wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Flesje Valcombe La Sirene 2009 klaargezet voor bij steak met frietjes.applaus
Een château Saint-Paul 2016, een cru bourgeois uit Saint-Seurin-de-Cadourne. Een steengoede vermelding in de Hachette-gids. Gekocht in de Delhaize voor 13 euro.
Donkerrood, ontluikend boeket, evenwichtige mond, mooie afdronk. Een goede 'bourgeois', die net als zijn voorgangers van 2009 en 2010 belooft een goed verteerbare Haut-médoc te worden.
(20-11-2019 06:48 PM)Jef schreef: [ -> ]Flesje Valcombe La Sirene 2009 klaargezet voor bij steak met frietjes.applaus

Als dat geen goed idee is !
Slurp
Vicara - Grignolino del Monferrato Casalese 2018

Blijft een mooie wijn maar wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Een lichte, florale rode wijn, maar met veel tannine (weliswaar niet onaangenaam) en ook hoog in zuren.

Ging vrij goed bij varkenslapje, witloofsalade en gebakken patatten.
Een Dona Mafalda Douro 2013 bij de cordon bleu. Diepe kleur, neusje dat eerder aan Bordeaux doet denken, na enige tijd in het glas iets "warmer" van toon, wat donker fruit, goede mondvulling met wel redelijk wat tannine voor deze prijsklasse, maar zeker te verteren aan tafel. We vonden de wijn OK, maar ik zou er niet naar uitkijken.
Domaine des Tours blanc 2015 bij de gebakken kabeljauw met curry en wintergroentjes in den oven. Een mooie bitterheid en betere zuren dan enkele maanden geleden.
Tenute Rubino - Negroamaro 2017 : allemansvriend, niet al te complex maar zeker niet slecht in z'n genre.

Daarvoor de 'gewone' Verdicchio van Andrea Felici 2018. Heel mooie wijn. Meer verfijning dan de meeste instap Verdicchio's van andere domeinen. Ook wel iets prijziger.
(22-11-2019 11:48 PM)33S schreef: [ -> ]Tenute Rubino - Negroamaro 2017 : allemansvriend, niet al te complex maar zeker niet slecht in z'n genre.

Daarvoor de 'gewone' Verdicchio van Andrea Felici 2018. Heel mooie wijn. Meer verfijning dan de meeste instap Verdicchio's van andere domeinen. Ook wel iets prijziger.

Leopardo maakt maar twee wijnen, deze en een Riserva. Op zijn website vind je wat meer uitleg. Hun wijngaarden liggen ook wat verder landinwaarts, hoger dus, met grotere dag-nacht verschillen. Prijs is idd hoog voor een "instap" Verdichio, maar de kwaliteit zit ook boven de meeste "instappers". En Felici is één van die zeldzame domeinen die een minimum verkoopprijs verplichten...
Luneau-Papin La Grange VV '17, mooie muscadet met veel fraîcheur, frisse zuren gekoppeld aan citrustoetsen en wit steenfruit.
Sebiet Bouland Morgon Corcelette VV '16 eens checken op dag twee.
Ook al is het momenteel een ruwe en rotte periode hier ... geen reden om slechte wijn te drinken ... één glaasje Latour à Pomerol 2003 Sleepy
Muscadet 2018 van Pépière: bleke kleur, mooie neus met wat "zoet" exotisch fruit eerst, bizar, maar dan komt er een vleugje iodium door. Vrij rijk in de mond voor Muscadet, koel en droog, maar doet toch vrij rond aan, de mineraliteit komt pas echt binnen op de afdronk. 's Anderendaags is het fruit wat klassieker appel-perzik halfvol, zeer mooi voor €12, hmmm...?
Potensac 2010...
Ik weet nu al na 1 glas dat het een jammerlijke zaak is dat er maar éentje meer in mijne voorraad ligt Confused
Recent 3 supermarktwijntjes gedronken tussen de 6-7€.
- chianti riserva Colruyt : dun & schraal, kon bijna niet anders voor deze prijs.
- chianti uit de Lidl : stukken beter wel wat te zoet in de aanzet maar ok.
- Vino Nobile uit de Aldi : de mooiste van de drie, meer dan zijn geld waard.
Chateau Meyney 2015 Saint Estephe
Heerlijke neus, gezien zn leeftijd nog massa's -niet storende- tannines aanwezig. De vrouw vond ze alvast top passen bij de eend met amandelkroketjes, en das het bijzonderste Wink
Restaurant: 60 euro
Lijsternest - Mag da 2018.
Zacht ,soepel, fris fruit en knapperige zuurtjes en een goede afdronk.
Mijn kopje thee...
Heel wat lekkers de afgelopen dagen:

