wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Tamellini - Soave Classico "Le bine de Costiola" 2015.

Delicate maar klassevolle neus met wat abrikoos en witte peper. In de mond zeer mineraal. Slechts 12° alcohol en geen hout gezien.

Naar mijn mening een heel mooie Soave, eerder op verfijning dan kracht, en met een uitstekende P/K. Kan nog enkele jaren liggen.
(13-05-2019 09:50 AM)33S schreef: [ -> ]Tamellini - Soave Classico "Le bine de Costiola" 2015.

Delicate maar klassevolle neus met wat abrikoos en witte peper. In de mond zeer mineraal. Slechts 12° alcohol en geen hout gezien.

Naar mijn mening een heel mooie Soave, eerder op verfijning dan kracht, en met een uitstekende P/K. Kan nog enkele jaren liggen.

klinkt interessant.

Ik las onlangs een artikel van Michael Garner die over Soave zegt dat er naast de volle, houtgelagerde stijl en de frisse fruitige stijl, nu een derde stijl zich aan het ontwikkelen is van Soave die zeer lang op de lie ligt om meer body en complexiteit te ontwikkelen.
(13-05-2019 10:14 AM)Olivier schreef: [ -> ]
(13-05-2019 09:50 AM)33S schreef: [ -> ]Tamellini - Soave Classico "Le bine de Costiola" 2015.

Delicate maar klassevolle neus met wat abrikoos en witte peper. In de mond zeer mineraal. Slechts 12° alcohol en geen hout gezien.

Naar mijn mening een heel mooie Soave, eerder op verfijning dan kracht, en met een uitstekende P/K. Kan nog enkele jaren liggen.

klinkt interessant.

Ik las onlangs een artikel van Michael Garner die over Soave zegt dat er naast de volle, houtgelagerde stijl en de frisse fruitige stijl, nu een derde stijl zich aan het ontwikkelen is van Soave die zeer lang op de lie ligt om meer body en complexiteit te ontwikkelen.

Deze heeft 10 maanden sur lie.
Gisteren een erg mooie Champagne van AR Lenoble, streng (lage dosage) maar zeer rechtvaardig. Daarna Topiary overschotjes: Chardonnay 2017, Cabernet 2015 en Syrah 2016.
(13-05-2019 12:22 PM)wvd schreef: [ -> ]Gisteren een erg mooie Champagne van AR Lenoble, streng (lage dosage) maar zeer rechtvaardig. Daarna Topiary overschotjes: Chardonnay 2017, Cabernet 2015 en Syrah 2016.

Is dat een houtgelagerde Chardonnay?
2010 Garofoli Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore Podium.

Vandaag ook de 2016 bijbesteld.
(13-05-2019 06:05 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]
(13-05-2019 12:22 PM)wvd schreef: [ -> ]Gisteren een erg mooie Champagne van AR Lenoble, streng (lage dosage) maar zeer rechtvaardig. Daarna Topiary overschotjes: Chardonnay 2017, Cabernet 2015 en Syrah 2016.

Is dat een houtgelagerde Chardonnay?

Uiteraard, maar niet dominant. Het is Zuid-Afrika, maar je voelt de Fransche invloed.
(14-05-2019 11:40 AM)wvd schreef: [ -> ]
(13-05-2019 06:05 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]
(13-05-2019 12:22 PM)wvd schreef: [ -> ]Gisteren een erg mooie Champagne van AR Lenoble, streng (lage dosage) maar zeer rechtvaardig. Daarna Topiary overschotjes: Chardonnay 2017, Cabernet 2015 en Syrah 2016.

Is dat een houtgelagerde Chardonnay?

Uiteraard, maar niet dominant. Het is Zuid-Afrika, maar je voelt de Fransche invloed.

Heel vaak he in ZA.
Merschi!
Tijdens het Eurosongfestival (Sleepy) gister een rode natuurwijn (zonder toegevoegde sulfiet) uit de Elzas, een streek die het belang van Europa als geen ander onderschrijft.

