wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
(13-09-2018 11:06 AM)33S schreef: [ -> ]
(12-09-2018 04:53 PM)wvd schreef: [ -> ]Persoonlijk zet ik de Aglianico op plaats 3 in de top van Italiaanse rode druiven. Vergeet niet dat de oenologie in die regio nog op een wat lager pitje staat (stond) dan meer noordwaarts. Maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat Taurasi tot de allerbeste wijnen van Italië (en dus de wereld) zal gaan behoren en dat is ook Ian d'Agatha's oordeel, dus ik ben daar in goed gezelschap.

Als je de druiven beoordeelt op hun potentie om er complexe, krachtige bewaarwijnen mee te maken, dan heb je misschien gelijk. Maar zeker niet verder dan plaats 3. En voor dat type wijnen heb ik vaak noch het geduld, noch het geld. Geef mij dan maar een Fumin of een Schioppettino waar je minder lang op moet wachten.

Op het niet willen wachten kan ik zeker inkomen. Fumin vind ik ook mooi soms, niet te vergelijken met Aglianico evenwel. Schiopettino heeft me nog niet echt kunnen overtuigen. Als 4e Italiaanse topdruif zou ik dan eerder de Corvina familie plaatsen.
Wat Aglianico betreft, ik denk dat daar mits wat modernere aanpak, meer zoeken naar drinkbaarheid en finesse ipv intensiteit en brute kracht, ook wel wat charmantere, soepelere en dus vroeger genietbare wijnen kunnen mee gemaakt worden.
@Olivier: Elena Fucci deden we in verdeling en de importeur stopte ermee.
(13-09-2018 11:19 AM)wvd schreef: [ -> ]
(13-09-2018 11:06 AM)33S schreef: [ -> ]
(12-09-2018 04:53 PM)wvd schreef: [ -> ]Persoonlijk zet ik de Aglianico op plaats 3 in de top van Italiaanse rode druiven. Vergeet niet dat de oenologie in die regio nog op een wat lager pitje staat (stond) dan meer noordwaarts. Maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat Taurasi tot de allerbeste wijnen van Italië (en dus de wereld) zal gaan behoren en dat is ook Ian d'Agatha's oordeel, dus ik ben daar in goed gezelschap.

Als je de druiven beoordeelt op hun potentie om er complexe, krachtige bewaarwijnen mee te maken, dan heb je misschien gelijk. Maar zeker niet verder dan plaats 3. En voor dat type wijnen heb ik vaak noch het geduld, noch het geld. Geef mij dan maar een Fumin of een Schioppettino waar je minder lang op moet wachten.

Op het niet willen wachten kan ik zeker inkomen. Fumin vind ik ook mooi soms, niet te vergelijken met Aglianico evenwel. Schiopettino heeft me nog niet echt kunnen overtuigen. Als 4e Italiaanse topdruif zou ik dan eerder de Corvina familie plaatsen.
Wat Aglianico betreft, ik denk dat daar mits wat modernere aanpak, meer zoeken naar drinkbaarheid en finesse ipv intensiteit en brute kracht, ook wel wat charmantere, soepelere en dus vroeger genietbare wijnen kunnen mee gemaakt worden.
@Olivier: Elena Fucci deden we in verdeling en de importeur stopte ermee.

Corvina? watte
Quid sagrantino?
(13-09-2018 11:52 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-09-2018 11:19 AM)wvd schreef: [ -> ]
(13-09-2018 11:06 AM)33S schreef: [ -> ]
(12-09-2018 04:53 PM)wvd schreef: [ -> ]Persoonlijk zet ik de Aglianico op plaats 3 in de top van Italiaanse rode druiven. Vergeet niet dat de oenologie in die regio nog op een wat lager pitje staat (stond) dan meer noordwaarts. Maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat Taurasi tot de allerbeste wijnen van Italië (en dus de wereld) zal gaan behoren en dat is ook Ian d'Agatha's oordeel, dus ik ben daar in goed gezelschap.

Als je de druiven beoordeelt op hun potentie om er complexe, krachtige bewaarwijnen mee te maken, dan heb je misschien gelijk. Maar zeker niet verder dan plaats 3. En voor dat type wijnen heb ik vaak noch het geduld, noch het geld. Geef mij dan maar een Fumin of een Schioppettino waar je minder lang op moet wachten.