Rocca del Principe - Fiano di Avellino 'Tognano' 2014: mooi op dronk, lijkt me geen jaargang om lang weg te leggen. Moeilijk om vergelijking te maken met de gewone Fiano omdat ik daarvan de 2014 niet heb gedronken, maar toch: de Tognano lijkt me iets mineraler te zijn.

Edi Keber - Collio 2013: goed, maar ook weer niet onvergetelijk. Was niet de beste match bij de zeebaars met meditteraanse groenten uit de oven. Friulano 70%, Malvasia Istriana 15% en Ribolla Gialla 15%. Opvoeding in betonnen cuves. Bewaart wel goed, want kan nog zeker enkele jaren mee.

ARPEPE - Valtellina Superiore Sassella 'Stella Retica' Riserva 2006
: ik keek heel erg uit naar deze wijn omdat ik 'm jong echt fantastisch vond. Aanvankelijk wat teleurgesteld, maar bloeide gedurende de avond wel mooi open. Geen krachtpatser, maar heel veel elegantie. Knappe wijn.
Heb een beetje achterstand opgelopen met de TN's. Klein overzicht van de afgelopen twee weken:

Domaine Schoffit Chasselas Vieilles Vignes 2017: Zwitserse druif in de Elzas. Druivenstokken van tachtig jaar oud geven een knappe wijn. Floraal boeket, beetje peper. In de mond droog met een licht zoetje in de afdronk.

Chateau de Sancerre 2015 (rouge). Dit is een van mijn favoriete wijnen aan het worden. Rood fruit en duidelijk kersen in de neus, prima in evenwicht met dat lekkere zuurtjes. Wijn heeft behoefte aan een goede zuurstofkuur maar eens geopend vind ik dit wel groots - zowel als aperitief als bij een spaghetti met (vegetarische) bolognaisesaus.

Jean Bourdy Côtes de Jura Vin Jaune 2009. Deze drinken we zoals het hoort, met een stukje oude Comté erbij. Krachtig boeket van appel, noten en kruiden. Bijzonder lange afdronk - ben de tel kwijt van het aantal caudalie. Fenomenale wijn vind ik, al moet ik toegeven dat niet alle vrienden die de wijn proefden, fan waren. Nog een halve fles in de koelkast, benieuwd hoe lang nog.
Gisteravond een Anthony Thevenet Morgon Vieilles Vignes 2017. Nogal stug. Een uur of drie na openen van de fles kwam er lichte beterschap, er stoven een klein beetje kersen vermengd met aardse tonen uit het glas, maar nog niet wat ik van een Morgon gewend ben. Hopelijk beterschap vanavond.

Daarna nog een glaasje vin jaune en een stuk oude kaas. Aroma van noot iets nadrukkelijker aanwezig in de wijn. Nog steeds geweldig lange afdronk. Zoveel wijn in zo’n klein glas en zoveel wijn voor relatief weinig alcohol (13,5 dacht ik). Hier wil ik me in verdiepen!
Net een half flesje Les Carmes Haut Brion 2011 in de karaf gegooid ... benieuwd.
(05-12-2019 03:28 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Heb een beetje achterstand opgelopen met de TN's. Klein overzicht van de afgelopen twee weken:

Domaine Schoffit Chasselas Vieilles Vignes 2017: Zwitserse druif in de Elzas. Druivenstokken van tachtig jaar oud geven een knappe wijn. Floraal boeket, beetje peper. In de mond droog met een licht zoetje in de afdronk.

Chateau de Sancerre 2015 (rouge). Dit is een van mijn favoriete wijnen aan het worden. Rood fruit en duidelijk kersen in de neus, prima in evenwicht met dat lekkere zuurtjes. Wijn heeft behoefte aan een goede zuurstofkuur maar eens geopend vind ik dit wel groots - zowel als aperitief als bij een spaghetti met (vegetarische) bolognaisesaus.

