wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
(28-04-2018 08:49 PM)Benz schreef: [ -> ]
(27-04-2018 09:02 PM)Benz schreef: [ -> ]Vanavond Chateau Brown 2009 in het glas! Slurp

Dag 2 nog een puntje extra. 91-92 Slurp

Benz,
Ik moet dringend terug wat Chateau Brown zowel rood als wit proberen.
Chateau Brown kocht ik ooit in de Cora toen ze voor het eerst deze wijn in hun assortiment hadden geïntroduceerd.
Nadien die wijn niet meer gekocht.
Vraag me niet waarom ik ben afgehaakt.
In mijn archieven vind ik daar misschien iets van terug.
De witte versie 2014 degusteerde ik nog bij CORA en vond deze zeer goed. En toch niet gekocht.
Zondagavond richting zeetje op restaurant om moeder haar verjaardag te gaan vieren!
Eerst thuis een glaasje champagne, Bouché Père et Fils Cuvée Saphir,
75% chardonnay, 20% pinot noir, 5% pinot Meunier.
Deze cuvée veroudert gedurende 10 jaar sur latte vooraleer gedegorgeerd te worden.
Resultaat: een heel lekkere fijne champagne! Top
Op restaurant aangekomen, een Aperol Spritz, ja ik ben fan Smile
Voor en- hoofdgerecht gekozen, vergezeld van Chateau Carbonnieux Blanc 2012, en Chateau Carbonnieux rood 2010.
Geen notities genomen, wel de witte na het eerste glas uit de koeler gehaald (te koel), heel mooi (Wink) van neus, en de rode was echt lekker, mss nog iets teveel tannines, maar eigenlijk niet storend!
De rode was uit, de witte nog mee naar huis en vandaag laatste glas uitgedronken! Goed stand gehouden!
Straks op het menu:
Fiefs de Lagrange 2005
Clarke 2005

De laatste tijd redelijk wat Bordeaux in mijn glas mmm. Na deze avond nog eens verandering in brengen Smile

Gisteren trouwens ook een flesje Brunus 2012 (Montsant) open gedaan. Rood fruit, kruidig, licht animaal en klein beetje droog. Lekker maar mist wat body.
Al twee dagen genieten van Chateau La Croizille 2009.

Tot op heden nog geen Classé, maar vermoedelijk bij de volgende beoordeling wel cheers.

Mathijs
Chateau Ripeau, Saint-Emilion Grand Cru Classé 2015.

Citaat:Wel kantje boordje GCC volgens mij.

Deze 2015 zeker niet.Sleepy
(06-05-2018 07:32 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Al twee dagen genieten van Chateau La Croizille 2009.

Tot op heden nog geen Classé, maar vermoedelijk bij de volgende beoordeling wel cheers.

Mathijs

Mathijs,

Ik kan de Chateau La Croizille 2009 niet beoordelen of dit een Classé is ja of neen.
De Chateau Ripeau, Saint-Emilion Grand Cru Classé 2015 waar ik nu het laatste uit de fles ben aan 't drinken is dat zeker wel en wordt volgens mij zelfs (veel) meer. Slurp Slurp
Een Zweigelt rosé bij de lunch. Domein noch TN’s genoteerd, maar was me een waar genoegen bij een geitenkaasalade op een terras aan deze temperaturen. Normaal ben ik niet zo van de rosé maar hier kon ik toch van genieten.
Als aperitief en bij het eten ( tomate crevettes en frietjes op het terras buiten bij dit weder) Dom. Besson Chablis 1er Cru Vaillons
Straks iets rood nog: Core 2014 van het domein Montevetrano uit Campania.
Mijn avond kan niet meer stuk.
(07-05-2018 06:43 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Als aperitief en bij het eten ( tomate crevettes en frietjes op het terras buiten bij dit weder) Dom. Besson Chablis 1er Cru Vaillons
Straks iets rood nog: Core 2014 van het domein Montevetrano uit Campania.
Mijn avond kan niet meer stuk.

Amai, dat zal wel zijn!
(07-05-2018 06:47 PM)FRANCISPICCART schreef: [ -> ]
(07-05-2018 06:43 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Als aperitief en bij het eten ( tomate crevettes en frietjes op het terras buiten bij dit weder) Dom. Besson Chablis 1er Cru Vaillons
Straks iets rood nog: Core 2014 van het domein Montevetrano uit Campania.
Mijn avond kan niet meer stuk.

Amai, dat zal wel zijn!