Julien Meyer Les Pierres Chaudes Pinot Noir 2017. Meteen na openen al een sterke neus met veel kersen en iets mineraal - terroir van zandsteen, graniet, witte klei. In de mond veel fruit en frisse zuren, beetje peper. Met zijn 12,5 procent ook lekker licht.

Wat betreft stijl deed deze wijn me denken aan de rode natuurwijnen uit Morgon (Lapierre, A Thevenet e.a.), maar misschien was deze wel iets aardser.
Dit weekend veel schitterende, en ook gewonere wijnen gedronken. En hoewel bij vrienden geproefd, mag ik deze wijnen spijtig genoeg niet beschrijven... censor Sad
(14-05-2019 06:50 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]
(14-05-2019 11:40 AM)wvd schreef: [ -> ]
(13-05-2019 06:05 PM)Smaakatleet schreef: [ -> ]
(13-05-2019 12:22 PM)wvd schreef: [ -> ]Gisteren een erg mooie Champagne van AR Lenoble, streng (lage dosage) maar zeer rechtvaardig. Daarna Topiary overschotjes: Chardonnay 2017, Cabernet 2015 en Syrah 2016.

Is dat een houtgelagerde Chardonnay?

Uiteraard, maar niet dominant. Het is Zuid-Afrika, maar je voelt de Fransche invloed.

Heel vaak he in ZA.
Merschi!

en dan vooral in Franschhoek... Wink
(20-05-2019 05:16 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Dit weekend veel schitterende, en ook gewonere wijnen gedronken. En hoewel bij vrienden geproefd, mag ik deze wijnen spijtig genoeg niet beschrijven... censor Sad

Dat zou ik heel jammer vinden.
(20-05-2019 06:13 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(20-05-2019 05:16 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Dit weekend veel schitterende, en ook gewonere wijnen gedronken. En hoewel bij vrienden geproefd, mag ik deze wijnen spijtig genoeg niet beschrijven... censor Sad

Dat zou ik heel jammer vinden.

Volgens mij kan dat wel hoor, zeker in het kader van een grotere degustatie. t Zou daarentegen wel raar zijn mocht je enkel nog wijnen drinken (en bespreken) die je pa verkoopt.

Fragment uit het charter:

Een gepassioneerde wijnhandelaar kan echter ook veel interessante informatie te delen hebben over bezoeken aan domeinen, proeverijen voor handelaars, kennis over een bepaald terroir, of andere wetenswaardigheden die voortkomen uit zijn/haar commerciële activiteit. Om die wijnhandelaars een kans te geven om mee te discussiëren in de andere topics, en op die manier die interessante informatie niet te onthouden van de wijnliefhebbers, wordt toegelaten dat wijnhandelaars relevante informatie delen in de desbetreffende topic, ook als het om wijnen gaat die zij verkopen.

Het uitgangspunt blijft echter dat er buiten het hoekje van de handelaar geen commerciële posts toegelaten worden. Dit is uiteraard een dunne lijn, en daarom zal er altijd een zekere marge zijn om dingen te interpreteren. Die interpretatie zal gedaan worden door de moderatoren van het forum. Wie een post ziet die niet door de beugel kan, kan de moderatoren contacteren. Zij zullen het nodige doen. Wijnhandelaars die zich niet aan deze regels houden zullen eerst vriendelijk aangemaand worden de regels te volgen. Indien dat geen effect heeft, zullen posts die niet conform dit beleid zijn direct verwijderd worden.
(20-05-2019 06:13 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(20-05-2019 05:16 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Dit weekend veel schitterende, en ook gewonere wijnen gedronken. En hoewel bij vrienden geproefd, mag ik deze wijnen spijtig genoeg niet beschrijven... censor Sad

Dat zou ik heel jammer vinden.
Ik vind dat ook. Het valt nu pas op hoe weinig ik het forum nog bezoek, alleen maar omdat ik anders heel de tijd moet opletten welke wijn ik wel en niet mag beschrijven.
(20-05-2019 07:24 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(20-05-2019 06:13 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(20-05-2019 05:16 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Dit weekend veel schitterende, en ook gewonere wijnen gedronken. En hoewel bij vrienden geproefd, mag ik deze wijnen spijtig genoeg niet beschrijven... censor Sad

Dat zou ik heel jammer vinden.

