wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Beaucastel 1999

De commentator van de eerste helft heeft het nog over "geconfijt fruit, een "velponneke", sinaasappel, zijdezacht mondgevoel, weelde en uitermate complex."

Helaas blijkt de wedstrijd al gespeeld te zijn.
Verdwenen magie.
Domaine Charles Pain Cuvée Prestige Chinon 2009.

Wel dit is een wijn die nog zeer mooi drinkbaar is, gaat wel zijn tertiaire fase in maar nog meer dan voldoende fruit aanwezig.
Vrij massief van structuur en mooi trandend, een vrij krachtige wijn die nu mooi wegdrinkt. Voor 11 euro was dit een koopje.
Gisteren La Demoiselle de Sociando Mallet 2011 in het glas.
Mooi gerijpt,nu op dronk,denk ik.
Voor mij zeer mooie wijn.
(12-10-2021 04:09 PM)Jef schreef: [ -> ]Gisteren La Demoiselle de Sociando Mallet 2011 in het glas.
Mooi gerijpt, nu op dronk, denk ik.
Voor mij zeer mooie wijn.
In het algemeen is de 2011 een nogal soepele, vroegrijpe jaargang, die daarom niet minder kwaliteitsvol is. In de Médoc-streek vindt men tal van wijnen, die nu op dronk zijn. Clos Manou 2011 of Tour Haut Caussan 2011 worden niet beter. Ik wacht nog ietwat met La Tour Carnet 2011 en Sociando-Mallet 2011. De 2010 vergen meer tijd en oudering.
Diane de Belgrave 2009.

Heerlijke Medoc, alles erop en eraan. Niet meer te lang wachten!
Gisteren bij gebakken zeetong,frietjes en een slaatje Marc Colin En Remilly 2015.
Nog mooie zuurtjes.Voor mij nu al lekker,maar kan er nog wel tegen.
(15-10-2021 12:17 PM)Jef schreef: [ -> ]Gisteren bij gebakken zeetong,frietjes en een slaatje Marc Colin En Remilly 2015.
Nog mooie zuurtjes.Voor mij nu al lekker,maar kan er nog wel tegen.

Saint-Aubin of Chassagne?
Saint-Aubin.
Le Corti dei Farfensi Clos 2016. Het waren deze 'monniken' die ooit een rol speelden in mijn bekering tot het wijndomein. Een typisch Italiaanse, niet al te complexe, sangiovese die mij voor altijd zal terugbrengen naar dat eerste bezoek.
(15-10-2021 01:04 PM)Jef schreef: [ -> ]Saint-Aubin.
Welke Saint-Aubin? Wit of rood? Bordeaux of Bourgogne? In ieder geval "Proost!"
Saint Aubin En Remilly wit 2015 van Marc Colin.
Ook Bourgogne hier. Ladoix Vieilles Vignes van Maratray Dubreuil. Slurp
Hier ook Bourgogne, Marsannay Trois Terres 2014. applaus
(12-05-2020 04:33 PM)Olivier schreef: [ -> ]Waarom moet dat ding trouwens zo belachelijk veel geld kosten? Ziet er mij heel eenvoudig en goedkoop te produceren uit. Lijkt mij een gat in de markt voor een inventieve Chinees...

Herinnerde me deze post toen ik dit op AliExpress tegenkwam: https://m.nl.aliexpress.com/item/1005002...6b9&gclid=

92 euro (ex invoer)...als je dat toch uitgeeft kan je beter de echte kopen
Brolio Riserva Chianti Classico 2016 in het glas! cheers
Bischl Johannisburg Spatburgunder 2015
Lanessan 2005.

Verrassing. Jaren gebivakkeerd in een wijnrek onderste rij in de keuken, met vaak de buitendeur open, tocht erlangs. Zomer en winter. Trillingen door het dagelijks lopen op de houten vloer. Niet donker.

En wat denk je?

