wijnliefhebbers

Volledige versie: Wat ben jij aan het drinken nu?
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
(24-08-2020 11:39 PM)Benz schreef: [ -> ]
(24-08-2020 08:33 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(24-08-2020 07:36 PM)Biff schreef: [ -> ]
(23-08-2020 03:04 PM)Dave schreef: [ -> ]Mja, dat verbaast me eerlijk gezegd niet: veel 2e wijnen uit Bdx stellen al niet veel voor, laat staan die 3e wijnen.
A oké, 3e wijn...ik dacht dat het de 2e wijn was. Dan nog in een niet zo interessant jaar als 2011 kan dit veel verklaren natuurlijk.
Nu, de Giscours kwam van mn schoonbroer, de portugees was de mijne SleepySleepySleepy

De tweede is de Sirene he ;-)

Idd. en die 2de wijn La Sirene de Giscours mag er trouwens best wezen hoor, zeer mooi in goede jaren! Wink

Nooit geproefd, maar wat moet dat kosten? Want ik vind die 2e wijnen in veel gevallen hun prijs niet waard, eerlijk gezegd. Er zijn uitzonderingen natuurlijk (Fiefs de Lagrange op kop bv.) maar als je de Portugese vergelijking van hierboven doortrekt:

Die Sirene kost +/- 20 euro vermoed ik, net als de Touriga Nacional van Quinta do Vallado, alleen scoort die laatste elk jaar tussen de 92 en 94 bij Parker.
En los van de scores: dit speelt toch in een andere categorie dan de meeste seconds die ik geproefd hebt, om van de écht zwakke nog te zwijgen (Connetable de Talbot was voor mij zo'n dieptepunt).

Als het dan toch Bdx moet zijn denk ik dat je heel vaak meer waar voor je geld krijgt als je een degelijke Cru Bourgeois koopt dan een 2e wijn. But that's just me Wink
(25-08-2020 08:38 AM)Dave schreef: [ -> ]Connetable de Talbot was voor mij zo'n dieptepunt).

Als het dan toch Bdx moet zijn denk ik dat je heel vaak meer waar voor je geld krijgt als je een degelijke Cru Bourgeois koopt dan een 2e wijn. But that's just me Wink
Chateau Talbot krijgt hier sowieso al weinig lovende woorden dacht ik, laat staan de 2e wijn.
Die 2e wijnen, tja ik dronk toch ook maar weinig noemenswaardige. Behalve idd Fiefs(onlangs nog een heel mooie '96) of Sarget de Gruaud mss.
Een Pavillon Rouge of Forts de Latour buiten beschouwing gelaten want p/q is dat dan een ander verhaal.
Hier volg ik graag Dave, doe me dan maar een degelijke Cru Bourgeois of een bijna altijd presterende Chasse Spleen ofzo.
Nu het hier toch over tweede wijnen gaat ben ik zo vrij om nog eens naar de blog te linken waar ik grote delen van mijn scriptie over deze materie plaatste

De theorie:

https://wijnliefhebbers.wordpress.com/20...-bordeaux/

Bevragingvan Chateaux:

https://wijnliefhebbers.wordpress.com/20...onds-vins/

De praktijk (drie degustaties waarin duidelijk werd dat wat Dave en Biff hier schrijven klopt als een bus) staan verder op de blog.
Grappig dat Sarget de Gruaud hier ook aangehaald wordt Smile
Philippe Valette - Macon Villages 2017.
Omdat hier te weinig Bourgogne gedronken word, toch nog eens een flesje gekraakt.

Dit is mooi zeg!
Natuurlijk gemaakt en toch denk ik dat dit bij de meeste ''klassieke'' Bourgogne liefhebbers ook wel in smaak valt.
De minst expressieve cuvée wel tot nu toe van deze wijnmaker.
Ga je naar de duurdere wijnen in het segment dan worden ze alleen maar rijker en mineraler. Maar die stijl is niet voor iedereen weggelegd.