Volgens mij kan dat wel hoor, zeker in het kader van een grotere degustatie. t Zou daarentegen wel raar zijn mocht je enkel nog wijnen drinken (en bespreken) die je pa verkoopt.


[/i]
Zeker niet, maar in een TN zit niet altijd meerwaarde. Het gaat vaak over hoe ik die wijn zelf ervaar. En daaruit zal wel natuurlijk vaak een bepaalde score aanhangen. Vroeger schreef ik vaak een weekendverslagje, lekker makkelijk. Dit weekend had dat ook gekund, maar van de 7 wijnen, waren er maar 2 die niet van ons vader kwamen. 2 Champagnes, 2 verschillende Chablis grand cru en 1 rosé. Ook nog een Chablis terroir de la Chapelle van Piuze gedronken. Zeer fijn, dat wel. En nog een Sancerre rosé van Neveu: duidelijk verschil met deze uit de Rhône! Mineraler dan de Rhône, en een mooier zuurtje!
Een beetje reduit ook.
(20-05-2019 07:29 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]
(20-05-2019 06:13 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(20-05-2019 05:16 PM)TheWineVet schreef: [ -> ]Dit weekend veel schitterende, en ook gewonere wijnen gedronken. En hoewel bij vrienden geproefd, mag ik deze wijnen spijtig genoeg niet beschrijven... censor Sad

Dat zou ik heel jammer vinden.
Ik vind dat ook. Het valt nu pas op hoe weinig ik het forum nog bezoek, alleen maar omdat ik anders heel de tijd moet opletten welke wijn ik wel en niet mag beschrijven.

En zo verliezen we er hier enen omdat hij wijn verhandelt, daar enen omdat hij tegen gesproken wordt, nog elders enen omdat hij vindt dat er te weinig Italiaanse wijnen besproken worden, een andere omdat er volgens hem te weinig natuurwijnen besproken worden, enen die vindt dat we handelaars te hard aanpakken, een andere die net het omgekeerde denkt, noem maar op...
Gelukkig is er een harde kern die altijd zal blijven posten omdat ze het gewoon tof vinden om hun passie te delen met anderen.
2016 Chianti Classico Fonterutoli

Wat zuurstof nodig na openen, maar daarna lekker fruitige wijn.
R de Rieussec 2017
Sémillon 54 %, Sauvignon blanc 46 %
Pop and pour
Pompelmoes, ananas,
Lekker mineraal, maar begint toch vervelen na 2e glas...
19tal euro

Chateau Croque Michotte 2006
Tn geplaatst 19tal euro.

Chateau Lynch Moussas 2008
Gekocht via Dave aan een hele mooie prijs (16!) euro waarvoor dank!
Iets te warm geopend, beetje koelen. Baksteenrood, waterrandje, tertiar neusje eigenlijk al (voor zover ik die al geroken heb), zachte tannine, iets teveel zuurtjes voor mij. Fles aan de kant gezet en pas 2 dagen later terug uit de klimaatkast gehaald. Zuurtjes zijn zachter geworden, geen krachtpatser maar gewoon lekker. Geen wow. Ik zou dit domein nog es willen proeven in een betere jaargang.

Chateau Lagrange St Julien 2010 halfje
Ik wist op voorhand al dat dit veel te vroeg was, maar ik had nu éénmaal goesting in een St Julien bij de entrecote Smile
Uit de klimaatkast, in de karaf, beetje zuurstof geven. Niet veel in de neus, voldoende tannine aanwezig maar geen storende droogtrekking. Dit kan nog jaren mee. Middellange afdronk.
Nog 1 halfje liggen, ga ik nog enkele jaren rust gunnen.
Kado van vader, betaalde 24tal euro dacht ik.

