10-2020 01:09 PM)Biff schreef: [ -> ]Momenteel Chateau Gloria 2012 Saint Julien in de karaf zitten. Uit de klimaatkast en karaf binnen. Enkele uurtjes laten ademen en dan terug in de fles om vanavond te degusteren bij zelfgemaakt stoofvleesSlurp
Benieuwd...

Stoofvlees met frietjes?
Dan ga ik altijd voor bier, eigenlijk ;-)
Awel Dave, ik normaal ook! Het bier dat in de karbonades zit, uiteraard. Maar de vrouw wou haar glas wijnSmile
We zijn dus veel te laat terug thuis gearriveerd van dat verjaardagsfeestje dus is het Chateau Gloria in de zetel zonder karbonades......die zijn voor morgen Smile

Misschien nog beter ;-)

Hoe valt de Gloria mee?
Niet wat jong?
Gloria heeft meestal tijd nodig...
(03-10-2020 09:52 PM)Dave schreef: [ -> ]
(03-10-2020 09:31 PM)Biff schreef: [ -> ]
(03-10-2020 04:59 PM)Dave schreef: [ -> ]
(03-10-2020 01:09 PM)Biff schreef: [ -> ]Momenteel Chateau Gloria 2012 Saint Julien in de karaf zitten. Uit de klimaatkast en karaf binnen. Enkele uurtjes laten ademen en dan terug in de fles om vanavond te degusteren bij zelfgemaakt stoofvleesSlurp
Benieuwd...

Stoofvlees met frietjes?
Dan ga ik altijd voor bier, eigenlijk ;-)
Awel Dave, ik normaal ook! Het bier dat in de karbonades zit, uiteraard. Maar de vrouw wou haar glas wijnSmile
We zijn dus veel te laat terug thuis gearriveerd van dat verjaardagsfeestje dus is het Chateau Gloria in de zetel zonder karbonades......die zijn voor morgen Smile

Misschien nog beter ;-)

Hoe valt de Gloria mee?
Niet wat jong?
Gloria heeft meestal tijd nodig...
Zeker te jong, maar wat een heerlijke wijn.
Gloria stelt me zelden teleur, zo ook vanavond niet.
Laat die '12 nog maar een 5tal jaartjes rusten, komt hele goe!
Uit de klimaatkast kiezen is moeilijk omdat ik meestal geen zin heb om 40 flessen te verleggen en mn database is ook niet echt op punt Big Grin
Khad maar 1 flesje '12 dus waarom niet Smile
Dus, op zoek naar een nieuwe fles voor morgen, of houden we het toch bij bier...Wink
(03-10-2020 10:34 PM)Biff schreef: [ -> ]Uit de klimaatkast kiezen is moeilijk omdat ik meestal geen zin heb om 40 flessen te verleggen en mn database is ook niet echt op punt Big Grin

Haha, zo herkenbaar. Ik hou het meestal bij 1 tot 3 zelfde flesjes bij aankoop wegens beperkte opslagplaats en ik graag verschillende dingen wil proeven en uitproberen. Om bij te houden wat ik heb gebruik ik de cellar functie van Vivino, zeer handig om in te zoeken, zolang die up-to-date gehouden wordt (in & out). Probleem blijft nog wel de wijn dan terugvinden in de klimaatkast Smile
(04-10-2020 09:00 AM)ElFrikandel schreef: [ -> ]Probleem blijft nog wel de wijn dan terugvinden in de klimaatkast Smile
Echt hé! Begint altijd goed hoor, met bijhouden in excel en zelfs op een A4tje.
Dan haal je er een paar uit, vergeet je te noteren, komen er een paar bij en het is om zeepSmile
Vooral omdat je met de jaargangen ook moet spelen en deze die het nog langst moeten liggen heb ik graag onderaan.
Tgoh ja, zo blijft nen mens bezig héSleepy
(04-10-2020 09:45 AM)Biff schreef: [ -> ]
(04-10-2020 09:00 AM)ElFrikandel schreef: [ -> ]Probleem blijft nog wel de wijn dan terugvinden in de klimaatkast Smile
Echt hé! Begint altijd goed hoor, met bijhouden in excel en zelfs op een A4tje.
Dan haal je er een paar uit, vergeet je te noteren, komen er een paar bij en het is om zeepSmile
Vooral omdat je met de jaargangen ook moet spelen en deze die het nog langst moeten liggen heb ik graag onderaan.
Tgoh ja, zo blijft nen mens bezig héSleepy