Jean Bourdy Côtes de Jura Vin Jaune 2009. Deze drinken we zoals het hoort, met een stukje oude Comté erbij. Krachtig boeket van appel, noten en kruiden. Bijzonder lange afdronk - ben de tel kwijt van het aantal caudalie. Fenomenale wijn vind ik, al moet ik toegeven dat niet alle vrienden die de wijn proefden, fan waren. Nog een halve fles in de koelkast, benieuwd hoe lang nog.

Heb je nog flessen over van die vin jaune?
Anders verstop die maar ergens.

Achterstallige tn's know the feeling. Denk enkele maanden achterstand hier. Smile
(08-12-2019 10:20 AM)Smaakatleet schreef: [ -> ]
(05-12-2019 03:28 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Heb een beetje achterstand opgelopen met de TN's. Klein overzicht van de afgelopen twee weken:

Domaine Schoffit Chasselas Vieilles Vignes 2017: Zwitserse druif in de Elzas. Druivenstokken van tachtig jaar oud geven een knappe wijn. Floraal boeket, beetje peper. In de mond droog met een licht zoetje in de afdronk.

Chateau de Sancerre 2015 (rouge). Dit is een van mijn favoriete wijnen aan het worden. Rood fruit en duidelijk kersen in de neus, prima in evenwicht met dat lekkere zuurtjes. Wijn heeft behoefte aan een goede zuurstofkuur maar eens geopend vind ik dit wel groots - zowel als aperitief als bij een spaghetti met (vegetarische) bolognaisesaus.

Jean Bourdy Côtes de Jura Vin Jaune 2009. Deze drinken we zoals het hoort, met een stukje oude Comté erbij. Krachtig boeket van appel, noten en kruiden. Bijzonder lange afdronk - ben de tel kwijt van het aantal caudalie. Fenomenale wijn vind ik, al moet ik toegeven dat niet alle vrienden die de wijn proefden, fan waren. Nog een halve fles in de koelkast, benieuwd hoe lang nog.

Heb je nog flessen over van die vin jaune?
Anders verstop die maar ergens.

Achterstallige tn's know the feeling. Denk enkele maanden achterstand hier. Smile

Inderdaad, is (was?) een iconische wijn.
Prachtige witte Saint-Joseph van een klein domeintje gedronken gisteren. 100% Marsanne VV op graniet. Voor mij één van de ontdekkingen van het jaar. Beter dan Gripa. Wat me vooral opviel waren de duidelijk aanwezige zuren die de wijn de fraîcheur gaf om de rijkdom aan marsepein, honing en sinaasappel te counteren. Geen idee hoe dit bij andere 2018'ers is, want dit was mijn eerste. Anders zal 2018 in witte Noordelijke Rhône veelbelovend zijn.
(08-12-2019 12:28 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Prachtige witte Saint-Joseph van een klein domeintje gedronken gisteren. 100% Marsanne VV op graniet. Voor mij één van de ontdekkingen van het jaar. Beter dan Gripa. Wat me vooral opviel waren de duidelijk aanwezige zuren die de wijn de fraîcheur gaf om de rijkdom aan marsepein, honing en sinaasappel te counteren. Geen idee hoe dit bij andere 2018'ers is, want dit was mijn eerste. Anders zal 2018 in witte Noordelijke Rhône veelbelovend zijn.

Je maakt me wel nieuwsgierig! Had dat klein domeintje ook een naam of wil je dit liever even discreet houden?
(08-12-2019 01:40 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(08-12-2019 12:28 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Prachtige witte Saint-Joseph van een klein domeintje gedronken gisteren. 100% Marsanne VV op graniet. Voor mij één van de ontdekkingen van het jaar. Beter dan Gripa. Wat me vooral opviel waren de duidelijk aanwezige zuren die de wijn de fraîcheur gaf om de rijkdom aan marsepein, honing en sinaasappel te counteren. Geen idee hoe dit bij andere 2018'ers is, want dit was mijn eerste. Anders zal 2018 in witte Noordelijke Rhône veelbelovend zijn.

Je maakt me wel nieuwsgierig! Had dat klein domeintje ook een naam of wil je dit liever even discreet houden?

Ik dronk/proefde de laatste weken wat verschillende witte wijnen uit de Noordelijke Rhône van een zekere Julien Pilon... en dat was telkens schitterend! Nieuwe ster aan het firmament daar, bij Vojacek in Maastricht zijn ze ook laaiend enthousiast over deze jonge wijnmaker.