Chablis 1er Cru Fourchaume, Billaud Samuel
Op restaurant 't Ponton in Nieuwpoort.
Bij de verse garnaalkroketjes en de sliptongetjes.
Geen tn maar de vrouw zei dat ie lekker was, dus das voldoende voor mij Sleepy
Laatste 2 glaasjes mee naar de b&b waar de vrouw ze na het optreden van Stef Bos nog opgedronken heeft!
Kostte me 49 euro
(20-05-2019 09:41 PM)Biff schreef: [ -> ]Chateau Lynch Moussas 2008
Gekocht via Dave aan een hele mooie prijs (16!) euro waarvoor dank!
Iets te warm geopend, beetje koelen. Baksteenrood, waterrandje, tertiar neusje eigenlijk al (voor zover ik die al geroken heb), zachte tannine, iets teveel zuurtjes voor mij. Fles aan de kant gezet en pas 2 dagen later terug uit de klimaatkast gehaald. Zuurtjes zijn zachter geworden, geen krachtpatser maar gewoon lekker. Geen wow. Ik zou dit domein nog es willen proeven in een betere jaargang.

Nog steeds graag gedaan ;-)

Ik heb die Lynch-Moussas een paar maand geleden ook gedronken en was er ook niet kapot van. Tertiaire elementen herinner ik mij niet meteen, de zuren wél en ook dat er wat te weinig fruitmaterie aanwezig was om een evenwicht te bereiken. Ik dacht ook dat het met de jaargang te maken had. Ik heb nog niet zo veel Bdx 2008 gedronken en al helemaal geen toppers, maar wat ik gedronken heb (Sérilhan, Fiefs de Lagrange, Arnauton) vond ik maar slapjes.

Enige uitzondering is Vrai Canon Bouché, voor zover ik het mij kan herinneren. En dan denk ik: rechteroever = meer Merlot = makkelijker rijp te krijgen?
2015 Ferrero "Pepita" Rosso di Toscana Toscana IGT
Thomas Postigo 2012 (Ribera)

Komt nog jeugdig over, krachtpatser.
Denk vandaag op dag 2 beter, straks het verdict.
(21-05-2019 01:45 PM)Dave schreef: [ -> ]Tertiaire elementen herinner ik mij niet meteen.
Neen inderdaad, verkeerde info. Die tertiaire elementen zaten in de La Tour Du Mons 2006 Margaux die ik enkele dagen daarvoor opende! My bad!
Je zou ze al es door elkaar beginnen halen nietwaarRolleyes
(23-05-2019 09:28 AM)Biff schreef: [ -> ]
(21-05-2019 01:45 PM)Dave schreef: [ -> ]Tertiaire elementen herinner ik mij niet meteen.
Neen inderdaad, verkeerde info. Die tertiaire elementen zaten in de La Tour Du Mons 2006 Margaux die ik enkele dagen daarvoor opende! My bad!
Je zou ze al es door elkaar beginnen halen nietwaarRolleyes

Inderdaad, maar had ook gerust flesvariatie kunnen zijn of verschil in kurkkwaliteit.
Dat de Tour de Mons al wat verder geëvolueerd is verwondert mij dan weer niet echt.
Deze week al 2 stalen geproefd van een vrij recente producent: Valpolicella Classico Superiore en een Ripasso. Allebei zeer mooi gemaakte wijnen en aan goede prijs. En, niet onbelangrijk, afgesloten met een Diam, dus geen last van flesvariatie!
(23-05-2019 10:58 AM)wvd schreef: [ -> ]Deze week al 2 stalen geproefd van een vrij recente producent: Valpolicella Classico Superiore en een Ripasso. Allebei zeer mooi gemaakte wijnen en aan goede prijs. En, niet onbelangrijk, afgesloten met een Diam, dus geen last van flesvariatie!