Gewoon heerlijke Medoc die op dronk begint te komen!
(28-10-2021 10:44 PM)Jeroen Pieter schreef: [ -> ]Lanessan 2005.

Verrassing. Jaren gebivakkeerd in een wijnrek onderste rij in de keuken, met vaak de buitendeur open, tocht erlangs. Zomer en winter. Trillingen door het dagelijks lopen op de houten vloer. Niet donker.

En wat denk je?

Gewoon heerlijke Medoc die op dronk begint te komen!

Da’s goed nieuws. Ik heb hier ook een ongekoelde berging, en ik merk dat de meeste wijnen er wel tegen kunnen. Witte Bourgogne bvb dan weer minder.
(29-10-2021 09:39 AM)Olivier schreef: [ -> ]Da’s goed nieuws. Ik heb hier ook een ongekoelde berging, en ik merk dat de meeste wijnen er wel tegen kunnen. Witte Bourgogne bvb dan weer minder.

Merk je dan ook dat de wijnen die je hebt liggen sneller verouderen?

Ooit al eens een goede vergelijking kunnen maken?
Bv. fles van dezelfde wijn die vijf jaar bij jou ligt versus fles die bij iemand in een kelder/gekoelde ruimte ligt?
Accornero - Barbera del Monferrato 'Giulin' 2018

Fris, sappig, fruitig en voldoende body om de zuren van de barbera te counteren.

Helemaal wat ik zoek in een barbera. Ik heb hier zelfs meer van genoten dan van de Taurasi 'Radici' riserva 2009 van Mastroberardino die ik zondag/maandag/dinsdag heb gedronken. Zeker goeie wijn, maar minder mijn ding qua smaak en structuur. Da's ne mens zijn goesting zeker?
(29-10-2021 11:09 AM)redacteur schreef: [ -> ]
(29-10-2021 09:39 AM)Olivier schreef: [ -> ]Da’s goed nieuws. Ik heb hier ook een ongekoelde berging, en ik merk dat de meeste wijnen er wel tegen kunnen. Witte Bourgogne bvb dan weer minder.

Merk je dan ook dat de wijnen die je hebt liggen sneller verouderen?

Ooit al eens een goede vergelijking kunnen maken?
Bv. fles van dezelfde wijn die vijf jaar bij jou ligt versus fles die bij iemand in een kelder/gekoelde ruimte ligt?

Heb daar voeger ook aan gedacht om uit te testen maar de fles in mijn living heeft het nooit langer dan een jaar overleefd. Big Grin
Denk wel eens een artikel gelezen te hebben in LRVF maar ben vergeten of het nu significant verschilde of niet…
(29-10-2021 12:00 PM)vinejo schreef: [ -> ]Heb daar voeger ook aan gedacht om uit te testen maar de fles in mijn living heeft het nooit langer dan een jaar overleefd. Big Grin
Denk wel eens een artikel gelezen te hebben in LRVF maar ben vergeten of het nu significant verschilde of niet…

Misschien de 'warme' fles dan beter aan Olivier geven voor bewaring?
Out of sight, out of mind, out of mouth Wink
(29-10-2021 12:46 PM)redacteur schreef: [ -> ]
(29-10-2021 12:00 PM)vinejo schreef: [ -> ]Heb daar voeger ook aan gedacht om uit te testen maar de fles in mijn living heeft het nooit langer dan een jaar overleefd. Big Grin
Denk wel eens een artikel gelezen te hebben in LRVF maar ben vergeten of het nu significant verschilde of niet…

Misschien de 'warme' fles dan beter aan Olivier geven voor bewaring?
Out of sight, out of mind, out of mouth Wink

EN GIJ DENKT DAT DIE VEILIG IS BIJ OLI? taz
[Afbeelding: giphy.gif]
Big Grin

Echt een vergelijking heb ik nog niet kunnen maken. Op zich denk ik wel dat er een verschil zal zijn. Maar wat voor mij vooral belangrijk is : hoe groot is het verschil?