Op het niet willen wachten kan ik zeker inkomen. Fumin vind ik ook mooi soms, niet te vergelijken met Aglianico evenwel. Schiopettino heeft me nog niet echt kunnen overtuigen. Als 4e Italiaanse topdruif zou ik dan eerder de Corvina familie plaatsen.
Wat Aglianico betreft, ik denk dat daar mits wat modernere aanpak, meer zoeken naar drinkbaarheid en finesse ipv intensiteit en brute kracht, ook wel wat charmantere, soepelere en dus vroeger genietbare wijnen kunnen mee gemaakt worden.
@Olivier: Elena Fucci deden we in verdeling en de importeur stopte ermee.

Corvina? watte
Quid sagrantino?

Ooit al iets van Montefalco geproefd wat nog maar van ver in de buurt komt van Quintarelli, Dal Forno, Bussola, ...? Lucky you, ik niet
(13-09-2018 12:43 PM)wvd schreef: [ -> ]
(13-09-2018 11:52 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-09-2018 11:19 AM)wvd schreef: [ -> ]
(13-09-2018 11:06 AM)33S schreef: [ -> ]
(12-09-2018 04:53 PM)wvd schreef: [ -> ]Persoonlijk zet ik de Aglianico op plaats 3 in de top van Italiaanse rode druiven. Vergeet niet dat de oenologie in die regio nog op een wat lager pitje staat (stond) dan meer noordwaarts. Maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat Taurasi tot de allerbeste wijnen van Italië (en dus de wereld) zal gaan behoren en dat is ook Ian d'Agatha's oordeel, dus ik ben daar in goed gezelschap.

Als je de druiven beoordeelt op hun potentie om er complexe, krachtige bewaarwijnen mee te maken, dan heb je misschien gelijk. Maar zeker niet verder dan plaats 3. En voor dat type wijnen heb ik vaak noch het geduld, noch het geld. Geef mij dan maar een Fumin of een Schioppettino waar je minder lang op moet wachten.

Op het niet willen wachten kan ik zeker inkomen. Fumin vind ik ook mooi soms, niet te vergelijken met Aglianico evenwel. Schiopettino heeft me nog niet echt kunnen overtuigen. Als 4e Italiaanse topdruif zou ik dan eerder de Corvina familie plaatsen.
Wat Aglianico betreft, ik denk dat daar mits wat modernere aanpak, meer zoeken naar drinkbaarheid en finesse ipv intensiteit en brute kracht, ook wel wat charmantere, soepelere en dus vroeger genietbare wijnen kunnen mee gemaakt worden.
@Olivier: Elena Fucci deden we in verdeling en de importeur stopte ermee.

Corvina? watte
Quid sagrantino?

Ooit al iets van Montefalco geproefd wat nog maar van ver in de buurt komt van Quintarelli, Dal Forno, Bussola, ...? Lucky you, ik niet

Da s dan eerder een kwestie van smaak he vriend.
Ik heb het allesbehalve voor de amarone en co.
Citaat:Ik heb het allesbehalve voor de amarone en co.

indeed. Maar als je een goede "gewone" valpolicella vindt (dus niet ripasso), kan dat ook bijzonder fijn en lekker zijn. Ik dronk onlangs de Valpolicella's van Speri en die waren zeer fijn. Maar het blijft wel moeilijk om dit soort valpolicella's te vinden. Meeste die ik al geproefd heb zijn helaas slobberpizzawijnen.
Citaat:Wat Aglianico betreft, ik denk dat daar mits wat modernere aanpak, meer zoeken naar drinkbaarheid en finesse ipv intensiteit en brute kracht, ook wel wat charmantere, soepelere en dus vroeger genietbare wijnen kunnen mee gemaakt worden.

volledig akkoord. De Aglianico van Terredora bijvoorbeeld.
(13-09-2018 01:01 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Ik heb het allesbehalve voor de amarone en co.

indeed. Maar als je een goede "gewone" valpolicella vindt (dus niet ripasso), kan dat ook bijzonder fijn en lekker zijn. Ik dronk onlangs de Valpolicella's van Speri en die waren zeer fijn. Maar het blijft wel moeilijk om dit soort valpolicella's te vinden. Meeste die ik al geproefd heb zijn helaas slobberpizzawijnen.
Citaat:Wat Aglianico betreft, ik denk dat daar mits wat modernere aanpak, meer zoeken naar drinkbaarheid en finesse ipv intensiteit en brute kracht, ook wel wat charmantere, soepelere en dus vroeger genietbare wijnen kunnen mee gemaakt worden.

volledig akkoord. De Aglianico van Terredora bijvoorbeeld.

Mijn ervaringen met de valpolicella's van Tedeschi waren niet slecht.