Kan je jammer genoeg niet voorspellen, flesvariatie hoeft niet per se met de kurk te maken te hebben.
(23-05-2019 11:15 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-05-2019 10:58 AM)wvd schreef: [ -> ]Deze week al 2 stalen geproefd van een vrij recente producent: Valpolicella Classico Superiore en een Ripasso. Allebei zeer mooi gemaakte wijnen en aan goede prijs. En, niet onbelangrijk, afgesloten met een Diam, dus geen last van flesvariatie!

Kan je jammer genoeg niet voorspellen, flesvariatie hoeft niet per se met de kurk te maken te hebben.

Ik denk dat eigenlijk wel, enfin, toch voornamelijk, 99% of zoiets. Welke andere factor kan volgens jou dan nog grote invloed hebben bij flessen uit dezelfde kist/doos?
(23-05-2019 11:37 AM)wvd schreef: [ -> ]
(23-05-2019 11:15 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-05-2019 10:58 AM)wvd schreef: [ -> ]Deze week al 2 stalen geproefd van een vrij recente producent: Valpolicella Classico Superiore en een Ripasso. Allebei zeer mooi gemaakte wijnen en aan goede prijs. En, niet onbelangrijk, afgesloten met een Diam, dus geen last van flesvariatie!

Kan je jammer genoeg niet voorspellen, flesvariatie hoeft niet per se met de kurk te maken te hebben.

Ik denk dat eigenlijk wel, enfin, toch voornamelijk, 99% of zoiets. Welke andere factor kan volgens jou dan nog grote invloed hebben bij flessen uit dezelfde kist/doos?

Dezelfde doos had je niet gezegd he.
Maar zelfs dan, een besmetting in de kelder, slecht gewassen flessen, verschillende momenten van botteling, botteling uit verschillende cuves, de kalender van Thun,.. Cool
(23-05-2019 12:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-05-2019 11:37 AM)wvd schreef: [ -> ]
(23-05-2019 11:15 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-05-2019 10:58 AM)wvd schreef: [ -> ]Deze week al 2 stalen geproefd van een vrij recente producent: Valpolicella Classico Superiore en een Ripasso. Allebei zeer mooi gemaakte wijnen en aan goede prijs. En, niet onbelangrijk, afgesloten met een Diam, dus geen last van flesvariatie!

Kan je jammer genoeg niet voorspellen, flesvariatie hoeft niet per se met de kurk te maken te hebben.

Ik denk dat eigenlijk wel, enfin, toch voornamelijk, 99% of zoiets. Welke andere factor kan volgens jou dan nog grote invloed hebben bij flessen uit dezelfde kist/doos?

Dezelfde doos had je niet gezegd he.
Maar zelfs dan, een besmetting in de kelder, slecht gewassen flessen, verschillende momenten van botteling, botteling uit verschillende cuves, de kalender van Thun,.. Cool

Zeker die botteling uit verschillende cuves lijkt mij ook een mogelijk oorzaak, zeker als er grote volumes geproduceerd worden.
Kermit Lynch heeft het daar ook over in "Avonturen op de wijnroute", als ik mij niet vergis.
(23-05-2019 01:53 PM)Dave schreef: [ -> ]
(23-05-2019 12:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-05-2019 11:37 AM)wvd schreef: [ -> ]
(23-05-2019 11:15 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-05-2019 10:58 AM)wvd schreef: [ -> ]Deze week al 2 stalen geproefd van een vrij recente producent: Valpolicella Classico Superiore en een Ripasso. Allebei zeer mooi gemaakte wijnen en aan goede prijs. En, niet onbelangrijk, afgesloten met een Diam, dus geen last van flesvariatie!

Kan je jammer genoeg niet voorspellen, flesvariatie hoeft niet per se met de kurk te maken te hebben.

Ik denk dat eigenlijk wel, enfin, toch voornamelijk, 99% of zoiets. Welke andere factor kan volgens jou dan nog grote invloed hebben bij flessen uit dezelfde kist/doos?

Dezelfde doos had je niet gezegd he.
Maar zelfs dan, een besmetting in de kelder, slecht gewassen flessen, verschillende momenten van botteling, botteling uit verschillende cuves, de kalender van Thun,.. Cool

Zeker die botteling uit verschillende cuves lijkt mij ook een mogelijk oorzaak, zeker als er grote volumes geproduceerd worden.
Kermit Lynch heeft het daar ook over in "Avonturen op de wijnroute", als ik mij niet vergis.