En de frietjes zelf gesneden en gebakken.Wink
Gisteren een Ladoucette 2015, Pouilly Fumé en Amiral de Beychevelle 2010, Saint Julien. Terug op restaurant, dus niks opgekribbeldConfused
(07-05-2018 05:47 PM)troisetoiles schreef: [ -> ]Een Zweigelt rosé bij de lunch. Domein noch TN’s genoteerd, maar was me een waar genoegen bij een geitenkaasalade op een terras aan deze temperaturen. Normaal ben ik niet zo van de rosé maar hier kon ik toch van genieten.

Kan ik me wel voorstellen. Was hij droog genoeg?
(07-05-2018 08:20 PM)vinejo schreef: [ -> ]Kan ik me wel voorstellen. Was hij droog genoeg?

Inderdaad, niet te zoet, kriebelde bij de afdronk ook wat aan de tong Smile
(06-01-2018 02:02 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(06-01-2018 01:39 AM)vinejo schreef: [ -> ]
(05-01-2018 07:33 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]
(04-01-2018 11:40 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(04-01-2018 10:31 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Deze avond een halfje karaf Hosanna 2006 gedronken ... hmm, eerder teleurstellend.
Hopelijk morgen de andere helft in betere staat ...

Hoe lang karaf, Mathijs?

Jo, gisteren een 3-tal uur karaf ... foute fles misschien ?
Ik herinner me de vorige fles ( pop and pour ) als veel beter.
Straks toch even de rest v/d fles proberen, mss totaal anders ...

Edit .... de overige helft had ik gisteren met kurk terug in de wijnkast gepropt.
Dan bij thuiskomst in de keuken, kurk eruit en op temperatuur laten komen.

En nu al een eerste glas gesnoept en .... een wereld van verschil met gisteren.
Overheerlijke neus van zoethout, chocolade, pruim en fijn zwart fruit.
In de mond ... zo zacht als zijde, tannines alsof ze van wolken zijn gemaakt, rond, sappig, sexy
En de afdronk .... spot on ... zo herinner ik mij top Pomerol wijnen .... wow.

Ik moet meer gebruik maken van de kelder in de winter om flessen op voorhand te "ventileren"

Mathijs

Ongelooflijk toch he...Die topwijnenuit Bordeaux zijn na een 10tal jaar nog steeds heel stug en hebben pakken zuurstof nodig. Ik herinner me ooit op de website van Leoville Poyferre dat men voor wijnen van jonger dan 10 jaar 24(!) uur karaf adviseerde...

Ik weet niet of jullie Ségla 1989 als een topwijn uit Bordeaux definiëren.
En deze wijn had ik deze avond in het glas.
Een wijnkenner schatte deze wijn op basis van kleur en smaak vijf jaar oud. huhuh
En die wijn heeft nog 10 jaar nodig om het pakket aan zachte tannines te laten versmelten met de rest.
Maar in ieder geval een wijn die indruk op mij maakt.
" Great stuff" Slurp

Jo, per gelegenheid krijgt je die wijn van mij ook eens in je glas. Wink

Deze avond dezelfde wijn van 1989 in het glas.
Impressies: dezelfde als hierboven maar minder invloed van tannines.Wink
Straks misschien wel van den alcohol.Rolleyes

@Jo,
Dit is ook een wijn die heel lang geleden een ruwe bolster rond zich had maar nu toch een grote finesse laat zien na meer dan 20 jaar.
Ik wilde hier nog een vergelijking maken met vrouwen (zoals bij de Chateau Ripeau 2015) maar zal toch maar beter zwijgen.
Het is weekend en dan mag er wel eens een leuke fles ontkurkt worden ...

Het is Amon Ra 2009 geworden .... de eerste slok doet me direct al herinneren waarom ik er ooit 12 flessen van had gekocht.

Mathijs
Als aperitief:Chateau de Chantegrive Cuvée Caroline 2009.
Hier had ik beter vroeger de kurk uit gehaald.
Bij het eten en daarna: Chateau Larmande Saint-Emilion 1993.
Deze wijn is nog niet over tijd of versleten.Slurp
(13-05-2018 08:28 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Als aperitief:Chateau de Chantegrive Cuvée Caroline 2009.
Hier had ik beter vroeger de kurk uit gehaald.
Bij het eten en daarna: Chateau Larmande Saint-Emilion 1993.
Deze wijn is nog niet over tijd of versleten.Slurp