Wat Aglianico's betreft, vind ik de instappers van Cantine del Notaio ook jong al voldoende drinkbaar.
(13-09-2018 02:47 PM)Corto schreef: [ -> ]Wat Aglianico's betreft, vind ik de instappers van Cantine del Notaio ook jong al voldoende drinkbaar.

L'Atto ja, de Repertorio had naar mijn gevoel toch al steeds minimum 6/7 jaar nodig
Uiteraard is het een kwestie van smaak en toegegeven, ik heb al zeer geruime tijd geen Sagrantino meer geproefd, voornamelijk omdat er nog niet 1 was die me kon bekoren.

Anderzijds, zelfs al hou je niet van (jonge) Amarone, daar zijn toch écht wel ontzagwekkend mooie wijnen bij, helaas zijn die ook weer heel duur uiteraard.
En ik hou ook van goed gemaakt "gewone" Valpolicella, inderdaad moeilijk te vinden en Tedeschi vind ik zeker 1 van de uitzonderingen. Die Ferragu is eigenlijk al een Amarone (16%!) maar we hebben een andere ontdekt en die komt binnenkort op de lijst aan +/- 16€. Ook proefde ik een Barolino-achtige Valpolicella van Vaone die ik een écht goede "pizzawijn" vond en dat bedoel ik als compliment. Soms moet je gewoon van een proper gemaakte, heerlijke, lichte, fruitige wijn kunnen genieten. In dat verband vind ik het ook zo jammer dat de Vlaming geen Lambrusco drinkt, wellicht wegens niet "serieus", want ik drink dat heel graag!
(13-09-2018 06:04 PM)wvd schreef: [ -> ]Uiteraard is het een kwestie van smaak en toegegeven, ik heb al zeer geruime tijd geen Sagrantino meer geproefd, voornamelijk omdat er nog niet 1 was die me kon bekoren.

Anderzijds, zelfs al hou je niet van (jonge) Amarone, daar zijn toch écht wel ontzagwekkend mooie wijnen bij, helaas zijn die ook weer heel duur uiteraard.
En ik hou ook van goed gemaakt "gewone" Valpolicella, inderdaad moeilijk te vinden en Tedeschi vind ik zeker 1 van de uitzonderingen. Die Ferragu is eigenlijk al een Amarone (16%!) maar we hebben een andere ontdekt en die komt binnenkort op de lijst aan +/- 16€. Ook proefde ik een Barolino-achtige Valpolicella van Vaone die ik een écht goede "pizzawijn" vond en dat bedoel ik als compliment. Soms moet je gewoon van een proper gemaakte, heerlijke, lichte, fruitige wijn kunnen genieten. In dat verband vind ik het ook zo jammer dat de Vlaming geen Lambrusco drinkt, wellicht wegens niet "serieus", want ik drink dat heel graag!

Zo n gewone Valpolicella kan ik wel degelijk zeer genieten (ondermeer idd die van Speri, die koop ik bij Portovino), maar om nu de Corvina als top 5 druif te klasseren...
Eerste twee glazen van een wat tegenvallende Cambon La Pelouse 2010.
Nu Westvleteren 12 Big Grin
(13-09-2018 08:58 PM)Bert schreef: [ -> ]Eerste twee glazen van een wat tegenvallende Cambon La Pelouse 2010.
Nu Westvleteren 12 Big Grin

cheers (nu wél toepasselijk)
(13-09-2018 08:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-09-2018 08:58 PM)Bert schreef: [ -> ]Eerste twee glazen van een wat tegenvallende Cambon La Pelouse 2010.
Nu Westvleteren 12 Big Grin

cheers (nu wél toepasselijk)

yep punk zeker als jij ook nog een bierke opendoet
(13-09-2018 09:01 PM)Bert schreef: [ -> ]
(13-09-2018 08:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-09-2018 08:58 PM)Bert schreef: [ -> ]Eerste twee glazen van een wat tegenvallende Cambon La Pelouse 2010.
Nu Westvleteren 12 Big Grin

cheers (nu wél toepasselijk)

yep punk zeker als jij ook nog een bierke opendoet

Heb het bij het Belgisch topspuitwater gehouden Sleepy
(13-09-2018 10:50 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-09-2018 09:01 PM)Bert schreef: [ -> ]
(13-09-2018 08:59 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(13-09-2018 08:58 PM)Bert schreef: [ -> ]Eerste twee glazen van een wat tegenvallende Cambon La Pelouse 2010.
Nu Westvleteren 12 Big Grin

cheers (nu wél toepasselijk)

yep punk zeker als jij ook nog een bierke opendoet

Heb het bij het Belgisch topspuitwater gehouden Sleepy

Ordal Heart
Gisteren een Fieuzal 2005 & Mazeyres 2008 gedronken.
De Fieuzal (met dank aan Vince) is duidelijk een wijn met potentieel en inhoud, maar stribbelt nog een beetje tegen en wat gesloten, voor mij mag hij nog een paar jaar blijven liggen en dan wordt dit een waar genot.