Ik liep vroeger met een boog rond witte Rhônes heen, en al zeker Viognier als monocépage. Ik moet bekennen dat ik de laatste maanden helemaal overstag aan het gaan ben. Ligt het een nieuwe generatie wijnmakers die de wijnen toch fris weet te houden? De stelling dat grote witte wijnen, en al zeker smakelijke lekkere witte wijnen, enkel uit een noordelijker koeler klimaat kunnen komen mag voor mij volledig op de schop hoor.
(08-12-2019 01:58 PM)Innesto schreef: [ -> ]
(08-12-2019 01:40 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(08-12-2019 12:28 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Prachtige witte Saint-Joseph van een klein domeintje gedronken gisteren. 100% Marsanne VV op graniet. Voor mij één van de ontdekkingen van het jaar. Beter dan Gripa. Wat me vooral opviel waren de duidelijk aanwezige zuren die de wijn de fraîcheur gaf om de rijkdom aan marsepein, honing en sinaasappel te counteren. Geen idee hoe dit bij andere 2018'ers is, want dit was mijn eerste. Anders zal 2018 in witte Noordelijke Rhône veelbelovend zijn.

Je maakt me wel nieuwsgierig! Had dat klein domeintje ook een naam of wil je dit liever even discreet houden?

Ik dronk/proefde de laatste weken wat verschillende witte wijnen uit de Noordelijke Rhône van een zekere Julien Pilon... en dat was telkens schitterend! Nieuwe ster aan het firmament daar, bij Vojacek in Maastricht zijn ze ook laaiend enthousiast over deze jonge wijnmaker.

Ik liep vroeger met een boog rond witte Rhônes heen, en al zeker Viognier als monocépage. Ik moet bekennen dat ik de laatste maanden helemaal overstag aan het gaan ben. Ligt het een nieuwe generatie wijnmakers die de wijnen toch fris weet te houden? De stelling dat grote witte wijnen, en al zeker smakelijke lekkere witte wijnen, enkel uit een noordelijker koeler klimaat kunnen komen mag voor mij volledig op de schop hoor.
Net nog eens een fles van opengedaan en effectief naast Gripa 2017 geplaatst. Blind welteverstaan. Gripa heeft wel degelijk minder zuur dan deze. En net dat maakt het grote verschil.
Deze middag Cos d'Estournel Blanc 2013 als apero gedronken ... teleurstellend aan die prijs.

Gelukkig had de gastheer nog een Probus 2010 uit de kelder gehaald ... daar kon ik me meer in vinden.

En deze avond, nog de laatste twee glazen Les Carmes Haut Brion 2011 bij een heerlijke pasta.

Mathijs
(08-12-2019 10:13 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Deze middag Cos d'Estournel Blanc 2013 als apero gedronken ... teleurstellend aan die prijs.

Gelukkig had de gastheer nog een Probus 2010 uit de kelder gehaald ... daar kon ik me meer in vinden.

En deze avond, nog de laatste twee glazen Les Carmes Haut Brion 2011 bij een heerlijke pasta.

Mathijs
Oei, cos wit niet goed... dat is spijtig. Nog niet geproefd, maar tegenwoordig zo duur. Dan verwacht je toch veel.
(08-12-2019 10:21 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Oei, cos wit niet goed... dat is spijtig. Nog niet geproefd, maar tegenwoordig zo duur. Dan verwacht je toch veel.

Al een paar jaargangen gedronken en kon me nog niet overtuigen in die prijsklasse.
Dan leg ik liever net iets meer op tafel en heb ik een mooie witte Pessac in handen.

We waren beide van mening dat deze 2013 "over the hill" was ... jonger drinken dus.

Mathijs
Château Rol de Fombrauge Saint Emilion Grand Cru 1989 - Weinig neus, licht, zacht, elegant met nog fruit, 91p
Gisteravond met collega's op restaurant een Chaton Cambon 2017 van Marie Lapierre.

Een gewone Beaujolais van deze beroemde sulfietloze wijnmakers, een vin naturel de base. Heeft wat minder materie dan de Morgon van dit huis, maar lekker fruitig, licht en met een zuurtje. Heel fijn.
Koppelingen