Als warmere bewaring leidt tot een wijn die niet meer lekker is, dan is dat natuurlijk redelijk rampzalig voor mij. Maar ik heb eerlijk gezegd nog niet veel zulke gevallen gehad. Om maar een voorbeeld te geven : dit jaar dronk ik wijnen van Yannick Amirault en Couly Dutheil, respectievelijk uit 2010 en 2011, altIjd bij mij in huis bewaard, met enkele notoir warme zomers. Voor mij waren die perfect. Geen oxidatie of andere storende effecten. Waren ze sneller op dronk? Misschien wel, maar als dat gebeurt zonder negatieve zij-effecten, des te beter dan, zou ik zeggen Smile

Zelfde vaststelling met Bordeaux, en zelfs rode Bourgognes!

Je zou denken dat het met witte wijnen anders zal zijn, maar daar hangt het echt af van type tot type. Met Riesling heb ik totnogtoe bvb geen problemen gehad. Chardonnay daarentegen riskeert naar mijn gevoel sneller te oxideren en karameltoetsen te ontwikkelen. Dat wil je natuurlijk niet. En het grootste slachtoffer van te warme bewaring is Champagne (of schuimwijnen tout court) : ze verliezen hun fraicheur, ontwikkelen soms ook een karameltoets, en oxidatieve aroma’s. Dus opdrinken die handel!

Volgens mij valt het dus nog redelijk mee met de meerderheid van de wijnen, die ik liggen heb. De Leconfield Cabernet van vorige week (2009) gedroeg zich als een jong veulen. Altijd in huis bewaard…

Daar moet ik dan meteen bijzeggen dat ik nog niet lang genoeg bezig ben met wijn om te kunnen spreken over periodes van 20 jaar of zo. De wijnen die ik echt lang wil wegleggen, en dat zijn dan echt de topwijnen in mijn collectie, leg ik in een kelderke bij nen kameraad.
EN GIJ VERTROUWT DIE KAMERAAD? watte

Sneller op dronk, maar kwalitatief even goed: daar tekenen we natuurlijk allemaal voor.
Dat zou zelfs een grote verhuisbeweging in gang zetten volgens mij.
"Hoe, schatje, moeten al die flessen nu plots naar de zolder?" Big Grin

Ik heb ook al ondervonden dat ik de robuustheid van wijn onderschat.
Vroeger ook wijn gekocht in het zuiden van Frankrijk die dan een paar dagen bij 30+°C in de wagen achterbleef die in de zon stond. Heb daar eigenlijk nooit iets van gemerkt.
Niet dat ik dat nu nog zo doen, maar zeker rode wijn kan wel tegen een stootje.
Les Grands Maréchaux – Blaye 2018.

Een klein slokje geproefd. Neen, deze heeft wat karaf nodig. Na 3 uur wijnplezier à gogo.
Vele Bdx 2018 vind ik echt wel lekker jong. Ongeveer €9 bij de Klassewijnen. Steek dat eens in een blinde degustatie met prijsgenoten…
Net een Château Courac 2017, Côtes-de-Rhône-Villages bij een gestoofd varkenshaasje geproefd. Voortreffelijke neus, volle maar frisse mond en mooie afdronk. Het herhalen waard.
Deze avond familie op bezoek.
Dit staat klaar:C9P Pierre Usseglio Cuvée grenache blanc 2019 Mgm
Cote Rotie d'Ampuis 2013 Guigal Mgm.
Mss te vroeg,maar zal wel smaken,denk ik.
(31-10-2021 12:02 PM)Jef schreef: [ -> ]Deze avond familie op bezoek.
Dit staat klaar:C9P Pierre Usseglio Cuvée grenache blanc 2019 Mgm
Cote Rotie d'Ampuis 2013 Guigal Mgm.
Mss te vroeg,maar zal wel smaken,denk ik.

Hey Jef, als we ver genoeg teruggaan zijn wij uiteindelijk toch allemaal verre familie van elkaar hè! Welk uur begint de familiebijeenkomst?
Tongue
Koppelingen