De Mazeyres misschien wat minder totaal potentieel maar mooi op dronk en momenteel een hedonistische wijn zonder weerhaken.
(13-09-2018 08:58 PM)Bert schreef: [ -> ]Eerste twee glazen van een wat tegenvallende Cambon La Pelouse 2010.
Nu Westvleteren 12 Big Grin

Op dag 4 was de Cambon La Pelouse 2010 volledig opengebloeid!
Een Bordeaux die na 4 dagen nog genietbaar is...? Nog nooit meegemaakt, de meesten zijn op dag 2 al flink geoxideerd. Heb je hem onder gas bewaard?
(17-09-2018 11:23 AM)wvd schreef: [ -> ]Een Bordeaux die na 4 dagen nog genietbaar is...? Nog nooit meegemaakt, de meesten zijn op dag 2 al flink geoxideerd. Heb je hem onder gas bewaard?

Nog nooit meegemaakt?
Da 's bizar.
Ik ervoer regelmatig (als de fles de tijd krijgt) dat een BDX beter kan zijn op dag3 dan op dag2.
Deze gaf ik dus na dag 3 nog een dag respijt en met succes.
Neen, gewoon met kurk er weer op.
(17-09-2018 11:23 AM)wvd schreef: [ -> ]Een Bordeaux die na 4 dagen nog genietbaar is...? Nog nooit meegemaakt, de meesten zijn op dag 2 al flink geoxideerd. Heb je hem onder gas bewaard?

Vind ik in de meeste gevallen ook.
Een oude Bordeaux drink ik dan ook alleen de dag ( avond) van openen , uitzonderlijk de 2de dag nog.
Voor jonge Bordeaux ( 2010 …..2015....2016) drink ik deze soms ook nog de 2de dag ( en 3de dag) om hun bewaarpotentieel in te schatten.
(17-09-2018 12:56 PM)don quichotte schreef: [ -> ]
(17-09-2018 11:23 AM)wvd schreef: [ -> ]Een Bordeaux die na 4 dagen nog genietbaar is...? Nog nooit meegemaakt, de meesten zijn op dag 2 al flink geoxideerd. Heb je hem onder gas bewaard?

Vind ik in de meeste gevallen ook.
Een oude Bordeaux drink ik dan ook alleen de dag ( avond) van openen , uitzonderlijk de 2de dag nog.
Voor jonge Bordeaux ( 2010 …..2015....2016) drink ik deze soms ook nog de 2de dag ( en 3de dag) om hun bewaarpotentieel in te schatten.

In topjaren zoals 2010 ben ik allerminst verwonderd, zeker voor een linkeroever.
Afgelopen weekend een Elisabeth et François Jourdan Cinsault Vieilles Vignes 2015.

Was wel eens benieuwd naar een wijn die 100 procent uit cinsault bestaat. Wijnstokken van net geen vijftig jaar oud. Robijnrood van kleur, kers en aardbei in de neus. Sappig maar toch ook een beetje stug. De wijn opent na verloop van tijd wel wat meer, maar ik blijf hem tegelijk een beetje ruw vinden. Maar goed, bij de boeuf Bourguignon had ik beter een Côte de Nuits geschonken Smile.
(17-09-2018 06:47 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Afgelopen weekend een Elisabeth et François Jourdan Cinsault Vieilles Vignes 2015.

Was wel eens benieuwd naar een wijn die 100 procent uit cinsault bestaat. Wijnstokken van net geen vijftig jaar oud. Robijnrood van kleur, kers en aardbei in de neus. Sappig maar toch ook een beetje stug. De wijn opent na verloop van tijd wel wat meer, maar ik blijf hem tegelijk een beetje ruw vinden. Maar goed, bij de boeuf Bourguignon had ik beter een Côte de Nuits geschonken Smile.

Cinsault is toch ook een beetje Bourgondisch? Wink
Is dus een Rhone wijn wellicht?
(17-09-2018 11:23 AM)wvd schreef: [ -> ]Een Bordeaux die na 4 dagen nog genietbaar is...? Nog nooit meegemaakt, de meesten zijn op dag 2 al flink geoxideerd. Heb je hem onder gas bewaard?