Mja, ik heb het wat opgegeven. Ik doe nu 1 keer per jaar een inventaris (ik werk met Cellartracker), meestal in de Kerstvakantie. Dan probeer ik het up to date te houden, maar een paar maand later is 't weer om zeep. Ik kan daarmee leven ;-)

Voor het ogenblik ben ik vooral bezig met een "opkuisactie" van pre-2010 wijnen. Beetje te veel gekocht, zoals we allemaal doen, zeker :-)
Citaat:Beetje te veel gekocht, zoals we allemaal doen, zeker :-)

Yep! Rolleyes
(04-10-2020 11:14 AM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Beetje te veel gekocht, zoals we allemaal doen, zeker :-)

Yep! Rolleyes

Hoezo? Ik dacht dat jij geen kelder had, staat dat dan allemaal in dozen opgestapeld in de gang? watte
(04-10-2020 11:47 AM)wvd schreef: [ -> ]
(04-10-2020 11:14 AM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Beetje te veel gekocht, zoals we allemaal doen, zeker :-)

Yep! Rolleyes

Hoezo? Ik dacht dat jij geen kelder had, staat dat dan allemaal in dozen opgestapeld in de gang? watte

Zoiets. Smile Onze berging staat redelijk vol. Maar al zeg ik het zelf, het is heel geordend met het ingenieuze systeem van wandschappen van de Ikea, zodat niet alles op elkaar gestapeld staat. Op die manier kan ik op ieder moment aan iedere fles zonder dat ik tien dozen moet verzetten.
(04-10-2020 01:25 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(04-10-2020 11:47 AM)wvd schreef: [ -> ]
(04-10-2020 11:14 AM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Beetje te veel gekocht, zoals we allemaal doen, zeker :-)

Yep! Rolleyes

Hoezo? Ik dacht dat jij geen kelder had, staat dat dan allemaal in dozen opgestapeld in de gang? watte

Zoiets. Smile systeem van wandschappen van de Ikea, zodat niet alles op elkaar gestapeld staat. Op die manier kan ik op ieder moment aan iedere fles zonder dat ik tien dozen moet verzetten.

Ik voel veel verwandschap met jou Wink
(04-10-2020 01:25 PM)Olivier schreef: [ -> ]
(04-10-2020 11:47 AM)wvd schreef: [ -> ]
(04-10-2020 11:14 AM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Beetje te veel gekocht, zoals we allemaal doen, zeker :-)

Yep! Rolleyes

Hoezo? Ik dacht dat jij geen kelder had, staat dat dan allemaal in dozen opgestapeld in de gang? watte

Zoiets. Smile Onze berging staat redelijk vol. Maar al zeg ik het zelf, het is heel geordend met het ingenieuze systeem van wandschappen van de Ikea, zodat niet alles op elkaar gestapeld staat. Op die manier kan ik op ieder moment aan iedere fles zonder dat ik tien dozen moet verzetten.

Ik heb in de privé kelder ook wat houten Ikea wijnrekken staan die ze helaas niet meer maken. Aan de andere kant zijn er van die klassieke wijnnissen van vroeger, erg onpraktisch eigenlijk. De onderste staan vol kisten en dozen, in de bovenste ligt alles zo'n beetje per soort bijeen, maar het is echt graven als ik daar iets van zoek. Sinds we met de handel begonnen is het in de privé kelder een echte ramp, geen lijst zelfs van wat er nu juist allemaal in staat. Al een paar maal aan een inventaris begonnen, maar nooit verder geraakt dan de Bordeaux.. Vandaar dat ik hier soms schrijf: "teruggevonden in de kelder..." Rolleyes

Vroeger schreef ik alles netjes in mijn wijnkelderboek(en) en daar kwamen ook nota's in. Dat boek al jaren niet meer aangeraakt. Dan ooit een excelleken (eigenlijk een odsken) aangemaakt, handig voor de cijfers, maar ook dat is onvoldoende bijgehouden want ik geloof nooit dat er nu nog +/- 2000 flessen in liggen.
Ik vind Cellartracker wel handig.
Schrijf de flessen IN als ik ze bestel onder "pending delivery" zodat ik enkel nog "accept" moet klikken op mijn gsm als ik ze in de kelder leg.