Larmande, jammer genoeg mijn laatste flesje 1990 hiervan gedronken vorig jaar, was nog steeds top, heerlijke wijn! Slurp
Hier Campet 2015 in het glas. Wink Slurp
(13-05-2018 08:42 PM)Benz schreef: [ -> ]
(13-05-2018 08:28 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Als aperitief:Chateau de Chantegrive Cuvée Caroline 2009.
Hier had ik beter vroeger de kurk uit gehaald.
Bij het eten en daarna: Chateau Larmande Saint-Emilion 1993.
Deze wijn is nog niet over tijd of versleten.Slurp

Larmande, jammer genoeg mijn laatste flesje 1990 hiervan gedronken vorig jaar, was nog steeds top, heerlijke wijn! Slurp
Hier Campet 2015 in het glas. Wink Slurp

Benz, ik kan verkeerd zijn maar ik heb de indruk dat jij en ik deze Campet drinken.

Deze avond eens een wijntje dat zich vlot laat drinken.
Aldonia Reserva Rioja 2013. Licht van structuur maar smakelijk en .......evenwichtig ; foutloos. ( 82% Garnacha,15% Tempranillo,3% Graciano)
Stond in een wijnfestival van 2016 12,59€-24% = 9,59€.
Daarna gekocht aan 5.59€

Een wijn waar je 90% van de wijndrinkers mee kan begeesteren.Smile
Ideaal voor een barbecue.
(15-05-2018 12:59 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(13-05-2018 08:42 PM)Benz schreef: [ -> ]
(13-05-2018 08:28 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Als aperitief:Chateau de Chantegrive Cuvée Caroline 2009.
Hier had ik beter vroeger de kurk uit gehaald.
Bij het eten en daarna: Chateau Larmande Saint-Emilion 1993.
Deze wijn is nog niet over tijd of versleten.Slurp

Larmande, jammer genoeg mijn laatste flesje 1990 hiervan gedronken vorig jaar, was nog steeds top, heerlijke wijn! Slurp
Hier Campet 2015 in het glas. Wink Slurp

Benz, ik kan verkeerd zijn maar ik heb de indruk dat jij en ik deze Campet drinken.

Deze avond eens een wijntje dat zich vlot laat drinken.
Aldonia Reserva Rioja 2013. Licht van structuur maar smakelijk en .......evenwichtig ; foutloos. ( 82% Garnacha,15% Tempranillo,3% Graciano)
Stond in een wijnfestival van 2016 12,59€-24% = 9,59€.
Daarna gekocht aan 5.59€

Een wijn waar je 90% van de wijndrinkers mee kan begeesteren.Smile
Ideaal voor een barbecue.

Een rioja met meerderheid garnacha, dat is echt een zeldzaamheid!
(15-05-2018 09:36 AM)Vinogan(s) schreef: [ -> ]
(15-05-2018 12:59 AM)don quichotte schreef: [ -> ]
(13-05-2018 08:42 PM)Benz schreef: [ -> ]
(13-05-2018 08:28 PM)don quichotte schreef: [ -> ]Als aperitief:Chateau de Chantegrive Cuvée Caroline 2009.
Hier had ik beter vroeger de kurk uit gehaald.
Bij het eten en daarna: Chateau Larmande Saint-Emilion 1993.
Deze wijn is nog niet over tijd of versleten.Slurp

Larmande, jammer genoeg mijn laatste flesje 1990 hiervan gedronken vorig jaar, was nog steeds top, heerlijke wijn! Slurp
Hier Campet 2015 in het glas. Wink Slurp

Benz, ik kan verkeerd zijn maar ik heb de indruk dat jij en ik deze Campet drinken.

Deze avond eens een wijntje dat zich vlot laat drinken.
Aldonia Reserva Rioja 2013. Licht van structuur maar smakelijk en .......evenwichtig ; foutloos. ( 82% Garnacha,15% Tempranillo,3% Graciano)
Stond in een wijnfestival van 2016 12,59€-24% = 9,59€.
Daarna gekocht aan 5.59€

Een wijn waar je 90% van de wijndrinkers mee kan begeesteren.Smile
Ideaal voor een barbecue.

Een rioja met meerderheid garnacha, dat is echt een zeldzaamheid!

Bij Vinissimus geeft de selectie Rioja/Garnacha 193 weergaven, de meerderheid zijn blends.
De 100% Garnacha komt niet zoveel voor, maar toch zijn er zelfs met stokken van 100 jaar Wink

Grtz
Pure garnacha is in mijn ogen meer een experiment dan "historische rioja", wat in mijn hoofd immers een blendwijn is.

Zie ook wijnkennis.be : "Slechts een paar producenten maken Rioja wijn van slechts één druivenvariëteit ('vino varietal'), meestal tempranillo of garnacha."