Dat is inderdaad zeker waar, niet aan gedacht! Bij grotere volumes is het inderdaad onmogelijk dat alle flessen dezelfde zijn, al doet men nog zo z'n best.
Maar ik denk desalniettegenstaande dat de grootste verschillen toch op conto van de kurk mogen geschreven worden. Zeker als het over een kist (oude Bordeaux) gaat waar dan volgens het fabeltje 2 perfecte flessen, 4 zeer goede, 4 duidelijk mindere en 2 slechte wijnen zitten.
Besmetting in de kelder is meestal voor het ganse lot (cfr. Phélan-Ségur), slecht gewassen flessen, die gaan duidelijk naar de producenten van natuurwijn Wink en bij Thun gaat het dan eigenlijk meer over onze perceptie.
(23-05-2019 03:07 PM)wvd schreef: [ -> ]
(23-05-2019 01:53 PM)Dave schreef: [ -> ]
(23-05-2019 12:21 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-05-2019 11:37 AM)wvd schreef: [ -> ]
(23-05-2019 11:15 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(23-05-2019 10:58 AM)wvd schreef: [ -> ]Deze week al 2 stalen geproefd van een vrij recente producent: Valpolicella Classico Superiore en een Ripasso. Allebei zeer mooi gemaakte wijnen en aan goede prijs. En, niet onbelangrijk, afgesloten met een Diam, dus geen last van flesvariatie!

Kan je jammer genoeg niet voorspellen, flesvariatie hoeft niet per se met de kurk te maken te hebben.

Ik denk dat eigenlijk wel, enfin, toch voornamelijk, 99% of zoiets. Welke andere factor kan volgens jou dan nog grote invloed hebben bij flessen uit dezelfde kist/doos?

Dezelfde doos had je niet gezegd he.
Maar zelfs dan, een besmetting in de kelder, slecht gewassen flessen, verschillende momenten van botteling, botteling uit verschillende cuves, de kalender van Thun,.. Cool

Zeker die botteling uit verschillende cuves lijkt mij ook een mogelijk oorzaak, zeker als er grote volumes geproduceerd worden.
Kermit Lynch heeft het daar ook over in "Avonturen op de wijnroute", als ik mij niet vergis.

Dat is inderdaad zeker waar, niet aan gedacht! Bij grotere volumes is het inderdaad onmogelijk dat alle flessen dezelfde zijn, al doet men nog zo z'n best.
Maar ik denk desniettegenstaande dat de grootste verschillen toch op conto van de kurk mogen geschreven worden. Zeker als het over een kist (oude Bordeaux) gaat waar dan volgens het fabeltje 2 perfecte flessen, 4 zeer goede, 4 duidelijk mindere en 2 slechte wijnen zitten.
Besmetting in de kelder is meestal voor het ganse lot (cfr. Phélan-Ségur), slecht gewassen flessen, die gaan duidelijk naar de producenten van natuurwijn Wink en bij Thun gaat het dan eigenlijk meer over onze perceptie.

Big Grin

(Thun was schertsend bedoeld natuurlijk... of niet natuurlijk... enfin...)

(Dank voor het heropvissen van het woord desalniettegenstaande, doet me denken aan Urbanus, die zou er desalweltegenliggende van gemaakt hebben ;-) )
Op een trouwfeest gister werd de Chateau La Baronne Les Lanes 2016 (Corbières) geserveerd bij de barbecue. 50 procent grenache, 50 procent carignan. Indringende neus met kersen en gestoofd rood fruit. Klein beetje stalgeur, maar niet overheersend. In de mond heel sappig, het fruit overheerst. Deze wijn wordt volledig biodynamisch gemaakt, zonder toegevoegde sulfiet. Aangename verrassing om dit op een trouwfeest in het glas te krijgen!
Koppelingen