Uitschrijven probeer ik ook te doen zodra ik ze open trek, maar dat loopt nog al eens mis.
Maar als ik dan ooit zie dat er minder liggen dan volgens CT dan pas ik het even aan.

Blij dat ik het op die manier toch enigzins overzichtelijk kan houden met ondertussen >1100st
Citaat: Ik voel veel verwandschap met jou

Wij zijn dan ook schappelijke mensen. Wink
(04-10-2020 09:57 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat: Ik voel veel verwandschap met jou

Wij zijn dan ook schappelijke mensen. Wink

Big Grin thumbsup
Gisteren Chateau Angludet 2012 Margaux uit de klimaatkast gehaald en net dezelfde oefening als de Chateau Gloria 2012 van zaterdag.
Kurk eruit en enkele uurtjes in de karaf, daarna terug in de fles.
Kon me meer bekoren dan de Gloria, meer uitgesproken, betere neus, betere afdronk.
Blijft toch een mooi chateau vind ik persoonlijk...
Vielen die niet net uit de boot met de classificatie in 1855?
(05-10-2020 10:04 PM)Biff schreef: [ -> ]Gisteren Chateau Angludet 2012 Margaux uit de klimaatkast gehaald en net dezelfde oefening als de Chateau Gloria 2012 van zaterdag.
Kurk eruit en enkele uurtjes in de karaf, daarna terug in de fles.
Kon me meer bekoren dan de Gloria, meer uitgesproken, betere neus, betere afdronk.
Blijft toch een mooi chateau vind ik persoonlijk...
Vielen die niet net uit de boot met de classificatie in 1855?

Toen het klassement werd opgesteld was d Angludet in een slechte fase. Pech dus, want zeker GCC waardig en vandaag eigenlijk van het allerbeste wat je PQ in de Medoc kan kopen.
2015 Fonterutoli Chianti Classico.
[attachment=5169]

Niks speciaal, maar een lekkere doordeweekse wijn.
Citaat:2015 Fonterutoli Chianti Classico.

Ik dronk een tijd geleden de 2018 Fonterutoli en vond dat toen ook echt een lekkere wijn. Misschien wat commercieel maar wel aantrekkelijk. Zo één die vlotjes wegdrinkt totdat de fles plots leeg is Smile
(07-10-2020 09:09 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:2015 Fonterutoli Chianti Classico.

Ik dronk een tijd geleden de 2018 Fonterutoli en vond dat toen ook echt een lekkere wijn. Misschien wat commercieel maar wel aantrekkelijk. Zo één die vlotjes wegdrinkt totdat de fles plots leeg is Smile

De laatste keer dat ik Fonterutoli dronk, de CC 2010 (3-4 jaar geleden) viel me vooral op hoe de minieme hoeveelheid merlot toch zijn stempel drukte. Naar mijn smaak te internationaal en anoniem...
(08-10-2020 09:22 AM)Thomas schreef: [ -> ]De laatste keer dat ik Fonterutoli dronk, de CC 2010 (3-4 jaar geleden) viel me vooral op hoe de minieme hoeveelheid merlot toch zijn stempel drukte. Naar mijn smaak te internationaal en anoniem...

Dag Thomas, naar welke CC's gaat dan wel je voorkeur?
Mijn liefde voor CC is begonnen na een bezoek aan Riecine in Gaiole, in 2012.
Toen was de wijnmaker daar Sean O'Callaghan, intussen een cultfiguur in de Chianti.