Dit jaar nog een zeer mooie clos de Mr. Noly 2006 gedronken.
Deze was ongelooflijk mooi.
Gisteravond Le Piane Mimmo 2013. Anderhalf uur voor degusteren de fles geopend. Aan de kleur te zien is deze wijn nog niet op de terugweg. In de neus vallen in eerste instantie vooral kersen op. Na nog wat langer openstaan komt daar ook wat bosgrond bij. In de mond valt in eerste instantie ook het fruit op. Hoe langer de wijn openstaat, hoe soepeler hij wordt. Doet mij wat denken aan een goeie Morgon, maar met minder zuren. De match met een desempizza margherita is prima. Het goeie nieuws: er is nog over. Benieuwd naar dag twee.

Aangekocht bij een wijnhandel uit Leuven.
(29-08-2020 08:00 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Gisteravond Le Piane Mimmo 2013. Anderhalf uur voor degusteren de fles geopend. Aan de kleur te zien is deze wijn nog niet op de terugweg. In de neus vallen in eerste instantie vooral kersen op. Na nog wat langer openstaan komt daar ook wat bosgrond bij. In de mond valt in eerste instantie ook het fruit op. Hoe langer de wijn openstaat, hoe soepeler hij wordt. Doet mij wat denken aan een goeie Morgon, maar met minder zuren. De match met een desempizza margherita is prima. Het goeie nieuws: er is nog over. Benieuwd naar dag twee.

Aangekocht bij een wijnhandel uit Leuven.

Toen ik m dronk waren eigenaardig genoeg de tannines op dag 2 ook milder, iets wat je niet zou verwachten van een nebbiolo. Ben benieuwd hoe hij vandaag zal presteren!
(29-08-2020 08:00 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]Het goeie nieuws: er is nog over.

Ik weet niet of ik dat wel goed nieuws vind...Confused
(29-08-2020 12:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Toen ik m dronk waren eigenaardig genoeg de tannines op dag 2 ook milder, iets wat je niet zou verwachten van een nebbiolo. Ben benieuwd hoe hij vandaag zal presteren!

Op dag twee waren de (zure) kersjes nog aanwezig maar iets minder dominant in de neus. Het aardse karakter was meer aanwezig, zelfs een hintje tabak. In de mond vond ik hem iets meer droogtrekkend. Maar hier gaat de vergelijking niet helemaal op aangezien hem ik op dag 1 bij het eten dronk, en gister gewoon een glaasje zonder eten. Fijne ontdekking in ieder geval!

(29-08-2020 03:26 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik weet niet of ik dat wel goed nieuws vind...Confused

Maak je geen zorgen; als er geen bezoek is, doen we er bijna altijd een paar dagen over eer een fles leeg is. Maar daarom genieten we er niet minder van.
(30-08-2020 10:08 AM)troisetoiles schreef: [ -> ]
(29-08-2020 12:54 PM)vinejo schreef: [ -> ]Toen ik m dronk waren eigenaardig genoeg de tannines op dag 2 ook milder, iets wat je niet zou verwachten van een nebbiolo. Ben benieuwd hoe hij vandaag zal presteren!

Op dag twee waren de (zure) kersjes nog aanwezig maar iets minder dominant in de neus. Het aardse karakter was meer aanwezig, zelfs een hintje tabak. In de mond vond ik hem iets meer droogtrekkend. Maar hier gaat de vergelijking niet helemaal op aangezien hem ik op dag 1 bij het eten dronk, en gister gewoon een glaasje zonder eten. Fijne ontdekking in ieder geval!

(29-08-2020 03:26 PM)wvd schreef: [ -> ]Ik weet niet of ik dat wel goed nieuws vind...Confused

Maak je geen zorgen; als er geen bezoek is, doen we er bijna altijd een paar dagen over eer een fles leeg is. Maar daarom genieten we er niet minder van.

Oef zeg..... Smile
Als deze Covidmania een beetje opgetrokken is, speel ik met de idee om af en toe een verticale degustatie te doen van een paar wijnen die we al lang genoeg doen en 1 daarvan zou Le Piane Boca zijn, van 2016 terug tot 2010, zes wijnen dus.
Les Fiefs de Lagrange 2009 momenteel open om straks te combineren met een filet pur Slurp.
Uit de klimaatkast en nu zuurstof ah happen.
In tegenstelling tot vele anderen hier gaat de fles wel leeg zijn vanavond Smile
#drankorgels
Afgelopen vrijdag op verplaatsing ...