Op dag 3 (nu) is de Sociando 06 opengekomen.
Het harde, kille is er uit. Nu heb je 'warmer' en meer fruit ondersteund door de klassieke tannines waar de scherpe hoek af is.
Mooie , klassieke Bordeaux. Ik verwacht binnen tien jaar een mooi geëvolueerde herfstwijn te hebben.
(17-09-2018 06:51 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(17-09-2018 06:47 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Afgelopen weekend een Elisabeth et François Jourdan Cinsault Vieilles Vignes 2015.

Was wel eens benieuwd naar een wijn die 100 procent uit cinsault bestaat. Wijnstokken van net geen vijftig jaar oud. Robijnrood van kleur, kers en aardbei in de neus. Sappig maar toch ook een beetje stug. De wijn opent na verloop van tijd wel wat meer, maar ik blijf hem tegelijk een beetje ruw vinden. Maar goed, bij de boeuf Bourguignon had ik beter een Côte de Nuits geschonken Smile.

Cinsault is toch ook een beetje Bourgondisch? Wink
Is dus een Rhone wijn wellicht?

Uit Sommières.
Ik vind cinsault een zwaar onderschatte druif. Te vaak in blends, te vaak in boif rosé, maar zo interessant als monocépage. Kan ook ettelijke jaren mee, denk dat dat ruwere karakter er dan wel uit gaat.
(17-09-2018 08:17 PM)Bert schreef: [ -> ]
(17-09-2018 11:23 AM)wvd schreef: [ -> ]Een Bordeaux die na 4 dagen nog genietbaar is...? Nog nooit meegemaakt, de meesten zijn op dag 2 al flink geoxideerd. Heb je hem onder gas bewaard?

Op dag 3 (nu) is de Sociando 06 opengekomen.
Het harde, kille is er uit. Nu heb je 'warmer' en meer fruit ondersteund door de klassieke tannines waar de scherpe hoek af is.
Mooie , klassieke Bordeaux. Ik verwacht binnen tien jaar een mooi geëvolueerde herfstwijn te hebben.

Bert, misschien zijn wij (vrouw nog meer dan ik) wat overgevoelig voor oxidatie, maar ik heb nog nooit een Bordeaux opgedronken die 2 dagen open stond. Die ging hier steevast door de pompbak (of in de saus). Nu hebben we dat niet meer voor, we drinken hem uit op dag 1...Sleepy
Toevallig eergisteren ook een Châteauneuf 2009 geproefd (zie onder La Ferme du Mont) van La Brunely, een heropgeviste staalfles denk ik. Een erg donkere kleur, vermoed hier dus aardig wat Syrah (Mourvèdre?). Tot mijn verbazing een compleet gesloten neus, amper iets aan te ruiken en wat er dan is is niet aangenaam: geen flinter fruit, eerder iets houterig (bedoel geen vat), meer gedroogd snoeihout. Dat hout komt in de mond terug als rauwe tannine. Een niet geweldig aangename wijn, enfin we drinken er wel wat van aan tafel, we zijn van goede wil, blijven hopen en proberen, helaas. Gisteren dan was de wijn een ietsje meer open, een vleug donkerrood fruit, iets versoepeld in de mond, Vera vind hem minder want toets oxidatie. Al bij al toen dus de juiste beslissing genomen. Een Châteauneuf is nu meestal niet de wijn waar je 10 jaar op moet wachten, dus ik vrees dat dit niets is en ook nooit zal worden.
2015 Fattoria dei Pagliarese Chianti Classico (15,19€)
Mooie begeleider bij een simpele spaghetti bolognaise. Kersjes, peper, mist wat body maar een aangenaam drinkertje. Jong maar zal met wat jaren kelderrust geen extra kwaliteit opleveren volgens mij. 88pnt. Kom er binnenkort eens een pizza voor mijn neus dan zal de tweede fles hier zijn 'match' vinden.
Le Petit Lion de Leoville Las Cases 2013 ...

... en dat bij een traag gegaarde eendenborst, halve krieltjes overgoten met eendenvet, en bijhorende selectie warme groenten Slurp

Mathijs
(21-09-2018 07:37 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Le Petit Lion de Leoville Las Cases 2013 ...

... en dat bij een traag gegaarde eendenborst, halve krieltjes overgoten met eendenvet, en bijhorende warme selectie groenten Slurp

Mathijs
Kwaak, lekker...
(21-09-2018 07:37 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Le Petit Lion de Leoville Las Cases 2013 ...

... en dat bij een traag gegaarde eendenborst, halve krieltjes overgoten met eendenvet, en bijhorende selectie warme groenten Slurp

Mathijs

Ja jong, aan het kokerellen geslagen?
Koppelingen