O'Callaghan is een Brit die oenologie studeerde in Geisenheim en in de vroege jaren 90 in Toscane aanbelandde; zijn focus lag altijd op terroir, autochtone druiven, elegante wijnen, voornamelijk monocépage werken, geen barriques maar tonneaus, liefst van 2e of 3e passage.
Zijn opmerking over houtgebruik: "It should be like make up on a beautiful woman: when you notice she is wearing it, it's too much." is me altijd bijgebleven.

(ik vermoed dat enkele mensen hier al beginnen te saliveren).

In een indrukwekkende blinde proeverij Toscane - Bourgogne heb ik op de hele avond 2 keer fout gegokt: bij de Riecine CC en bij de brunello van Salvioni...

Riecine heb ik altijd mooi gevonden, en is dus een beetje mijn maatstaf, alhoewel ik niet weet hoe het er aan toe gaat nadat O'Callaghan er vertrokken is. Er was blijkbaar onvrede met de nieuwe Oosteuropese eigenaar die liever een Bordeaux-stijl wou. Sean werkt nu bij Tenuta di Carleone in Radda. Ik heb er de CC 2016 van liggen en vind die bijzonder mooi. Dit is echt pure elegantie, etherisch en bijna te weinig rustiek voor een Toscaan..;

O'Callaghan is goed bevriend met Roberto Bianchi van Val delle Corti, eveneens in Radda, en dat laat zich ook aan de wijnen van daar merken. Ook zoveel mogelijk Sangiovese. Iets steviger dan Carleone.

Daarnaast heb ik in de kelder andere domeinen uit Radda zoals Monteraponi en Caparsa.

Pqr vind ik Castellinuzza e Piuca uit Lamole (Greve) nog altijd schitterend, ze zijn het enige domein dat in de Slow Wine gids al 10 edities lang een vermelding krijgen voor Vino Quotidiano (= prijs niet boven €10). Deze CC's rijpen op beton en zien geen splinter hout. Boksen echt boven hun prijsklasse; Het aangrenzende en familiaal verwante Podere Castellinuzza vind ik ook zeer mooi en ook nog steeds zeer budgetvriendelijk.

Isole e Olena heb ik altijd ook schitterend gevonden, alsook Castello di Ama. Hoewel deze beide domeinen wel internationale cépages in hun blend stoppen (Ama > merlot, Isole > Syrah), heb ik er daar veel minder problemen mee.
(08-10-2020 10:56 AM)Thomas schreef: [ -> ]Mijn liefde voor CC is begonnen na een bezoek aan Riecine in Gaiole, in 2012.
Toen was de wijnmaker daar Sean O'Callaghan, intussen een cultfiguur in de Chianti.

O'Callaghan is een Brit die oenologie studeerde in Geisenheim en in de vroege jaren 90 in Toscane aanbelandde; zijn focus lag altijd op terroir, autochtone druiven, elegante wijnen, voornamelijk monocépage werken, geen barriques maar tonneaus, liefst van 2e of 3e passage.
Zijn opmerking over houtgebruik: "It should be like make up on a beautiful woman: when you notice she is wearing it, it's too much." is me altijd bijgebleven.

(ik vermoed dat enkele mensen hier al beginnen te saliveren).

In een indrukwekkende blinde proeverij Toscane - Bourgogne heb ik op de hele avond 2 keer fout gegokt: bij de Riecine CC en bij de brunello van Salvioni...

Riecine heb ik altijd mooi gevonden, en is dus een beetje mijn maatstaf, alhoewel ik niet weet hoe het er aan toe gaat nadat O'Callaghan er vertrokken is. Er was blijkbaar onvrede met de nieuwe Oosteuropese eigenaar die liever een Bordeaux-stijl wou. Sean werkt nu bij Tenuta di Carleone in Radda. Ik heb er de CC 2016 van liggen en vind die bijzonder mooi. Dit is echt pure elegantie, etherisch en bijna te weinig rustiek voor een Toscaan..;

O'Callaghan is goed bevriend met Roberto Bianchi van Val delle Corti, eveneens in Radda, en dat laat zich ook aan de wijnen van daar merken. Ook zoveel mogelijk Sangiovese. Iets steviger dan Carleone.

Daarnaast heb ik in de kelder andere domeinen uit Radda zoals Monteraponi en Caparsa.