Aperitief met Chant D'Eole - Cremant uit Belgie !
Bij het eten LaFleur-Petrus 2013

Mathijs

PS - deze avond gewoon ne Bruine Maredsous met ne croque Big Grin
Citaat:Aperitief met Chant D'Eole - Cremant uit Belgie !

Is dit niet de Belgische schuimwijn die in een degustatie eens een hele resem champagnes de loef afgestoken heeft?

Hoe was hij?
(30-08-2020 08:10 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Aperitief met Chant D'Eole - Cremant uit Belgie !

Is dit niet de Belgische schuimwijn die in een degustatie eens een hele resem champagnes de loef afgestoken heeft?

Hoe was hij?

Idd. dat is die Belgische schuimwijn. Heb hem al meermaals gedronken en vind hem best wel mooi hoor! Benieuwd wat Mathijs ervan vind. Wink
(30-08-2020 08:10 PM)Olivier schreef: [ -> ]
Citaat:Aperitief met Chant D'Eole - Cremant uit Belgie !

Is dit niet de Belgische schuimwijn die in een degustatie eens een hele resem champagnes de loef afgestoken heeft?

Hoe was hij?

Helaas geen notities ... ik herinner me wel nog bepaalde flarden. Blanc de Blancs, met 98% Chardonnay en 2% Pinot Blanc.

- stro tot goudgele kleur
- zeer intense & fijne bubbel in het glas
- neus : *** ( helaas geen nota te herinneren )
- mond : eerder fijne mousse in de mond, goeie fraicheur, mooie balans tussen zoet en aciditeit
- afdronk : beendroog, bleef wel lang doorgalmen

Zeer mooi gemaakt, geen idee wat het kost, maar het kan alvast menig standaard cuvee van Champagne aan ( en meer ).

Mathijs
Citaat:Helaas geen notities ... ik herinner me wel nog bepaalde flarden. Blanc de Blancs, met 98% Chardonnay en 2% Pinot Blanc.

- stro tot goudgele kleur
- zeer intense & fijne bubbel in het glas
- neus : *** ( helaas geen nota te herinneren )
- mond : eerder fijne mousse in de mond, goeie fraicheur, mooie balans tussen zoet en aciditeit
- afdronk : beendroog, bleef wel lang doorgalmen

Zeer mooi gemaakt, geen idee wat het kost, maar het kan alvast menig standaard cuvee van Champagne aan ( en meer ).

Merci!
Chateau Du Tertre '84 Margaux
Nog nooit Du Tertre in het glas en alleszins de '84 niet.
Aangekocht aan €10, met dank aan de andere wijnliefhebber.
Kurk in 2 stukken eruit, glaasje uitschenken...
Aiaiai, neus niet oké, kleur niet oké.
Jammer, vergane glorie...
In het glas...
Geoxideerd of gewoon plat / kapot / zonder leven ?
De kurk was langs boven verschrompeld, als in uitgedroogd, maar je hoorde wel een zuchtje toen het laatste stuk werd verwijderd, dus was wel al die tijd afgesloten geweest.
Maar gewoon kapot, plat, zonder leven...
De Branaire '81 van vorige week was teveel bloed, ijzer.
Deze Du Tertre was, mja....azijnSad
(12-09-2020 09:33 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Geoxideerd of gewoon plat / kapot / zonder leven ?

Ik heb het dit weekend met 2 flessen gehad: Grappillon d'Or Gigondas 2010 (geöxideerd), Santenay 'Charmes' 2010 van Domaine Olivier (versleten).

Dan maar een Bojo open getrokken die gelukkig wél goed was: Brouilly 2018 van Chateau Cambon (Lapierre).
(12-09-2020 10:31 PM)Dave schreef: [ -> ]
(12-09-2020 09:33 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Geoxideerd of gewoon plat / kapot / zonder leven ?