Op vinissimus kan je de % van gebruikte druiven niet zien, maar als je er van uit gaat dat de eerstgenoemde druif in de oplijsting steeds de dominante is, dan zit je aan +-35 grenache gedomineerde wijnen op 193 (inclusief +-13 100% garnacha wijnen en exclusief grote formaten of verschillende jaargangen van dezelfde wijn).

Dan heb je ook nog geen zekerheid dat het >50% garnacha is (bv 45/40/15 garnacha, tempranillo en graciano is theoretisch denkbaar als blend), maar goed, passons...

Het resultaat van de steekproef en de assumpties is dan dat rioja blends met als hoofddruif garnacha +-11,5% van het aanbod uitmaken.

Ongeveer 1/10, is dat zeldzaam? Zal er wat van afhangen, zeker? En dat is dan enkel de verhouding met de wijnen inclusief garnacha; ik heb niet gekeken hoeveel rioja er is bij vinissimus zonder garnacha in de blend...
De meeste Rioja's zijn, dacht ik, toch van vooral Tempranillo met een kleinere hoeveelheid andere druiven. Pure Tempranillo vind je er toch frequent, Finca La Emperatriz maakt ook een pure Garnacha.
Pure tempranillo vind je naar mijn gevoel ook iets makkelijker dan pure grenache in rioja. Bodega pujanza bijvoorbeeld werkt voor hun rode wijnen ook uitsluitend met tempranillo
Tijdsgebrek de laatste tijd om een degelijke proefnotitie te schrijven.

Gisteren varkenshaasje klaargemaakt.
Erbij Michel Prunier et Fille Volnay 1er Cru Caillerets 2002.

Niet kapot of versleten...

Elegant, fijn.
Liep heel soepel naar binnen.
En had toch wat nodig om zich volledig te ontplooien.

Dat terwijl mijn dorstige keel andere plannen had.
(19-05-2018 05:16 PM)gertjeuh schreef: [ -> ]Tijdsgebrek de laatste tijd om een degelijke proefnotitie te schrijven.

Gisteren varkenshaasje klaargemaakt.
Erbij Michel Prunier et Fille Volnay 1er Cru Caillerets 2002.

Niet kapot of versleten...

Elegant, fijn.
Liep heel soepel naar binnen.
En had toch wat nodig om zich volledig te ontplooien.

Dat terwijl mijn dorstige keel andere plannen had.

Idd, weinig productief de laatste weken...maar al meteen weer een glimlach op de mond bij het lezen van je post Smile
Kort maar goed:
Aperitief: Villa Blanche Chardonnay 2015 Calmel & Joseph
Bij het gerecht: Chateau De Chambert 2000 Cahors (No 04566 Sleepy)
Een wijn die naar mijn smaak 15 … 20 jaar veroudering nodig heeft.
Hier puygueraud 2015 in het glas. Wink
Gisteren: laatste restje Fino Viejo “en rama” van Tradición, daarna Cosme Condrieu 2015 (nog ½ over voor vandaag) en dan ouw fles Rebolledo Godello 2011, die tot mijn niet geringe verbazing nog best te pruimen was. Benieuwd of die 1 dag overleeft.
Gisteren gamay van mommesin geopend 2010,moulin a vent. Niet wat we zoeken in bojo.
Banaan en caramel. Bweikes.

Daarna Barbera Le Coste Silvio morando 2011.
Laatste jaargang die echt kon bekoren van deze wijnmaker.

Hiervan heb je altijd een fles te weinig liggen...
Ondertussen nog vina almate 2016.
En riesling/ortega 2016 himmeroder hof aan het uit testen.tjah vandaag is zo een zonnige pre-birthday zuipdag. Smile
Domaine Les Capréoles Diaclase 2016 (Régnie)

Dit domein kwam op de radar dankzij posts van Francis, waarvoor veel dank.

Deze wijn bewijst maar weer eens hoe goed een cru van de Beaujolais kan zijn. Nog een beetje mineraal in de neus (granieten ondergrond). In de mond een boeket vol fruit, de zuurtjes zorgen voor een mooie fraicheur. Dit is weer zo een bojo die licht gekoeld als aperitief al vlot naar binnen gaat, maar die het o.a. ook goed doet bij een Thaise curry.

Volgens de sympathieke wijnboer Cédric kan je deze Régnie tot twintig jaar bewaren en komen er nog heel wat aroma's bij. Erg benieuwd hoe deze wijn verder evolueert, al zal het moeilijk zijn om er van af te blijven.
Koppelingen