Pqr vind ik Castellinuzza e Piuca uit Lamole (Greve) nog altijd schitterend, ze zijn het enige domein dat in de Slow Wine gids al 10 edities lang een vermelding krijgen voor Vino Quotidiano (= prijs niet boven €10). Deze CC's rijpen op beton en zien geen splinter hout. Boksen echt boven hun prijsklasse; Het aangrenzende en familiaal verwante Podere Castellinuzza vind ik ook zeer mooi en ook nog steeds zeer budgetvriendelijk.

Isole e Olena heb ik altijd ook schitterend gevonden, alsook Castello di Ama. Hoewel deze beide domeinen wel internationale cépages in hun blend stoppen (Ama > merlot, Isole > Syrah), heb ik er daar veel minder problemen mee.

Riecine was vroeger eigendom van John Dunkley, die veel gedaan heeft voor de internationale erkenning van Chianti Classico.
Er zijn veel verschillende stijlen in de Chianti Classico, de reeds vermeldde Lamole bvb geeft totaal andere wijnen dan Radda of de Conca d'Oro. Je kan ook de wijnen van Lamole di Lamole eens proberen en zeker I Fabbri. De mooiste (en helaas soms ook duurste) wijnen van (bijna) puur Sangiovese komen voor mij van producenten als Montevertine, Fontodi, Fèlsina, Fonterutoli (hun Gran Selezione is echt wel top), Ama, Gagliole, Badia a Coltibuono, Volpaia, Vecchie Terre di Montefili, Le Cinciole,... en ook een redelijk nieuw domein met wijngaarden in Radda en Gaiole en waar je meer over kan lezen in een andere recente discussie. Chianti Classico is nog steeds 's werelds interessantste regio voor grote bewaarwijnen.

Zeer interessante post Thomas, dankjwel.
(08-10-2020 11:57 AM)wvd schreef: [ -> ]De mooiste (en helaas soms ook duurste) wijnen van (bijna) puur Sangiovese komen voor mij van producenten als Montevertine, Fontodi, Fèlsina, Fonterutoli (hun Gran Selezione is echt wel top), Ama, Gagliole, Badia a Coltibuono, Volpaia, Vecchie Terre di Montefili, Le Cinciole,... en ook een redelijk nieuw domein met wijngaarden in Radda en Gaiole en waar je meer over kan lezen in een andere recente discussie. Chianti Classico is nog steeds 's werelds interessantste regio voor grote bewaarwijnen.

Dat klopt Werner, er werd vorige week nog een Fonterutoli Gran Selezione 2012 voor mij opengetrokken. Het verschil tussen deze en hun Chianti Classico is enorm. De Gran Selezione is inderdaad een bijzonder mooie wijn.
Citaat:In een indrukwekkende blinde proeverij Toscane - Bourgogne heb ik op de hele avond 2 keer fout gegokt: bij de Riecine CC en bij de brunello van Salvioni...

Heb je de CC van Castellare di Castellina al eens gedronken? Die zou volgens mij ook redelijk wat mensen op het verkeerde been zetten.

Citaat:Chianti Classico is nog steeds 's werelds interessantste regio voor grote bewaarwijnen.

Dat zal ik zeker niet ontkennen. Maar wat ik ook leuk vind is dat een jonge Chianti ook al zo kan smaken. Ik heb nog niet veel jonge Chianti’s geproefd die de hoekigheid hebben van bvb een te jonge Bordeaux.
(08-10-2020 08:34 PM)Olivier schreef: [ -> ][quote]In een indrukwekkende blinde proeverij Toscane - Bourgogne heb ik op de hele avond 2 keer fout gegokt: bij de Riecine CC en bij de brunello van Salvioni...

Heb je de CC van Castellare di Castellina al eens gedronken? Die zou volgens mij ook redelijk wat mensen op het verkeerde been zetten.

Ja, hoewel ik die toch echt een stuk rustieker vind; ook zeer mooie pqr en overal te verkrijgen in Italië. In vergelijking met bourgogne denk ik dan toch aan Maranges of zuidelijker.
Koppelingen