Ik heb het dit weekend met 2 flessen gehad: Grappillon d'Or Gigondas 2010 (geöxideerd), Santenay 'Charmes' 2010 van Domaine Olivier (versleten).

Dan maar een Bojo open getrokken die gelukkig wél goed was: Brouilly 2018 van Chateau Cambon (Lapierre).

Twee keer 2010...dan toch niet overal een goed bewaarjaar..
(12-09-2020 11:47 PM)vinejo schreef: [ -> ]
(12-09-2020 10:31 PM)Dave schreef: [ -> ]
(12-09-2020 09:33 PM)Mathijs81 schreef: [ -> ]Geoxideerd of gewoon plat / kapot / zonder leven ?

Ik heb het dit weekend met 2 flessen gehad: Grappillon d'Or Gigondas 2010 (geöxideerd), Santenay 'Charmes' 2010 van Domaine Olivier (versleten).

Dan maar een Bojo open getrokken die gelukkig wél goed was: Brouilly 2018 van Chateau Cambon (Lapierre).

Twee keer 2010...dan toch niet overal een goed bewaarjaar..

Goh, de Santenay heb ik waarschijnlijk gewoon te lang laten liggen? Was de laatste fles, dus we'll never know.

De Gigondas eerder een slechte fles, volgens mij:;was echt helemaal geöxideerd terwijl ik andere jaargangen van Grappillon d'Or heb gedronken die wél mooi verouderd waren.
Ik heb nog een fles liggen dus ga alleszins niet te lang wachten om die te proberen.
Dan maar een Chateau Prieuré-Lichine '96 open getrokken.
Die had deugd van zn karaffering want het aroma werd met het glas beter Smile, om te eindigen met koffie, chocolade, mokka, leer...
Beteren zal dit niet meer doen maar toch een meer dan lekker glas na de teleurstellende Du Tertre '84!
[quote='Dave' pid='99869' dateline='1599975749
Goh, de Santenay heb ik waarschijnlijk gewoon te lang laten liggen?
[/quote]

Nog niet meegemaakt dat om het even welke Bourgogne van 2010 te oud was. Het tegendeel daarentegen...
(13-09-2020 10:38 AM)wvd schreef: [ -> ][quote='Dave' pid='99869' dateline='1599975749
Goh, de Santenay heb ik waarschijnlijk gewoon te lang laten liggen?

Nog niet meegemaakt dat om het even welke Bourgogne van 2010 te oud was. Het tegendeel daarentegen...
[/quote]

Ben geen Bourgogne-kenner, vandaar het vraagteken ;-)
Maar kan je wel volgen. Laatst een geweldige Fleurie 2010 van Foillard gedronken, dus je zou denken dat Pinot dan ook wel 10 jaar aankan...
(13-09-2020 12:44 PM)Dave schreef: [ -> ]
(13-09-2020 10:38 AM)wvd schreef: [ -> ][quote='Dave' pid='99869' dateline='1599975749
Goh, de Santenay heb ik waarschijnlijk gewoon te lang laten liggen?

Nog niet meegemaakt dat om het even welke Bourgogne van 2010 te oud was. Het tegendeel daarentegen...

Ben geen Bourgogne-kenner, vandaar het vraagteken ;-)
Maar kan je wel volgen. Laatst een geweldige Fleurie 2010 van Foillard gedronken, dus je zou denken dat Pinot dan ook wel 10 jaar aankan...
[/quote]

Dat dacht ik ook, zeker van 2010, dus wellicht iets fout met de fles (of de wijnbouwer?)
Bon, ondertussen de 3e slechte fles dit weekend: kurk deze keer...

Rosé Morogues Rosé van Domaine Pellé, waarvan ik deze zomer al 2 top-flessen dronk, nu dus kurk.
Eerst geloofde ik het niet, want ik dacht dat het een 'diam' stop was. Maar niet dus: aan elke kant van die diam-stop plakken ze dan zo'n schijfje 'echte' kurk, wat dan resulteert ik kurksmaak...
Kan iemand mij uitleggen wat de logica is voor een rosé die je best binnen de paar jaar moet uitdrinken?
(13-09-2020 07:42 AM)Dave schreef: [ -> ]De Gigondas eerder een slechte fles, volgens mij:;was echt helemaal geöxideerd terwijl ik andere jaargangen van Grappillon d'Or heb gedronken die wél mooi verouderd waren.
Ik heb nog een fles liggen dus ga alleszins niet te lang wachten om die te proberen.

Hier toch even op terug komen:

Na kelderinspectie bleek dat ik zelfs nog een fles Grappillon d'Or 2009 liggen had. Straks dan maar open gesnokt op hoop van zege,........ maar het was eerder een triomf!

De vorige was dus écht een slechte fles, want dit was er meteen boenk op: heerlijke licht kruidige neus met een vleugje menthol, drop, caramel, opgelegde krieken. In de mond rijp, evenwichtig, fris (14,5% alcohol stoort geen seconde). Middenlange afdronk met veel fraicheur en een plezant prikkeltje.

Gratis tip voor wie naar de Cora gaat om een hoop Bdx in te slaan: gooi ook een flesje Grappillon d'Or in de kar ;-)
Gisteren op bezoek bij mn ouders en waarom geen flesje rood meenemenSmile
Een Pauillac, Margaux en Pomerol.
De Pauillac uit 2008, de Margaux uit 2012 en de Pomerol uit 2010.

De vrouw mocht kiezen en ze koos voor de Pomerol.

Blason d'Evangile 2010, weinig neus maar in de mond dik oké, naarmate de fles minderd wordt de neus beter. Zoals altijd laatste glas is het beste, karaf ging deugd gedaan hebben!

Mss moeten we die Margaux ook nog open doen...

Alter Ego 2012, ook hier weinig in de neus maar smaak dik oké, dit gaat dezelfde kant uit als de Pomerol. Ook hier ging de karaf welkom geweest zijn.

Moesten we die Pauillac nu ook nog openen?

Chateau Pedesclaux 2008, lichter van kleur dan zn voorgangers, wel betere neus maar dan ook lichter in zn dronk.

Hadden die 3 wijnen karaf gekregen dan was het een heel andere oefening geweest, maar bon, toch 3 lekkere wijnen in het glas gehad op een stormachtige zondag.
De Pauillac was mn laatste fles, Alter Ego en Blason heb ik er nog enkele liggen. Die zijn al mooi toegankelijk mits karaf!
(28-09-2020 10:10 AM)Biff schreef: [ -> ]Gisteren op bezoek bij mn ouders en waarom geen flesje rood meenemenSmile
Een Pauillac, Margaux en Pomerol.
De Pauillac uit 2008, de Margaux uit 2012 en de Pomerol uit 2010.

De vrouw mocht kiezen en ze koos voor de Pomerol.

Blason d'Evangile 2010, weinig neus maar in de mond dik oké, naarmate de fles minderd wordt de neus beter. Zoals altijd laatste glas is het beste, karaf ging deugd gedaan hebben!

Mss moeten we die Margaux ook nog open doen...

Alter Ego 2012, ook hier weinig in de neus maar smaak dik oké, dit gaat dezelfde kant uit als de Pomerol. Ook hier ging de karaf welkom geweest zijn.

Moesten we die Pauillac nu ook nog openen?

Chateau Pedesclaux 2008, lichter van kleur dan zn voorgangers, wel betere neus maar dan ook lichter in zn dronk.

Hadden die 3 wijnen karaf gekregen dan was het een heel andere oefening geweest, maar bon, toch 3 lekkere wijnen in het glas gehad op een stormachtige zondag.
De Pauillac was mn laatste fles, Alter Ego en Blason heb ik er nog enkele liggen. Die zijn al mooi toegankelijk mits karaf!

Mooi triootje!
De Alter Ego zal als tweede wijn wellicht redelijk veel merlot bevatten vandaar mss dat ie qua karakter naar de Pomerol neigde. Maar sowieso zijn goede Pomerols voor mij veelal très rive gauche...
Koppelingen